e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις πέντε μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου,δείχνουν ότι η πρωτιά του Σύριζα είναι σίγουρη και μη αναστρέψιμη και όλα πλέον εστιάζονται στην αυτοδυναμία ή μη αυτού. 

Επτακομματική βουλή χωρίς αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της GPO για το Mega. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4% έναντι 26,4% με τα δυο κόμματα να έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (28,5% και 25,3% αντίστοιχα) 

 

Στην προτελευταία δημοσκόπηση, πριν τις κάλπες, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,5% από 31,5% στην προηγούμενη μέτρηση. Η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 27%. 

 

Τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ για εκλογές στην Ελλάδα , παρουσιάζει σήμερα στο πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της η εφημερίδα Μακελειό του Στέφανου Χίου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 5 έως 14 Ιανουαρίου από τον καθηγητή του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ.Επαμ.Πανά, που πολλές φορές έχει επαληθευτεί στο παρελθόν.

Πρόκειται για δημοσκόπηση μαμούθ καθώς έχει δείγμα 6589 ερωτηθέντων και εμφανίζει αποτελέσματα έκπληξη με στατιστικό σφάλμα μόλις 1,2% και ποσοστό αναποφάσιστων πολύ χαμηλό στο 5%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αλλάξουν πολύ τα δεδομένα.

Με βάση τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 143 έδρες στη νέα βουλή , η ΝΔ 79 ,το Ποτάμι 19 , το ΠΑΣΟΚ 18, το ΚΚΕ 16, η Χ.Α 15 και οι ΑΝΕΛ 10

 

Παγιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ΑLCO για λογαριασμό του www.protothema.gr  που δείχνει ότι η επόμενη βουλή ενδέχεται να είναι επτακομματική και πιθανότητα οριακά χωρίς αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της Alco) και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%).

Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%). Πάνω από το όριο του 3% περνάνε οι ΑΝ.ΕΛ. που φθάνουν στο 3,2% (+0,6%) και αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής τότε η σύνθεση της επόμενης Βουλής θα είναι και ο στόχος της αυτοδυναμίας αβέβαιος.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Alco, ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει σε διψήφιο ποσοστό (10,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων), αλλά η διάρθρωση της συγκεκριμένης «δεξαμενής» ψηφοφόρων είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπή του προβαδίσματος.

Παράλληλα με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας.