e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

loading...

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

loading...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

loading...

Το προηγούμενο άρθρο " Μάτι και Ραφήνα δείχνουν Παλαί και η προτροπή κατάθεσης, υπέρ των πυρόπληκτων,σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσε
αντιδράσεις,προφορικές κυρίως. Πιο αντιπροσωπευτική, θεωρώ ,την παρακάτω αντίδραση (μήνυμα) από την… Θεσσαλονίκη: 
       
     `` Ίκαρε,απορώ. Δεν έτυχε να πληροφορηθείς, πως αυτές οι δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στους πληγέντας, αλλά στους Δήμους για έργα βιτρίνας! Μπορείς ακόμη και εμπιστεύεσαι τους επικίνδυνους που μας κυβερνούν με εντολές εξωτερικού;"

Έτσι αντέδρασε φίλος, συνάδελφος ,με τον οποίο,εδώ και…50 χρόνια συμπίπτουμε σε κοινωνικές και μαζικές διεκδικήσεις ,τον οποίο η φιλία μας δεν θα εμπόδιζε να εκφραστεί ,όπως ό ίδιος εκτιμά.
Του ανταπάντησα με το παρακάτω μήνυμα ( αυτό λέγεται διάλογος ) :

``Αγαπητέ Γιάννη,πέραν από... απορίες αλλά και  ενδοιασμούς - επιφυλάξεις,  το σημαντικό είναι ,η συμμετοχή του μεμονωμένου πολίτη, με  το μόνο δυνατό  τρόπο που,σήμερα, έχει στην διάθεσή του,δηλαδή ,  της κατάθεσης ενός μικροποσού  σ ένα λογαριασμό.
Η αξιοπιστία και η  ηθική στο δημόσιο βίο   δεν εξαντλείται σε καμία σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση, αντίθετα αναφορά έχει στην  ίδια την κοινωνία,δηλαδή τον πολίτη που πρέπει με την στάση  του,την συμμετοχή του ,αλλά και τον ασκούμενο έλεγχο να αποδεικνύει ότι είναι ΠΟΛΙΤΗΣ..Και να μην περιορίζεται σε μία ψήφο κάθε τετραετία.Είναι άστοχο να ταυτίζεται μία πρόταση με... εμπιστοσύνες και συμπάθειες σε κυβερνήσεις. Σε φιλώ.Ίκαρος`
`
H ίδια απάντηση αρμόζει και στους ,όχι ελάχιστους φίλους, στο Γαλάτσι που ενώ,οι περισσότεροι ,λειτουργούν ως πολίτες (συμμετοχή σε αναδασώσεις ,σε πράξεις
αλληλεγγύης, στο κίνημα για την διάσωση του ΠΑΛΑΙ…),το αντι ΣΥΡΙΖΑ μένος τους, τους ώθησε να διαμαρτυρηθούν γιατί  "δεν καταδικάζω ανοιχτά την κυβέρνηση,συνεπώς είμαι  " κρυφοσυριζαίος"!!!.
Λες και θα μου ήταν δύσκολο να ταυτιστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ,αν έτσι πίστευα.
|
Συμπληρώνω ,για τους αντιΣΥΡΙΖΑ πολίτες:
Αν, απ αυτή την ανείπωτη τραγωδία,το μόνο που θα προκύψει είναι η εναλλαγή κυβέρνησης,τότε πράγματι, ο κύκλος της παρακμής της χώρας μας θα είναι οδυνηρά
μακρύς. Για τους Έλληνες, αυτή η τραγωδία,πρέπει να αποτελέσει αφετηρία ΑΛΛΑΓΗΣ.Αλλαγής παντού.Η συντελεσθείσα μετατροπή της υπερχρεωμένης χώρας
μας σε αποικία χρέους (απόλυτη εξάρτηση από ξένους – δανειστές) και το γκρίζο αύριο των παιδιών της απαιτεί πραγματική Αλλαγή.|

Από το "ΜΑΤΙ " να ξεκινήσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας και ριζοσπαστικών αλλαγών στην εκπαίδευση,στην υγεια,στην διοίκηση ,κόντρα στα ρουσφέτια,στον ημετερισμό-
νεποτισμό,στην ευτέλεια και τον λαικισμό, στις χρηματιζόμενες πολεοδομίες,στα τζάκια,στους παράγοντες ,στους γόνους, στην υποκρισία των εχόντων…..
Δεν είναι μόνον τα δεινά της τελευταίας 10/ετίας..Είναι και μία σειρά γεγονότων που σχετίζονται με τον πλανήτη μας ( η κλιματική αλλαγή και η αδυναμία του υπόλογου
καπιταλισμού να την αντιμετωπίσει,η τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική που τείνουν να ανατρέψουν τις συνηθισμένες μορφές της οικονομίας.

Είναι κρίμα η Ελλάδα να σέρνεται, μοχθούσα να μπει στον τελευταίο κύκλο μιας παρακμάζουσας παγκόσμιας οικονομίας που εξαντλεί τις δυνατότητές της..Η
τραγωδία σε ΜΑΤΙ-ΡΑΦΗΝΑ και το σόκ που προκάλεσε να σημάνει : ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ``.

Ο Θεσσαλονικιός φίλος τις απόψεις αυτές τις απέδωσε σε Ρομαντισμό,εθελοντισμό ,σε κοινωνική συμπαράσταση. Κι όμως,τα γεγονότα μιλάνε.Και η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ,ούτε με κατακλυσμιαίο τρόπο,ούτε χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη.
Ας αρχίσουμε από τα μικρά της γειτονιάς μας,του Δήμου μας,ας πάρουμε μαζικά μέρος  "στα της πόλης μας " ,ας τα προβάλλουμε, κι ας τα διεκδικήσουμε με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών,αξιοποιώντας την απλή αναλογική .

Είναι αστείο, να ζητάς εκκένωση του πληθυσμού μπροστά σε ακραίο γεγονός ,είναι αφελές να εγκαλείς για πραγματικές ολιγωρίες ,όταν έχεις συμβιβαστεί και αποδεχθεί
το μοντέλο του κυβερνήτη και της αυλής του, ή του Δήμαρχου –παράγοντα που όλα τα κάνει μόνος του,`` με τους ανθρώπους του`` και με τον πολίτη θεατή.
Η χαραυγή , μόνο με τον πολίτη συμμέτοχο και κριτή μπορεί να προβάλλει . Γιατί το παλιό της παρακμής δεν θα φύγει από τους  "από πάνω" . Αυτοί ακόμη και καλές προθέσεις αν έχουν, το "σύστημα" έχει την δυνατότητα να τους εγκλωβίζει

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου

 

 

Στον απόηχο της συγκλονιστικής τραγωδίας                                       
                                

Η συγκλονιστική τραγωδία στην ανατολική Αττική ( Μάτι , Ραφήνα…) ανάδειξε οδυνηρές, (ενοχλητικές για πολλούς) πλευρές του τρόπου που χτίστηκε η χώρα μας  (άναρχη αυθαίρετη, ωφελιμίστικη, ρουσφετολογική δόμηση, μέσα στα δάση…)

Γύρω από την πύρινη καταστροφή,τις ώρες τούτες, δεν στέκεται κανένας  τόσο στις διαχρονικές ευθύνες της  πολιτείας και των φορέων της,όσο στην απαράμιλλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη  που επέδειξαν,οι συμπολίτες μας  που υπηρετούν σε δομές του Δημόσιου τομέα ( πυροσβέστες,αστυνομικοί,λιμενικοί, φαντάροι, αλλά και εθελοντές  και απλοί πολίτες,ψαράδες κ.λ.π.).

Κάτι τέτοιες τραγωδίες που αναδεικνύουν τον μεγαλείο – ψυχισμό  του Έλληνα, μπορεί να σημάνουν την Εθνική αναγέννηση,εάν φορείς και πολίτες εκφράσουν ανάλογα τον πόνο τους και  την, προς το παρόν, σιωπή τους.

Σκεφτόμαστε, όμως,αν στο  " Μάτι"  είχε προβλεφθεί   ένας μεγάλος δημόσιος χώρος  στο κέντρο της περιοχής ( π.χ. γήπεδο με διεξόδους και περίγυρο  ), η έκταση της καταστροφής θα ήταν μικρότερη.  Για κάτι τέτοιο θα έπρεπε ο, τότε, Δήμαρχος να ζητούσε και η πολιτεία να αποφάσιζε,πέραν άλλων,και   αναγκαστικές απαλλοτριώσεις,αν δεν υπήρχε δημόσια έκταση,όπως στο Γαλάτσι ).

Αυτή η απόφαση θα ήταν αντιδημοφιλής ,η δε  υλοποίησή της θα προκαλούσε αντιδράσεις και …απώλεια ψήφων, γιατί θα έθιγε συμφέροντα- περιουσίες.  Εδώ ,  όμως,, κρίνεται ο ρόλος και η αποστολή των αιρετών.Να προβλέπουν και να γίνονται αντιδημοφιλείς. Γιά να μην πληρώνουν ,με τραγωδία,οι επόμενοι αιρετοί και κυρίως ο τόπος και οι άνθρωποι , την ψηφοθηρική αμέλειά τους.

Επειδή, το "Μάτι "  παραδειγματίζει ( πρέπει ), ας μεταφερθούμε στη πόλη μας, στο Γαλάτσι ( όπως είναι χτισμένο),  κι ας αναλογιστούμε,  τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός σεισμού που θα ξεσπιτώσει λίγους ή περισσότερους Γαλατσιώτες.

Ποιος δημόσιος χώρος  υπάρχει για την πρόχειρη υποδοχή των ανέστιων συμπολιτών μας,αλλά  και γιά  την λειτουργία των απαραίτητων  υπηρεσιών παροχής αρωγής ( πρώτες βοήθειες, φαγητό, φάρμακα…);  Μα μόνον το ΠΑΛΑΙ  και ο περιβάλλων υπαίθριος χώρος.
Πρέπει να συμβεί κάποιο δυσάρεστο φυσικό γεγονός για να αντιληφθούμε ,κατόπιν τραγωδίας ,τι έπρεπε να πράξουμε με το ΠΑΛΑΙ. όταν έπρεπε,δηλαδή χθες ,άντε σήμερα;
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η αναγωγή στο Γαλάτσι της συμφοράς στο `` Μάτι``
Πρώτα:  Ο μιμητισμός μίας στείρας διαχείρισης που προκαλεί,ακόμη και …περισσεύματα, αντί της   αντιδημοφιλούς πρόβλεψης και πρόνοιας για τους επόμενους ,και  μετά:    "Γιατί να προβλέπουμε  δυσάρεστα; Σιγά μη γίνει σεισμός! .Εδώ έχουμε( προέχει ) την καθημερινότητα" .
Λες και είπε κανένας να κρατήσουμε το ΠΑΛΑΙ μόνον για τους σεισμούς!

Γι αυτό,αλλά  και για μία σειρά άλλων σπουδαίων λόγων,το "Κίνημα Φορέων και Πολιτών"  και η "ΔΡΑΣΗ" , έχουν αναδείξει το ΠΑΛΑΙ  ως το κορυφαίο δομικό πρόβλημα της πόλης – περιοχής. Κάποιοι,όμως,μαζί και η πλειοψηφία του Δημοτικού φάσματος στο Δήμο του SURVIVOR, με συνευθύνη της Περιφέρειας Αττικής,  προτίμησαν την…ωφελιμότητα μίας ακόμη 4/ετίας.
Ο δημότης θα ψηφίσει με βάση αυτό που βλέπει,όπως ο Αθηναίος κάτοικος στο "Μάτι " ψήφιζε με βάση το δικό του πράσινο και τα δικά του πολλά τετραγωνικά ,εν πολλοίς, παράνομα, αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα του συνόλου της περιοχής του !

Σημείωση : Ο σταθμός του SURVIVOR( Σκάι ), που πολιτιστικά,κοινωνικά ,πολιτικά εκθειάζει  το πρότυπο της  "εξουσίας διαχείρισης - βιτρίνας " και τώρα  κραυγάζει        γιατί δεν  "διατάχτηκε η άμεση εκκένωση" , προτιμά να αγνοεί ότι με τον πολίτη – ψηφοφόρο,δηλαδή αμέτοχο,μη ενημερωμένο,μη οργανωμένο δημοκρατικά σε ένα Δήμο, τούτο μοιάζει ανέφικτο,ακόμη και με την πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Χρειαζόμαστε άλλα πρότυπα εξουσίας,άλλες συμπεριφορές,ριζοσπαστική σύγκρουση με μικροσυμφέοοντα,  με ριζοσπαστικές αντιδημοφιλείς αποφάσεις για να φτιάξουμε  "κράτος υπηρέτη του πολίτη ".

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

 

 

Απόψεις

loading...

Άλλα νέα

loading...

Συνέβη στο Γαλάτσι

loading...