e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

 

Το βράδυ της 19ης Οκτώβρη ,η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Δημαρχείο γέμισε  ασφυκτικά , από φίλους και συναγωνιστές του  Ηλία Μιμηγιάννη, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του, προσήλθαν για να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του για ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου. 

Στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στα θεσμικά όσο και στα τοπικά για μια διαφορετική Δημοτική εξουσία. Έκανε μια σύντομη κριτική στην σημερινή Δημοτική Αρχή, τόνισε  την αναγκαιότητα για ένα Ενωτικό τοπικό Κίνημα. Αναφέρθηκε στον ρόλο των προσώπων και απάντησε στο ερώτημα αν θα είναι τελικά υποψήφιος Δήμαρχος. Έκλεισε την ομιλία του μ’ ένα κάλεσμα Συμμετοχής, για ένα Διαφορετικό Γαλάτσι.

 

 

Διαφορετική Δημοτική Εξουσία

Το τρίπτυχο για μια Διαφορετική Δημοτική Εξουσία,για την πληρότητα μιας Δημοτικής Λειτουργίας, όπως τόνισε  είναι

• Ισχυρή Αυτονομία του θεσμού

• Στρατηγική επίλυσης των μεγάλων τοπικών προβλημάτων

• Βελτίωση της καθημερινότητας

Όσο πιο ισχυρή είναι η Αυτονομία των Δήμων, τόσο πιο πραγματοποιήσιμη είναι η επίλυση των μεγάλων τοπικών προβλημάτων  και όσο επιλύονται τα μεγάλα τοπικά προβλήματα ,τόσο πιο Ανθρώπινη γίνεται η καθημερινότητα. 

Σημείωσε με έμφαση την υποκρισία τόσο των Κεντρικών Εξουσιών ,όσο και των Δημοτικών Αρχών για την λειτουργία του θεσμού,

Συγκεκριμένα τόνισε, ότι οι περισσότερες Κεντρικές εξουσίες ,ενώ πλειοδοτούν σε εξαγγελίες για ενδυνάμωση των Δήμων, στη πράξη όταν έρχονται στην εξουσία την υπονομεύουν.

Κατ’ ανάλογο τρόπο συμπεριφέρονται και πολλές Δημοτικές αρχές.

- Δέχονται με ανακούφιση την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το κράτος ..ενδεικτικά αναφέρθηκε σε  αρμοδιότητες σε θέματα πολεοδομίας, παιδείας, παιδικών σταθμών ,Δημοτικής Αστυνομίας κ.λ.π

- Συνηγορούν σε παραχωρήσεις ,βασικών τομέων ,όπως καθαριότητα σε ιδιώτες.

Αναφερόμενος στη σημερινή Δημοτική Αρχή είπε, ότι  είναι άφωνη στα θεσμικά ζητήματα και απλά ψελλίζει τα μεγάλα τοπικά προβλήματα και το μόνο επίτευγμα που επικαλείται είναι η καθαριότητα ,η οποία είναι απλά υποφερτή με πολλά προβλήματα στις περιοχές της πόλης ,κυρίως με τους κάδους …Σε κάθε περίπτωση είναι στα επίπεδα προηγούμενων περιόδων.

Για το ΠΑΛΑΙ  είπε ότι, ο Δήμος  δεν παρουσίασε καμιά συγκεκριμένη πρόταση και απλά σύρεται από θέση σε θέση ανάλογα με την περίπτωση ,ενώ δεν αντέδρασε αγωνιστικά στη παραχώρηση της κυριότητας .

Δέχθηκε το μεγάλο τμήμα να δοθεί σε διάφορες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και περιορίστηκε σ’ ένα μικρό χώρο. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε χωρίς καμιά νομική κατοχύρωση , μπορεί ν’ ακυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί ιδιώτης αγοραστής 

Το κυριότερο όπως τόνισε, είναι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, απογοήτευσε πλήρως τους νέους ανθρώπους ,εξ' αιτίας ενός  περίσσιου πολιτικαντισμού  που στο βάθος κρύβει έναν επιτηδευμένο αυταρχισμό.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η Δημοτική κατάσταση πρότεινε την συγκρότηση ενός Ενωτικού Τοπικού Κινήματος  που θα στηρίζεται  στις πρωτοπορίες  όλης της Γαλατσιώτικης κοινωνίας, αλλά και στις βάσεις των διάφορων πολιτικών φορέων που πιστεύουν σε μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και στα διάφορα κινήματα.

Για να συμβεί αυτό όπως είπε,  πρέπει να υπάρξουν Δημοτικές συνεργασίες ,κοινωνικές συσπειρώσεις και σε κάθε περίπτωση ν’ αντισταθούμε σ’ ένα κλίμα μίσους και διχασμού ,που πιθανολογείται ότι θα επικρατήσει σε κεντρικό επίπεδο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο των προσώπων, τονίζοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου  Δημάρχου και στη συνέχεια η εκλογή του ,είναι καθοριστική με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, καθ’ όσον με την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ,η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι πολυφωνική και αν ο Δήμαρχος δεν έχει πολύπλευρη και αποδεκτή προσωπικότητα ,τότε ο σχηματισμός κάθε φορά της απαραίτητης πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων και το κυριότερο για την υλοποίηση αυτών – θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Στο  ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές ,ζήτησε πρώτα να απαντήσει στους  ψιθύρους, μεταξύ των οποίων  ο σημαντικότερος που  εκπέμπεται από διάφορες πλευρές, είναι ο αναληθής ψίθυρος ότι «ο Ηλίας είναι υπέρ της θεωρίας και ΟΧΙ της πράξης»

Απάντησε λοιπόν θέτοντας  παρακάτω ερωτήματα 

Είναι θεωρία ή πράξη η Συμμετοχή στην πρώτη 25μελή ομάδα που με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Βασίλη Παπαδιονυσίου κατέλαβε  το Άλσος Βεΐκου που έγινε στην συνέχεια ένας μεγάλος περιβαλλοντικός πνεύμονας όχι μόνο για το Γαλάτσι ,αλλά για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο;

Είναι θεωρία ή πράξη η πρωτοποριακή παρουσία σε Δημοτικές κινήσεις και Πρωτοβουλίες Πολιτών για τοπικά ζητήματα ,όπως το Κέντρο Πόλης ,οι ακάλυπτοι χώροι ,οι χρήσεις γης ,οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ,το ΙΚΑ,η Δημοτική συγκοινωνία;

Είναι θεωρία ή πράξη να είσαι ο ένας εκ των δύο (ο άλλος ήταν ο Μπάμπης ο Ασφής) που καταψήφισαν  να παραχωρηθεί ο χώρος στην Βεΐκου στα Ολυμπιακά Ακίνητα για την ανέγερση του ΠΑΛΑΙ ,προβλέποντας ότι μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν θα μείνει στον Δήμο,αλλά θα τον διεκδικήσουν τα ιδωτικά συμφέροντα;

Είναι θεωρία ή πράξη, ότι στην ολιγόχρονη θητεία μου ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ,έφερε προς ψήφιση έναν δημοκρατικό και προοδευτικό Κανονισμό Λειτουργίας διάφορων Επιτροπών , που προέβλεπε την συμμετοχή σε αυτές όλων των παρατάξεων ,αλλά και πολιτών με ειδικές γνώσεις ;

Είναι θεωρία ή πράξη όταν αγωνίζεσαι για την θεσμοθέτηση των Συνοικιακών Συμβουλίων ,που πολλοί τώρα θυμούνται αλλά ακόμα δεν τα εφαρμόζουν;

Μετά τα ερωτήματα αυτά είπε ,ότι είναι γνωστό το διαχρονικό ενδιαφέρον του  να πρωταγωνιστήσει  σ’ αυτή τη προσπάθεια αλλαγής Λειτουργίας του Δήμου. Αναγνώρισε όμως, ότι την εποχή αυτή που υπάρχει πλήρης αποχή της κοινωνίας ,η  συγκρότηση ενός Δημοτικού Συνδυασμού από την κοινωνική βάση, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό δεν θα  είναι υποψήφιος  και όπως  δήλωσε ,στη περίπτωση αυτή ,κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η όποια δημοτική του δραστηριότητα και όπως γίνεται κατανοητό η σημερινή του  παρουσία σηματοδοτεί και την τελευταία δημόσια τοποθέτησή του.

Αν όμως υπάρξει ανταπόκριση ,τότε όχι μόνο θα είναι υποψήφιος αλλά παλιοί και νέοι  θα δώσουν μια σκληρή μάχη, με πείσμα ,με πάθος και αγωνιστικότητα άλλων εποχών για μια διαφορετική πορεία, για για να γίνει ο Δήμος μια Σύγχρονη Πολιτεία

 

Την Κυριακή το πρωί ,πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Ζώμπου για την Δημαρχία στο Γαλάτσι.

Εν μέσω πανηγυρικής ατμόσφαιρας και σε μια ασφυκτικά  γεμάτη αίθουσα , ο Κώστας Ζώμπος περιέγραψε τους λόγους που τον οδήγησαν να τεθεί επικεφαλής  της νέας Δημοτικής Κίνησης "Γαλάτσι.Ζούμε εδώ"  και παρουσίασε το λογότυπο του Συνδυασμού καθώς επίσης και τους πρώτους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21/10/2018, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής του κ.Μαρκόπουλου, ορίστηκαν κατά πλειοψηφία τα δημοτικά τέλη για τη χρονιά 2019, περιλαμβάνοντας μείωση του οικιακού συντελεστή για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, κατά 2,1%.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και θα εκδόσει αντίστοιχη ανακοίνωση, τόσο για τα δημοτικά τέλη όσο και για το σύνολο του προϋπολογισμού για τον προϋπολογισμού του Δήμου για το2019, ο οποίος θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες.

Θα θέλαμε μέχρι τότε να κάνουμε κάποια σχόλια.

Η μείωση αυτή, της τάξης του 2,1%, στα δημοτικά τέλη των κατοικιών, λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών έχουν μειωθεί ακόμα και μέχρι 50%, με την μερική απασχόληση να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τις συντάξεις να έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα. Σε μια περίοδο που τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, να ξεκινήσουν την οικογένειά τους, να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους.

Δεν νομίζουμε λοιπόν πως ταιριάζουν πανηγυρισμοί για την ελάχιστη αυτή μείωση, αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των νέων και των συνταξιούχων. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι Γαλατσιώτες καλούνται να  πληρώσουν κάποια εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να καλυφθούν αυτονόητες ανάγκες για καθαριότητα, φωτισμό, πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (όσους υπάρχουν και οι οποίοι είναι απαράδεκτα λίγοι), αφού πρώτα έχουν πληρώσει κάποια ακόμα εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο κράτος.

Η πολιτική επιλογή και κατεύθυνση και της σημερινής διοίκησης, όπως και των προηγούμενων διοικήσεων, και αντίστοιχα των κομμμάτων που στήριζαν και στηρίζουν αυτές τις παρατάξεις, είναι η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική ότι η «χρήση οποιασδήποτε υπηρεσίας βαραίνει το χρήστη» και δεν είναι υποχρέωση του κράτους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Γαλατσίου να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Να οργανωθούν και να παλέψουν με βάση τις δικές τους ανάγκες, ανάμεσα στα άλλα για πραγματικά γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, για να μπορέσει έστω να ανασάνει η λαϊκή οικογένεια.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δημοτικοί Σύμβουλοι 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Χάρης Βουρδουμπάς