e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ( 19.10.16 ), μεταξύ πολλών σοβαρών, αλλά και …τερπνών, από την "Ενότητα για την ανατροπή", (Σπ. Παναγιώτου –Αρ. Παπαδοκωστόπουλος )  καταγγέλθηκε παράνομη απόθεση μπαζών στο χώρο της ΛΑΤΩ από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τα έργα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Άλσος Βέικου. Η καταγγελία ήταν συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη ( φωτογραφίες , ώρες απόθεσης κ.λ.π. ) και  ξεκίνησε από ενεργούς πολίτες της περιοχής

.          

 Κατά τη διαδικασία, κουβέντα μεγάλη άναψε για  το Δημοτικό  κλειδί της περιφραγμένης  ΛΑΤΩ που δόθηκε στον εργολάβο (Ποιος το έδωσε ; γιατί το έδωσε;….).       Ακόμη και τα σοβαρά θέματα έχουν την εύθυμη πλευρά τους . Μέσα στη χαλαρότητα, μια φωνή ακούστηκε στα …βορεινά της αίθουσας  :  "Εδώ είναι το κλειδί, εκεί είναι το κλειδί, που είναι το κλειδί;"                                                                        

Ήταν  ο δημοσιογραφών, φίλος Γιατρός- πνευματολόγος Θανάσης Μπούρας,που  αμόλησε την ατάκα του στρεφόμενος στο …λαό ( πίσω καθίσματα) . Το έργο του γηπέδου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής ( κ. Δούρου ) και πραγματοποιείται βάσει σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμαρχος ( τεχνικές υπηρεσίες )με τον εργολάβο και προβλέπει, πέραν άλλων , 42.000 ευρώ για την νόμιμη (κι όχι ανεξέλεγκτη) μεταφορά μπαζών. Και γνωστό είναι ότι η νόμιμη απόθεση μπαζών κοστίζει, ενώ η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών ωφελεί.

Η παρακολούθηση της συζήτησης  έφερε αναλαμπές της περιόδου 2003 – 2004 όταν κατασκευάζονταν  το ΠΑΛΑΙ που… συνέπεσε με τον νόμο Λαλιώτη για την  "αποκατάσταση του ανάγλυφου των λατομείων Αττικής"  και έδωσε την δυνατότητα, όχι μόνο στον εργολάβο του ΠΑΛΑΙ, αλλά  και στους εργολάβους της Αθήνας, να πετάξουν, με το …αζημίωτο , στο λατομείο Βιαρρόπουλου κάθε είδους Μπάζα –άχρηστα υλικά ( στρώματα, Λάστιχα,έπιπλα …), παρ' ότι η σχετική μελέτη προέβλεπε συγκεκριμένα ενεργά υλικά και διασφαλίσεις. Τότε με Β. Παπαδιονυσίου απερχόμενο και Θ. Τούντα επερχόμενο, το Γαλάτσι και η Ν.Ιωνία ανέχθηκε ένα πολύχρονο καθημερινό "μελισσολόι" φορτηγών αυτοκινήτων ( το ένα πίσω από το άλλο ) από τη Βέικου μέχρι τη κορυφή του λατομείου να μεταφέρουν κάθε είδους μπάζα. Ήταν όμως τέτοια η υστερία των ολυμπιακών αγώνων που όλα γίνονταν ανεκτά.  Επρόκειτο για μία χυδαία κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος ,του δημόσιου ήθους και του Δημόσιου ταμείου. Ανάλογη συμπεριφορά για το ανάγλυφο του λατομείου Λεβεντάκη απετράπη, γιατί η ΔΡΑΣΗ ``ήταν εδώ ``.  

Στο Δημοτικό συμβούλιο δόθηκαν απαντήσεις που μπορεί να γίνουν ανεκτές. Θεσμικά όμως πάσχουν. Όμως το πρόβλημα λιγότερο αφορά στον Δήμαρχο, όσο στις αριστερές κυρίες,  στη κορυφή της Περιφέρειας ( Δούρου – Κυπριανίδου ) που έχουν έρθει στα πράγματα με συγκεκριμένες αναφορές στην αριστερά , στην κοινωνία των πολιτών, στα κινήματα, στους πολίτες και βέβαια  στην  διαφάνεια, στην δημόσια διαβούλευση….

Όταν δίνουν δημόσιο χρήμα και  υπογράφουν συμβάσεις με Δήμαρχους για γήπεδα για ασφαλτοστρώσεις, για σχολεία, γιά πεζογέφυρες ,ιδιαίτερα μετά την ανακολουθία τους για το ΠΑΛΑΙ , δεν θα έπρεπε να νοιώθουν την ανάγκη της δημόσιας διαβούλευσης πρώτα; Θα διασφαλίζετο η ακεραιότητα των δημόσιων προσώπων και δεν  θα έμεναν ερωτηματικά.                                    

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

20.10.2016

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου