e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Όπως λέει και το λαϊκό άσμα του Τόλη , είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον επικείμενο χωρισμό της Δημοτικής κίνησης "Ενότητα για την Ανατροπή για το Γαλάτσι" με τον τοπικό Σύριζα,μετά τα όσα συνέβησαν στη Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης,την Τετάρτη 17 Μαϊου

Η ΟΜ Σύριζα Γαλατσίου,με κείμενο που αναρτήθηκε στο σελίδα της οργάνωσης στο Facebook ,απαντά με πολύ αιχμηρό τρόπο, μιλώντας για προσχεδιασμένες κινήσεις που έχουν ως στόχο την διάσπαση και την παράδοση της Δημοτικής Κίνησης σε αριστερές ,αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές δυνάμεις....

Το κείμενο αυτό στη συνέχεια με κάποιες μικροαλλαγές ,έγινε και Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 17 Μάη 2017 έγινε στο Δημαρχείο του Γαλατσίου συνέλευση της δημοτικής κίνησης ‘Ενότητα για την Ανατροπή’, μετά από αίτημα δέκα μελών της και χωρίς προηγούμενη απόφαση της συντονιστικής γραμματείας της. Μοναδικό, και όπως αποδείχθηκε προσχηματικό, θέμα της συνέλευσης ήταν η έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος, για την νομοθέτηση από την κυβέρνηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Η ‘Ενότητα για την Ανατροπή’ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2013 από μέλη του τότε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά ανένταχτους πολίτες του Γαλατσίου, που ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της οικολογίας. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 από την ‘Ενότητα για την Ανατροπή’ εκλέχτηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ο Σπύρος Παναγιώτου και ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος. 

Η συνεργασία των μελών της δημοτικής κίνησης από την ίδρυσή της μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015 ήταν αρμονική με έντονη συντροφικότητα, πολλές κινητοποιήσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και στιγμές έντονων συγκινήσεων, με αποκορύφωμα την εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015 και τον θρίαμβο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε η αποχώρηση 64 από τα 214 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Παρά τη διάσπαση και παρά το γεγονός ότι οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί μας σύμβουλοι ανήκαν πλέον σε έναν άλλο πολιτικό χώρο, εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου, εξακολουθήσαμε να λειτουργούμε συναινετικά στο πλαίσιο της δημοτικής κίνησης, χωρίς να προβάλλουμε όρους ή περιορισμούς στους εκπροσώπους μας στο δημοτικό συμβούλιο και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.Αυτό θα θέλαμε να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019.

Στην συνέλευση της δημοτικής κίνησης της Τετάρτης 17 Μάη, τα μέλη που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, ΛΑΕ και ανένταχτη αριστερά, ήρθαν αποφασισμένα να τερματίσουν την συνύπαρξη με τα μέλη που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το ‘εφεύρημα του 4ου μνημονίου’. 

Ο αιφνιδιαστικός και παράτυπος τρόπος προώθησης του ψηφίσματος που είχαν προετοιμάσει, συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές, καθώς και όσα ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Σπύρο Παναγιώτου, έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να οδηγήσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρηση από την ‘Ενότητα για την Ανατροπή’. Τόσο στο ψήφισμα όσο και στις τοποθετήσεις τους υπήρχε ακρότητα θέσεων, αυθαίρετες εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί : «ολοκληρώνει (η κυβέρνηση) το έγκλημά της», «ολοκληρώνει την μνημονιακή συντριβή της χώρας», «κουρελιάζει το σύνταγμα», «απίστευτης αγριότητας μέτρα», «εφιαλτικό σκηνικό για το λαό», «μας κοροϊδεύει απροκάλυπτα» «τα λεγόμενα αντίμετρα… εξόφθαλμη απάτη», «4ο μνημόνιο… και χωρίς χρηματοδότηση», «εγκρίθηκε πρώτα από τη Γερμανική Βουλή», «νέα μέτρα, το τελικό ύψος των οποίων σίγουρα υπερβαίνει τα 5,5 δις».

Έγινε πλέον φανερό, ότι ουσιαστικά μοναδικός στόχος αυτής της συνέλευσης ήταν να τους παραδοθεί η ‘Ενότητα για την Ανατροπή’, να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να καταγγέλλουν ανενόχλητοι από εκεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα και τα 31 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να κάνουν την αντικυβερνητική τους πολεμική απερίσπαστοι και ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα στο δημοκρατικό Γαλάτσι, να μην έχει ούτε καν τυπική αυτοδιοικητική εκπροσώπηση. Στην πρότασή μας να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την μία έδρα, στην περίπτωση τελικής διάσπασης της δημοτικής κίνησης, ο Σπύρος Παναγιώτου επικαλέστηκε ότι ακόμη κι αν ο ίδιος δεχόταν να παραιτηθεί, αφού εκλέχτηκε σαν επικεφαλής του συνδυασμού χωρίς σταυροδοσία, δεν θα μπορούσε να εξαναγκάσει άλλους (επιλαχόντες δημοτικούς συμβούλους) να κάνουν το ίδιο.

Γιατί επικαλούνται τώρα το μνημόνιο και όχι το 2015 που υπογράφηκε; Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η διάσπαση; 

Είναι φανερό ότι το πολιτικό αφήγημα της αντιμνημονιακής συσπείρωσης που προφασίζονται, δεν θα έχει απήχηση στην κοινωνία του Γαλατσίου μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την ψήφιση από την Βουλή του νόμου που καταδικάζουν, καθώς κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν δεν θα ισχύσει, αν δεν λυθεί με ικανοποιητικό τρόπο για την χώρα το κυρίαρχο ζήτημα του χρέους. Γι’ αυτό και θυμήθηκαν τώρα, στην φάση της ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία των δανειστών, να προτάξουν την διαφωνία τους με την αναγκαστική εφαρμογή του.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθεί  και δε  στηρίζει αυτές τις (μνημονιακές) πολιτικές, αλλά τις αντιμάχεται ποικιλότροπα· όχι μόνο μας απάλλαξε από τις κυβερνήσεις που έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία και την κοινωνία στη φτωχοποίηση, αλλά είναι και η κυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, γιατί αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική πρόοδο. Θα είμαστε παρόντες στην προώθηση κάθε θέματος που αφορά τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας, όπως η βελτίωση της καθημερινότητας τους, η παραχώρηση του Παλαί, ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έργα του μετρό και η διεκδίκηση σημαντικών αντισταθμιστικών έργων που σχετίζονται κύρια με το κέντρο πόλης, η ανακύκλωση των σκουπιδιών και όσα άλλα, μικρά και μεγάλα θέματα απασχολούν την κοινωνία του Γαλατσίου.

 

Γαλάτσι 20 Μάη 2017

 

Για τη Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου

Δ. Σκούντζος, συντονιστής

Ν. Χωριανόπουλος, αναπλ. συντονιστής

 

ΥΓ.  Απ' ότι αντιλαμβανόμαστε,ναι μεν δεν θέλουν τον χωρισμό,αλλά θα έπαιρναν διαζύγιο κοινή συναινέσει ,με μια μικρή διατροφή της τάξης του 50%,(μία εκ των δύο εδρών) στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ώστε  να έχει και ο Συριζα εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Το πρόβλημα είναι,ότι για να  γίνει αυτό πρέπει να παραιτηθούν 3-4 άτομα,που προηγούνται σε ψήφους ,υποψηφίου που παραμένει στον Σύριζα...,ώστε να πάρει τη θέση και να εκπροσωπεί το Κόμμα ή οτιδήποτε άλλο αυτός  θέλει.
Φανταστείτε ο υποψήφιος που παραμένει ακόμα στον Συριζα,να βρισκόταν στην εικοστή(20η) θέση του ψηφοδελτίου...Θα έπρεπε να παραιτηθούν 18 άτομα..
Τότε πραγματκά  θα μιλάγαμε για ένα ακόμα... "εφεύρημα του 4ου μνημονίου"