e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Με ανακοίνωσή της η "Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου",ζητά να ακυρωθεί ο διαγωνισμός ξεπουλήματος του ΠΑΛΑΙ από το ΤΑΙΠΕΔ και να δοθεί στους κατοίκους και τα αθλητικά σωματεία..

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΛΕ

  • για όλους τους  κατοίκους και τα αθλητικά σωματεία
  • Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και λειτουργία του

 

Ένα νέο πλήγμα επιχειρείται ενάντια στους κατοίκους του Γαλατσίου αλλά και του λαού της χώρας συνολικότερα, μετην επέλαση του νέου γύρου ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας. Πριν από κάποια χρόνια, ο λαός του Γαλατσίου και των όμορων περιοχών, με τον αγώνα του, οδήγησε σε αδιέξοδο την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να παραχωρήσει το Παλέ σε ιδιώτη (Χαραγκιώνης), με απώτερο στόχο να το μετατρέψει σε χώρο εμπορικής εκμετάλλευσης τύπου Μολ.

Όμως, πριν από λίγο καιρό, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, επέστρεψαν στον «τόπο του εγκλήματος», ξαναβάζοντας πωλητήριο στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το γνωστό μας Παλέ, μαζί με άλλα έργα που είχαν γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως το Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά και το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου.

Έχουν αναλάβει το βρώμικο ρόλο του «μεσίτη» που εμπορεύεται και παραδίδει βορά στους ξένους και εγχώριους «επενδυτές» την δημόσια περιουσία.

Ένας δημόσιος χώρος 91 στρεμμάτων, με κτιριακό συγκρότημα περίπου 36.000 τ.μ. αθλητικών χρήσεων, είναι… «κατάλληλο για χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε συνδυασμό με ήπιες εμπορικές χρήσεις», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο λαός και η νεολαία του Γαλατσίου οφείλουν να αντιταχθούν δυναμικά στο επικείμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, γιατί η ζωή μας θα γίνει πολύ χειρότερη, εάν το Παλέ ιδιωτικοποιηθεί.

Μας είχαν τάξει…

Το Παλέ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υποτίθεται ότι θα αποδιδόταν στον Δήμο Γαλατσίου για να το χρησιμοποιησουν οι κάτοικοι ως χώρο άθλησης της νεολαίας που ασφυκτιά στην τσιμεντούπολη. Το «ιδεώδες» των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο απέτυχε στην πράξη, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να αποφέρει αμύθητα κέρδη στους «εθνικούς» μας εργολάβους, και να φεσώσει τον ελληνικό λαόμε υπέρογκα δάνεια, τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα με τα μνημόνια και μια πολιτική κοινωνικής καταστροφής. Μετά την ολοκλήρωσή των Αγώνων, μας απέμειναν δεκάδες «έργα», ανάμεσα στα οποία και το Παλέ, καθώς το κράτος δε θέλησε να τα αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών, αλλά προτίμησε να τα απαξιώσει αφήνοντάς τα να ρημάξουν. Έτσι έπεσε ως ώριμο φρούτο η ιδέα να «παραχωρηθεί» η εγκατάσταση στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να το «αξιοποιήσει» σύμφωνα με τα συμφέροντά του, έναντι ακριβού αντιτίμου για το λαό και τη νεολαία. Αυτό όμως θα σημάνει ότι οι ανάγκες αναψυχής και αθλησης, το πρασινο και το περιβάλλον δε θα είναι δωρεάν και δημόσιες, αλλά θα γίνουν εμπόρευμα, και μάλιστα ακριβό!

 

Μολ: Φαστ φουντ «ψυχαγωγίας» και εργασιακά κάτεργα

Η εμπορευματοποίηση του Παλέ θα οδηγήσει σε μαράζωμα της τοπικής αγοράς και σε συγκέντρωση της αγοραστικήςκίνησης σε λίγα χέρια, κυρίως πολυεθνικών εμπορικών εταιρειών, που συνήθως επιβάλουν καθεστώς εργασιακής γαλέρας για το εργαζόμενους που απασχολούν. Άλλωστε, τα λεγόμενα «λευκά Σάββατα» όπου μεγάλα εμπορικά κέντρα λειτουργούν νυχθημερόν, είναι τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα για τους νέους εργαζόμενους. Από την άλλη, η ύπαρξη ενός τέτοιου εμπορικού γίγαντα στις παρυφές της πόληςμας, θα οδηγήσει σε αφανισμό των μαγαζιών του Γαλατσίουκαι στην ανεργια πολλους εργαζομενους και αυτοαπασχολούμενους.

Αμφισβητούμε όμως και το λάιφ στάιλ που πλασάρουν τα εμπορικά κέντρα, την «ψυχαγωγία» του άκρατου καταναλωτισμού, τα σινεμά του Χόλυγουντ, τα φαστ φουντ της πλαστικοποιημένης τροφής, και της αλλοτρίωσης, που αποσκοπούν να αποκόψουν τη νεολαία από τον πολιτισμό, τη φύσην και την άθληση, μετατρέποντας την σε «πελάτες» και αντικείμενα καταναλωτικής χειραγώγησης.

 «Ανταποδοτικά»… κέρδη για τους ιδιοκτήτες

Η ιδιωτικοποίηση σε μια τέτοια μεγάλη υποδομή, αναπότρεπτα θα οδηγήσει σε λειτουργία της με «ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια», δηλαδή έναντι πληρωμής για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία. Από μια θέση στάθμευσης, μέχρι για διασκέδαση, ακόμα και για άθληση με ένα ερασιτεχνικό σωματείο, το «χαράτσι» θα ήταν τσουχτερό για κάθε χρήστη-πελάτη. Μάλιστα, εκτιμάται, ότι μόνο από τη χρήση του πάρκινγκ, μέσα σε λίγα χρόνια μπορεί ο «επενδυτής» να αποσβέσει το πενιχρό αντίτιμο που θα καταβάλει για να αποκτήσει το χώρο για 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπληρώσουμε το Παλέ για δεύτερη και τρίτη φορά και ακόμα πιο σημαντικό, ένα ποσοστό συνανθρώπων μας από τις όμορες περιοχές δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα πρόσβασης, γιατί απλά δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν. Ιδιαίτερα σήμερα που το Γαλάτσι έχει πάνω από 10.000 ανέργους, που η νεολαία βιώνει μια πρωτοφανή ανεργία και η εργατική οικογένεια δυσκολεύεταινα επιβιώσει με τους χαμηλους μισθούς, την απληρωσιά, τα αλλεπάλληλα χαράτσια…

Χαρακτηριστικό ανάλογο παράδειγμα αποτελεί το Πάρκο Ηνιόχου, το οποίο ο δήμος Γαλατσίου απαλλοτρίωσε το οικόπεδο, αλλά τώρα καλεί τους κατοίκους με όμορα σπίτια να πληρώσουν αυτοί το τίμημα της απαλλοτρίωσης, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να κάνει υπόγειο γκαράζ όπου και πάλι θα καλούνταν οι κάτοικοι να πληρώσουν για να παρκάρουν...

Κάλλιο ιδιωτικοποιημένο παρά… ρημαγμένο;

Η σημερινή συγκυβέρνηση ξεπουλάει όλα τα δημόσια αγαθά, όπως νερό (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ), ρεύμα (ΔΕΗ), υγεία, παιδεία,κοινωνική ασφάλιση, στο βωμό του χρέους προς τους δανειστες ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, με το οποίο ο ελληνικός λαός «πληρώνει» με τον κόπο και το αίμα του τη διάσωση τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέταξαν (και) το Παλέ στο ΤΑΙΠΕΔ, ένα ταμείο που στόχο έχει να προσφέρει την δημόσια περιουσία στο πιάτο των ιδιωτών και του μεγάλου κεφαλαίου (εγχώριου και ξένου) έναντι πενιχρής αμοιβής, η οποία υποτίθεται ότι θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους!!!!

Μήπως όμως έτσι έστω το Παλέ θα έχει μία καλύτερη τύχη; Μήπως επιτέλους «σουλουπωθεί» και γίνει «λειτουργικό»; Ο όποιος ιδιώτης αναλάβει το Παλέ για τα επόμενα 40 χρόνια, προφανώς θα το κάνει για να βγάλει το μέγιστο κέρδος.

Η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού του δίνει τη δυνατότητα να εμπορευτεί τα πάντα, να ξαναχτίσει νέες εκτάσεις, να επιβάλει αντίτιμο σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε σωματείο ή δημότη θα θελήσει να επισκεφτεί το χώρο, για να αθληθεί ή να ψυχαγωγηθεί.

Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα ενδιαφερθούν για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ή την αναβάθμιση του χώρου, αλλά για την τσέπη τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια πολύ πιο ακριβές υπηρεσίες από αυτό που γνωρίσαμε, με πρώτα θύματα ίσως τις ομάδες και τα σωματεία της περιοχής που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο χώρο.

Θα βρεθούμε απέναντί τους!

Για όλα αυτά ο λαός του Γαλατσίου και των όμορων δήμων και η νεολαία, πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την αντίστασή μας στο ξεπούλημα. Καταγγέλλουμε το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης. Κάθε παραχώρηση έχει χαρακτηριστικά ληστρικά που ζημιώνουν το Δημόσιο και άρα όχι μόνο είναι παράνομα, αλλά θα κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι βάλουν την υπογραφή τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Το Παλέ να παραμείνει δημόσιος χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας, πρασίνου και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Αυτό δεν σημαίνει απλά ότι θα πρέπει να ανήκει στο κράτος ή στο Δήμο, αλλά και ότι η λειτουργία του να διασφαλίζεται με επιχορήγηση από το κράτος - πρακτικά από τους φόρους που ήδη πληρώνουμε- και όχι με ιδιωτικοοικονομικά ανταποδοτικά κριτήρια.

• Δωρεάν χρήση του από τους αθλητικούς συλλόγους, δωρεάν χρήση των βοηθητικών χώρων (πάρκινγκ, διαδρομές τρεξίματος, χώροι πρασίνου κ.α.)

• Να υπάρχει δυνατότητα χρήσης του χώρου από πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, φορείς, ώστε να αναπτυχτεί μια άλλη κουλτούρα που θα προάγει το πολιτιστικό επίπεδο, ιδιαίτερα της νεολαίας.

Πού θα βρούμε τα χρήματα;

Είναι προφανές ότι για να γινουν όλα τα παραπάνω πρέπει να ακολουθηθεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Ο εργαζόμενος κόσμος και νεολαία πρέπει να ανατρέψουν με τους αγώνες τους την καθεστωτική πολιτική που έχουν επιβάλλει ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και κεφάλαιο. Να αρνηθούμε να πληρώσουμε το τοκογλυφικό χρέος στους δανειστές. Να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και κρίσιμες υποδομές της χώρες, κι όχι να τις «μοιράζουμε» στα ιδιωτικά αρπακτικά. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι κάτοχοι μεγάλου κινητού και ακίνητου πλούτου, όπως π.χ. οι 559 Έλληνες με 76 δις. ευρώ περιουσία! Οι δημόσιες δαπάνες να «επενδυθούν» σε υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό.

Για να σωθεί οριστικά το Παλέ, να παραμείνει δημόσιο και να μη δοθεί ποτέ ξανά ως λεία σε ιδιώτες, θα πρέπει να ανατρέψουμε συνολικά την ολέθρια πραγματικότητα που βιώνουμε. Το Παλέ είναι κομμάτι του ίδιου αγώνα που δίνουμε για να σωσουμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;

Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε τις λίγες επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα των προσφορών (μέσαΟκτωβρίου) δεν πρέπει ανατεθεί σε κάποιους «άλλους».

Ούτε η δημοτική αρχή (νυν και πρώην), ούτε τα καθεστωτικά πολιτκά κόμματα, ούτε οι «παράγοντες» της πόλης μπορούν αλλά κυρίως δε θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και με την κυβέρνηση. Αυτό που τους αρκεί είναι να διαχειριστούν μια διαμαρτυρία, να διεξάγουν έναν «δικονομικό αγώνα», να υπογράψουν μια «ανέξοδη» ανακοίνωση καταγγελίας.

 

Η διάσωση του Παλέ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας: σωματεία εργαζομένων της περιοχής (ΕΛΜΕ, σύλλογοι δασκάλων και εργαζόμενων στους δήμους κ.α.), αθλητικά σωματεία, ενώσεις γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι και κάθε συλλογικότητα οφείλουν να συντονίσουν το βήμα τους, να δώσουν μια αποφασιστική μάχη για τη νίκη!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ_