e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου , στο γεμάτο Πνευματικό Κέντρο του Δημαρχείου Γαλατσίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Οικονομολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τους 4 πυλώνες του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,που παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη(ΔΕΘ)..

 

 

  • Μέτρα για την άμεση ενίσχυση των ασθενέστερων
  • Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • Πρόγραμμα απασχόλησης-300.000 θέσεις εργασίας 
  • Θεσμικές και δημοκρατικές αλλαγές στο ΄πολιτικό σύστημα

Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη(και τον Σύριζα γενικότερα),η αδυναμία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο  της Δημοκρατίας,φέρνει πολύ τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Σύριζα. 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε στην αρχή της εισήγησής του, τη σημασία της διαβούλευσης με την κοινωνία, ως δυναμικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι χωρίς συζήτηση με όλους τους φορείς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς, η οποιαδήποτε πρόταση περιορίζεται απλά στο επίπεδο της εξαγγελίας. Στη συνέχεια μίλησε για κατάρρευση ουσιαστικά της κυβέρνησης, με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί ισχυρό ράπισμα προς την κοινωνία. Η εικόνα που περιέγραψε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με τους συνταξιούχους να στήνονται διαδοχικά σε ουρές, από την τράπεζα στην εφορία, είναι αποκαλυπτική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του μνημονίου.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η παρουσίαση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, προσέδωσε μια δυναμική που πιέζει ασφυκτικά τη δικομματική συγκυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρόικα και μια σειρά από μέτρα που δύσκολα θα αντέξει η κοινωνία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, όμως, μια πόρτα ελπίδας: Το πρόγραμμά του είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, πατάει στις ανάγκες της κοινωνίας και οδηγεί σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική  σταθερότητα. Ο ομιλητής παρουσίασε κατόπιν αναλυτικά τους τέσσερεις πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με τις άμεσες προτεραιότητες που τέθηκαν για μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας: η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας με μέτρα προς ανάκτηση της εργασίας και οι απαραίτητες θεσμικές και δημοκρατικές τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν είναι απλά μια δέσμη νέων πολιτικών. Αποτυπώνουν μια ουσιαστική διαφορά ποιότητας, μια άλλη αντίληψη από τη λογική των μνημονίων και των κομμάτων που τα εφαρμόζουν, για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική σε αυτόν τον τόπο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι λαϊκισμός να θέλουμε να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, αντίθετα είναι εντελώς ρεαλιστικό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία που έχει φτάσει το 28%».

Ανάφερε ότι  για την Ελλάδα η ενδεικνυόμενη διευθέτηση του χρέους, είναι αυτή που ακολουθεί το πρότυπο της λύσης που δόθηκε για τη Δυτική Γερμανία το 1953: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Όπως είπε,κυρίαρχα ζητήματα  της αυριανής κυβέρνησης του Σύριζα θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Μίλησε για τον μύθο των χαμηλών μισθών που θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη,φέρνοντας σαν παράδειγμα τις Βορειοευρωπαικές  οικονομίες (Γερμανίας,Σουηδίας) με αξιοπρεπείς μισθούς και την οικονομία μιας Αφρικανικής χώρας με μισθούς πείνας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης των 4 πυλώνων του προγράμματος του Σύριζα από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη,ακολούθησε συζήτηση με το κοινό,πάνω στα προαναφερόμενα θέματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν,ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ.Γιώργος  Μαρκόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος  και οι  βουλευτές του Σύριζα Δημήτρης Τσουκαλάς και και Άννα Χατζησοφιά,