e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

 

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου ,μετά από πρόσκληση της  Δημοτικής παράταξης προσκείμενης στον Σύριζα "Γαλάτσι από Κοινού" ,πραγματοποιήθηκε  στο Καμίνι συζήτηση , για συνεργασίες στις Δημοτικές εκλογές του Μαϊου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Μαγκανάρης και Χρήστος Κιούπης καθώς επίσης και ο Ηλίας Μιμηγιάννης

 

 

 

Δημοτική Παράταξη ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

Ανοιχτή συζήτηση στο «Καμίνι» -21.1.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόσκλησή μας απευθύνθηκε σε πολίτες, πρωτοβουλίες και Δημοτικές Παρατάξεις του Γαλατσίου προκειμένου να συζητήσουμε ανοιχτά  και να εξετάσουμε δυνατότητες και προϋποθέσεις  για δημοτικές συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές ή και μετά τη διεξαγωγή τους. Από την πλευρά της δημοτικής μας παράταξής μας έγιναν τρεις σύντομες  εισηγήσεις .

Η επικεφαλής Ράνια Καλαντζή, εκπαιδευτικός και γενική διευθύντρια της Σιβιτανιδείου Σχολής, αφού προσδιόρισε το σκοπό της συνάντησης και σε ποιους απευθυνόμαστε, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον για να καταδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού, αγωνιστικού μετώπου για την προώθηση στόχων και αξιών της αριστεράς. Στα ζητήματα της πόλης  αναφέρθηκε στην πυκνότητα δόμησης και το πολύ μικρό ποσοστό πράσινου στο Γαλάτσι, στη συγκοινωνία, το  κυκλοφοριακό και τα πεζοδρόμια. Όπως επεσήμανε η αναμενόμενη επέκταση του μετρό θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία κέντρου πόλης, το οποίο  με σχεδιασμένες  πεζοδρομήσεις, λειτουργικές πλατείες  και ενίσχυση της συλλογικότητας στις γειτονιές, αποτελούν στόχους που εντάσσονται στο πλαίσιο του οραματικού μας σχεδίου. Τόνισε ότι στο προσκλητήριο για ενεργοποίηση των κατοίκων δεν πρέπει να λείπουν οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία.

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, χημικός μηχανικός, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος  και αναπτυξιακά σχέδια στην τοπική αυτοδιοί¬κηση, μέλος της δημοτικής παράταξης, ξεκίνησε με τα μεγάλα ζητήματα, περιβαλλοντικά και δημοκρατίας, από πλανητικά έως τοπικά. Επεσήμανε τη σημασία της απλής αναλογικής για συνεργασίες και συναινέσεις, στα δημοτικά συμβούλια,  προεκλογικά και μετεκλογικά, σε κάθε θέμα, μέρα – μέρα, και όχι πλέον μόνο για την εκλογή δημάρχου. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που δίνει ο Κλεισθένης Ι για διαδημοτικές συνεργασίες, συμμετοχή των ΟΤΑ σε δράσεις με πολίτες και φορείς, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία προς την Τ.Α. Διεύρυνε με την οικολογική της οπτική τα πεδία παρεμβάσεων που μπορούν και πρέπει να γίνουν στο δήμο, προσδιορίζοντας βασικούς άξονες αιχμής, τη συμβολή στο μετριασμό και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη στήριξη της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανακύκλωση όπου ήδη έχει προχωρήσει μια προκαταρκτική έκθεση – σχεδιασμό για την εφαρμογή της στην πόλη μας .

Η Αγγέλικα Σαπουνά τέλος, Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών στην Περιφέρεια Αττικής, μέλος επίσης της δημοτικής παράταξης, παρουσίασε τα σημαντικά έργα τα οποία χρηματοδοτεί ή και εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής στο Γαλάτσι. Στις επείγουσες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κάθε περίπτωση από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο συμπεριέλαβε το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, τα σχολικά κτίρια,  τα όμβρια και τα την αποχέτευση. Επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία μπορούν να ενισχυθούν αυτοτελώς τα δημοτικά έργα και να ασκήσουμε τον απαραίτητο δημοκρατικό έλεγχο στις ενέργειες της δημοτικής αρχής έως σήμερα. Η εισηγήτρια έθιξε επίσης το ζήτημα της απαραί¬τη-της ενίσχυσης της συμμετοχής των δημοτών, με την ουσιαστική διαβούλευση και τα τοπικά συμβούλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου του Κλεισθένη. Τόνισε τέλος ότι οι όποιες συμμαχίες επιτευχθούν οφείλουν να είναι όχι λεκτικές αλλά πραγματικές.

Υπήρξαν ερωτήσεις προς τις εισηγήτριες, απαντήσεις  και ακολούθησαν τοποθετήσεις προσκεκλημένων.

Ο Ηλίας Μιμηγιάννης, πρώην δημοτικός σύμβουλος  και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου επικεντρώθηκε στο τι μπορεί να γίνει στο πεδίο των συνεργασιών: Να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό, το περιεχόμενο του “προοδευτικού”. Η συνεργασία απαιτεί διάλογο, συνεννοήσεις αλλά και συγκρούσεις κυρίως όμως υλοποίηση. Χρειάζεται μια άλλη μορφή/δομή του Δήμου. Αναφέρθηκε επίσης ότι το έργο του Δημάρχου δεν είναι αξιοθαύμαστο. Υπάρχει σήμερα συντηρητικός πόλος στον οποίο πρέπει να αντιπαραθέσουμε τον προοδευτικό, ίσως και με άλλες αριστερές δυνάμεις, και σε επίπεδο φορέων όχι προσώπων. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος από χρόνια επιζητούσε συνεργασίες, θεωρεί όμως ότι οι συνεργασίες δεν πρέπει να γίνονται σε επίπεδο προσώπων αλλά μεταξύ κομματικών φορέων.

Ο Ν. Μαγκανάρης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Νέα Αρχή» θεώρησε θετικό ότι συζητάμε για προοδευτική κατεύθυνση. Επεσήμανε την απουσία διαλόγου στο Δήμο για ζητήματα, όπως τα Τουρκοβούνια, το οικόπεδο στην Ηνιόχου, ο Λόφος του Παιδιού, το μετρό, το Παλαί.  Οι  πλειοψηφίες τα τελευταία χρόνια στο Δήμο δεν έχουν  πολιτική, στρατηγική, σχέδιο. Ζητήματα όπως ανακύκλωση, ηλεκτροφωτισμός, χρήσεις γης δεν προωθούνται. Χρειάζονται κυκλοφο¬ρια¬κές, συγκοινωνιακές μελέτες. Θετικές ρυθμίσεις όπως η διαβούλευση και ο συμπαραστάτης του δημότη δεν λειτούργησαν. Αν δεν προσπαθήσουμε εμείς δε θα αλλάξει η κατάσταση. Η απλή αναλογική είναι θετική αν οι συνεργασίες γίνονται με βάση αρχές και όχι συναλλαγές. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ΚΙΝΑΛ, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να εκφραστεί η κοινωνία ευρύτερα. Όλες οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πριν τις εκλογές.

Ο Χρήστος Κιούπης, δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Νέα Αρχή», θεώρησε ότι καθυστέρησε πολύ η έναρξη διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων.  Δήλωσε εντούτοις ότι πρέπει να προχωρήσει μια μεγάλη συμμαχία από την κεντροαριστερά έως τη ριζοσπαστική αριστερά. Ο τωρινός δήμαρχος δεν έκανε έργο και κανένα μεγάλο θέμα δεν ήρθε προς συζήτηση π.χ. Τουρκοβούνια, Λόφος Αγ. Σπυρίδωνα, Ζαΐρα. Ο Χ. Κιούπης έθεσε τρεις προϋποθέσεις για συνεργασία: τη συσπείρωση δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, τη συνεργασία από μηδενική βάση, καμία συνεργασία με δεξιούς συνδυασμούς. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης που θα εκλέξει όργανα και επικεφαλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο κόμμα έχει ιστορικές ευθύνες.

Ο Δ. Πολιτόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με βάση την εμπειρία του στο Δ.Σ. του ΕΟΑΝ   επέμεινε στην αξία των προγραμματικών συνεργασιών. Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων, επεσήμανε ότι με τη νέα νομοθεσία το 50% των απορριμάτων περνάει στη διαχείριση των δήμων. Χρειάζονται χώροι και οργάνωση. Δήλωσε τέλος ότι θα είναι κοντά στην παράταξη, θα βοηθήσει και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Υπήρξαν στη συνέχεια σύντομες παρεμβάσεις μελών και αναφέρθηκε από τη μεριά της Δημοτικής Παράταξης η πρόθεση για συνέχιση των συζητήσεων, με αυτούς που είναι υπέρ της συνεργασίας,  ήδη  από την τρέχουσα εβδομάδα με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συζητήσεων. Σημειώνεται ότι η Ελ. Ζέρβα, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Γαλάτσι του Αύριο», η οποία δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση μας, δήλωσε ότι θέλει να συζητήσουμε κι αυτό θα γίνει επίσης σύντομα.

Η Ράνια Καλαντζή κλείνοντας και αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τόνισε επιγραμματικά ότι η δημοτική παράταξη πρέπει να έχει όχι μόνον πολιτικό στίγμα αλλά και κοινωνική γείωση με κινηματικά χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δεν υπερασπιζόμαστε μία στείρα ιδεολογική καθαρότητα ούτε όμως, επιδιώκουμε τη   δημοτική εξουσία, με κάθε κόστος και εις βάρος των θεμελιωδών αξιών μας. Πρέπει να φανταστούμε όλοι μας ένα διαφορετικό Γαλάτσι, «από κοινού».

 

Γαλάτσι 23.1.2019

 

Για τη Δημοτική Παράταξη ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

 

Ράνια Καλαντζή, επικεφαλής

Δημ . Σκούντζος, συντονιστής

Ν. Χωριανόπουλλος, αναπλ. συντονιστής