e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Καμίνι’ η εκδήλωση της δημοτικής παράταξης  υποστηριζόμενης από τον Σύριζα «Γαλάτσι Από Κοινού» .Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών ,ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ και η υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου Ράνια Καλαντζή,

Παρά τα τρανταχτά ονόματα των ομιλητών  και τη παρουσία πολλών πολλών στελεχών του Σύριζα, κάποιων βουλευτών και υποψήφιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η προσέλευση των πολιτών δεν ήταν αρκετά μεγάλη και ίσως αυτό να προβλημάτισε και τους διοργανωτές.

 

Βέβαια αυτό, ίσως να οφείλεται και στις  εσωτερικές διαδικασίες της Δημοτικής Παράταξης,που κράτησαν πάρα πολύ καιρό και δημιούργησαν και κάποιες γκρίνιες,που όπως φαίνεται ξεπεράστηκαν(?) λίγες μέρες νωρίτερα.Είναι γνωστές σε όλους οι συζητήσεις  για τον επικεφαλής και με πρόσωπα από άλλους χώρους, έως ότου οριστικοποιηθεί(?) η υποψηφιότητα της Ράνιας Καλαντζή.

Όσον αφορά την ουσία και τις ομιλίες της συγκέντρωσης με θέμα  : «Διεκδικούμε από  κοινού μια πόλη για όλους - Προοδευτικές συνεργασίες για την επόμενη μέρα». 

Ο Πάνος  Σκουρλέτης, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, και με αφορμή την παρουσία του πρώην υπουργού, Γιάννη Ραγκούση στο ίδιο πάνελ  σημείωσε, ότι πριν κάποια χρόνια δεν θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί την εικόνα δύο ανθρώπων από τους συγκεκριμένους χώρους να βρίσκονται μαζί. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης περιγράφοντας την πολιτική συγκυρία, τόνισε την κρισιμότητα των εκλογών και το διακύβευμα που τίθεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, που είναι η απόκρουση των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών αντιλήψεων, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φασισμού, μέσω της συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων. Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, που αλλάζει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνέδεσε την αύξηση των αρμοδιοτήτων της με αντίστοιχη ενίσχυση των πόρων, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για στοχευμένες χρήσεις κυρίως στο πεδίο των υποδομών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης υπέρμαχος της δημιουργίας προοδευτικού πόλου τόνισε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η πρώτη μεταμνημονιακή, γεγονός που ισχύει και για την μεταμνημονιακή φάση της αυτοδιοίκησης κι αυτό αυξάνει τη σημασία των εκλογών. Σημείωσε ότι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κρίνεται μόνο ποιος θα εφαρμόσει σωστά τους νόμους, αλλά ότι χρειάζονται άνθρωποι με άποψη και δύναμη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Μη  θεωρώντας βάσιμους τους φόβους περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι  υποδουλώθηκε στη διαπλοκή γενόμενο  παράρτημα  της Ν.Δ. την απόλυτα συνδεδεμένη με τη διαπλοκή. Είπε ότι η διαπλοκή αυτό δεν το κατάφερε με το ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος προς τον στον Πάνο Σκουρλέτη τόνισε ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό». 
«Η διαπλοκή δεν έχει καταφέρει να βάλει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρώην υπουργός, χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους και απευθυνόμενος προς τον Π. Σκουρλέτη πρόσθεσε ότι «η αυτονομία απέναντι στη διαπλοκή είναι το πιο σπουδαίο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Είμαστε σ' ένα νέο '74».  

Η Ράνια  Καλαντζή είπε ότι με την απλή αναλογική ισχυροποιείται  ο ρόλος των δημοτικών  συμβούλων, αλλά  αυξάνονται και οι ευθύνες τους, οπότε είναι πολύ σημαντικό ποιοι και ποιες  θα εκλεγούν ως εκπρόσωποι  των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο. Η απλή αναλογική επαναφέρει το πολιτικό στον χώρο της αυτοδιοίκησης απ’ όπου είχε εξοριστεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι τόνισε, πρέπει να  διαθέτουν εμπειρίες κοινωνικής δράσης,  αξίες και ήθος, διάθεση προσφοράς, ενδιαφέρον για το κοινό καλό και να μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού που καλούνται να υπηρετήσουν.

Ανάμεσα στα άλλα δήλωσε  ότι είναι γέννημα – θρέμμα Γαλατσιώτισα, αφού όχι  μόνο ζει αλλά και δούλευε στο Γαλάτσι ως  εκπαιδευτικός για πάνω από  20 χρόνια (στο 1ο και στο 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου στην Γκράβα). Τα τελευταία δύο χρόνια όμως,  είναι   Γενική Διευθύντρια της Σιβιτανι-δείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων , ενός ΝΠΔΔ με 250 εργαζόμενους και προϋπολογισμό  10 εκατομμυρίων  (το 1/3 του Δήμου)

Τόνισε επίσης ότι η παράταξη «Γαλάτσι από Κοινού» έχει χαρακτηριστικά ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά και προ-σπαθεί να συνδυάσει το οραματικό με το ρεαλιστικό, ενώ οι υποψήφιοι  και οι υποψήφιες συμμετέχουν στην βάση κοινών στόχων αλλά και ενός «συμβο¬λαίου πολιτικής και ηθικής εντιμότητας»

ΥΓ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και έκαναν σύντομες ομιλίες ο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος και Ηρακλείου Αιμιλία Τζίβα, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, η βουλευτής Αννέτα Καββαδία και οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Χρήστος Αντωνίου, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου και Αγγέλικα Σαπουνά  , η Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Λυμπεροπούλου και η εκπρόσωπος  τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου.
Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ο πρώην βουλευτής Απόστολος Αλεξόπουλος και η δημοτική σύμβουλος Αθήνας Στέλλα Πρωτονοταρίου. 

 

    

 

 

 

 

λος, αναπλ. συντονιστής