e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Βασίλη Αποστολίδη, σε αποχαιρετώ  σαν έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα στο Γαλάτσι.

Υπήρξε δημοσιογράφος γνήσιος, αυθεντικός.Με την προσωπική  εφημερίδα του την <<Ηχώ >> υπηρέτησε το Γαλάτσι,όπως ο ίδιος έκρινε.Όμως, το υπηρέτησε επίμονα,συνειδητά. Δεν ήταν δοσμένος ,κρατούσε την ανεξαρτησία του, ενώ συχνά γινόταν συγκρουσιακός υπερασπίζοντας αρχές  και το επιβεβαίωσε πολλές φορές με όλες τις Διοικήσεις του Δήμου Γαλατσίου τις οποίες στήριξε αλλά και συγκρούστηκε.
Ισχυρή προσωπικότητα με  υποδομή που επιδίδονταν σε δύσκολα,κοπιώδη ρεπορτάζ κυνηγώντας την είδηση στην πηγή, Δεν συνήθιζε αντιγραφές.   Οι σχέσεις μας δεν ήταν πάντοτε ομαλές,. Μεταξύ πολλών,  στέκομαι σε δύο επεισόδια:

Α.     Με κατηγορούσε ,μέσα από την εφημερίδα, σαν υποκινητή των καταλήψεων που την επόχή του 1990 είχαν βάθος και σοβαρά μαθητικά  αιτήματα και προβλήματα σχολείων. Εγώ,τότε, με την ιδιότητα του προέδρου της << Ενωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων  Γαλατσίου>>,αλλά και του << Συντονιστικού Σχολείων Γκράβας- 21 σχολεία >> υπεράσπιζα και εφάρμοζα πολιτική διαλόγου με τους εξεγερμένους μαθητές. Ο Βασίλης,μέσα από την εφημερίδα,  ήταν αντίθετος.
Κάτω από την μαζικότητα και διάρκεια των καταλήψεων, ζήτησε να συναντηθεί με την επιτροπή των εξεγερμένων μαθητών ( ρεπορτάζ ).Η συνάντηση έγινε βράδυ , σε σχολείο της Γκράβας, σε περίοδο κορύφωσης της κατάληψης και οξυμένων πνευμάτων  ( βανδαλισμοί εξωσχολικών,Εισαγγελέας ,αστυνομία,...). Χρειάστηκε η προσπάθεια, όχι τόσο η δική μου,όσο η επιρροή που ασκούσε στους μαθητές ο Μπάμπης Κόκλας για να  κρατήσουμε ανέπαφο τον Βασίλη που, μη υπολογίζοντας κινδύνους, συγκρούστηκε σε έντονο τόνο   με τους καταληψίες  μαθητές, σε περιβάλλον εχθρικό.

Β.    Η  ιστορική << Συντονιστική επιτροπή φορέων και πολιτών για την διάσωση του ΠΑΛΑΙ>> έχει καταγραφεί ως η πιο μαζική συσπείρωση ολόκληρης της πόλης. Αυτή,ουσιαστικά, απέτρεψε την λειτουργία του ΠΑΛΑΙ ως εμπορικό κέντρο (Χαραγκιώνης ).
Η σύνθεση της << Γραμματείας >> είναι χαρακτηριστική : Αρβανιτάκη,Ζαφειρακης, Μανιάτης, Μούκας, Πετρόπουλος, Πολυκρέτη, Χαραλαμπίδης. Τον Δήμαρχο Τούντα, εκπροσωπησε , γιά ένα διάστημα ο Β.Δερεδίνης.
Ο Αποστολίδης είχε ταχθεί ενάντια σ αυτή την πρωτοφανή συσπείρωση , την πολέμησε επίμονα,μέσα από την  << Ηχώ>> χαρακτηριζοντάς την< αχταρμά >>

Ήταν,όμως, ακέραιος .Αδιάφορα με τις μεταξύ μας εντάσεις κρατήσαμε καλή σχέση,με χαρακτηριστική την τρισέλιδη πλούσια  συνέντευξη που μου ζήτησε και φιλοξενήθηκε στην << Ηχώ>>. Επίσης με συμπεριέλαβε μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσφέρει στην πόλη ,σε βιβλίο που εξέδωσε αργότερα.
Σε μία επίσκεψη στο σπίτι του, ( είχε κλείσει η << Ηχώ >> )για να αντλήσω πληροφορίες σχεττικά με φεστιβάλ σύγχρονων νεανικών  συγκροτημάτων που είχε οργανώσει στο ανοιχτό θέατρο, του έταξα ένα μπουκάλι ρακί από τα <<προικώα>> μου. Θα του το  κρατάω όταν τον ανταμώσω.

Βασίλη Αποστολίδη,σε αποχαιρετώ, σαν ένα από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα στο Γαλάτσι.   

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου