e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Mια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο.Διοργανωτές ήταν ο Ηλίας Μιμηγιάννης και η  Πρωτοβουλία Συζητήσεων Θεμάτων Αυτοδιοίκησης  “ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ» ,ενώ το θέμα αφορούσε το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου(ΠΑΛΑΙ).

Στην εισήγησή του ο Ηλίας Μιμηγιάννης ,παρουσίασε  ένα σύντομο ιστορικό της πορείας του ΠΑΛΑΙ, τις ευθύνες των Δημοτικών Αρχών στις διαπραγματεύσεις  και τον ρόλο των κινημάτων και φορέων.

Μίλησε για παραπληροφόρηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου ,οι οποίοι  κάνοντας την αποτυχία -επιτυχία πανηγύριζαν.Πως γίνεται όμως να μιλάς για επιτυχία .όταν για 2η συνεχόμενη χρονιά το ΠΑΛΑΙ θα είναι κλειστό για τα παιδιά και αθλητές(3 μήνες πέρυσι, 5 μήνες φέτος).Πως γίνεται να μιλάς για κέρδη ,τα οποία κανένας δεν ξέρει πόσα είναι και σίγουρα θα είναι δυσανάλογα ,των υπηρεσιών που πρόσφερε και προσφέρει ο Δήμος.

Αναφερόμενος στην Δημοτική Αρχή είπε,ότι ναι μεν είναι ενισχυμένη εκλογικά ,διαπραγματευτικά όμως είναι εντελώς αποδυναμωμένη ,αφού αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε να αντιδράσει στις επιταγές και τα θέλω της ΕΤΑΔ(Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων), με την οποία είχε υπογράψει μια σύμβαση ,που της έδινε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί  και να αξιοποιεί το κεντρικό γήπεδο,που μας παραχώρησε,  όποτε αυτή έκρινε αναγκαίο.

Ανεξαρτήτως  όμως της στάσης της Δημοτικής Αρχής,  είναι  λογικό να είναι αυτή που θα κάνει τις νέες διαπραγματεύσεις που θα αφορούν το μέλλον του ΠΑΛΑΙ από το 2020 και ύστερα..Τη φορά αυτή όμως , πρέπει να ακολουθήσει τη γραμμή διαπραγμάτευσης που θα δώσουν  η κοινωνία ,οι Σύλλογοι ,οι Φορείς και τα Κινήματα..Μια γραμμή διαπραγμάτευσης που θα ζητά όχι την "μίσθωση"  κάποιων χώρων για κάποια χρόνια,αλλά την εξ' ολοκλήρου παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ στον Δήμο και τους πολίτες του,στους οποίους πραγματικά ανήκει και οποίοι πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Και όπως είπε ο Ηλίας Μιμηγιάννης , κλείνοντας την εισήγησή του , μόνο ένα τοπικό Δημοτικό Δημοψήφισμα μπορεί να δώσει τον λόγο στους πολίτες και να κάνει πιο ισχυρή την διαπραγματευτική ικανότητα της Δημοτικής Αρχής.

Πρόεδρος της συζήτησης -συγκέντρωσης επελέγη ομοφώνως ο Ίκαρος Πετρόπουλος,ενώ στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγέλικα Σαπουνά της Δημοτικής παράταξης "Γαλάτσι από κοινού" ,ο Σπύρος Παναγιώτου από την δημοτική κίνηση "Γαλάτσι ο τόπος μου" ,καθώς επίσης και οι πρών Δημοτικοί Σύμβουλοι ,Άρης Παπαδοκωστόπουλος και Νίκος Μαγκανάρης, Αισθητή η απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής(παρών μόνο ο Βασίλης Δερεδίνης), της μείζονος αντιπολίτευσης και εκπροσώπων της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση".Το πιο απογοητευτικό όμως ήταν η απουσία των Αθλητικών Σωματείων, οι οποίοι  είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τη  τύχη του ΠΑΛΑΙ, αφού το διαφημίζουν για τις εγγραφές στις ομάδες και για 5 μήνες θα βρεθούν έξω από αυτό.Εξαίρεση η παρουσία του προέδρου της Ένωσης Γαλατσίου Τάσου Πασπάλα.

Μετά την εισήγηση του Ηλία Μιμηγιάννη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις του ακροατηρίου.

 

   

- Ο Σπύρος Παναγιώτου , κάνοντας και αυτοκριτική , μίλησε για τα λάθη του παρελθόντος ,αναφερόμενος στις  ψευδαισθήσεις και προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια,με την έλευση του Σύριζα στην εξουσία και την αλλαγή στην Περιφέρεια.Ζήτησε την επαναενεργοποίηση  των πολιτών και  κινημάτων για την διεκδίκηση ολόκληρου του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου.

- Και ο Γιώργος Πίτας με την σειρά του μίλησε για ένα νέο  Κίνημα  με συμμαχίες από γύρω Δήμους που διεκδικούν κι αυτοί ελεύθερους χώρους. Εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το προτεινόμενο  δημοψήφισμα,ενώ αναφέρθηκε και σε μια καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

 - Η  Αγγέλικα Σαπουνά,δήλωσε σύμφωνη με την διεκδίκηση του ΠΑΛΑΙ ,είπε ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην    << Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης >> ,και κάλεσε τους Συλλόγους  να δημοσιοποιήσουν το θέμα.

  

   

 - Ο Γρηγόρης Καμπέρης πρότεινε η διεκδίκηση να γίνει ενωτικά και μ' έναν έναν καλύτερο συντονισμό .Θεωρεί όπως είπε σημαντικό το κόστος λειτουργίας και θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη μια οικονομοτεχνικής μελέτης.

-  Ο Ηλίας Ανδριόπουλος  πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής  και ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου 

 

- Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και με πολλές αιχμές ήταν  η τοποθέτηση του πρώην Δημοτικού Συμβούλου ,Αντιδημάρχου και προέδρου της Διαπαραταξιακής επιτροπής για την διεκδίκηση του Παλαι, Γερμάνου Μελισσουργού  Ως καθ' ην αρμόδιος λοιπόν, αναφέρθηκε στην πρώτη "είσοδο"  του Δήμου στο ΠΑΛΑΙ με αφορμή την φιλοξενία των προσφύγων καθώς επίσης και στις δυο βελούδινες καταλήψεις στις οποίες έλαβε ενεργά, μέρος , αναλαμβάνοντας τον συντονισμό για την επαναλειτουργία του χώρου.
Όπως είπε, σε πρώτη φάση, σκοπός ήταν να μπει μέσα ο Δήμος κάνοντας κοινωνούς  πολίτες και αθλητικά σωματεία, που θα πρωτοστατούσαν σε περαιτέρω μελλοντικές  διεκδικήσεις. Άμεσα μεταφέρθηκαν εκεί δραστηριότητες των πολιτιστικών στεκιών και το γυμναστήριο γυναικών ενώ   ξεκίνησαν σύντομα οι προπονήσεις των αθλητικών σωματείων ,πολλαπλασιάζοντας  και τους αθλητές τους. Η συνέχεια όμως όπως είπε, δεν δικαίωσε τον αρχικό σχεδιασμό και τις προσδοκίες.Με αποκορύφωμα την αποδοχή εκ μέρους του Δήμου της παραχώρησης του χώρου στο Christmas Theater χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τον Δήμο (ένας από τους λόγους της παραίτησής του)
Σχετικά με την συνέχεια της μίσθωσης ανέφερε ότι, με τους υπάρχοντες όρους διαχείρισης  και με  την παθητική στάση  της διοίκησης στο θέμα της διεκδίκησης ,τελικά δεν θα υπάρξει κανένα όφελος και δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για το μέλλον .

  - Ο Άρης Τσουκνίδας  μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας πρότεινε την συγκρότηση ενός  << φόρουμ διαλόγου >> και μια ανοιχτή πρόσκληση στη κοινωνία απευθυνθεί ανοιχτή πρόσκληση                                                                                                                                                                                           

                    

 - Ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος αναρωτήθηκε πως λειτουργεί η πόλη και χαρακτήρισε  πελατειακή τη σχέση Δημοτικής Αρχής-  Συλλόγων..Το Παλαί όπως είπε ,πρέπει να αποδοθεί απ΄ ευθείας στον Δήμο χωρίς αστερίσκους.                                 

 - Η Σολωμού Νίκη ,πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής  και μιας ακόμα συγκέντρωσης .     

                  

 - Ο Τάσος Πασπάλας,πρόεδρος της Ένωσης Γαλατσίου, άφησε αιχμές κατά του Σύριζα,λέγοντας ότι περίμενε από τον Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο ΠΑΛΑΙ,να κάνει δήλωση παραχώρησης του χώρου στο Δήμο.Απέφυγε να αναφερθεί στις προθέσεις  και τις αντιδράσεις του Αθλητικού Σωματείου,δήλωσε όμως ότι,αφήνοντας στην άκρη κάθε πολιτική σκοπιμότητα, θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης.

  - Ο Γιάννης Κατσώνης πρώην γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γαλατσίου ,μίλησε για κοροϊδία  της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους Συλλόγους .

 

Το συμπέρασμα είναι,ότι το θέμα του ΠΑΛΑΙ θα έχει συνέχεια και θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις,ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν οι εργασίες του Μετρό,που σίγουρα θα ανοίξουν την όρεξη σε πολλούς επίδοξους επενδυτές. 

ΥΓ.Η παραχώρηση μέρους του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου(ΠΑΛΑΙ) στον Δήμο ,λήγει το 2019,οπότε αναμένεται  να ξεκινήσουν σύντομα,οι συζητήσεις -διαπραγματεύσεις μεταξύ Δήμου και ΤΑΙΠΕΔ-ΕΤΑΔ