e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

H δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" με παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου έθεσε για μια ακόμα φορά την εκδίωξη από το ΠΑΛΑΙ  εκατοντάδων παιδιών-αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής, για χάρη της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας ,ενώ εξέφρασε τις διαφωνίες της στη  πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11/11, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, έκαναν τις παρακάτω παρεμβάσεις :

1. Για τις εξελίξεις στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ)

Στο θέμα που έθιξε εκ νέου η Λαϊκή Συσπείρωση, μετά και την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 20/9, αναφέρθηκαν στην απαράδεκτη εκδίωξη εκατοντάδων παιδιών-αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής, για χάρη της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Christmas Theater.

Ενόψει και της λήξης της σύμβασης παραχώρησης με την ΕΤΑΔ, ανέδειξαν ότι η σύμβαση αυτή προώθησε την εμπορευματοποίηση του ΠΑΛΑΙ και την λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά, καθώς συνοδεύτηκε με μηδενική κρατική χρηματοδότηση

Mε βάση την 3ετή πλέον πείρα, είτε πρόκειται για τηλεοπτικά κανάλια, είτε για το Christmas Theater, είτε για άλλους επιχειρηματίες, ο χώρος έχει ανοίξει για τα καλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που υπονομεύει τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει το ΠΑΛΑΙ και για τον οποίο πάλεψαν οι μαζικοί φορείς της πόλης μας, όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή ΠΑΛΑΙ ως δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη & δωρεάν πρόσβαση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής

Για τους παραπάνω λόγους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότειναν : 

Α. Την έγκριση ψηφίσματος στη βάση και παλαιότερων ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο να αναφέρει τη διεκδίκηση εκ μέρους του δήμου : 

- Την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Γαλατσίου, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

- Την αποκλειστική χρήση των εγκαταστάσεων για δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, χωρίς καμία μορφής εμπορευματοποίησης και λειτουργίας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων ή μέρους τους.

- Την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έξοδα λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησης του ακινήτου, με μόνιμο προσωπικό

Β. Άμεσα να συζητηθεί το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εντός ημερησίας διάταξης, με πρόσκληση συμμετοχής όλων των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, της Ένωσης και των συλλόγων γονέων, των σωματείων εργαζομένων και μαζικών φορέων της πόλης μας.

Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε να προχωρήσει σε συνεδρίαση εντός ημερησίας διάταξης για το θέμα, το επόμενο διάστημα. 

Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση του κ.Δημάρχου για το ζήτημα ήταν χαρακτηριστική. Υπεραμύνθηκε της επιλογής ενοικίασης του χώρου για διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας ως ανούσιο να ζητάει κάποιος χρηματοδότηση από το κράτος και φτάνοντας στο σημείο να πει ότι μία λύση θα ήταν να αγοράσει τις εγκαταστάσεις ο Δήμος Γαλατσίου!

Αλήθεια, οποιοδήποτε σενάριο χρηματοδότησης για μια τέτοια κίνηση, είναι δυνατόν να ΜΗΝ περιλαμβάνει την ακόμα μεγαλύτερη φορολεηλασία του λαού της περιοχής και την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των εγκαταστάσεων; 

2. Για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η εξής :

« Συζητώντας για τα δημοτικά τέλη, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής 2 στοιχεία :

1. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν αυτή τη στιγμή το 94% της κρατικής φορολογίας. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με το 2009.

2. Για τις υπηρεσίες αυτές, άρχισε να πληρώνει ο λαός από το 1958, ενώ με τον Καλλικράτη έγιναν πλήρως ανταποδοτικές.

Για εμάς, οι υπηρεσίες αυτές, με τον χαρακτήρα που έχουν και με τη φορολογία που πληρώνουμε ήδη, δεν θα έπρεπε να χρεώνονται εκ νέου και επομένως τα τέλη αυτά να καταργηθούν.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή δεν εξαντλεί τα όποια περιθώρια της δίνει ο νόμος. Δηλαδή να βάλει δεκαπλάσιο συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις (Super Market και Τράπεζες) και αναλογικά να ελαφρύνει το συντελεστή κατοικίας αλλά και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Επίσης, θα μπορούσε να ορίσει ζώνες, ώστε να ελαφρύνει περαιτέρω μικρομάγαζα σε γειτονιές, τα οποία αντικειμενικά απευθύνονται σε μικρότερο κοινό. 

Σε θετική κατεύθυνση είναι η πρόταση της διοίκησης, οι χώροι που συστεγάζονται οι σύλλογοι, σωματεία, φορείς κλπ, να έχουν συντελεστή ίδιο με της κατοικίας, σε αντίθεση με τώρα που είχαν συντελεστή αντίστοιχο με την επαγγελματική στέγη.

Τέλος, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις δημοτών που παίρνουν απαλλαγή με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το ποιοι δικαιούνται την απαλλαγή.

Με βάση τα παραπάνω, καταψηφίζουμε την πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη»

Σε πρόταση που υπήρξε για απαλλαγή των πολιτιστικών & αθλητικών συλλόγων, σωματείων, φορέων κλπ από τα δημοτικά τέλη, η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε.