e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο Μανώλης Γλέζος πήρε  το μεγάλο  δρόμο για να συναντήσει τους  συναγωνιστές - συντρόφους που μαζί τους  έδωσε απαράμιλλους αγώνες  πατριωτισμού, ηρωισμού, λεβεντιάς,φιλότιμου, όπως  και γνώσης και προσφοράς στην δημόσιο βίο της χώρας που τόσο αγάπησε.                                                                               

Το Δ.Σ. του φορέα μας  αποχαιρετά με σεβασμό και λύπη τον μεγάλο Έλληνα ,τον  υπέρτατο πατριώτη,τον οραματιστή ιδεολόγο,το σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς ,τον άνθρωπο που με αυταπάρνηση,  πλειστάκις, έθεσε εαυτόν στην διάθεση της πατρίδας χωρίς δεύτερες σκέψεις ,τον  Μ.Γλέζο.                                   

Η πατρίδα, η αριστερά,η κοινωνία στερούνται  έναν από τους δύο τελευταίους ογκόλιθους.Η ιστορία καλείται να  σκύψει με σεβασμό στο ανεξίτηλο πέρασμά του. 

31/3/20 - Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Ένα συμβάν στην πολυτάραχη ζωή του ήρωα Μ .Γλέζου

Νοέμβρης 2001, στο 21ο Λύκειο στην Γκράβα. Το σχολείο γιορτάζει   την επέτειο του Πολυτεχνείου με ενδιαφέρουσα ποιοτική εκδήλωση διάρκειας μιάμισης περίπου ώρας. Προσκαλεσμένος του σχολείου και του Συλλόγου γονέων  ο Μανώλης Γλέζος.
Με την ολοκλήρωση της γιορτής  του σχολείου ,το κλίμα μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων γίνεται χαλαρό,εύθυμο . Τριακόσιοι περίπου μαθητές – μαθήτριες  συζητάνε,γελάνε , σχολιάζουν  τα της εκδήλωσης κι όχι μόνον.                                                                               
Εκείνη την ώρα ο Διευθυντής του σχολείου ( Χρ. Ανδρεάδης ), αναγγέλλει από το μικρόφωνο τον Μ.Γλέζο  << που θα σας μιλήσει >>. Παίρνει το μικρόφωνο ο Μανώλης και άρχισε να μιλάει στους μαθητές.                                       
Όμως το κλίμα είναι χαλαρό ( κουβέντες ,θόρυβος.....). Ο Δ/ντής κάνει από μικροφώνου σύσταση ησυχίας..΄ Όμως  ,η απουσία προσοχής συνεχίζεται.Ο Δ/ντής προβαίνει σε δεύτερη σύσταση στους μαθητές. Κρύος ιδρώτας διαπερνά τους ανθρώπους του Συλλόγου γονέων του σχολείου.                             
<< Είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να μην ακούγεται !>>.                                                                     
Ο Μ.Γλέζος , όμως με ατάραχη  επιμονή ,συνεχίζει να απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες.    Και....,ω του θαύματος(!) ,μετά περίπου τρία  λεπτά,  ο θόρυβος βαθμιαία υποχωρεί, έως ότου η επιβολή του Μ. Γλέζου   στο πολυπληθές νεανικό ακροατήριο  γίνεται πλήρης. Απόλυτη σιωπή  και προσοχή στα λεγόμενα αυτού του ανθρώπου  που ,προφανώς, οι περισσότεροι μαθητές ,δεν γνώριζαν την ιστορία του. Ήταν,όμως, ο λόγος του,η πειστικότητά του από την εμφανή ειλικρίνεια των λεγομένων του ,αλλά και το ήθος – ύφος   που εξέπεμπε η προσωπικότητά του, που   τον επέβαλαν σε ένα << δύσκολο>> και απαιτητικό  ακροατήριο που πριν λίγα λεπτά θορυβούσε . 
Είπε  πολλά περί πατρίδας και δημοκρατίας  ο Μ.Γλέζος στους μαθητές του 21ου Λύκειου που κατάπιναν τα λόγια του. Ασκούσε γοητεία επάνω τους.           
Έχω συγκρατήσει  το κλείσιμό του λόγου του:                                                                                                           
<< Ξέρετε  δεν είναι λίγες οι φορές στην ζωή μου που ήρθα αντιμέτωπος  με τον θάνατο.Κανονικά δεν έπρεπε να ζω, όπως  τόσοι και τόσοι σύντροφοί μου που έπεσαν για την πατρίδα.                                                                                                                       
 Όλοι αυτοί οι συναγωνιστές που δεν ζουν, έρχονται κάθε βράδυ και με ρωτούν τι καθημερινά έκανα  και γι αυτούς που δεν ζουν . Θα ‘έρθουν κι απόψε  στο κρεββάτι μου και θα με ρωτήσουν: Σήμερα στην Γκράβα τι έκανες Μανώλη;                                           
Αν τους απαντήσω ότι σήμερα στην Γκράβα 300 νέα παιδιά αγόρια – κορίτσια,μαθητές-μαθήτριες του 21ου Λύκειου , με διαβεβαίωσαν, ότι αν χρειαστεί , θα υπερασπίσουν,όπως κι εσείς, την πατρίδα εναντίον κάθε δυνάστη – επιβολέα , να το κάνω; 
Να τους πω ότι κι εσείς  θα κάνετε το ίδιο ,αν χρειαστεί;  >>   
Και ήλθε η αποθέωση: Ένα μυριόστομο ΝΑΙ ακούστηκε , σαν ομοβροντία, από τα χείλη  αυτού του ζωντανού νεανικού ακροατηρίου.

Αυτό το  συγκλονιστικό γεγονός ώθησε τον τότε Σύλλογο γονέων  να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό παιδείας  και να ζητήσει να ορίσουν τον Μ.Γλέζο  εθνικό ομιλητή στα σχολεία της χώρας! .