e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, με ανακοίνωσή της ,εκφράζει την ανησυχία της και ζητά τα   αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Την Δευτέρα 1/6 άνοιξαν τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ αν μια φορά ήταν αναγκαία η λήψη μέτρων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, πόσο μάλλον για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία που τα μέτρα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προτάξει την “ατομική ευθύνη” ακόμη και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και βδομάδες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, για το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα:

Δεν έχει πάρει μέτρα για να λύσει το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αναθέτει γι' ακόμα μια φορά στους δήμους, αφήνοντας τουλάχιστον ερωτηματικά σε σχέση με τα ωράρια και τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η πληροφόρηση που υπάρχει για τον Δήμο μας, για 2 καθαρίστριες με 4ωρό ανά δημοτικό, εφόσον επαληθευτεί είναι τουλάχιστον, δηλώνει το λιγότερο μεγάλη ανεπάρκεια για την περίοδο και τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο πώς θα καλυφτούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη.

Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά, ενώ θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα, που υπήρχε και πριν την περίοδο της καραντίνας.

Εδώ και τώρα χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση και με ευθύνη του κράτους και του δήμου:

- Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.ά.). Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.

- Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

- Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

- Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους. Να υπάρξει πρόνοια για τα σχολικά γεύματα.

- Άμεσα να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νηπιαγωγείων ενόψει της εφαρμογής υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Δήμο παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απευθυνόμαστε στους γονείς, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς: Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οργάνωση και διεκδίκηση για τα ζητήματα που τίθενται παραπάνω, τα οποία χτυπούν καμπανάκι συναγερμού για τη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβρη. Τότε που τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν για όλα τα παιδιά κι όχι να συνεχίζεται η εκ περιτροπής φοίτησή τους. Τότε που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντέινερ, υπόγειες αίθουσες και μικρές αυλές. Τότε που θα πρέπει να γίνει πλήρης αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε για όλους, που θα πρέπει όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους από την πρώτη μέρα. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση και ουσιαστικό επανασχεδιασμό, με γνώμονα όμως τις ανάγκες των μαθητών και τη στήριξη των σχολείων και του έργου των εκπαιδευτικών.

 

 Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου    30/5/2020