e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" με ανακοίνωσή της και με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε δίπλα στο Άλσος Βεϊκου, καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία. 

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαΐου, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπυρική περίοδο και τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν. 

Αναφέραμε τότε, ότι «Η αντιπυρική περίοδος για το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει» και πως «η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.»

 Αναδείξαμε:

1. Ότι ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει, την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία,

2. Ότι υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα, όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020, που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

3. Ότι το κονδύλι των 28.800 ευρώ που έχει διατεθεί, για τη λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, είναι αμφίβολο αν επαρκεί για να καλύψει πλήρως την προστασία των δασικών περιοχών του Δήμου μας

 

Θεωρούμε ότι έπρεπε στην συνεδρίαση της 18ης Μαΐου να έχει απασχολήσει περισσότερο το ζήτημα αυτό που είχαμε θέσει, καθώς οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση για την πυροπροστασία συνολικά «φωνάζουν» από μακριά, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη πρώτα και κύρια της δημοτικής αρχής.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, είχαμε τη φωτιά στο Άλσος Βεϊκου που έκαψε περισσότερα από 5 στρέμματα. Το γεγονός αυτό δεν αναδεικνύει τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης ούτε σε μέντιουμ, ούτε σε μάντεις κακών. Τους αναδεικνύει, όπως και όλο το λαό, θεατές στο ίδιο έργο!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Καλούμε όμως πρώτα και κύρια τον λαό της περιοχής μας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, με αποφασιστικότητα να αντιπαρατεθούν με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική των ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεων – αστικών κόμματων παλεύοντας για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως :

-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020 με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις»

-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων .

-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος