e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου ,με επιστολή της προς τον Δήμαρχο. τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλεί την Δημοτική Αρχή να  βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων και να μην χρησιμοποιήσει αίθουσες των Δημοτικών σχολείων

 

Προς: τον Δήμαρχο κ. Μαρκόπουλο

            τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κορρέ

           τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρωμανό

 

Κοινοποίηση: κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Η επόμενη σχολική χρονιά σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία φάση υλοποίησης του μέτρου που ψήφισε και εν μέρει εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντάς τη η σημερινή της ΝΔ, με εντοπισμένους τους υποβαθμισμένους όρους υλοποίησης, αφού και οι δύο κυβερνήσεις διαδοχικά δεν εξασφάλισαν τις κτιριακές υποδομές και την αναγκαία χρηματοδότηση για την ουσιαστική και με ποιοτικούς όρους εφαρμογή της.

Όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα, με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας, για την ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες και για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού, βοηθητικού), απεναντίας θεσμοθετήθηκαν μέτρα που προεξοφλούσαν τους δυσμενείς όρους υλοποίησης του μέτρου.

Για παράδειγμα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4610/2019 δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση προηγούμενων ρυθμίσεων, για μαζική τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών παντού, ακόμα και σε αυλές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προκρίθηκαν απαράδεκτες λύσεις, ακατάλληλοι χώροι όπως αίθουσες εκδηλώσεων σε σχολεία, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο μπορούσε να επιστρατευτεί σε βάρος τόσο της προσχολικής, όσο και εν γένει της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, του μαθητικού πληθυσμού και όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου έδειξε μεγάλη αδιαφορία και απραξία για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που αφορά εκατοντάδες οικογένειες του δήμου μας.

Εδώ και 2 χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις κάλεσε την Δημοτική Αρχή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Να βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων, που θα προκύπταν από αυτή. Ταυτόχρονα και παράλληλα, να διεκδικήσει και να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις την κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και επάνδρωση των νηπιαγωγείων, να απαιτήσει σχεδιασμό για ανέγερση σύγχρονων και κατάλληλων κτιριακών υποδομών.

Χαρακτηριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε 4 σχετικές ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα την 18η Μαϊου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί ο κ. Δήμαρχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Μετά την απραξία 2 ετών στο ζήτημα αυτό, η δημοτική αρχή, στο παρά πέντε προσπαθεί να επιτάξει αναγκαίους χώρους δημοτικών σχολείων (για παράδειγμα σε 1ο -12ο, σε 3ο-4ο και 90 ) ή και ακατάλληλους χώρους των νηπιαγωγείων για να στεγάσει τα τμήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές, γεγονός αφενός επικίνδυνο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αφετέρου ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Πρόκειται για κινήσεις και μεθοδεύσεις οι οποίες θα μας βρουν καθαρά απέναντι, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ερωτούνται οι κ. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας, τι μέτρα θα λάβουν ώστε :

 Την 1η Σεπτέμβρη να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Γαλατσίου, χωρίς αναβολή και χωρίς επιβάρυνση των Δημοτικών Σχολείων. 

 Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός νηπίου.

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ώστε να ισχύσει καθολικά, με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

 Να πιέσει ο Δήμος το Υπουργείο και την κυβέρνηση ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό (παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό, βοηθητικό, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας), ώστε η παιδαγωγική λειτουργία να υπηρετείται ολόπλευρα από το ανάλογο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Καλούμε τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Δήμαρχο, να φέρουν άμεσα εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να συζητηθεί την Δευτέρα 22/6, όπου προγραμματίζεται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

ΥΓ. 

Ο Σύλλογος ΠΕ η Αθηνά καταγγέλλει το Δήμο Γαλατσίου, ότι επιτάσσει αίθουσες και χώρους δημοτικών σχολείων, για να στεγάσει  τμήματα  νηπιαγωγείων που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές.λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα στο ΑlfaVita