e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Τις προηγούμενες ημέρες  της καλοκαιρίας σημειώθηκε κοσμοσυρροή  στο δάσος Γαλατσίου, ιδιαίτερα  στα υιοθετημένα  της ΔΡΑΣΗΣ, όπου  οι άνθρωποι του φορέα έχουν αναμορφώσει την περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργώντας  υποδομές για ξεκούραση .

Δεν έλειψαν, βέβαια , και δημότες – επισκέπτες , που  παρουσία των οικογένειών τους, ,των παιδιών τους(!) ,παραβίασαν  τους στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας του χώρου, και αυθαιρετώντας σε συστάσεις,  επικαλέστηκαν υψηλές γνωριμίες . Ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις που όμως έκαναν την ζημιά τους .

Αλήθεια είναι, ότι το τεράστιο έργο που  έχει παραχθεί στο χώρο, μεταξύ άλλων και Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης , από  εθελοντές – ζηλωτές  του  περιβάλλοντος ( Μπακάλης-Μπουλούτης και από κοντά  Γιαννικοπούλου- Ανδριόπουλος - Παπασταματίου κ.α.) δεν έχει τύχει της προσοχής και ενδιαφέροντος από την τοπική  αρχή. 

Δεν ζήτησαν κάτι οι περήφανοι αυτοί πολίτες, όμως,, τόσα χρόνια προσφοράς, δεν ακούστηκε   κάτι που να έδειχνε, όχι την αναγνώριση ( δεν την χρειάζονται ),αλλά ανάδειξη του έργου για κοινωνικό παραδειγματισμό και  καλλιέργεια της αγάπης – σεβασμού στην φύση ,στο περιβάλλον, στο πράσινο.

Η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε ήταν και αποτέλεσμα του ακατανόητου κλεισίματος του Άλσους. Στο δελτίο τύπου του Δήμου ( αλλά και σε δηλώσεις ) διακρίναμε ότι το κλείσιμο έγινε για την ...προστασία των δημοτών !!.  

Αν ήταν  η φροντίδα για τους δημότες να εκδηλώνονταν με το κλείσιμο των υποδομών ,το έργο  θα ήταν τόσο εύκολο ....

Πράγματι,  τις προηγηθείσες του κλεισίματος, ημέρες, είχε σημειωθεί  συνωστισμός  στο Άλσος. Σημειώθηκε, όμως, και πλήρης απουσία του Δήμου στο χώρο. 

Η διαχείριση του ανοιχτού Άλσους σε ημέρες πανδημίας επέβαλε  την  έντονη παρουσία του Δήμου (  υπάλληλοι με κίτρινο γιλέκο  να κατευθύνουν τον κόσμο στις διάφορες περιοχές του Άλσους , να παρακολουθούν  και να εμποδίζουν  την υπερπλήρωση ....).  Μήπως ο Δήμος δεν έχει πληθώρα υπαλλήλων ,τις ώρες και ημέρες των οποίων  θα μπορούσε, θεσμικά αλλά  και με διάλογο να ορίζει; Κι αν τούτο ήταν δύσκολο, υπάρχουν εθελοντές που θα  μπορούσαν να υποκαταστήσουν απρόθυμους εργαζόμενους. Τούτο γράφεται με επίγνωση ότι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι έργο δύσκολο.  

Δεν ξέρω αν, η διοίκηση του Δήμου, διαπίστωσε τις  αντιδράσεις των περιφερόμενων γύρω από το Άλσος περιπατητών, που  απορούσαν για την απαγόρευση εισόδου σε αυτό. 

Πρέπει, όμως, να αναγνωριστεί  ότι ο Δήμος  δεν.... ολιγώρησε για την προστασία  του κλειστού Άλσους. Ενώ  για ατέλειωτα χρόνια  η περιμετρική περίφραξη << έμπαζε >> από πολλές πλευρές,  τις ημέρες του κλεισίματος ,όλες οι << μπασιές  >> εισόδου   έκλεισαν .

Δεν ξέρω αν  αυτή η ενέργεια του Δήμου αποσκοπούσε να αποτρέψει τον είσοδο των περιπατητών στο Άλσος, ή ήταν  μέριμνα του Δήμαρχου να προστατεύσει το παράνομο ναϊδριο  ( ακόμη δεν εδέησε να το απομακρύνει) από ανεπιθύμητες επισκέψεις  φορέων, θεσμικά αρμόδιων να ελέγξουν την παρανομία.    
Ας θέσω ,ως επίλογο ότι νομιμοποίηση  της παρανομίας  διά του προστίμου ,δεν αρμόζει στον Δήμο, δεν γίνεται ανεκτό.                                                                 
Ο Δήμος, ανώτερη τοπική αρχή ,οφείλει να  είναι πρότυπο κοινωνικό και θεματοφύλακας της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του  περιβάλλοντος .

21/3/21

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη