e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Στην διαδικτυακή συνάντηση με τους πολίτες ,που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε να φανεί κάποια χαραμάδας ελπίδας για το μερικό έστω άνοιγμα του Άλσους, αφού όπως είπε τις αμέσως επόμενες ημέρες ,θα συζητήσει με την Δημοτική ομάδα τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έγιναν από πολίτες κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Σε γενικές γραμμές ,ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να παραμείνει κλειστό το Άλσος, παρά τις προτροπές της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των πάρκων.Όπως είπε,  δεν γίνεται να το έχει κλείσει στις 9 Φεβρουαρίου με 92 κρούσματα και να το ανοίξει τώρα με 169 κρούσματα και 25 Γαλατσιώτες(σσες) διασωλημένους.

Τόνισε δε και την διαφορετικότητα του Άλσους από τα υπόλοιπα πάρκα, αφού εντός αυτού υπάρχουν και αθλητικές δραστηριότητες ,την απαγορευμένη χρήση των οποίων, αδυνατούν να ελέγξουν οι 17 υπάλληλοι του Δήμου, αφού πάρα πολλοί αγνοούν τις συστάσεις τους ή αντιδρούν ακόμα και βίαια απέναντι σε αυτές.

Τόνισε δε και την έλλειμμα της αστυνομικής συνδρομής στην τήρηση των μέτρων, αφού το Αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου είναι τραγικά υποστελεχωμένο.

Σε ερωτήσεις αν είχε στοιχεία που έδειχναν, ότι το ανοιχτό Άλσος είχε συμβάλλει στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, είπε ότι δεν είχε, ενώ παραδέχθηκε ότι με το κλείσιμο του δεν απεφεύχθη η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων. Απλά πιστεύει ,ότι αν ήταν ανοιχτό θα είχαμε κάποια περαιτέρω, έστω και μικρή, αύξηση, οπότε ακόμα και ένα κρούσμα ή θάνατος λιγότερος είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

Κάποιος τού απέδωσε και την ιδιότητα του Λοιμωξιολόγου -Επιδημιολόγου, αφού όπως παραδέχθηκε ,αν ήταν δική του αρμοδιότητα δεν θα άνοιγε ούτε τα σχολεία.(Προφανώς θα απέτρεπε και ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων)

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην συζήτηση επεσήμαναν την έλλειψη συλλογικότητας στις αποφάσεις ,αφού οι περισσότερες έχουν την  μόνο την προσωπική του σφραγίδα σ(ΣΜΑ,Εκκλησάκι, Άλσος),με παντελή απουσία και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανέδειξαν δε και κάποιες αντιφάσεις στον λόγο του. Δεν γίνεται να δηλώνει ,ότι ακούγοντας τις θέσεις των λοιμωξιολόγων για την μετάδοση του ιού στα Μ.Μ.Μ σταμάτησε την Δημοτική συγκοινωνία εδώ κι ένα χρόνο, ενώ στο θέμα των  υπαίθριων χώρων τις αγνοεί παντελώς.

Αρκετοί πρότειναν ένα μερικό άνοιγμα(καθημερινές),ενώ πολλοί επεσήμαναν τον συνωστισμό στην Λεωφόρο Βέϊκου και τα παρκάκια.

Η συζήτηση κινήθηκε και σε θέματα εκτός πανδημίας. Έγιναν ερωτήσεις για τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί  στο γκαράζ των αυτοκινήτων του Δήμου, την επικείμενη έναρξη εργασιών του Μετρό και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αυτά θα προξενήσουν ,καθώς επίσης και για το περίφημο ναϊσκο  εντός Άλσους.

Για το γκαράζ αυτοκινήτων είπε, ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει όψη, ενώ με την πρόταση για  χωροθέτηση εκεί του ΣΜΑ(που ακυρώθηκε),πέτυχε να το νομιμοποιήσει.
Για τα έργα του Μετρό ,είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες και τον ακριβή χρόνο έναρξης των έργων, θα ζητήσει όμως μελέτες και αντισταθμιστικά οφέλη. Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι πολύ δύσκολα μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στις ήδη δρομολογημένες εργασίες

Για το  διάσημο και πολυσυζητημένο εκκλησάκι, δήλωσε ότι  θα παραμείνει και πολύ σύντομα θα νομιμοποιηθεί, όπως έγινε και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις εντός του Άλσους 

Όπως είπε ,το Γαλάτσι σε αντίθεση με άλλους Δήμους, δεν έχει πολλές εκκλησίες, ενώ υπήρχε από παλαιότερα αίτημα πολλών πολιτών  για την  κατασκευή του και είχε απασχολήσει και παλαιότερες διοικήσεις του Δήμους...
Στο θέμα αυτό, όπως τόνισαν κάποιοι, ο Δήμαρχος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, αγνοώντας την ουσία του προβλήματος.
Απέδωσε τις αντιδράσεις στο μη θρησκευτικό συναίσθημα κάποιων...και όχι στην μη νόμιμη τοποθέτησή του ,σε δασικό χώρο.
Με απλά λόγια κλείστε από τώρα θέση ,για γάμους και βαφτίσια...Ισως δε,πανδημίας επιτρέποντος, να κάνουμε εκεί και Ανάσταση.

Τι θα γίνει με το Άλσος? Ο Δήμαρχος είπε ,ότι η καμπύλη των κρουσμάτων θα φτάσει στο πικ τους τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ από τις 9 Απριλίου και μετά θα υπάρξει μια σταθεροποίηση...για να ακολουθήσει ύστερα μια φθίνουσα πορεία.
Το πιθανότερο είναι, όπως διαφάνηκε και από την συζήτηση, να υπάρξει νωρίτερα κάποιο ...μερικό και ελεγχόμενο άνοιγμα.

Η αποτίμηση της συζήτησης.

Το θετικό είναι, ότι πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συζήτηση...έστω και διαδικτυακά.Στα θετικά ότι την προκάλεσε ο ίδιος Δήμαρχος,παρ' όλη την δυσκολία του θέματος για τον ίδιο.Θα πείτε,ότι σε τέτοιους είδους συζητήσεις,ο διοργανωτής έχει πλεονέκτημα και το πάνω χέρι.
Αρνητικό ..η μικρή συμμετοχή του κόσμου,ακόμα και όλων αυτών που διαμαρτύρονται έντονα για τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής.
Ο Δήμαρχος ήταν για μια ακόμα φορά προβλέψιμος.Ετοιμόλογος,διαβασμένος,επικοινωνιακός,ακούραστος(3 ώρες διάρκεια)....όχι όμως και τόσο πειστικός για τους υποψιασμένους. 

ΥΓ.Η καλή είδηση είναι ,ότι από την επόμενη εβδομάδα,θα ξεκινήσει η λειτουργία της Εφορίας μέσα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου(ΠΑΛΑΙ)