e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει αυτό για το οποίο αγωνίζεται το Γαλάτσι για πάνω από μία δεκαετία: Το «Παλαί» να γίνει δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού»...δήλωσε μετά την επίσκεψη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου,η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου..

Στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου («Παλαί»), αντιπροσωπείας των δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Αθηναίων, της περιφέρειας Αττικής και μελών της Κίνησης Φορέων και Πολιτών για τη διάσωση του «Παλαί». Η επίσκεψη στην οποία έδωσε το παρών και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου. Με την άδεια της Ε.Τ.Α οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων ξεναγήθηκαν για πρώτη φορά, από Πολιτικό Μηχανικό, στις εγκαταστάσεις του «Παλαί». Η ξενάγηση είχε ως στόχο την ενημέρωση τους για την κατάσταση του Ολυμπιακού Κέντρου, του οποίου η επιδιωκόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίηση, δεν έχει προχωρήσει. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του, στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν είχε χειροπιαστά αποτελέσματα, εφόσον δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανένα επενδυτή.

Η φθορά είναι διαχειρίσιμη

Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων είναι εμφανής. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από περίπου ένα μήνα διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ του νερού τον προηγούμενο Αύγουστο. Η έλλειψη καθαριότητας είναι το κυριότερο πρόβλημα των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, η φθορά που έχει υποστεί το κτίριο θεωρείται φυσιολογική. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ευρύχωρο Κλειστό Γυμναστήριο έκτασης 9.500 τμ., με τον αγωνιστικό χώρο να καλύπτει 1.400 τμ., ενώ διαθέτει 5.200 θέσεις.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το Κλειστό Γυμναστήριο χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες του πινγκ πονγκ. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών υπήρχαν σχεδιασμοί για αξιοποίηση του χώρου σε μη αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Η πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του «Παλαί» ξεκίνησε το 2006 όταν μετά από διαγωνισμό παραχωρήθηκε για 46 χρόνια το ακίνητο και ο περιβάλλων χώρος 90 στρεμμάτων, στη σύμπραξη του Ομίλου Χαραγκιώνης με την πορτογαλική εταιρεία SIERRA. Στόχος ήταν η μετατροπή των αθλητικών εγκαταστάσεων σε εμπορικό κέντρο. Μετά από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των κινήσεων των πολιτών, η επένδυση αυτή ναυάγησε. Τον περασμένο Ιούνιο το «Παλαί» μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι ο άγονος διαγωνισμός να απομακρύνει το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης.

Η αποτυχία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ευνοεί μια πιθανή εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων από τους όμορους δήμους προς όφελος των πολιτών. Ο Γιάννης Κολμανιώτης, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, μιλώντας στην «Εποχή» τόνισε «Πιστεύω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία σήμερα ώστε οι Δήμοι της Νέας Ιωνίας , του Γαλατσίου, μαζί με το Ε’ Διαμέρισμα της Αθήνας και την Περιφέρεια να το αναλάβουν, για να αλλάξει η κατάσταση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό στην περιοχή». Ο ίδιος καταλήγει: «Κάναμε πριν τέσσερα χρόνια έναν μεγάλο αγώνα για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση . Τώρα είμαστε ώριμοι πια και έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.»

Να γίνει δημόσιος χώρος

Ο Κώστας Παπακώστας, πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος του δήμου Νέας Ιωνίας για το ζήτημα του «Παλαί» χαρακτηρίζει την κατάσταση στον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πολύ καλή. «Γενικώς δεν υπάρχουν βανδαλισμοί. Στον εξωτερικό χώρο οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είχαν υποστεί ζημιές είτε από κλοπές είτε από την παράνομη είσοδο κάποιων. Συνολικά όμως θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από αυτήν, την οποία υπολογίζαμε. Το κόστος για την επαναφορά του σε λειτουργική κατάσταση θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ανέμενε κανείς, πάντα εξαιρώντας τα ηλεκτρομηχανολογικά και ιδιαίτερα τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Για αυτές θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών.»

Η Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε σχετικά: «Πρέπει όλοι οι όμοροι δήμοι να συνεργαστούμε και να το διαχειριστούμε προς όφελος του λαού. Οι επανειλημμένες προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να ξεπουλήσουν το «Παλαί» είναι καταδικασμένες να αποτυγχάνουν πάντα. Όλο το Γαλάτσι έχει συσπειρωθεί για να κρατήσει το «Παλαί» και αυτό το έχει καταλάβει και ο επιχειρηματικός κόσμος. Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει αυτό για το οποίο αγωνίζεται το Γαλάτσι για πάνω από μία δεκαετία: Το «Παλαί» να γίνει δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού».

Από την Εποχή

Τού Αλέξανδρου Μαυρογένη