e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Στα πλαίσια της συζήτησης των προ ημερησίας ανακοινώσεων, στην εξ ’αποστάσεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 31/5/2021, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, με παρεμβάσεις τους, κατακεραύνωσαν την Δημοτική Αρχή για την υπογραφή της νέας σύμβασης ...με την οποία παραχωρείται  το ΠΑΛΑΙ στον Δήμο.

 

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση

 

του Δημοτικού Συμβουλίου της 31/5/2021


          1.   Για το ΠΑΛΑΙ και την νέα σύμβαση εκμίσθωσης

H υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου Γαλατσίου, είναι μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής, καθώς πρόκειται για συμφωνία μιας πολύ ακριβής εκμίσθωσης, με τον Δήμο να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος, αποδίδοντας στην ΕΤΑΔ ποσοστό επί των εσόδων από τις μπίζνες που θα κλείνει η δημοτική αρχή με εταιρείες για την εκμετάλλευση του χώρου! Και μάλιστα, σύμφωνα με την τελική συμφωνία που υπογράφηκε, αν η ΕΤΑΔ βρει καλύτερο επιχειρηματία – διαχειριστή του ΠΑΛΑΙ, έχει δικαίωμα να διακόψει την σύμβαση ανά πάσα στιγμή.

Η έκδοση εγγυητικής επιστολής 70.000 ευρώ από τον Δήμο Γαλατσίου προς την ΕΤΑΔ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, ενώ ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του μοντέλου Δήμου-Manager ,αποτελεί και η παραχώρηση της διαχείρισης του ΠΑΛΑΙ, από τον Δήμο Γαλατσίου στην Ανώνυμη Μονομετοχική Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων, την οποία ψήφισε πρόσφατα η διοίκηση με σκοπό την ακόμα πιο γρήγορη και απρόσκοπτη εμπορευματοπο ίηση του χώρου.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή παραδίδει μέρα με την μέρα χώρους του Ολυμπιακού Ακινήτου, για μια σειρά χρήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τον χαρακτήρα της μεγάλης αυτής αθλητικής υποδομής, την οποία κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι θα παραδώσουν στον λαό και τη νεολαία της περιοχής μας, για αθλητική και πολιτιστική χρήση, πριν από 20 χρόνια, ώστε να κάμψουν τις αντιδράσεις της παράδοσης 92 στρεμμάτων πρασίνου για τις ανάγκες των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων. Εν γνώσει της δηλαδή η διοίκηση, αφού έφερε μέσα στο ΠΑΛΑΙ τις επιχειρήσεις και πέταξε έξω τους αθλητικούς συλλόγους, πλέον αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα των εγκαταστάσεων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που χρόνια τώρα επιμένει σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το ζήτημα δεν είναι απλά «να παραχωρηθεί το ΠΑΛΑΙ στο δήμο Γαλατσίου». Το κύριο δεν είναι η τυπική μορφή ιδιοκτησίας ή ο διαχειριστής, αλλά να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, για τη λειτουργία και την συντήρησή του, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους, χωρίς επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς να παραχωρούνται οι χώροι στις επιχειρήσεις, στο όνομα των εσόδων.»


Η τοποθέτηση αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημάρχου, ο οποίος προσπάθησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας, λέγοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θέλει την Εφορία στο ΠΑΛΑΙ που εξυπηρετεί και άλλους πολίτες εκτός Γαλατσίου, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την ταμπακιέρα της πλήρους εμπορευματοποίησης και αλλαγής του χαρακτήρα των εγκαταστάσεων, όπως επίσης και για το γεγονός ότι υπέγραψε εν τέλει μια ακόμα χειρότερη σύμβαση ακόμα και από εκείνη την κατάπτυστη που είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.

 

2.   Για την απαλλαγή μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων

Με βάση προ ημερησίας ερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, ρωτώντας αν έχει εξασφαλιστεί η απαλλαγή των μισθωμάτων για τους επαγγελματίες που μισθώνουν σχολικά κυλικεία, για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι και Μάϊο του 2021, όπως όρισε σχετικό ΦΕΚ για την αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι οι επαγγελματίες αυτοί, δεν πληρώνουν μισθώματα για όσο καιρό τα σχολεία ήταν κλειστά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, επέμειναν ότι θα πρέπει να απαλλαγούν για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάιο, όπως ορίζει το ΦΕΚ, ακόμα και αν έχουν λειτουργήσει τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

3.   Για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών

Το θέμα τέθηκε από δημότη, ο οποίος κατέθεσε σειρά ερωτήσεων για τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρθεί από τον Δήμο, την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος εδώ και 1 μήνα.

«Αντίστοιχες ερωτήσεις με του δημότη, αν και όχι τόσο αναλυτικές είναι η αλήθεια, καταθέτει κάθε χρόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Κάθε χρόνο η απάντηση, είναι η πρόσληψη ελάχιστων εποχικών εργατών για εργασίες αποψίλωσης. Η αλήθεια είναι ότι και ο Δήμος Γαλατσίου δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση, αλλά εντάσσεται και αυτός στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε προσωπικό και υποδομές που αφορούν την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, καθώς η επένδυση σε αυτούς τους τομείς, δεν είναι κερδοφόρα για το μεγάλο κεφαλαίο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πυρκαγιά σε Κορινθία και Δυτ.Αττική και στην εκ των υστέρων φιέστα του πρωθυπουργού που εξήγγειλε έκτακτές εργασίες πυροπροστασίας, όσο το επιτρέπει ο δημοσιονομικός κορσές, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα μαζευτεί η ξυλεία που είχε συγκεντρωθεί μετά τη Μήδεια. Ανάλογες εικόνες με συσσωρευμένα κλαδιά, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα και στο Άλσος Βεϊκου, οι οποίες δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως.»

4.   Για την πρόταση του κ.Ζώμπου για υπηρεσία περιπολιών (ιδιωτική security) στο Δήμο

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας ως Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτή την προοπτική, καθώς υπάρχουν μια σειρά παραδείγματα σε άλλα κράτη, όπου η ύπαρξη τέτοιων υπηρεσιών περισσότερο εντείνει την καταστολή και δημιουργεί προβλήματα, παρά αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι το αστικό κράτος έχει κατεύθυνση την καταστολή του εργατικού λαϊκού κινήματος και όχι του οργανωμένου εγκλήματος. Γι’ αυτό και ενισχύει χρόνο με το χρόνο σε έμψυχο και άψυχο υλικό υπηρεσίες καταστολής του κινήματος(ΜΑΤ, Δράση κλπ), δημιουργώντας και νέες (πχ ΟΔΟΣ, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.α.), ενώ την ίδια στιγμή τα αστυνομικά τμήματα στις διάφορες περιοχές είναι πλήρως υποστελεχωμένα.»

Η εμπεριστατωμένη αυτή τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκάλεσε για κάποιο λόγο την «έκρηξη» του κ. Ζώμπου, ο οποίος επιτέθηκε στην Λαϊκή Συσπείρωση και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και όχι στην διοίκηση», ενώ προσπάθησε να συνδέσει την κρυστάλλινη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για το ΠΑΛΑΙ, με το γεγονός ότι είχε πραγματοποιηθεί εκεί προ ετών μεγάλη συναυλία στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών ύπαρξης και δράσης του Κόμματος και μπορεί και στο μέλλον να αξιοποιηθεί ο χώρος για αντίστοιχη εκδήλωση.

Σχολιάζοντας αυτά τα λεγόμενα, οφείλουμε επιγραμματικά να πούμε τα εξής :

Α. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι κάνουν αντιπολίτευση από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στο σύνολο των δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από αυτή τη σκοπιά κάνουμε κριτική τόσο στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στις προηγούμενες, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλη αστικά κόμματα. Από αυτή τη σκοπιά κάνουμε κριτική στη σημερινή διοίκηση Μαρκόπουλου και τις προηγούμενες διοικήσεις (Τσίρου, Τούντα, Παπαδιονυσίου) αλλά και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ακολουθούν την ίδια πολιτική, είτε πρόσκεινται στην ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΚΙΝΑΛ.

Το γεγονός ο κ. Ζώμπος και η παράταξή του, ανήκουν σε αυτές τις δυνάμεις και στα μεγάλα ζητήματα είναι καθαρή «συμπολίτευση», φάνηκε εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι από κοινού με την διοίκηση ψήφισαν πρόσφατα την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος αποτελεί το όχημα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου.

Β. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουν παλέψει και συνεχίζουν να παλεύουν για ΠΑΛΑΙ, δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για τον λαό και την νεολαία. Ο κ. Ζώμπος και η παράταξή του αντιθέτως, είναι υπέρ της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας (ταυτιζόμενος και εδώ με την διοίκηση Μαρκόπουλου), και προτιμάει από ότι φαίνεται το ΠΑΛΑΙ να φιλοξενεί μόνο επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι κάποια πολιτική -πολιτιστική δραστηριότητα που διοργανώνει ένας φορέας ή ένα πολιτικό κόμμα.

 

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ