e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 29/6/2021, συζητήθηκε εντός ημερησίας διάταξης το θέμα « Έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΪΟΛΑΟΣ» Δήμου Γαλατσίου»

 

Τοποθέτηση του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα σχέδια αυτά που έρχονται από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία (Ιόλαος για τις πυρκαγιές, Δάρδανος για τις πλημμύρες, Εγκέλαδος για τους σεισμούς), όπως και τα περισσότερα από αντίστοιχα σχέδια και μελέτες, συντάσσονται με παρωχημένα στοιχεία. Το Γαλάτσι για παράδειγμα, έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τον αναφερόμενο στο σχέδιο.

Έπειτα, πρέπει να αναφέρουμε, ότι το Γαλάτσι ανήκει από το 1980 σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, στις ιδιαίτερα επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές. Και έρχεται ένα σχέδιο για αντιμετώπιση πυρκαγιών 4 δεκαετίες μετά.. 

Από εκεί και πέρα, δεν αμφισβητούμε την επάρκεια και τις καλές προθέσεις του κ.Μπριόλα, ειδικού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, ούτε την προσπάθεια που κατέβαλε. Παρόλα αυτά, είναι υποχρεωμένος και εκείνος, το σχέδιο που έχει εκπονήσει να γίνει με βάση συγκεκριμένους νόμους και διατάξεις.

Τους νόμους αυτούς που αποδέχεται και υποστηρίζει η δημοτική αρχή (και άλλες δυνάμεις). Ας δούμε λίγο πιο πλαίσιο επικαλείται η δημοτική αρχή με το σχέδιο αυτό : 

Tο 1992 ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, μίλαγε για  την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για τη δασοπροστασία της χώρας. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τις κυβερνήσεις των κομμάτων σας.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση Σημίτη το 1998, προχώρησε σε διαχωρισμό της καταστολής από την πρόληψη

Φτάνουμε στο Νόμο 4662 /2020  που απογειώνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων.

Μεταφέροντας  αρμοδιότητες σε δήμους, Περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Δεν θα θίξουμε καν το γεγονός ότι εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις δομές της Πολιτικής Προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, καθώς όχι απλά δεν σας αφορά, αλλά μάλλον σας χαροποιεί κιόλας.

Η ουσία είναι ότι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο τη χαρακτηρίζει η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων. 

Η ευθύνη του Δήμου δε μπορεί να εξαντλείται σε εκθέσεις ιδεών και στη συμπλήρωση ονομάτων και κινητών, και στην εξασφάλιση του βυτίου του γείτονα σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Αλήθεια, πως τοποθετείται ο Δήμος απέναντι στην άποψη της ΕΕ και την κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία και τις ανθρώπινες ζωές  με όρους κόστους-οφέλους, με κριτήριο την “οικονομική αποδοτικότητα”;  

Μας απάντησε ήδη η διοίκηση, ξαναρωτάμε ρητορικά :

Πόσες ασκήσεις έχουν γίνει με το προσωπικό του Δήμου και τους εμπλεκόμενους φορείς όλα αυτά τα χρόνια και τι σχεδιάζετε; Μηδέν.

Τι έχετε κάνει για την εκπαίδευση του προσωπικού, για προμήθεια ειδικευμένων ΜΑΠ. Τίποτα. Συντηρήσεις εξοπλισμού; Τουλάχιστον ανεπαρκής.

Πότε θα τα κάνετε αυτά, από Σεπτέμβρη;

Το συγκεκριμένο που μας φέρατε: Σχέδιο "Μάτι 2,3,4" θα έπρεπε να λέγεται και όχι Ιόλαος

Επιστημονική αντιμετώπιση σημαίνει πρόληψη,  που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες αυτασφάλισης του συστήματος. Είναι πρόβλημα διαχείρισης του Δάσους. Και  ολοκληρωμένη αντιπυρική παρέμβαση

Εσείς πάτε ανάποδα. Το σχέδιο Ιόλαος κινείται στις αδιέξοδες ράγες του διαχωρισμού πρόληψης & καταστολής των πυρκαγιών 

Είναι εκπληκτικό το πόσο υποτιμά η εισήγηση που μας μοιράσατε τον παράγοντα εμπρησμό. Μιλά για τις πυρκαγιές ως “φυσική δύναμη” όταν το 65% των πυρκαγιών είναι βεβαιωμένοι ή πιθανότατοι εμπρησμοί. Παρακάμπτει το πρόβλημα των προβλημάτων που δεν άλλο από την εμπορευματοποίηση της γης. Σήμερα φυσικά η οικοπεδοποίηση γίνεται με σύγχρονους όρους (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ)

 

Επίσης, αναφέρεται στις παραγράφους  3.1 -3.4-4.1.4- 4.4.3- 4.5.3:

«Κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους…»

 «Κατάρτιση, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου του Δήμου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους…»

 «Συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στην κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου του Δήμου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών…»

«Ενεργοποίηση μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, μετά από σχετική εντολή Δημάρχου, για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής, που διενεργείται με ευθύνη του ΠΣ, σε περίπτωση που αυτοί ζητηθούν από το ΠΣ.»

Γίνεται δηλαδή εξόφθαλμη προσπάθεια να περάσει στο σχέδιο η μη κρατική ευθύνη τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση ενός συμβάντος. Να διευκρινιστεί στο Δ.Σ. τι και ποιους εννοεί η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής  του δήμου και γιατί δεν αναφέρονται ονομαστικά στο σχέδιο.  

Συνολικά μιλώντας, το σχέδιο που μας φέρνετε επιβεβαιώνει ότι κινείστε αντιδιαμετρικά προς τις λαϊκές ανάγκες, όπως ακριβώς και η  πολιτική της  ΕΕ και  των αστικών κυβερνήσεων την οποία στηρίζετε 

Από τις πλημμύρες και από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές μέχρι τους δηλητηριασμένους από τα αυτοσχέδια μαγκάλια μετανάστες , αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Μια «γύμνια» την οποία βεβαίως πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά, θρηνώντας δικούς τους ανθρώπους και χάνοντας περιουσίες που έχτισαν με κόπο.

Μια «γύμνια» που είναι άκρως «επιλεκτική», αφού δεν αφορά τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των ξενοδόχων, των τραπεζιτών, για τα οποία το κράτος δεν λογαριάζει κόστος .

Μόνο μπροστά στις λαϊκές ανάγκες επιστρατεύεται η ζυγαριά «κόστους - οφέλους», με την ΕΕ μάλιστα να «συμβουλεύει» ότι συμφέρει περισσότερο να αποδίδονται μερικές ψωροαποζημιώσεις στα θύματα παρά να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη και προστασία. 

Κυβερνήσεις, κράτος και κεφάλαιο, που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού, όπως και κάθε του ανάγκη, σαν «κόστος ». Εκεί πρέπει να στοχεύει και η πάλη των εργαζομένων, για να πάψει να θεωρείται πολυτέλεια ακόμα και η στοιχειώδης προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το ΔΣ οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:

·      Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

·      Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

·      Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020.

·      Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα τόσο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού όσο και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

·       Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.

·   Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.

·     Να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού ώστε να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

 

Καταψηφίζουμε την λογική που θυσιάζει την πολιτική προστασία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, καταψηφίζουμε το σχέδιο που μας φέρατε, και αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη και για αυτά που κάνετε αλλά κυρίως για το σύστημα που στηρίζετε και την πολιτική που υπηρετείτε.