e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης "Λαική Συσπείρωση Γαλατσίου", κατόπιν αυτοψίας στο κολυμβητήριο ,που πρόκειται να ανοίξει σύντομα,προχωρούν σε καταγγελία για ατέλειες και παραλείψεις ...

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

 

ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

 

Στις 3 Μαρτίου 2020 το δημοτικό κολυμβητήριο έκλεισε για το κοινό ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Πρόκειται για έργο το οποίο στήριξε και υπερψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως και μια σειρά άλλα μεγαλύτερα ή μικρότερα έργα στο Δήμο μας, πολλά από τα οποία έχουμε διεκδικήσει στο παρελθόν μαζί με τον λαό της περιοχής μας.

 

Στις 8 Ιουλίου 2021, η Δημοτική Αρχή διακήρυττε ότι «το κολυμβητήριο του Δήμου θα ανοίξει ξανά για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου 2021, καθώς ο εργολάβος πήρε παράταση έως τις 30 Αυγούστου 2021. Το ανοιχτό κολυμβητήριο θα είναι ένα πραγματικό στολίδι τόσο για τη πόλη μας, όσο και για ολόκληρη την Αττική, αφού ανακαινίστηκαν πλήρως η μικρή και η μεγάλη πισίνα, αλλά και τα αποδυτήρια, οι τουαλέτες κι οι κερκίδες

(Η υπογράμμιση δική μας)

 

Η πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται η παρούσα καταγγελία, δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο.

 

Καταρχάς, οφείλουμε να πούμε ότι δεν άνοιξε το κολυμβητήριο για το κοινό την Τετάρτη 1/9, απλά ξεκίνησαν οι εγγραφές, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία του κολυμβητηρίου στις 15 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί η «διοικητική παραλαβή για χρήση» του έργου από την δημοτική αρχή, όπως πληροφορηθήκαμε.

 

Με αυτά τα δεδομένα, δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 2/9 αυτοψία στον χώρο, με σκοπό να δούμε τον χώρο που πρόκειται να ανοίξει ξανά σύντομα.

 

Κατά την άποψη μας, δεν έπρεπε να έχει γίνει ούτε διοικητική παραλαβή, καθώς  μετά λύπης, η εικόνα που αντικρύσαμε, μετά από 1,5 χρόνο διακοπής της λειτουργίας του κολυμβητηρίου για το έργο αυτό, ήταν η εξής:

 

-       Στον χώρο της μεγάλης κολυμβητικής δεξαμενής.


Φαίνεται να έχει γίνει αντικατάσταση των πλακιδίων των πλευρικών τοιχωμάτων της πισίνας. Στο κύριο μέρος όμως της πισίνας, όπου δεν έγινε αντικατάσταση των πλακιδίων, αυτά είναι γεμάτα τσιμέντο, κόλλες και στόκο. Η πισίνα γέμισε με νερό και το αποτέλεσμα είναι αποκρουστικό, δίνοντας την εικόνα μιας βρώμικης πισίνας. Επίσης, τόσο στην κεντρική πισίνα όσο και στην πισίνα για τα νήπια, το πολύ σκούρο χρώμα των αρμών, πιθανώς να αναδεικνύει ζήτημα με μύκητες που θα πρέπει να εξεταστεί.

 

Τέλος, σε όλους τους βατήρες υπάρχουν υπολείμματα από τσιμέντο και στόκο με αιχμηρές προεξοχές, ικανές να προκαλέσουν τραύμα σε γυμνό πέλμα.

Η μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή, γεμάτη με νερό, όπως φαίνεται στον επισκέπτη.


- Στον χώρο των αποδυτηρίων κάτω από την κερκίδα

Ο χώρος προορίζεται για τα παιδιά των ακαδημιών που θα κολυμπούν στη μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή, η εικόνα που αντικρύσαμε φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες..

 

Επίσης, η πρόσβαση σε αυτόν χώρο θα γίνεται από μεταλλική κλίμακα, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο καθώς η ολισθηρότητα του υλικού της σκάλας μπορείς να προκαλέσει τραυματισμό. Ακόμα χειρότερα, το μπλε σκαλοπάτι έχει ύψος 50 πόντων, γεγονός ιδιαίτερα ακατάλληλο, όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικους.

Η μεταλλική κλίμακα που οδηγεί στα αποδυτήρια των παιδιών που θα κολυμπούν στην μεγάλη πισίνα.

 

Το σκαλοπάτι ύψους 50 cm

-       Στον χώρο των αποδυτηρίων της μικρής κολυμβητικής δεξαμενής

Ο χώρος αυτός έχει χωριστεί σε 3 ξεχωριστούς : αποδυτήρια αγοριών, αποδυτήρια κοριτσιών και αποδυτήρια ΑΜΕΑ.

Και εδώ συναντάμε υπολείμματα τσιμέντου και στόκου, κολλημένα στα πλακάκια.

 

 

Καινούρια αποδυτήρια παιδιών για παιδική πισίνα, με εμφανή τα υπολείμματα από τσιμέντο,

στόκο κλπ οικοδομικά υλικά.

 

Παρατηρούμε επίσης πως η προσβασιμότητα (ΑΜΕΑ, καροτσάκια) στον χώρο των αποδυτηρίων έχει προβλεφθεί μόνο από την κεντρική πόρτα μέχρι τα αποδυτήρια αλλά όχι από τον εξωτερικό δρόμο μέχρι την κεντρική πόρτα και από τα αποδυτήρια μέχρι την πισίνα.

Στη φωτογραφία φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ράμπα ΑΜΕΑ από αυτή την πλευρά.

 

-       Στο χώρο των γραφείων του προσωπικού

 

Στο χώρο αυτό, αποθήκευε όπως φαίνεται ο εργολάβος τα μηχανήματα του, κατά τη διάρκεια του έργου. Και αυτός ο χώρος, παραδόθηκε πάλι με κομμάτια τσιμέντου κ στόκου κολλημένα στα πλακάκια αλλά και με αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων με τελείως άλλη σειρά πλακιδίων από την υφιστάμενη, δημιουργώντας ένα πρόχειρο και αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

Επίσης, από όσα αντικρίσαμε, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι έγγραφα, ηλεκτρολογικός κ ηλεκτρονικός εξοπλισμός δεν προστατεύτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών με αποτέλεσμα να έχουν ίχνη επάνω τους από οικοδομικά υλικά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του απινιδωτή!

Αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων με εντελώς διαφορετικό σχέδιο (καφέ).

 

«Ταλαιπωρημένος» μέχρι και ο απινιδωτής..

 

-       Στο χώρο του μηχανοστασίου.

Ο χώρος αυτός βρίσκεται πραγματικά σε κακό χάλι. Σίγουρα δεν είναι στην κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται ένα χώρος που φιλοξενεί τον Ηλεκτρομηχανολογικό (ΗΜ) εξοπλισμό του κολυμβητηρίου. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΗΜ εξοπλισμός (αντλίες νερού, φίλτρα, ηλεκτρολογική εγκατάσταση κλπ), καθώς χρειάζεται πραγματοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων. Βέβαια, δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται η διάβρωση που έχουν υποστεί 3 μεγάλα δοχεία. (βλ.φώτο)

 

Οι αντλίες στον χώρο του μηχανοστασίου.

 

 

 

Διαβρωμένα από την σκουριά δοχεία στον χώρο του μηχανοστασίου.

 

Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα παραπάνω προβλήματα των εγκαταστάσεων, δεν σχετίζονται με την πρόσφατη εργολαβία, αλλά προϋπήρχαν. Έπρεπε όμως η δημοτική αρχή να προνοήσει και να εκμεταλλευτεί το μεγάλο αυτό διάστημα, που έμεινε κλειστό το κολυμβητήριο για εργασίες, ώστε να τα αποκαταστήσει.

Για παράδειγμα, η ανακαίνιση του μηχανοστασίου και η συντήρηση του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, δεν αποτελούσε τμήμα της συγκεκριμένης εργολαβίας. Γιατί όμως η δημοτική αρχή, δεν εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο αυτό διάστημα, κατά το οποίο το κολυμβητήριο παρέμεινε κλειστό, ώστε να προχωρήσει σε εργασίες ελέγχου και συντήρησης του ΗΜ εξοπλισμού, ίσως και αντικατάστασης μηχανημάτων, όπου και αν χρειαζόταν;

Θεωρούμε ότι από τα προαναφερθέντα (ανεξάρτητα αν κάποια μικρομερεμέτια και ζητήματα καθαριότητας ούτως ή άλλως υπήρχε πρόθεση να διορθωθούν) αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές που στηρίζουν και προωθούν όλα αυτά τα χρόνια τη λογική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, δεν μπορούν να αποδώσουν σωστές υποδομές (είτε αθλητικές είτε άλλες) για τον λαό, αλλά ίσα ίσα να εντάξουν μια εργολαβία σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης (πχ Φιλόδημος) και μέχρι εκεί.

Έτσι, όσον αφορά το κολυμβητήριο, η χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο, δεν αποτέλεσε τμήμα μιας συνολικής παρέμβασης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του κολυμβητηρίου.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό (έχουμε ενημερώσει σχετικά με επιστολή μας τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού και την Τεχνική Υπηρεσία) :

Α. Προτού ανοίξει το κολυμβητήριο, να επιβάλλουν στον εργολάβο να αποκαταστήσει τόσο τον πυθμένα της μεγάλης πισίνας, όσο και τους υπόλοιπους χώρους (γραφεία, αποδυτήρια κλπ) τους οποίους παρέδωσε σε κακή κατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς υποτίθεται πως η εργολαβία θα ολοκληρωνόταν στις 30/8 και έχει διαρκέσει ήδη 1,5 χρόνο.

Β. Θα πρέπει μια σειρά παρεμβάσεις στον χώρο, κάποιες από τις οποίες αναδεικνύουμε παραπάνω, να μπουν στο πρόγραμμα για υλοποίηση, αν και χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία αυτές να υλοποιηθούν το περασμένο διάστημα.

Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη θέση μας ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και με αυτή την έννοια θα έπρεπε η πρόσβαση στο κολυμβητήριο να παρέχεται δωρεάν.

Θεωρούμε ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα μπορούσε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός και η διοίκηση του Δήμου, να προχωρήσουν σε κατάργηση των εισιτηρίων εισόδου ή συνδρομών σε μια σειρά κατηγορίες πολιτών (πχ ΑΜΕΑ, άνθρωποι με μυοσκελετικά προβλήματα οι οποίοι επιβάλλεται να κολυμπούν εν είδει φυσιοθεραπείας, άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές κ.α) και να μειώσουν το ποσό της εγγραφής για όλους.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος