Στην κυριακάτικη εκδήλωση του ΚΚΕ για το δασόκτημα Βεϊκου και τους κινδύνους που ελοχεύουν μετά απόφαση του Αρείου Πάγου, η παρουσία και παρέμβαση μελών του Σύριζα Γαλατσίου,προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση ,αφού οι ομιλητές και μέλη του ΚΚΕ απέδωσαν ευθύνες στον Σύριζα ,για μια σειρά δασοκτόνων νομοσχεδίων.
Τα μέλη του Σύριζα που παραρεύθηκαν στην παραπάνω εκδήλωση ,με ανακοίνωσή τους ,αφήνουν αιχμές για τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής του ΚΚΕ.
ΤΟ ΔΑΣΟΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
…και η κομματική αντιπαράθεση
Το Δασόκτημα Βέϊκου – Ομορφοκκλησιάς, πνεύμονας πρασίνου για το Γαλάτσι και τους όμορους δήμους αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα άλση του λεκανοπεδίου, έχει χαρακτηριστεί εδώ και δεκαετίες ως χώρος δημόσιος και δασικός/αναδασωτέος.
Όμως πρόσφατη (περυσινή) απόφαση του Αρείου Πάγου, ύστερα από προσφυγές ιδιωτών που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες, υιοθετεί την άποψη περί αγροτικού και όχι δασικού χαρακτήρα της έκτασης (με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε βοσκότοπος ή λιβάδι και ότι δεν είναι δημόσια, αφού δεν καταλήφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, ως «αδέσποτη» έκταση)
Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να χαθεί ο χαρακτήρας του δασοκτήματος ως τέτοιου, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του αποφασίστηκε και συζητήθηκε ως μοναδικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου από το οποίο προέκυψε και ομόφωνο ψήφισμα.
Την περασμένη Κυριακή 27/11/2022 οργανώθηκε από την οργάνωση ΚΚΕ Γαλατσίου ανοιχτή, δημόσια εκδήλωση για το κρίσιμο θέμα του δασοκτήματος. Αντιμετωπίσαμε ως θετική και χρήσιμη αυτή την πρωτοβουλία και γι’ αυτό εμείς που υπογράφουμε, αν και δεν είμαστε μέλη του ΚΚΕ αλλά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, μαζί με πολύ κόσμο που γέμισε την αίθουσα στο «Καμίνι».
Η εισήγηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γρ. Χαραλαμπίδη, ήταν εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική, ενώ αυτή του στελέχους του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλη κινήθηκε σε γενικότερο πλαίσιο.
Δυστυχώς, όταν τελείωσαν οι τοποθετήσεις, άρχισε μία όχι γόνιμη αντιπαράθεση ανάμεσα σε μέλη του ΚΚΕ και σε μέλη της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Αφορμή ήταν η αναφορά σε 6 νόμους, που εκδόθηκαν από το 2014 έως και το 2020 και ψηφίστηκαν είτε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε από τη ΝΔ και χαρακτηρίστηκαν από τους ομιλητές ως αντιδασικοί, υπέρ των μεγάλων επιχειρησιακών ομίλων και κατά του περιβάλλοντος, ενώ υποστηρίχθηκε ότι διευκόλυναν την επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών. Οι νόμοι αυτοί, όπως διαπιστώσαμε, επικαιροποιούσαν ή συμπλήρωναν ένα νόμο του 1979, και είχαν μικρή ή καμία σχέση με το τωρινό δικό μας πρόβλημα.
Στη φάση των διευκρινιστικών ερωτήσεων, τοποθετούμενη η Ράνια Καλαντζή, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι ανέτρεξε στους νόμους που, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στον ν. 4351/2015 (που αναφέρεται στις βοσκήσιμες γαίες), στον ν. 4389/2016 ( για την Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εξόδων), στον ν.4467/2017 (με θέμα Αναδάσωση και άλλες Δασοκομικές εργασίες) και στον ν. 4495/2017 (με θέμα Μηχανισμοί και Μέσα Ελέγχου του Δομημένου Περιβάλλοντος) και πουθενά δεν βρήκε κάτι που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Κτήματος Βεϊκου, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αναφορά στην προκειμένη περίπτωση. Εκτίμησε, επίσης, ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση, αντίθετα χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες και ένα πλατύ μέτωπο ώστε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και δασικό/χαρακτήρα του κτήματος, το πράσινο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Με αυτή την αφορμή και καθώς δεν δόθηκαν σχετικές απαντήσεις, ζήτησε τον λόγο ο Νίκος Χωριανόπουλος, συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού», ο οποίος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έμμεσα κατηγορούνταν, έχει δώσει αγώνες για τους δημόσιους χώρους και επί διακυβέρνησής του παραχωρήθηκε στον Δήμο της Πάτρας με τον κομμουνιστή Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, μία πολύ μεγάλη παραλιακή έκταση, ενώ μία αντίστοιχη παραλιακή έκταση δόθηκε στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα), η οποία ήδη αξιοποιείται από πάρα πολλούς επισκέπτες.
Δυστυχώς στις παρεμβάσεις μας εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, όπως: «Εδώ είναι εκδήλωση του ΚΚΕ» ή «Μάζεψες εδώ το μισό ΣΥΡΙΖΑ για να μας χαλάσεις την εκδήλωση»!!!!
Εμείς χαρήκαμε για την πρωτοβουλία, την εκτεταμένη αφισοκόλληση στην πόλη, το μοίρασμα ανακοινώσεων για την εκδήλωση έξω από τα σχολεία και δώσαμε συγχαρητήρια για την κινητοποίηση στην Λαϊκή Συσπείρωση. Θεωρήσαμε ότι ήταν μία πρωτοβουλία που ήθελε να ξεφύγει από το στενά κομματικό ακροατήριο. Κάναμε λάθος;
Ράνια Καλαντζή
Νίκος Χωριανόπουλος