e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Με τον θάνατο του έκπτωτου και ανασκαλεύοντας τη μνήμη μου, προέκυψαν ιστορικά γεγονότα από διηγήσεις πρωταγωνιστών περασμένων γενεών καθώς και ιστορικά δρώμενα που έχουν σχέση με την δυναστεία που ο καλύτερος εξ αυτών Κωνσταντίνος ο Β' φευγοντας άφησε ορφανά αρκετά κυβερνητικά στελέχη, κροκόδειλους που σύμφωνα με δηλώσεις τους είναι απαρηγόρητοι. Μάλλον προς άγραν των βασιλοφρονικών ψήφων διαγκωνίζονται αλλά ας το προσπεράσουμε..

Και λέγω ο καλύτερος γιατί ως γνωστόν και τσεκαρισμένο, ο καλύτερος βασιλιάς είναι ο τελευταίος βασιλιάς. 

Την 1η Σεπτέμβρη του 1946 στην Ελλάδα του μονόπλευρου μέχρι τότε εμφυλίου και με τις παρακρατικές συμμορίες των Σούρληδων, Μαγγανάδων , Βουρλάκηδων και λοιπών "εθνικοφρόνων μπατριωτικων δυνάμεων" που συνεπικουρούμενες από το επίσημο κράτος και τους Αγγλους αποικιοκράτες, σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν κυρίως στην ύπαιθρο, προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την επάνοδο ή μη του Γεωργίου του Β'.

Στο ένα και μοναδικό εκλογικό τμήμα του Γαλατσίου, μιας απόμακρη γωνιάς της τότε Αθήνας, προσέρχονταν οι άντρες για να ψηφίσουν αν θέλουν βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία. ( Χρειάστηκε  να περάσουν άλλα 10 χρόνια για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνίδες. Το 1956 ψήφισαν για πρώτη φορά)

Η εφορευτική επιτροπή απαρτίζεται από επιλεγμένους Γαλατσιώτες που έχουν στο βιογραφικό τους την προσαρμογή τους στη νομιμότητα που σηματοδοτούσαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι διορισμένες από αυτές, δοσιλογικές κυβερνήσεις.

Ομοίως και οι εκλογικοι αντιπρόσωποι του βασιλιά.

 Από την άλλη αντιπρόσωποι της δημοκρατίας είναι κάποιοι θαρραλέοι και απόκοτοι Εαμίτες της κατοχής.

Το βράδυ κατά τη διαλογή, πλέον του 70% έχει ψηφίσει δημοκρατία.

Στη διάρκεια της καταμέτρησης κάθε 6-7 ψηφοδέλτια προκύπτει και ένα του βασιλιά.

Σε κάθε ψηφοδέλτιο του βασιλιά ακολουθείται η ίδια σουρεαλιστική διαδικασία.

Ο αποφακελλοτής εφορευτικός επίτροπος ανυψώνει το ψηφοδέλτιο και με στόμφο αναφωνεί: !!!Βασιλεύς!!!.

Στη συνέχεια ο αντιπρόσωπος που το στιβάζει στα υπόλοιπα όμοια, μεταφέροντας το, επαναλαμβάνει με τη σειρά του δις, δυνατά και μακρόσυρτα: !!! Βασιλέεεευς - Βασιλέεεευς!!!.

Προφανώς και έδιναν εξετάσεις προς επιβεβαίωση της εθνικοφροσύνης τους  στους τυχόν σμπίρους του καθεστώτος που είχαν σε διατεταγμένη υπηρεσία τα αυτιά, τα μάτια και το νου τους. 

Για την ιστορία, στο δημοψήφισμα της 1ης Σεπτέμβρη του 1946 το επίσημο αποτέλεσμα ήταν 69% υπέρ της επανόδου του Γεωργίου του Β' και 31% κατά.

Να σημειωθεί δε ότι στην επαρχία που δρούσαν οι συμμορίες, το ποσοστό υπέρ του Γεωργίου κυμάνθηκε από 88% 'εως 97%.

Οι επιλεγμένοι της εφορευτικής καθώς και οι αντιπρόσωποι του Γκλύξμπουργκ ήταν Γαλατσιώτες που αρκετοί απόγονοί τους εξακολουθούν και σήμερα να μένουν στο Γαλάτσι.

Όπως μένουν στο Γαλάτσι και απόγονοι των τότε θαρραλέων της άλλης πλευράς.

Τα ονόματά τους και δεν πρέπει και δεν έχω εξουσιοδότηση γιά να τα αναφέρω.

Μόνο ένα όνομα μπορώ να αναφέρω και το καταθέτω ως φόρο τιμής στη μνήμη του.

Και στο πρόσωπό του, στη μνήμη όλων των αλύγιστων αυτής της γενιάς.

Αυτό ενός εκ των αντιπροσώπων της δημοκρατίας σε εκείνο το δημοψήφισμα. 

 Το όνομα του αντιστασιακού πατέρα μου Θανάση Κατσώνη του Ιωάννη (1914-1999). 

Ψυχή βαθιά

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ του ΘΑΝΑΣΗ