e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο Τάσος Πασπάλας ,πρόεδρος της Α.Ε. Γαλατσίου , την Κυριακή  22/1/23, μας  έδωσε την δυνατότητα  να  γυρίσουμε  2500 χρόνια πριν, να περιηγηθούμε την αρχαία αγορά, με οδηγό – ξεναγό την σπουδαία  Άρτεμις Σκουμπουρδή.                                         
Ήταν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του.

Την Κυριακή αυτή, ευτυχήσαμε ένα συνδυασμό ιστορίας και μνημείων ( αρχαία αγορά, ναός  Ηφαίστου , στοά Αττάλου....). Είναι εξαιρετικό να κινείσαι  στους χώρους που λειτουργούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, η δε εξαίρετη ξεναγός να    σου δίνει, με πειστικότητα,  τα ιστορικά στοιχεία  των χρόνων αυτών,  να περιγράφει  τους κανόνες  που είχαν θέσει τόσο για την εκλογή του άρχοντα – στρατηγού,  όσο και για τον έλεγχο  έναντι κατάχρησης  της εξουσίας . Είναι σημαντικό , να μαθαίνεις τις αψεγάδιαστες διαδικασίες που είχαν θεσπίσει για την διοίκηση της πόλης τους( << κουκιά >> , << κλεψύδρα >> ) και να τους συγκρίνεις με το σήμερα !.

Μελαγχολείς , όταν μαθαίνεις ότι οι Αθηναίοι  εξέλεγαν τους άρχοντες – στρατηγούς για ένα μόνο χρόνο, ενώ στα χρόνια μας   οι ηγήτορες... χρειάζονται πολλές τετραετίες για να..... ολοκληρώσουν το έργο τους ( π.χ, όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι Αθήνας  Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, αλλά και  Μητσοτάκης στην κυβέρνηση...,.),.  

Μελαγχολείς  όταν ακούς για  τις καταστροφές των μνημείων της αρχαιότητας και τον ρόλο των κατακτητών , ιδιαίτερα των χριστιανών (Ρωμαίων ).                                               

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Έλληνες την πραγματική ιστορία των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το  τόπο. Πως όμως,  θα το μπορούσαν όταν, η τροφή που η πολιτεία χορηγεί στους μαθητές των σχολείων ( βιβλία ..) είναι μολυσμένη από το ψεύδος και τη  στρέβλωση ;.                                                                                                                            

Παρά ταύτα, σκιρτάει η  ψυχή του ώριμου Έλληνα, όταν νοιώθει να γκρεμίζονται  πρότυπα και << αλήθειες >> κατασκευασμένες....( Ιουστινιανός, Θεοδόσιος ....).

Η γνώση της πραγματικής ιστορίας ,η γνώση για την συμπεριφορά των κατακτητών  του χώρου μας (  Ρωμαίοι , Οθωμανοί......) ίσως βοηθήσει ακόμη και σήμερα , όπου  κυριαρχούν ψευδή  πρότυπα – καταστάσεις για τον ρόλο τους..

Το << ανήκομεν είς την δύσιν>>  είναι σκέτη  πολιτική θέση, όχι  όμως ιστορική έκφραση.

Τέλος, δεν επιτρέπεται ο σημερινός Έλληνας να μένει μακριά από την πραγματική ιστορία του τόπου που κατοικεί. Μετά την Μαρία Ευθυμίου που, πριν 4 χρόνια  παρέδωσε εβδομαδιαία  << μαθήματα >> πραγματικής ιστορίας  στην Γκράβα,, με συμμετοχή πολλών Γαλατσιωτών , σειρά στο Γαλάτσι έχει η Άρτεμις  Σκουμπουρδή.  Θα το φροντίσουμε. .

27/1/23                                                                                

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

 

 

Περισσότερα του ιδίου 

Μη μου τη πόλη τάραττε!!

Αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας μας - ο Δήμος- οι δημότες

Εκλογές

Εδοξάσθη κρυπτόμενος,κατεποντίσθη εμφανιζόμενος!

Κινδυνεύει πραγματικά το Δάσος Βεϊκου?
Tσίπρας Μελισσουργός:Διαφορετικά μεγέθη,ίδιο πρόβλημα
Με το...μπαλόνι.
Ανάλαφρα ...και σοβαρά!!!
Δεν ήθελα να ήμουν νέος και τραπεζικός υπάλληλος!
Σου απάντησα
Σκέφτομαι(οφείλω)
Εικόνα,εντυπωσιασμός,μετέωρες αποφάσεις
Πανδημία εποχής:προβολή μαγικής εικόνας!!
Η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα στα γραφεία του Σύριζα Γαλατσίου
Το να ακούς καλά είναι προσόν,το να  κακολογείς είναι αδυναμία !
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα  "αγγλικούρες", τώρα  Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος  της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη