e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

iΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Ιωάννης Ράλλης υπήρξε ο πιό μισητός πρωθυπουργός από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Διορίστηκε από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και πέθανε υπόδικος περιμένοντας το δικαστήριο για τους δοσίλογους.

Πέθανε με το στίγμα του δοσιλογισμού πριν προλάβουν οι Άγγλοι προτέκτορες να τον ξεπλύνουν όπως τόσους και τόσους ομοίους του.

Κυριακή 25 Μαρτίου 1981 εν όψη της παρέλασης.

Ο Κων/νος Καραμανλής από το 1980 και αφού για να του βγουν τα κουκιά, έχει απορροφήσει την ακροδεξιά Εθνική παράταξη , γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην εσωκομματική ψηφοφορία η Ν.Δ. μεταξύ του γιού του Ιωάννη Ράλλη Γεώργιου και του Ευάγγελου Αβέρωφ, εκλέγεται ο πρώτος και ταυτόχρονα αντικαθιστά τον Κ.Καραμανλή στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το πρωτόκολλο για την συμμετοχή στην παρέλαση δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των Εαμογεννών αντιστασιακών που το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στο Γαλάτσι απαριθμεί τότε 450 μέλη.

Εξάλλου τότε και μέχρι το 1982 που αναγνωρίστηκε η Εαμική Αντίσταση, οι μόνοι επίσημοι αντιστασιακοί ήταν οι ταγματασφαλίτες και οι συμμορίες των Βουρλάκηδων των Μαγγανάδων και των Σουρλαίων, σύμφωνα με το νόμο 159/1969 της χούντας ο οποίος εξακολουθούσε να ισχύει.

Στο ξεκίνημα της παρέλασης οι αστυνομικές δυνάμεις αρχίζουν να απωθούν και να προπηλακίζουν τους αντιστασιακούς προκειμένου να τους απομακρύνουν από την γραμμή και να αποτρέψουν την συμμετοχή τους.

Στο σημείο των επεισοδίων (Αγ. Γλυκερίας και Γαλατσίου ) ο αείμνηστος Νικολαϊδης και ο κουμπαρος μου Βασίλης φωτογραφίζουν τα γεγονότα.

Από το τσούρμο των οργάνων της τάξης και της αταξίας, ένας αστυφύλακας αντιλαμβάνεται τον Βασίλη και με άλμα βολ-πλανε΄επιχειρεί να του πάρει την μηχανή με τα πειστήρια της αστυνομικής βαρβαρότητας και αφού τον ρίχνει στο έδαφος με τις απαραίτητες "φιλικές" μπουνιές και κλωτσιές, με τη συνδρομή των συναδέλφων του συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα ματωμένος και πρησμένος από την "περιποίηση".

Την άλλη μέρα Δευτέρα πρωϊ ο Βασίλης αλλά και άλλοι συλληφθέντες από άλλους Δήμους, προσάγονται στον εισαγγελέα με μια σειρά ψεύτικες, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις διαχρονικά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αντίσταση κατά της αρχής, νόμος 4000 περι τεντυμποϊσμου. Στο Βασίλη ο μπατσούλης έχει προσάψει και την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης για να δέσει η προσχηματική παραπομπή του.

Κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου οι κατήγοροι υπέστησαν τον εξευτελισμό τους από τους συνήγορους όλων των κατηγορουμένων.

Στις ερωτήσεις των συνηγόρων άρχισαν να μπερδεύονται .- ως γνωστόν το ψέμα έχει κοντα ποδάρια - να εξευτελίζονται πέφτοντας συνεχώς σε αντιφάσεις με αποτέλεσμα να γίνονται καταγελαστοι στο ακροατήριο. 

Από τότε έχουν περάσει 43 χρόνια. Κι όμως οι αστυνομικές πρακτικές δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό.

Κάθε φορά που παρανομούν λένε ψέματα πάντα με την κάλυψη της πολιτικής και υπηρεσιακής τους ηγεσίας, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να απαξιώνονται στα μάτια και τη συνείδηση του κόσμου.

Και μόνο οι πρόσφατες περιπτώσεις του Ινδαρε, του ινδιάνου της Ν.Σμύρνης και άλλων περιπτώσεων, ων ουκ έστι αριθμός, επιβεβαιώνουν την απαξία τους. 

Και για την 25η Μαρτίου 1821

Αιώνια τιμή στα τσαρούχια της Πελοποννήσου και της Ρούμελης που κόντρα στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία, την ιερή συμμαχία των Βασιλιάδων της εποχής ( κάτι σαν το ΝΑΤΟ την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τράπεζα σήμερα), το ανάθεμα της ηγεσίας της εκκλησίας, τους τουρκοχριστιανούς κοτζαμπάσηδες συνεταίρους στο γδάρσιμο του φτωχού ραγιά και όλης της Ευρωπαϊκής αντίδρασης, πέτυχαν να κάνουν το αδύνατο δυνατό και να φτιάξουν μια πατρίδα που είχε σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη.

Δυστυχώς, μια Εθνική και κοινωνική επανάσταση στο ένα σκέλος της πέτυχε. Στο άλλο σκέλος της το κοινωνικό απέτυχε. 

Ως προτεκτοράτο συστήθηκε μετα την επανάσταση και ως τέτοιο, συνεχίζει με άλλους προτέκτορες σήμερα

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ του ΘΑΝΑΣΗ

 

ΥΓ.η φωτό ,από την απαγορευμένη παρέλαση των αντιστασιακών στην Θεσσαλονίκη(επεισόδια κι εκεί)

 

 

 

 

 

.