e-Galatsi

σερφάροντας στο ΓαλάτσιΑγαπητέ κύριε Παναγάκη,

Σ' ευχαριστώ για το κόσμιο σχόλιό σου[1] επί του άρθρου μου.

Δεν είμαι ο κατάλληλος , ούτε άλλωστε μπορώ, να απαντήσω επί των ζητημάτων που θέτεις. Σκέπτομαι ότι, αν ανοίγαμε τα θέματα, ίσως να  συμπίπταμε  στα περισσότερα.

Έχεις δίκιο όταν γράφεις ότι  οι απόψεις που εκθέτω είναι  <<  σεβαστές  ,αλλά ...θεωρητικά>>  Πιστεύω, όμως  , ότι η θεωρία προηγείται της πράξης . Με βάση αυτό το αξίωμα διευκρινίζω πλευρές του άρθρου μου :

Α.  Αφετηρία της σκέψης μου είναι ότι η  χώρα μας  βρίσκεται σε μία διαρκή, παρατεταμένη κρίση και ότι δεν  δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι  το πολιτικό σύστημα , όπως έχει  διαμορφωθεί και όπως λειτουργεί,  θα  ανακόψει την τροχιά παρακμής  της χώρας. 
Όσο η πτωτική πορεία θα συνεχίζεται τόσο μεγάλα ψέματα θα ακούμε.  

Β. Δεν είναι θέμα προθέσεων  των αρχηγών, αλλά της  πραγματικότητας. Η  υπερχρεωμένη και πολλαπλά εξαρτημένη  χώρα μας ,με γενικευμένη την αίσθηση  της αναξιοπιστίας  των θεσμών της , δυστυχώς και της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να εξέλθει του φαύλου κύκλου που την έχουν εγκλωβίσει.

Γ. Παρά ταύτα, ως αριστεροί Έλληνες, οφείλουμε να  είμαστε κήρυκες αισιοδοξίας και να  οραματιζόμαστε ανάκαμψη, δηλαδή αλλαγή πορείας . Να ξεφύγουμε από την μοίρα μας που, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, δεν την προσδιορίζουμε εμείς, αλλά οι << άλλοι>>.  
Γιά να συμβεί αυτό , πρέπει κάτι να εμπνεύσει, να συνεγείρει και να κινητοποιήσει τον λαό. Κάτι καινούργιο !.Εκτός και βολευόμαστε με αυτό που συμβαίνει : Ελλάδα  ίσον αποικία χρέους !.

Δ.  Αυτό το πολυπόθητο καινούργιο ( το περιμένουμε ) ή θα είναι εντελώς  νέο που, χρόνια τώρα, δυστυχώς, δεν έρχεται,  ή θα προκύψει από δυνάμεις που φωλιάζουν στο εσωτερικό των κομμάτων ,ιδίως των αριστερών κομμάτων, δεδομένου ότι ο κόσμος τους είναι, κατά τεκμήριο,  ανιδιοτελής και συλλογικός..

Ε. Θέλω να πιστεύω ότι το ΚΚΕ που<<  μιλάει διαφορετικά >> ,και  διαθέτει μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες  και έχει χτίσει γέφυρες με μειοψηφικά μεν,  πλην σημαντικά   στρώματα της κοινωνίας , θα μπορούσε να αναδειχθεί σε  πρωτοπόρα δύναμη ανάταξης της Ελληνικής κοινωνίας και αναπροσανατολισμού της .

ΣΤ. Δεν θα διαφωνήσω, άλλωστε το σημειώνω,  ότι για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν  αλλαγές σε νοοτροπίες , συμπεριφορές  ,σε επεξεργασίες, κάτι που θεωρώ  αναπόφευκτο να συμβεί   όσο το κόμμα θα μεγαλώνει και όσο  θα απλώνει τις φτερούγες του προς τα αριστερά του σχήματα   που δεν θα χρειάζεται να τα ανταγωνίζονται, διότι θα πείθει και θα ενσωματώνει , με αλλαγή στάσης  τόσο της κορυφής του , όσο και  της βάσης του.
Φαίνεται τούτο στον ορίζοντα;  Τώρα όχι. Αύριο όμως , γιατί όχι;                                                                       

Ζ. Αγαπητέ συμπολίτη ,  είπαμε ότι μιλάμε θεωρητικά. Γιατί δεν είναι σοβαρό να  είναι κανένας  απόλυτος  σε ζητήματα γενικότερης πολιτικής. Να μιλάς  και μάλιστα με σιγουριά, όπως μιλάνε οι κομματικοί, για το αύριο μίας χώρας, όπου απουσιάζει παντελώς, ακόμη και  η στοιχειώδης  πρόνοια για τις υποδομές της, όπως το διαπιστώνουμε  κάθε τρεις και μία,  τελευταία με την τραγωδία των τεμπών.

 Η.   Είναι  ασυγχώρητο λάθος να μη βλέπουμε ότι  η κολοβή αστική  δημοκρατία εκτρέφει φασισμό, αλλά   και ότι η  προσήλωσή μας σε πολιτικές   εποχών ,όπου τα συνθήματα που  μας συνέπαιρναν ( π.χ. προλεταριακός διεθνισμός )  θα  περιμένουν αρκετές γενιές για να επανέλθουν.                                                                                                                                                                 
Σήμερα, απαιτούνται  προσαρμογές  και νέες θεωρήσεις γιατί ο συνεχώς ανανεούμενος,,  από τις συνεχείς κρίσεις του,  καπιταλισμός,  αξιοποιεί  την  καλπάζουσα  τεχνολογία , την εντάσσει   στην  υπηρεσία του κέρδους, προκαλώντας, ταυτόχρονα, πολύπλοκες καταστάσεις.                                   

Θ. Τέλος, δεν πειράζει, καλό  μας κάνει,  να φανταζόμαστε ότι όλοι οι ανιδιοτελείς Έλληνες ( είναι πλειοψηφία,  αλλά  αποπροσανατολισμένοι από τις  ειρήνες των υπηρετών του κεφαλαίου και του  πελατειακού κομματισμού)  ,θα βρεθούν  σε μία ενιαία  γραμμή διεκδίκησης της  εθνικής υπερηφάνειας για να ξαναφέρουν στην επιφάνεια  τις αρετές ( όχι μόνον τα ελαττώματα ) του Έλληνα.                                                                                                                                               

Ι.  Ο δημοκρατικός πατριωτισμός ( περηφάνεια για  τον τόπο που γεννηθήκαμε  για τους γονείς που μας γέννησαν  ,, για το σχολείο μας, ,για τους προγόνους μας, για την ιστορία μας ( μας την δίδαξαν στραβά ), ιδιαίτερα σήμερα, προβάλλει, ως καθήκον , απέναντι στον  επισπέυδοντα   φασισμό που έχει αφεθεί να λεηλατεί την ιστορία της φυλής μας και να εκμεταλλεύεται  τα αδιέξοδα  της ασκούμενης αστικής πολιτικής.

[1]Το σχόλιο 

                                                                                                                                                                                       

 Του Ίκαρου Πετρόπουλου                                                                            

 

  

Περισσότερα του ιδίου 

Ρε φίλε...με ρωτάς συνέχεα με ποιον είμαι

Στην εποχή τβν μεγάλων αβεβαιοτήτων τους φταίει ο Δημόσιος υπάλληλος

Ούτε τώρα?Τι παραπάνω,για να ξεσηκωθεί ο Έλληνας;

Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου

Η ερώτηση που θα έκανα

Για καφέ στο κέντρο του Γαλατσίου...με τελεφερίκ

Eπιτέλους..είδε και ο πεζοπόρος

Σταματίου,υπήρξες ένας ξεχωριστός άνθρωπος

Δεν ήταν μόνο ξενάγηση,ήταν και ένα αλλιώτικο,συγκλονιστικό μάθημα

Μη μου τη πόλη τάραττε!!

Αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας μας - ο Δήμος- οι δημότες

Εκλογές

Εδοξάσθη κρυπτόμενος,κατεποντίσθη εμφανιζόμενος!

Κινδυνεύει πραγματικά το Δάσος Βεϊκου?
Tσίπρας Μελισσουργός:Διαφορετικά μεγέθη,ίδιο πρόβλημα
Με το...μπαλόνι.
Ανάλαφρα ...και σοβαρά!!!
Δεν ήθελα να ήμουν νέος και τραπεζικός υπάλληλος!
Σου απάντησα
Σκέφτομαι(οφείλω)
Εικόνα,εντυπωσιασμός,μετέωρες αποφάσεις
Πανδημία εποχής:προβολή μαγικής εικόνας!!
Η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα στα γραφεία του Σύριζα Γαλατσίου
Το να ακούς καλά είναι προσόν,το να  κακολογείς είναι αδυναμία !
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα  "αγγλικούρες", τώρα  Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος  της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?

 

 

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη