e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Α .Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες για να καταδειχτεί η πολύτιμη αξία που έχει το δάσος Γαλατσίου ( μεγάλο  κομμάτι του   υπερτοπικού,,  πόλου  δασικής αναψυχής ) για τον κάτοικο του Λεκανοπεδίου, μα, πριν και πάνω απ όλα,  για τους Γαλατσιώτες.,                                                                                                                                                            
Η ζωή στο  υπερκορεσμένο  και αναρχοκρατούμενο  Γαλάτσι, θα ήταν αφόρητη  χωρίς το Άλσος και το  δάσος. Χρέος , συνεπώς , της τοπικής διοίκησης και της κοινωνίας είναι η προστασία του από τον κίνδυνο οικοπεδοποίησης , που στην εποχή της ιδιωτικοποίησης και της άκρατης <<αξιοποίησης>> των δημόσιων χώρων , και των κοινωφελών – κοινόχρηστων χώρων,  δείχνει τα δόντια του.             ι.

Β .Δυστυχώς, διαχρονικά, δεν έχει επιδειχθεί το επιβαλλόμενο  ενδιαφέρον και φροντίδα. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις υπονομευτικές του δημόσιου και του ( αναμφισβήτητα ) δασικού- αναδασωτέου  χαρακτήρα της περιοχής , ερήμην  Δήμων και πολιτείας.

Γ. Ανεξάρτητα  λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος, πρόσφατα,  σταθμό για  το δάσος αποτέλεσαν οι δασικοί χάρτες ( 2016 – 2017- 2023  ), η ανάρτησή τους  και οι αποφάσεις  της τριμελούς επιτροπής<<  ΕΞΕΤΑΣΗΣ  ΑΝΤΙΡΗΣΕΩΝ  ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ >> , 55 συνολικά ,που έχουν υποβληθεί από<<  κληρονόμους>>..                                                                                                                     

Γ. Θα περίμενε κανένας ότι  συγκροτημένη επί τούτου, νομική υπηρεσία του Δήμου  ( σήμερα  ανύπαρκτη )σε συνεργασία με τη ΔΡΑΣΗ και το κίνημα της πόλης – περιοχής ,όλα τούτα τα χρόνια ,θα παρακολουθούσε τις αποφάσεις της πολιτείας, τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων  ,τις αρνητικές ενέργειες  ιδιωτών και θα ενεργούσε ανάλογα.

Δ. Είναι απογοητευτικό , το θέμα να το παρακολουθούν κάποιες συλλογικότητες,κυρίως όμως η ΔΡΑΣΗ, η οποία παρακολουθεί και συλλέγει στοιχεία, πραγματοποιεί συναντήσεις με δικηγόρους και προσπαθεί να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία και να   κινητοποιήσει τον Δήμο.                                                                                           
Είναι απογοητευτικό να ενεργοποιείται από τον λήθαργο ο Δήμος, επιχειρώντας την τελευταία στιγμή να  ανεύρει κατάλληλους δικηγόρους για να αντικρούσουν τις ενστάσεις  που  έχουν υποβάλλει οι κληρονόμοι Βέϊκου και  οικιστές του λόφου Κόκκου

Ε.. Η   τριμελής επιτροπή που εξέτασε τις ενστάσεις κατά  των δασικών χαρτών  τις απέρριψε, όμως χαρακτηρίζει τα 55 τμήματα του δάσους χορτολιβαδικά.                                                                  
Τούτο συνιστά κίνδυνο, γιατί  θεωρείται αναμενόμενο , ότι  οι ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν  προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπως άλλωστε τους υποδεικνύουν με τις αποφάσεις τους ,οι της   τριμελούς ς επιτροπής : 
<< Ο ενδιαφερόμενος δικαιούται στην υποβολή  αίτησης ακύρωσης  ενώπιον του ΣτΕ  κατά του  κυρωθησόμενου δυνάμει των παρουσών  αποφάσεων  δασικού  χάρτη  του οικείου ΟΤΑ.>>

Κατόπιν των παραπάνω :
Άμεση προβάλλει η ανάγκη  ένταξης στους άμεσους, πρωταρχικούς σκοπούς του Δήμου η  σύσταση εξειδικευμένης στα δασικά  ,  νομικής δημοτικής υπηρεσίας ,προκειμένου :

α. Να  μελετηθούν και να αντικρουστούν οι αποφάσεις της επιτροπής.                                                     
Τα σύμβολα που χρησιμοποιεί η επιτροπή,  απαιτείται να αποκτήσουν  λεκτική και γραπτή υπόσταση - περιγραφή,  να υπάρξει  αξιολόγηση – γνωμοδότηση επ αυτών   και να υποδειχθούν οι παραπέρα  ενέργειες –παρεμβάσεις πόλης και κινήματος.

β.  Η πόλη οφείλει να εντάξει την προστασία του δάσους  στις άμεσες προτεραιότητες και ανάλογα να ενημερώσει και να κινητοποιήσει  τους πολίτες. 
Οι δημοτικές εκλογές προσφέρουν  σπουδαία ευκαιρία . Άμεση η ανάγκη,  το θέμα να πάψει να  μένει μακριά του ενδιαφέροντος  των πολιτών, της κοινωνίας. Να γίνει κυρίαρχο.  Να  δημιουργηθεί  << μέτωπο πόλης>>  διάρκειας, ανεξάρτητα διαλειμμάτων  πρόσκαιρου εφησυχασμού. 

γ. Να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις – ενέργειες , ιδιαίτερα της κληρονόμου,  και να  προετοιμαστεί συγκροτημένη δημοτική πολιτική, μέσω της σταθερής δημοτικής  νομικής υπηρεσίας.  

Δ.. Εξατομικεύοντας  τις αποφάσεις  προβάλλει η ανάγκη  αναδάσωσης  - δενδροφύτευσης  αυτών των  τεμαχίων που η ενιστάμενη << κληρονόμος >>  κατέγραψε και πρόβαλλε  στην επιτροπή. Έχει επιλέξει  ακάλυπτα μέρη.

 ε. Πόλη και κίνημα σε συνεννόηση με τους οικιστές ( σύλλογο ) να εξηγήσει ότι κάνει διάκριση μεταξύ   κληρονόμων και οικιστών και ότι κατανοούν και στηρίζουν την διεκδίκηση των νόμιμων και ηθικών δικαιωμάτων τους, που, όμως,  δεν θίγουν τον δασικό αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής.

Ζ. Τέλος,  όλοι οφείλουν να συμφωνήσουν ότι καταδικάζουν κάθε ενέργεια που αμφισβητεί – υπονομεύει τον  δασικό – αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής και ότι καθίσταται επιβεβλημένη η απομάκρυνση από το < Άλσος <>> του παράνομου ναϊδρίου.

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Περισσότερα του ιδίου 

Λόφος Κόκκου: Οι δασικοί χάρτες- ευκαιρία συνεννόησης!  

Στον απόηχο του Σαββάτου

Ρε φίλε,με ρωτάς συνέχεια ,γιατί δεν δηλώνω με ποιον είμαι
Στην εποχή των μεγάλων αβεβαιοτήτων τους φταίει ο Δημόσιος υπάλληλος

Ούτε τώρα?Τι παραπάνω,για να ξεσηκωθεί ο Έλληνας;

Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου

Η ερώτηση που θα έκανα

Για καφέ στο κέντρο του Γαλατσίου...με τελεφερίκ

Eπιτέλους..είδε και ο πεζοπόρος

Σταματίου,υπήρξες ένας ξεχωριστός άνθρωπος

Δεν ήταν μόνο ξενάγηση,ήταν και ένα αλλιώτικο,συγκλονιστικό μάθημα

Μη μου τη πόλη τάραττε!!

Αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας μας - ο Δήμος- οι δημότες

Εκλογές

Εδοξάσθη κρυπτόμενος,κατεποντίσθη εμφανιζόμενος!

Κινδυνεύει πραγματικά το Δάσος Βεϊκου?
Tσίπρας Μελισσουργός:Διαφορετικά μεγέθη,ίδιο πρόβλημα
Με το...μπαλόνι.
Ανάλαφρα ...και σοβαρά!!!
Δεν ήθελα να ήμουν νέος και τραπεζικός υπάλληλος!
Σου απάντησα
Σκέφτομαι(οφείλω)
Εικόνα,εντυπωσιασμός,μετέωρες αποφάσεις
Πανδημία εποχής:προβολή μαγικής εικόνας!!
Η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα στα γραφεία του Σύριζα Γαλατσίου
Το να ακούς καλά είναι προσόν,το να  κακολογείς είναι αδυναμία !
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα  "αγγλικούρες", τώρα  Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος  της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?

 Aνοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο και Πρόεδρο ΠΕΔΑ

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη