Σχετικά με το μνημείο των 45 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στις 29-9-44 που βρίσκεται στο όρια Γαλατσίου -Π. Ψυχικού, στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί Ιστορικοί με θέμα την ταυτοποίηση τους. Από έρευνες και μαρτυρίες των επιζώντων της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, 450 ήταν τότε μόνο τα μέλη του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, ταυτοποιήθηκαν εκ των 45 μόνο οι 10 ως αντιστασιακοί. Οι υπόλοιποι, θεωρούνται συνεργάτες των κατακτητών ( διερμηνείς κλπ) τους οποίους οι Γερμανοί σε κάθε κατεχόμενη χώρα κατά την αποχώρηση τους εκτελούσαν, προκειμένου να μην υπάρχουν ζωντανοί μάρτυρες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα. Είναι δε εξακριβωμένο ότι το σημείο του μνημείου αποτέλεσε χώρο εκτελέσεων.
Οι δε μαρτυρίες των επιζώντων Αντιστασιακών θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες, αν πάρουμε υπόψη μας ότι πολύ πριν την αποχώρηση των Γερμανών, το ΕΑΜ έλεγχε σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο, με τις πολιτικές του οργανώσεις και τον ένοπλο βραχίονα του, τον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
Ένας εξ αυτών των αντιστασιακών με ουσιαστική γνώση επί του προκειμένου είναι και ο Θανάσης Κατσώνης ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος της πολιτοφυλακής του ΕΑΜ που είχε αναλάβει την τήρηση της τάξης μέχρι την έλευση της κυβέρνησης Παπανδρέου από την Ιταλία , αφού η Αστυνομία και η Χωροφυλακή με ρόλο συνεπικουρίας στις δυνάμεις κατοχής, και εν όψη της αποχώρησης των Γερμανών, είχε εκπέσει ηθικά και είχε αδρανοποιηθεί ως μηχανισμός τήρησης της τάξης και καταστολής. Εξάλλου και σαν απόδοση τιμής στην Αστυνομία της εποχής, πρέπει να αναφερθεί ότι το 70% των αστυνομικών υπήρξαν μέλη του ΕΑΜ. Η τότε Χωροφυλακή δεν διαθέτει τέτοια τιμή, πέρα από ελάχιστους που στις μάχες με τον ΕΛΑΣ ως αιχμάλωτοι, προσχώρησαν στις τάξεις του.
Να σημειωθεί ότι ο υποφαινόμενος έχει συμβάλλει κάπως στην σχετική έρευνα της ομάδας προφορικής ιστορίας ως άμεσος απόγονος και κοινωνός ζωντανών μαρτυριών
Γιάννης Κατσώνης του Θανάση