e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Tο πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πεζοπορία -ο ιστορικός περίπατος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας στο βόρειο Τουρκοβούνι.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη επιτυχία είχε και ο 3ος (στο Γαλάτσι) ιστορικός περίπατος-πεζοπορία που διοργάνωσε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ), αυτή τη φορά στο βόρειο Τουρκοβούνι, το πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη 2023. Η συμμετοχή Γαλατσιωτ(ισσ)ών και μη ήταν μεγάλη.

Ξεκινήσαμε αστικά με τη γειτονιά των Ακτημόνων στα δεξιά μας, όπου ακούσαμε μαρτυρίες για την πρώτη κατοίκηση, τις σχέσεις των κατοίκων και τις ασχολίες τους, τα εργοστάσια και το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της. Περάσαμε από την τοποθεσία του πρώτου μικρού εργαστηρίου γιαουρτιού που εξελίχθηκε στη βιομηχανία ΦΑΓΕ

Συνεχίσαμε δασικά, μέσα στο βόρειο Τουρκοβούνι ή λόφο Φιλοθέης, περάσαμε από  το Λόφο Κόκκου, το μικρό εκτός σχεδίου οικισμό, επισκεφθήκαμε την απαρχή του ρέματος Λαμπρινής που κάποτε κυλούσε επιφανειακά από δω μέχρι τον Ποδονίφτη, όπου χυνόταν. Σήμερα ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του είναι ορατά στην άκρη του  αυθαίρετου πάρκινγκ/συνεργείου απορριμματοφόρων-χωματερή του Δήμου Γαλατσίου μέσα στη δασική περιοχή. Από μακριά χαιρετίσαμε το Ιερό του Αγχεσμίου Διός στο βορινότερο άκρο του λόφου. Στο «δασάκι εθελοντών» συναντήσαμε τον Ίκαρο Πετρόπουλο εκ μέρους της «ΔΡΑΣΗΣ για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής». Μας ενημέρωσε για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για τη διάσωση του δάσους, τους κινδύνους που το απειλούν σήμερα, καθώς και την εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων που το φροντίζουν διαχρονικά. Εδώ θυμηθήκαμε και το παράξενο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Λαυρεντίου και τα … πονηρά πεύκα της Λευτεριάς. Συνεχίζοντας στο δάσος,

 

Καταλήξαμε στα «υιοθετημένα», όπου Η ΔΡΑΣΗ μας περίμενε με τσιπουράκι και κεράσματα. Μοιραστήκαμε τα καλούδια που είχαμε μαζί μας και είπαμε ιστορίες για τα νταμάρια, που ξεκοίλιασαν για δεκαετίες τα Τουρκοβούνια και έχτισαν την Αθήνα της αντιπαροχής. Για τη δουλειά στα λατομεία, τις οχλήσεις που δημιουργούσαν στην κατοικημένη περιοχή, τους αγώνες για την απομάκρυνσή τους, αλλά και ιστορίες από την Κατοχή και τη δικτατορία.

Έκανε κρύο, αλλά ήταν πολλές/πολλοί αυτές/αυτοί που το αντιμετώπισαν με θάρρος, ζεστά μπουφάν και ζεστή καρδιά. Έτσι μοιραστήκαμε την όμορφη διαδρομή και τις ιστορίες από τη ζωή των αφηγητ(ρι)ών μας. Κάποιοι/κάποιες από αυτούς/αυτές μας συντρόφεψαν στην πεζοπορία. Αλλά και κάποιοι/κάποιες συν-περιπατητές/περιπατήτριες πήραν το λόγο και μας είπαν τις δικές τους εμπειρίες ή αναμνήσεις.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή, ευχαριστούμε τη ΔΡΑΣΗ και προπάντων τους/τις αφηγη(τρι)ές μας, που μας εμπιστεύονται τις ιστορίες της ζωής τους και μας δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε  τα βιώματα των καθημερινών, ανώνυμων ανθρώπων, αυτών που τα επίσημα αρχεία αγνοούν.

Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε στις επόμενες δράσεις της ΟΠΙΑ!

 

 

Σημείωση: Η ΟΠΙΑ ενημερώνει ότι, αν τυχόν κάποια παρέα, ομάδα, συλλογικότητα, σχολείο κλπ. επιθυμεί να επαναλάβουμε αυτόν ή κάποιον από τους προηγούμενους ιστορικούς περιπάτους* που πραγματοποιήσαμε στο Γαλάτσι, ευχαρίστως θ’ ανταποκριθούμε!

* Το παλιό Γαλάτσι των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60 (Λιναρά-Περιβόλια-Π.Τέρμα-Καμίνι)

* Η «Λαμπρινή», το πιο πρόσφατα κατοικημένο τμήμα του Γαλατσίου, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα.

 

Υ.Γ. Τα μέλη της ΟΠΙΑ, όπως και όλων των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα, είναι εθελοντ(ρι)ες.  Περισσότερες πληροφορίες:

  • για τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) στη σελίδα  http://oralhistorygroups.gr  
  • για την ΟΠΙΑ στο F/B (Oμάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας –  ΟΠΙΑ).

 

Γαλάτσι, 27.11.2023