O Πολιτιστικός και Κοινωνικός Χώρος Παίρνω Αμπάριζα, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή, για την απόφασή της να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στη Δασική και Αναδασωτέα έκταση στο λόφο Κόκκου..
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση για την απαράδεκτη κατάσταση στο παρκινγκ των απορριμματοφόρων στη Δασική και Αναδασωτέα έκταση στο λόφο Κόκκου, ο κος Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι εκεί θα γίνει τελικά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου στις 5 Μαρτίου 2021 αναφέροντας χαρακτηριστικά : << Ωστόσο σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εξεύρεσης νέου χώρου ο ήδη υπάρχων χώρος θα λειτουργεί μόνο ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων καθαριότητας και θα ληφθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, καθώς και για τη μη πρόκληση δυσμενών επιδράσεων σε βάρος της υγείας, ησυχίας και ασφάλειας των περιοίκων και των εργαζομένων>>.
Αντί αυτού επέλεξε να προχωρήσει σε οικοδομικές εργασίες μέσα στη δασική αναδασωτέα έκταση, θέλοντας να προλάβει τη λήξη του Ν. 4759/2020 στο τέλος του 2024, ενός νόμου φωτογραφικού που έδινε έγκριση παράτασης σε υφιστάμενους ΣΜΑ, κάτι που δεν ίσχυε για το Δήμο Γαλατσίου , όπου υπήρχε παράνομη εγκατάσταση απορριμματοφόρων σε δασική αναδασωτέα έκταση.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κου Δημάρχου για τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα είναι να παρανομεί και εκ των υστέρων να προκαλεί φωτογραφικές διατάξεις ως εκλεκτός της κυβέρνησης για να καλυφθεί. Αυτό δεν το κατάφερε στη μήνυση της Διεύθυνσης Δασών με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την παράνομη κατάληψη Δημοσίας Δασικής και Αναδασωτέας έκτασης στο λόφο Κόκκου (Γκαράζ).
Όμως, είναι λύση η δημιουργία ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν παλεύουμε να σώσουμε όλη την εκταση ως Δασική Αναδασωτέα και μετά τις αποφάσεις των επιτροπών αμφισβήτησης για την κύρωση των δασικών χαρτών;
Ίσως φαίνεται σαν λύση όταν δεν γνωρίζουμε:
- Τις απαραίτητες μελέτες και τα μεγάλα μέτρα προστασίας (κυρίως θόρυβος, σκόνη, λύμματα, πυρκαγιά) που οφείλει να πάρει για να δημιουργηθεί μια τέτοια εγκατάσταση.
- Τα κριτήρια με τα οποία προκύπτει η αναγκαιότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης αφού δεν θεωρείται υποχρεωτική και κρίνεται αντιοικονομική για αποστάσεις από χωματερές μικρότερες των 50 χλμ.
- Ότι η ανακύκλωση στην πόλη μας είναι κοντά στο 5% και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβληθεί στο Δήμο ένα πρόσθετο τέλος ταφής απορριμμάτων 119.802 € που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά της πόλης.
- Ότι οι ΣΜΑ είναι μια τεχνική εντελώς αντίθετη με την ανακύκλωση. Αφού τα σύμμικτα σκουπίδια συμπιεστούν, δεν υπάρχει τρόπος να αποσπαστούν από αυτά ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμα και από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, που έχει εγκατασταθεί στη Φυλή και στο οποίο ο Δήμος πηγαίνει ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων του και από αυτό ένα μικρό κομμάτι αποσπάται και οδηγείται τελικά στην ανακύκλωση, αυτό θα πάψει να υπάρχει, από την στιγμή που τα σκουπίδια θα συμπιέζονται.
Αντί να εστιάσουμε σ’ αυτά, αντί να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος, ή και να εξετάσουμε πώς να έχουμε κέρδος από τον πλούτο που κρύβουν τα σκουπίδια, σκεπτόμαστε πώς θα αξιοποιήσουμε πολιτικά μέσα και φίλους που έχουμε, για να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη πράξη, αυτήν της εγκατάστασης ΣΜΑ μέσα σε δασικό χώρο και πώς δια αυτής της οδού θα υπηρετήσουμε το σχέδιο αυτών που θέλουν με το ζόρι, σ’ ένα επιβαρυμένο και κλειστό οικοσύστημα, να επιβάλουν εργοστάσιο καύσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κάτοικων.
ΖΗΤΑΜΕ:
Να μη γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο δασικό αναδασωτέο χώρο στον Λόφο Κόκκου και σε καμία δασική και αναδασωτέα έκταση.
Να βρεθεί νόμιμη εγκατάσταση για το αμαξοστάσιο που έχει σήμερα μετατραπεί σε μίνι χωματερή.
Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Γαλάτσι 27 Νοεμβρίου 2024
Πολιτιστικός και Κοινωνικός Χώρος
Παίρνω Αμπάριζα