e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Συγκινητική είναι η έκρηξη αισθημάτων ανθρώπινης αλληλεγγύης  που απλόχερα εκδηλώνουν οι Γαλατσιώτες και οι Αθηναίοι στους ξεριζωμένους της ανατολής συνανθρώπους μας που φιλοξενούνται στο ΠΑΛΑΙ. Νοιώθεις ότι η καρδιά της πόλης τις ημέρες αυτές χτυπάει  στο ΠΑΛΑΙ. Όμως, η πόλη δεν  σταμάτησε να λειτουργεί ως προς τις άλλες δραστηριότητές της και μικρά προβλήματα  εξακολουθούν να περιμένουν την προσοχή του Δήμου .Επειδή παράλληλα με την από καρδιάς προσφορά των πολιτών  στις γωνίες παραμονεύει ο εθελοντισμός του  εντυπωσιασμού  και της  προβολής, σήμερα θα απομακρυνθούμε από το κλίμα αυτό  και θα σταθούμε σε μικρά θέματα της πόλης :  

 

                          Δημόσιες στεγασμένες τουαλέτες στο  Άλσος Βέϊκου

Είχε επισημανθεί από την στήλη αυτή ότι η κατάσταση στις στεγασμένες δίδυμες τουαλέτες, δίπλα από την παιδική χαρά μέσα στο Άλσος, αριστερά της  β΄πύλης  εισόδου ήταν αφόρητη. Σε σύντομο διάστημα από τότε  εγκαταστάθηκε   εργολάβος  και με χαρά είδαμε  να ξεκινούν, και για καιρό  να συνεχίζονται, εργασίες ουσιαστικής – ριζικής  ανακαίνισής τους. Όμως, εδώ και καιρό παραμένουν κλειστές και μισοτελειωμένες .H εικόνα του χώρου δείχνει ότι η  εργολαβία παραμένει , οι εργασίες έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό,  όμως έχουν σταματήσει για κάποιο λόγο. Με τόσο κόσμο να κυκλοφορεί στη περιοχή  η λειτουργία αυτών των τουαλετών είναι επιβεβλημένη. Αδιανόητο είναι να ξαναδούμε εικόνες σαν αυτές που περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο.

                                            Κίνδυνος ατυχήματος

Έχουμε αναφερθεί, σε προηγούμενο σημείωμα, στο πρόβλημα της βύθισης του εδάφους στο καλυμμένο με πλάκες χώρο στη βάση του εξωτερικού τοίχου – περίφραξης του ΠΑΛΑΙ   πίσω από την  τσιμεντένια πεζογέφυρα, στο μικρό πέρασμα που οδηγεί από την πύλη του ΠΑΛΑΙ  στα λεωφορεία .  Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι το βύθισμα έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο, γίνεται ανησυχητικό, ιδιαίτερα εάν το έδαφος κάτω από τις πλάκες είναι μπαζωμένο. Ανεξάρτητα αρμοδιότητας, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου  θα πρέπει να παρέμβουν γιατί μπορεί να συμβεί σοβαρό ατύχημα, έστω κι αν το ‘’ πέρασμα’’ ‘’ αυτό το χρησιμοποιούν λίγοι.

                                                   Λιμνάζοντα ύδατα

Στη μεγάλη πλατεία όπου ο σταθμός των λεωφορείων και τα εκδοτήρια έξω από το ΠΑΛΑΙ,  μετά από λίγη βροχή δημιουργούνται  λίμνες  που όταν το νερό φύγει η βρωμιά κατακάθεται ‘’σκουραίνοντας’’τις άσπρες πλάκες. Ανάλογες λιμνούλες εντοπίσαμε με την πρόσφατη βροχή  και στον υπαίθριο εσωτερικό χώρο του ΠΑΛΑΙ, εκεί όπου διακινούνται οι πρόσφυγες. Γενικά,  είναι γνωστό ότι τα  δημόσια έργα – εργολαβίες παρουσιάζουν κατασκευαστικά  προβλήματα (απορροής νερού….) που δεν είναι άσχετα με τις προμήθειες– μίζες που επηρεάζουν  το  κόστος της εργολαβίας. Το πρόβλημα το ζήσαμε  και με το ‘’πιλοτικό πρόγραμμα’’του ΟΣΚ  με το οποίο αναμορφώθηκε ο εσωτερικός χώρος όλων  των σχολείων της Γκράβας.  Ενώ εκκρεμούσε η παραλαβή των έργων, με την πρώτη βροχή,  οι αύλειοι χώροι γέμιζαν νερά ( λιμνούλες) και γι αυτό, λόγω κι άλλων ατελειών, για μεγάλο διάστημα η παραλαβή τους παρέμενε μετέωρη. Το ίδιο διαβάζαμε ότι συνέβαινε με την παραλαβή του ΠΑΛΑΙ από τους τότε ιδιοκτήτες του, δηλαδή  τα ‘’ Ολυμπιακά ακίνητα ‘’ Α.Ε. Αλλά και η παραλαβή του ‘’ Καμινιού’’ πέρασε μέσα από προβλήματα.                                       Κι όσο περνάγαμε περίοδο ξηρασίας το πρόβλημα δεν φαίνονταν οξύ . Τώρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για κύκλο έντονων καιρικών φαινομένων τα προσεχή χρόνια. Ας έχουμε το νου μας.

 

                               Γωνία Χριστιανουπόλεως και Λ.Βεικου

Σε κάθε Γαλατσιώτη / σα της περιοχής είναι γνωστό το πρόβλημα στην συμβολή της Λ. Βέικου και  Χριστιανουπόλεως,  με την ταυτόχρονη διέλευση πεζών και οχημάτων ,χωρίς την ύπαρξη φωτεινού σηματοδότη. Δεν προκαλούνται μόνον τριβές ,διαπληκτισμοί και μία απίθανη κυκλοφοριακή αναρχία.  Σημειώνονται και τραυματισμοί .Προκειμένου να αποκατασταθεί στοιχειώδης τάξη θα πρέπει λίγο πριν τη συμβολή της Χριστιανουπόλεως με την Λ.Βέικου να  κατασκευασθούν ανύπαρκτα τώρα  πεζοδρόμια, και να γίνει μια διαγράμμιση της διέλευσης των πεζών.

                                     Καθαριότητα

Έξω από το Δημοτικό Γκαράζ,  αριστερά, στη κορυφή της  πλαγιάς όπως ανεβαίνουμε ,έχουν πεταχθεί διάφορά σκουπίδια ίσως και φαγητά που ενοχλούν πολύ την …όραση όλων ημών που πηγαινοερχόμαστε στην υιοθετημένη από την ΔΡΑΣΗ περιοχή. Γενικά η περιοχή αυτή δεν τυχαίνει της επιβαλλόμενης μέριμνας καθαριότητας. Εν όψει της καθιερωμένης γιορτής στη περιοχή που παραδοσιακά πραγματοποιεί η ΔΡΑΣΗ  ( εφέτος θα είναι αφιερωμένη στον πρώτο οικολόγο της πόλης που τόσο απρόοπτα και πρόωρα ‘’ έφυγε’’ τον Κ. Καλεσάκη ),η επιτροπή περιβάλλοντος του φορέα μας, υπό την καθοδήγηση  του προέδρου της Στ. Μπακάλη   θα κάνει αυτό που ξέρει. Καλό είναι να κάνουν αυτό που πρέπει και  οι θεσμικά υποχρεωμένοι .

 

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου 

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου