e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Με ανακοίνωσή της η ΟΜ του Σύριζα Γαλατσίου,τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ΠΑΛΑΙ ως Δημόσιου χώρου Αθλητισμού & Πολιτισμού και αντίθετη στα σενέρια παραχώρησής του στην ΑΕΚ

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, και του Συνασπισμού παλαιότερα, μέσα από κινηματικές, δημοτικές και συλλογικές διαδικασίες σε τοπικό καιδημοτικό επίπεδο έχουμε αγωνιστεί και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ιδιαίτερα των χώρων πρασίνου και των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων.

 

Πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 είχαμε αντιταχθεί από τη πρώτη στιγμή στη χωροθέτηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Γαλατσίου (Πα¬λαί) μέσα σε δασική έκταση και δίπλα στο βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκκλησιάς. Πρωτοστατήσαμε σε μιά σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων και στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου η επίμαχη χωροθέτηση εγκρίθηκε με μία μόνο ψήφο διαφορά.

Στη συνέχεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πετύχαμε με τους αγώνες μας να μην υλοποιηθεί η σύμβαση με τον όμιλο Χαραγκιώνη για μετατροπή του Παλαί σε μεγάλο εμπορικό κέντρο έχοντας εξασφαλίσει ομόφωνες από¬φάσεις των δημοτικών συμβουλίων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας και απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Νομαρχία με παρεμβάσεις των δύο δήμων και των Κινήσεων Φορέων και Πολιτών.

Η πάγια θέση των Κινήσεων και των Δημοτικών Συμβουλίων είναι :

Το Παλαί να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού.Αυτή ήταν και παραμένει η θέση και της Οργάνωσης Μελών  του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους η οποιαδήποτε συζήτηση για πα-ραχώρηση του Παλαί στην ΑΕΚ, όπως προέκυψε από τις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού Στ. Κοντονή, ή σε όποιον άλλο  αθλητικό σύλ¬λογο αθλητική ανώνυμη εταιρία ή «επενδυτή».

Με το άνοιγμα του Παλαί από τον προηγούμενο μήνα και τη φιλοξενία σε αυτό των προσφύγων προέκυψαν νέα δεδομένα.

α. Καταδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης μεγάλου δημόσιου κλειστού χώρου για αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών αναγκών

β. Είναι ικανοποιητική η κατάσταση του χώρου άρα όχι δυσθεώρητη η δαπάνη για την πλήρη αποκατάστασή του. Επίσης το κόστος λειτουργίας – συντήρησης μάλλον είναι άντιμετωπίσιμο.

Με αυτά τα δεδομένα,  την ανεπάρκεια  χώρων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την ανυπαρξία, τουλάχιστον για το δήμο μας, κλειστού χώρου για μαζικές εκδηλώσεις αλλά και για καλλιτεχνικές (θεατρικές, μουσικοχορευτικές) παραστάσεις επιβεβαιώνουμε την ενεργή υποστήριξή μας στις προτάσεις που  έχουν τεθεί από την Κίνηση Φορέων και Πολιτών και έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας:

- Να γίνει η προκαταρκτική μελέτη των λειτουργιών και των ενδεχόμενων παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στο Παλαί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτούμενα της περιοχής.

- Να προσδιοριστούν οι σχετικές δαπάνες και το κόστος λειτουργίας – συντήρησης.

- Να προταθούν οι φορείς διαχείρισης (Δήμοι ή/και Περιφέρεια) και οι αντίστοιχοι τρόποι κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών.

- Να μην κλείσει το Παλαί, να γίνονται στο χώρο εκδηλώσεις ακόμα και όταν φιλοξενούνται πρόσφυγες

Επιπρόσθετα πρέπει να εξετάζεται το όλο θέμα σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τη Δημοτική Κίνηση  στην οποία τα μέλη μας συμμετέχουν, την ‘Ενότητα για την Ανατροπή»:

Να συνδεθεί το Παλαί και ο περιβάλλων χώρος του με το άλσος Βέικου και προοπτικά να αποτελέσει μέρος  μιας μεγάλης  πράσινης διαδρομής από το Πεδίο του Άρεως ως το Αττικό άλσος και τα Τουρκοβούνια.

Για τη φιλοξενία των προσφύγων στο Παλαί.

Ο αρμόδιος υπουργός τηρώντας την υπόσχεσή του όρισε ως διάδοχο χώρο του Παλαί μια άλλη ολυμπιακή εγκατάσταση, το γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο. Έφυγαν οι πρόσφυγες  και ήδη ολοκληρώνεται η μεταφορά από το Παλαί εκεί τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και λοιπών ειδών.

Πιστεύουμε ότι το Παλαί αποτέλεσε μια από κάθε άποψη σωστή επιλογή, λειτούργησε καλά, και για τους πρόσφυγες και για την πόλη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εθελοντική δουλειά και την τεράστια προσφορά ειδών από πολίτες και φορείς. 

Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί  πάλι ως χώρος φιλοξενίας, και ίσως για πολύν καιρό και με μεγάλο αριθμό προσφύγων, πρέπει:

- Να δοθεί ενίσχυση οικονομική και σε «επαγγελματικό» ανθρώπινο δυναμικό

- Να υπάρχει συγκεκριμένη οργάνωση υπό την εποπτεία της Περιφέρειας

- Να επιμεριστεί το βάρος της διαχείρισης περιοδικά (π.χ. ανά δίμηνο) σε περισσότερους (κοντινούς) δήμους.

Η τελευταία πρόταση έχει κατ’ αρχήν γίνει  αποδεκτή  από την Περιφέρεια μέσω της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη.

   

Γαλάτσι 27.11.2015

 

Για τη Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου

 

               Δ. Σκούντζος                  Ν. Χωριανόπουλος              

                        Συντονιστής                  Αναπλ. Συντονιστής