e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

'Οπως είχε ανακοινωθεί χθες ,το ΣτΕ  αποφάσισε αυτεπάγγελτα  την αναβολή της σημερινής  εκδίκασης  των προσφυγών των δύο φιναλίστ για το διαγωνισμό της Γραμμής 4.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η εκδίκαση τους  μεταφέρθηκε για τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Το ερώτημα -στοίχημα ήταν ,αν χθες που έληγε  η προθεσμία των 10 ημερών που είχαν  στη διάθεση τους, κάποια από  τις δυο εταιρείες  θα  κατέθετε  ασφαλιστικά μέτρα για την νέα αιτιολόγηση της Αττικό Μετρό, όσον αφορά τις τεχνικές προσφορές των συμμετεχόντων η οποία και απεστάλη στο ΣτΕ.

<'Σύμφωνα λοιπόν,  με ασφαλείς πληροφορίες,  καμία από τις δύο κοινοπραξίες δεν εμφανίστηκε χθες να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ανοίγοντας έτσι  την πόρτα στη συνέχιση του διαγωνισμού.

'Τι σημαίνει αυτό για το έργο; εφόσον η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση των κύριων προσφυγών των δύο φιναλίστ, μετακινήθηκε για τις 26 Ιανουαρίου 2021, με αστερίσκους δίνει πλέον την δυνατότητα στην Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που είναι το άνοιγμα των προσφορών. Αυτό, αφού εξετάσει νομικά ότι γίνεται παρά την αναμονή για την εκδίκαση των προσφυγών. Μεγάλο ρόλο θα παίξει αν τελικά κάποια ή και οι δύο κοινοπραξίες αποσύρουν τις κατατεθειμένες προσφυγές στο ΣτΕ.

'Είναι πάντως η πρώτη φορά στον τριετή διαγωνισμό, που σε μία κίνηση της Αττικό Μετρό, δεν ακολούθησαν προσφυγές από συμμετέχοντες, κάτι που προφανώς φέρνει χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αν όντως επαληθευτούν όσοι λένε ότι αυτή η "ντρίπλα" απελευθερώνει το διαγωνισμό, μετά από κάποιο διάστημα θα υπάρξει ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, ότι ολοκληρώθηκε η Β`φάση που αφορούσε την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ορίζοντας παράλληλα την ημέρα αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για το έργο. Εκεί θα αποκαλυφθεί ο μειοδότης για να προχωρήσουμε στην ανάδειξη του αναδόχου του μεγάλου αυτού έργου ...που θα φέρει το Μετρό και στο Γαλάτσι γύρω στο 2030...αν όλα πάνε κατ' ευχήν.

Σαν σήμερα, στις 29.9.1944, λίγες μέρες πριν την Απελευθέρωση της Αθήνας, μια άγνωστη μέχρι πρόσφατα ομαδική εκτέλεση από τους Ναζί κατακτητές σε νταμάρι στα σύνορα Γαλατσίου & Ψυχικού, στα Τουρκοβούνια. Το ιστορικό:

Στο τέρμα της οδού Λαρίσης στους Αμπελόκηπους, στην κορυφή του υψώματος που οι κάτοικοι της περιοχής ονόμαζαν Τουρκοβούνι και σε σημείο που είχε το τοπωνύμιο «Κολωνάκι», υπήρχε σκοπιά του ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με μαρτυρία του αγωνιστή Κωνσταντόπουλου (ΑΣΚΙ), «Γερμανικό τάγμα επετέθη για την κατάληψη των θέσεων & στους Αμπελόκηπους που κρατούσε το 1ο τάγμα του 3ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τριγωνομετρικό Τουρκοβούνι. Τα τμήματά μας ηρωικά υπερασπίσθηκαν το ύψωμα. Οι Γερμανοί είχαν πολλές απώλειες. Στη μάχη οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν όλμους και ελαφρύ πυροβολικό, τα τμήματά μας υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στον Γκύζη. Με την κατάληψη της γειτονιάς οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες που βρήκαν 13 και τους εξετέλεσαν στο Τουρκοβούνι. Μεταξύ των εκτελεσμένων και ο γραμματέας της ΚΟΒ Αμπελοκήπων Μήτσος Αβούρης»

Τις επόμενες μέρες οι οικογένειες αναζητούν εναγώνια τα παιδιά τους σε φυλακές, νοσοκομεία και στρατόπεδα. Καταφέρνουν να εντοπίσουν τον πρόχειρο λάκκο, με παραμορφωμένα κι αλλοιωμένα απ’ τον ασβέστη κι από αγέλες σκύλων υπολείμματα.

Στις 22-10-1944 γίνεται η εκταφή των πτωμάτων και η ιατροδικαστική τους εξέταση στο Γ΄Νεκροταφείο. Η ιατροδικαστική έκθεση-νεκροψία αναφέρεται σε 13 σωρούς (Μ. Χαραλαμπίδης).

Απαγορεύτηκε στους συγγενείς των εκτελεσθέντων να μετακινήσουν τις σωρούς και έτσι θάφτηκαν στο χώρο της εκτέλεσης. Η οικογένεια Ασβεστά τοποθέτησε ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό.

 

Το 1983, με τη διάνοιξη της Λ. Πρωτοπαπαδάκη, οι μπουλντόζες ξέθαψαν τα οστά των νεκρών. Όσοι συγγενείς ενημερώθηκαν, έσπευσαν και τα μάζευαν ένα-ένα σκάβοντας με τα χέρια μέσα στις πέτρες και τα χώματα.

Στήθηκε ένας υποτυπώδης τάφος πάνω απ’ το δρόμο, ακριβώς δίπλα στη στάση του λεωφορείου.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δε μπορεί πια να προσδιοριστεί.

Yπάρχει μεγάλο μπέρδεμα στην περιοχή, λόγω και των νεκρών που θάφτηκαν πρόχειρα εκεί λίγο καιρό μετά, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, αλλά ίσως και άλλων ακόμα. Αυτός είναι μάλλον ο λόγος που στη μαρμάρινη πλάκα αναφέρονται «45 πατριώτες»

 

Το 2017 η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας έφερε στη δημοσιότητα όσα από τα κομμάτια του χαμένου παζλ κατάφερε ν’ ανασυνθέσει μετά από 4χρονη έρευνα, και με τη βοήθεια εν ζωή αυτοπτών μαρτύρων-συγγενών των 2 από τους ως τότε επώνυμους νεκρούς.

Τον Οκτώβρη του 2017 ο Δήμος Γαλατσίου τοποθέτησε αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων που προέκυψαν από την έρευνα αυτή:

Αβούρης Δημήτριος

Αλατσεράκης Γεώργιος, ετών 24

Ασβεστάς Νικόλαος, ετών 16

Γραμμάτικας Ηλίας, ετών 24

Ζεμπεκές Νικόλαος

Μπρούνης Πέτρος

Νικηφόρου Ιωάννης

Τουρλος Δημήτριος

Τσομπανίδης Γεώργιος, ετών 49

Χρυσόγελος Δημήτριος, ετών 20

 

Αιώνια η Μνήμη τους!

 

                              Ποτέ πια φασισμός - Οι Ναζί στη φυλακή!

 

Νίκος Ασβεστάς                                                                                    Δημήτρης Χρυσόγελος

 

"Θερινο σινεμαδάκι...Δεύτε τελευταίον ασπασμό" ,λέει ο φοβερός Θανάσης Βέγγος το 1990 ,στο επεισόδιο " Το μετέωρο βήμα του θερινού" της σειράς Αστυνόμος Θανάσης Παπαθάσης .

Το θερινό σινεμαδάκι ,ήταν ο σινεμάς Αλέξανδρος εγκαταλελειμμένος πλέον και με τις μπουλντόζες ετοιμες  να κατεδαφίσουν τα όνειρα των καλοκαιρινών νυχτών και να τα αντικαταστήσουν με την πραγματικότητα του  μπετόν ,του εμπορικού κέντρου  της ...ανάπτυξης.

ΣΙΝΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: - Αγ. Γλυκερίας 5  1960 - 1990, γκρεμίστηκε και έγινε πολυκατοικία (Διαβάστε ένα μικρό ιστορικό)