e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία των ελληνικών ακινήτων που έχουν βγει στο σφυρί, παθαίνει σοκ. Αυτό θεωρείται αδιανόητο, όταν μάλιστα συντελείται από μία κυβέρνηση που προεκλογικά δήλωνε ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη “συμφωνία” του τρίτου μνημονίου, “εταίροι” και κυβέρνηση προσδοκούν απ’ αυτό το… αλισβερίσι να μαζέψουν 50 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα πάνε για το «χρέος» και τα άλλα μισά για την ξανά-μανά ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Των ιδιωτικών αυτών, υψηλής κερδοφορίας, επιχειρήσεων, στις οποίες ήδη έχουν δοθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την τελευταία εξαετία, άλλα 260 δις. Αποτέλεσμα αυτής της… ενίσχυσης ήταν να διογκωθεί δυσθεώρητα το “χρέος”, που βαραίνει τις πλάτες μας!

Και βέβαια, όταν εκποιούνται οι βασικές υποδομές της πατρίδας μας, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όταν εκποιούνται οι καλύτερες παραλίες μας, όταν εκποιούνται κομμάτια μοναδικής αξίας και φυσικού κάλλους, όταν εκποιούνται ακόμη και ολόκληρα νησιά, πώς αυτό το κράτος που λέγεται Ελλάδα δεν μετατρέπεται σε προτεκτοράτο; Και μάλιστα απ’ εκείνους που το θέλουν… “ισχυρό” και εντός και του σκληρού πυρήνα της ΟΝΕ;

Η υπόθεση του ξεπουλήματος Δημόσιας περιουσίας αφορά και τη πόλη μας,αφού το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου(ΠΑΛΑΙ) βγαίνει κι αυτό στο σφυρί.Προβληματίζει, όχι απλώς η σιωπή αλλά η “επιχειρηματολογία” υπέρ αυτού του ξεπουλήματος εκείνων που μέχρι χθες όχι απλώς ήταν αντίθετοι με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά έκαναν και αγώνα για να τη σταματήσουν.

 

 

 

O Παύλος Δερμενάκης μέλος της ΟΜ του Σύριζα Γαλατσίου,με δήλωσή του παραιτείται από τη  Γραμματεία και τη ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

2015.07.22

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Οι δρόμοι μας με πολλούς από εσάς, μετά το 1989, ξανασυναντήθηκαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν κόντρα στα μνημόνια από τις αρχέςτου 2010. Παλέψαμε ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων στεκόμενοι παράλληλα στο πλάι του Λαού, μέσω κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές τους. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πίστεψα στο πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκα στις γραμμές του για να υπηρετήσω ένα σκοπό. Να απαλλαγεί η Χώρα μας και ο Λαός από τα μνημόνια, να σταματήσουμε να αποτελούμε αποικία χρέους και ελεύθεροι πλέον από αυτά να αποφασίζουμε για το μέλλον μας προσπαθώντας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα "στα πόδια της" μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της λειτουργίας της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής.

Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν αυτοί οι αγώνες, παρά την ισχυρή εντολή που έδωσε δύο φορές ο Λαός (25/1και 5/7) και τους εν γένει αγώνες του, αλλά βρισκόμαστε πλέον με μια κυβέρνηση η οποία ενώ ξεκίνησε ως "κυβέρνηση με κύριο κορμό την αριστερά" έχει μετατραπεί σήμερα σε μία ακόμα μνημονιακήκυβέρνηση. Μάλιστα δε, με όρους και συνθήκες που αφενός έχουν πολύ χειρότερες οικονομικές συνέπειες για το Λαό και αφ' ετέρουακυρώνουν εκ των προτέρων θεσμικά κάθε προσπάθεια αντίστασης,αφού η όλη διαδικασία χάραξης της νομοθετικής εξουσίας αλλά και ο έλεγχος της υλοποίησης των αποφάσεων βρίσκεται αποκλειστικά σταχέρια των δανειστών. Έτσι, η Βουλή έχει μετατραπεί, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία όπως όλα δείχνουν στην πορεία θα γίνουν ακόμα χειρότερα, σε ένα πρωτοκολλητή των αποφάσεων-εντολών των δανειστών και η κυβέρνηση σε ένα περιφερειακό εκτελεστικό τους όργανο.

 Με αυτά δεδομένα που αφορούν την κυβέρνηση διαπιστώνω σε σχέση

με το Κόμμα ότι :

• Τα στελέχη του κόμματος παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και από  τα "non paper" που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην κατανόηση των προβλημάτων. Είναι αυτό λειτουργία κόμματος;

• Παραβιάστηκαν κατάφωρα συνεδριακές αποφάσεις και αποφάσεις ΚΕ. Και ενώ συμβαίνουν αυτά κάποιοι μιλάμε μόνο για "το πραξικόπημα" των δανειστών, ξεχνώντας τι έχει παραβιάσει η κυβέρνηση (ένα τρανό όχι του Λαού στο δημοψήφισμα εκτός από τις κομματικές αποφάσεις) και την στηρίζουμε... (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Νομαρχιακής μας Επιτροπής)

• Είναι δυνατό να είναι σε διάσταση το κόμμα σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει (απόφαση ΚΕ 23-24/5) και η κυβέρνηση;Τι θα γίνει άραγε αν η ΚΕ πάρει απόφαση ενάντια στα μέτρα; Θα πειθαρχήσει η κυβέρνηση ή θα τη καταγγείλει το κόμμα? Δυστυχώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο...

• Το στηρίζω τη κυβέρνηση καταψηφίζω τα μέτρα δεν είναι επιλογή...

• Το δεν υπήρχε εναλλακτική δεν είναι στάση... Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε ούτε το plan A πριν πάμε στο plan B.

• Το δύσκολη συμφωνία αλλά διατηρούμε το "εργαλείο" κυβέρνηση για να βοηθηθεί ο Λαός είναι αυταπάτη ή ψέμα... Όποιος θέλει να το καταλάβει ας διαβάσει την πρώτη σελίδα της εισηγητικής έκθεσης του "νόμου" που ψηφίζεται σήμερα 22/7 κατ΄ εντολή τωνδανειστών.

• Η κυβέρνηση Τσίπρα σε συμφωνία με μια σειρά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός διαδικασιών ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν στην παραχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας στη τρόικα. Συνεπώς για ποιό εργαλείο συζητάμε; Η τρόικα είναι εδώ και μάλιστα ενισχυμένη.. 

Με αυτούς τους όρους το Κόμμα ακυρώνεται, καταργείται, μεταλλάσσεται σε μνημονιακό.Με βάση τα παραπάνω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΕ Βόρειας Αθήνας "καλούνται", στο πλαίσιο και της πρόσφατης απόφασης της ΝΕ, να υπηρετήσουν, ανεξάρτητα από αγαθές προθέσεις, έναν ολέθριο για το Λαό και τη Χώρα μνημονιακό σχεδιασμό.

Όπως δήλωσα και στην ομιλία μου στην τελευταία συνεδρίαση της ΝΕ, προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω μνημονιακέςπολιτικές και φυσικά δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξω σε ένα πολιτικό χώρο που τις υπηρετεί, ανεξάρτητα από το περί του αντιθέτου, τουλάχιστον προς το παρόν, περιεχόμενο των προθέσεων-δηλώσεωνμελών και στελεχών.

Επίσης δεν είμαι διατεθειμένος να συμπράξω σε ένα "εσωτερικό αγώνα δρόμου" για τον έλεγχο οργάνων, οργανώσεων κλπ. Οι αγώνες κρίνονται στην κοινωνία και όχι στις κλειστές συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα όταν έχεις ως αριστερά υποστεί την ήττα και την ακύρωση οραμάτων, προγραμμάτων και δεσμεύσεων έναντι του Λαού, την οποία όλοι μας βιώνουμε ανεξάρτητα του τι λέγαμε τότε ή λέμε σήμερα.

Συνεπώς με βάση όλα τα παραπάνω παραιτούμαι από Μέλος της Γραμματείας της ΝΕ Βόρειας Αθήνας όσο και από Μέλος της ΝΕ. Δεν παραιτούμαι από τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, την αποικία χρέους και φυσικά την όποια κυβέρνηση και κόμμα ανεξάρτητα από προθέσεις, αποδέχεται, ψηφίζει και εφαρμόζει αυτές τις μνημονιακές πολιτικές.

Η ζωή και οι αγώνες συνεχίζονται. Ελπίζοντας ότι με πολλούς από εσάς θα ξανασυναντηθούμε στους αγώνες στο μέλλον....

Παύλος Δερμενάκης

 

Παράταση προθεσμίας αιτήσεων έως τις 26 Αυγούστου 2015 για τους δυνητικά ωφελούμενους του επιχειρησιακού προγράμματος «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (ΤΕΒΑ/FEAD)»