e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι



Τὴν Παρασκευήν 14 Ἰουλίου 2022, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου, τοῦ Ναξίου, πανηγυρίζει τὸ ὁμώνυμον Ἱερόν Παρεκκλήσιον, παραπλεύρως τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
 Ι. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΙΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΗΣ
ΤΗΣ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΝ ΤΩΙ ΙΕΡΩΙ ΝΑΩΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

 

12 ΕΩΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 μ.μ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΗΣ  εἰς τὰ Προπύλαια τοῦ Ἱ. Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου καὶ ἐν συνεχείᾳ Ἑσπερινὸς καὶ Παράκλησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. Ὂρθρος καὶ Θεία Λειτουργία

7:30 μ.μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ μετ' ἀρτοκλασίας καὶ Ἱεροῦ Κηρύγματος

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

7:00 μ.μ. Μεθέορτος Ἑσπερινὸς καὶ Παράκλησις Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου

 

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. Ὂρθρος καὶ Θεία Λειτουργία

9:30 π.μ. Παράκλησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου  

 

 

 

 

Tην Δευτέρα 10 Ιουλίου  2023 στις  21:30,στον πολιτιστικό χώρο "παίρνω αμπάριζα",(Γαλακηδών 11,Γαλάτσι), προβάλλεται η ταινία 

Ναυαγός στο Φεγγάρι – Castaway on the Moon [2009]


Σε αυτό το ακατέργαστο κορεάτικο διαμαντάκι γινόμαστε κοινωνοί των πιο απίθανων, μα συνάμα καθημερινών φαινομένων. Ο υπερχρεωμένος και απογοητευμένος από τη ζωή πρωταγωνιστής προσπαθεί αποτυχημένα να αυτοκτονήσει και μέσω ποικίλων συμπληγάδων μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο φιλόσοφο, αναθεωρητή του υλιστικού τρόπου ζωής.


Στη διάρκεια παραμονής του σε ένα νησάκι όμορο μιας μεγαλούπολης, θα αναπτύξει μία ιδιότυπη σχέση με μία μοναχική και απομονωμένη από την κοινωνία νεαρή κοπέλα. Χρησιμοποιώντας σκηνές φρέσκιας και καθαρής ιλαρότητας, ο σκηνοθέτης μας κλείνει θέση πτήσης με το μαγικό του χαλί. Ένα αυτοσχέδιο μεταφορικό μέσο πάνω από καθετί τετριμμένο που μας βοηθά να διαπιστώσουμε πως τα νεωτεριστικά
κοινωνικά μας σύνολα είναι κάθε άλλο παρά αρραγή.

Το φιλμ κέρδισε πλήθος βραβείων και υποψηφιοτήτων σε διάφορα
διεθνή φεστιβάλ με μεγαλύτερη διάκριση το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ «Fantasia» του Μόντρεαλ,το 2010.

 

Σκηνοθεσία: Hae-jun
Lee
Παίζουν: Jae-Yeong
Jeong, Ryeowon Jung

 

Οι εκδηλώσεις του 2ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής «Καλοκαίρι Πολιτισμού με μέρες μουσικής και θεάτρου», συνεχίζονται με ε την έναρξη, την Τρίτη 4 Ιουλίου, του 1ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στο «Αττικό Άλσος»,  

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός της Περιφέρειας, καθιερώνεται από το φετινό καλοκαίρι σε ετήσια βάση και ξεκινάει με ένα τετραήμερο παραστάσεων (4-7 Ιουλίου) και ελεύθερη είσοδο. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η συνεργασία και η σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο Αρχαίο Δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης προσκαλώντας τους πολίτες αναφέρθηκε στην μεγάλη εισφορά των βαλκανικών χωρών πάνω στο Αρχαίο Δράμα, επισημαίνοντας: «Στο πολύπαθο γεωγραφικό τοπίο των Βαλκανίων, εκεί όπου οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν σύγχρονες τραγωδίες, το Αρχαίο Δράμα με τη διεθνή του εμβέλεια, τον ουμανισμό και τη θεραπευτική του διάσταση, έχει τη δύναμη να αναδείξει τις συγγενικές μας παραδόσεις και μέσα από την ουσιαστική καλλιτεχνική συνάντηση να στρέψει την πυξίδα προς τη βαθιά και ειλικρινή φιλία των λαών. Η Περιφέρεια Αττικής με ποιοτικές δράσεις πολιτισμού αναδεικνύει την αδιάρρηκτη σχέση της ζωής με την τέχνη, η οποία με διαθλαστικό τρόπο συμπαρίσταται στα αιώνια ζητήματα που απασχολούν την ανθρώπινη φύση και τις κοινωνίες αλλά και στην ψυχαγωγία των ανθρώπων προάγοντας το ευ ζην».

Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής Λέανδρος Πολενάκης, ενώ οι διεθνείς παραγωγές παρουσιάζονται με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

«Καλοκαίρι Πολιτισμού με μέρες μουσικής και θεάτρου»

Σημειώνεται ότι το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Περιφέρειας «Καλοκαίρι Πολιτισμού με μέρες μουσικής και θεάτρου», ξεκίνησε με το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών Περιφέρειας Αττικής (11-12-13 Ιουνίου) και συνεχίζεται με το Φεστιβάλ «Μεγάλη Ελλάδα», στο οποίο συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι της Αττικής που εκπροσωπούν κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τις 4 Αυγούστου με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα του 1ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Θεάτρου:

Στις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση θέσεων

·        4 Ιουλίου – Αισχύλου, Ευμενίδες | Κρατήσεις https://www.ticketservices.gr/event/2o-festival-perifereias-attikis/?eventid=9235&showid=58997

·         5 Ιουλίου – A Trojan Woman | Κρατήσεις https://www.ticketservices.gr/event/2o-festival-perifereias-attikis/?eventid=9235&showid=58998

·         6 Ιουλίου – Ευριπίδη, Εκάβη | Κρατήσεις https://www.ticketservices.gr/event/2o-festival-perifereias-attikis/?eventid=9235&showid=58999

·         7 Ιουλίου – Η εκδίκηση της Μελιτώς | Κρατήσεις https://www.ticketservices.gr/event/2o-festival-perifereias-attikis/?eventid=9235&showid=59000

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Μετά την αιφνίδια  ανάκληση της άδειας διεξαγωγής του στην Πανεπιστημιούπολή από τις αρχές του ΕΚΠΑ, το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί τελικά στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στο Άλσος Βεΐκου.

Ανακοίνωση των διοργανωτών για την ανάκληση της άδειας.

Είναι προφανές ότι όταν ανακαλείται αιφνιδιαστικά η άδεια για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μόλις δέκα ημέρες πριν από την έναρξή του, έχουμε να κάνουμε με μεθόδευση απαγόρευσής του.

Η πρόφαση που χρησιμοποιείται για την ανάκληση της άδειας (επεισόδια που είχαν γίνει πέρσι έξω από τον χώρο της διοργάνωσης) είναι προδήλως προσχηματική, αφού τα επεισόδια ήταν άσχετα με το Φεστιβάλ, ενώ ανάλογα γεγονότα έχουν γίνει στο παρελθόν στην περιοχή χωρίς να διεξάγονται μαζικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο δήθεν κίνδυνος των επεισοδίων δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, κι ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει τη διεξαγωγή του. Το ότι η ανάκληση της άδειας ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τις βουλετικές και τις πρυτανικές εκλογές αναδεικνύει το πολιτικό πρόσημο της μεθόδευσης.

Από το 1996 το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει αποδείξει ξανά και ξανά την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά του. Αυτή η φωνή της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά πολύ δυνατή για να καλυφθεί από τις κραυγές του κοινωνικού κανιβαλισμού. Τώρα αποδεικνύει ότι έχει το σθένος να τα βγάλει πέρα και με τη μεθόδευση απαγόρευσής του.

Λόγω του μεγέθους και του χαρακτήρα του, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν μπορεί να γίνει στην Πανεπιστημιούπολη χωρίς την άδεια των αρχών του ΕΚΠΑ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να πάρουμε το μεγάλο ρίσκο της μεταφοράς του την τελευταία στιγμή στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, εκτιμώντας ότι παρά τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και το πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, προέχει η πολιτική ανάγκη διεξαγωγής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

Κρίναμε ότι μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή όσων αρνούνται τον ηθικό πανικό για τη μετανάστευση, όσων καταγγέλλουν τους φράχτες και τα pushbacks, όσων ζητάνε δικαιοσύνη για τους εκατοντάδες νεκρούς της Πύλου.

Εκ των πραγμάτων, το φετινό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος. Μετατρέπεται σε μια μεγάλη εκδήλωση πολιτικής διαμαρτυρίας ενάντια στις απαγορεύσεις και την άνωθεν επιβαλλόμενη ομοφωνία.

Να μην τους περάσει!

Τώρα όσο ποτέ στο παρελθόν, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ χρειάζεται τη στήριξή σου.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 



Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας , φέρνει μαζί του τις συλλογικές αντιστάσεις, την αλληλεγγύη, τη χαρά των αγώνων για δικαιοσύνη και συνύπαρξη. Την ορμή και τη διάθεση των πολλών που στέκονται στο πλάι των μεταναστ(ρι)ών ενάντια στο ρατσισμό. Τη διάθεσή τους να συναντηθούν, να χορέψουν, να αγκαλιαστούν, να μετατρέψουν το ζόρι σε ένα συλλογικό δάκρυ, ένα συλλογικό γέλιο.

Στον αντίποδα των επίσημων κρατικών εορτασμών και των παρελάσεων, τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ είναι οι δικές μας γιορτές, οι γιορτές των από τα κάτω, είναι εδώ αποδεικνύοντας την αξία της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες έχουν πέσει θύματα των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks) προς την Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Χιλιάδες άνθρωποι δεν καταγράφονται πουθενά καθώς απάγονται μόλις φτάνουν στα νησιά ή αφήνονται μέρες και εβδομάδες στην τύχη τους σε νησίδες του Έβρου, ξυλοκοπούνται και ληστεύονται πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία.

Χιλιάδες οικογένειες προσφύγων υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα ευάλωτων ομάδων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ενώ προσφυγόπουλα εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες όπου φοιτούσαν αναγκασμένα να ακολουθήσουν τις οικογένειές τους σε προσφυγικά στρατόπεδα έξω από τις πόλεις χωρίς καμία πρόνοια για την υγεία και την εκπαίδευσή τους.

Χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν εδώ, αναγκάζονται να δίνουν εξετάσεις «πατριδογνωσίας» για να αποκτήσουν τα αυτονόητα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες που μένουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα, στοιβάζονται σε ουρές στην Πέτρου Ράλλη για ανανέωση της άδειας διαμονής με το άγχος της απόρριψης να κυκλώνει τις ζωές και τις επιλογές τους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα χωράφια, στις οικοδομές, στα μηχανάκια περπατούν με το βλέμμα κάτω, αποφεύγουν την αστυνομία, φοβούνται να ζητήσουν μισθό από το αφεντικό.

Δεν σιωπούμε απέναντι στις κρατικές ρατσιστικές πολιτικές. Η σιωπή είναι συνενοχή.  Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τις βαρβαρότητες που γίνονται στα ελληνικά σύνορα, , τα εμπόδια στην απόκτηση «χαρτιών»,  τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστ(ρι)ών στους χώρους εργασίας, τους φράχτες που υψώνονται.

Εμείς τους απαντάμε: Οι φράχτες την πλατωσιά του κόσμου μας στενεύουν!

Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, απλώνει ένα φως πέρα από τη σκιά των εκλογών και των ρατσιστικών κρατικών πολιτικών. Μπλέκει φυλές, γλώσσες, γεύσεις και ακούσματα αμφισβητώντας όσο μπορεί την κυριαρχία.

Μέσα από τη συμμετοχή μεταναστευτικών κοινοτήτων, συζητήσεις, προβολές, κουζίνες, συναυλίες, παιδαγωγικά δρώμενα, φωτογραφικές εκθέσεις, το Φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της πόλης.

Πολύ περισσότερο όμως είναι εδώ για να αναδείξει και στηρίξει τους αγώνες ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εθνικισμούς, ρατσισμό και καταπίεση.

 

Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο!

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Παρασκευή 07/07

Μεταναστευτική σκηνή:

  • Σχολή και ομάδα αφρικάνικου χορού και μουσικής Yeelen 
  • Las Galoperas de Atenas (Χορός από την Παραγουάη)
  • Kasapi & Diwata –  dance “Alitaptap” || Vincentian Marian Youth (VMY)  dances “Thinkling” & “Binabatan” (φιλιπινεζικος παραδοσιακός χορός)
  • Sembe, African cultural dance group
  • Djembe lolo (Αφρικάνικα Κρουστά) 
  • Tsopana Rave

Κεντρική σκηνή:

  • Jako 
  • Xara 
  • Ταφ Λάθος 
  • Βέβηλος
  • Λαϊκή σκηνή 
  • Κιντέρια (παραδοσιακό-νησιώτικο γλέντι)
  • Ασσυμάζευτοι (παραδοσιακό γλέντι) 

Σάββατο 08/07 

Μεταναστευτική σκηνή:

  • Ομάδα Μουσικής Κοινωνικής Επανένταξης 18 Άνω
  • Μοhammad Reza (Αφγανό πρόσφυγας) 
  • Abismo (Αβυσσος) 
  • Τέχνη Γειτονιάς
  •  Renovatio
  • Urban LYNX

Κεντρική σκηνή:

  • Rollin’ Dice
  • Frank Panx & Σαλταδόροι
  • Άλλος Κόσμος
  • Μωρά στη Φωτιά
  • Naxatras
  • Λαϊκή σκηνή 
  • Ανοιχτή Κομπανία 
  • Μαντάρες (παραδοσιακό γλέντι) 

Κυριακή 09/07

Μεταναστευτική σκηνή:

  • Mandela Girls (Χορός από την Νότια Αφρική)
  • Χορός και τραγούδια από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
  • Lust Minute live (Φιλιπινεζικο ποπ)
  • Bianco Rosas (Φιλιπινέζικο ποπ- ροκ)  
  • Martha Moreleon & Los del Sur
  • Mandras

Κεντρική σκηνή:

  • Medz Bazar 
  • Babo Koro 
  • Ρίτα Αντωνοπούλου & Ρεβάνς

Λαϊκή σκηνή:

  • Stand up Comedy με τους: Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Αλέξανδρος Τιτκώβ, Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, Σταμάτης Αθανασάκης, Άλεξ Κένσιν Αποστολόπουλος, Άγγελος Κυριακίδης, Άννα Πάσχου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μπαιμακος Απόλλων, Γαρπόζης Κωνσταντίνος Καπιτάνο Μπιτσάκος Δημήτρης Παλιγκίνης Έμιλυ Ντάνου Γιώργος Αλεβίζος Λίνα Θωμοπούλου, Μελίνα Κόλλια Ντενίζ Ουρέμ Μιχάλης Σεβαστέρης Κωνσταντής Μπίτσης Δημήτρης Χοντίδης Τάσος Αντωνίου Μαρία Κουφομανώλη Κύνθια
  • Κρητικό Γλέντι με τους: Παντελής Κυραμαργιός, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Αργύρης Λούλατζης

 

 

 

Η φωτογραφική ομάδα Αμπάριζα παρουσιάζει στον πολιτιστικό χώρο "παίρνω αμπάριζα" , μια ακόμα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας Το  θέμα  αυτή τη φορά 

Φωτο αφηγήσεις

- οι φωτογραφίες είναι στιγμές και οι αφηγήσεις θέλουν χρόνο

- θέλω να πω περισσότερα από μια στιγμή

- θέλω το πριν, το μετά, να ενώσω την εμπειρία

- θέλω να δω το χώρο και το χρόνο που συνδέουν τις στιγμές

- θέλω να δείξω τις μορφές των πραγμάτων μέσα μου

- θέλω να αφηγηθώ μια ιστορία, μια βόλτα, για τη θάλασσα, για το μυστήριο της νύχτας, για τον κρυμμένο φόβο μου, για τη χαρά της συνάντησης 

- και να συνομιλήσουν με τις δικές σου αφηγήσεις τις δικές σου εικόνες

 

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ντόνα

Συμμετέχουν:

Δαδάρου Αθανασία - Κάτσιος Θανάσης - Κουτσίκου Δέσποινα Μπουρλάκος Διονύσης - Παπαδοκωστόπουλος Άρης 

Παπαδοκωστόπουλος Νάσος - Σολωμού Μαρία - Στράτου Άντυ Φώσκολου Ιωάννα - Ψαλτίδη Έφη.

Πολιτιστικός χώρος  "παίρνω αμπάριζα" 

Διάρκεια Έκθεσης :

28/06/2023 – 03/07/2023
Ώρες λειτουργίας: 8:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.

Πολιτιστικός χώρος  "παίρνω αμπάριζα" 

Γαλακηδων 11,Γαλάτσι(απέναντι από την Αγία Γλυκερία)