e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «παίρνω Αμπάριζα» σας καλεί την Παρασκευή 27/10/2017, ώρα 21:00 σε μια ρεμπέτικη βραδιά.

Με εξαιρετικούς σπιτικούς μεζέδες, καλό κρασί και καλή διάθεση και την εξαιρετική κομπανία  « ‘λα ρε »  με τους :

-Αναστασία Χρηστάκη , φωνή, κρουστό

-Σταύρος Μπαλής, κιθάρα,φωνή

-Παναγιώτης Κτιστάκης, μπουζούκι,φωνή

-Αλέξανδρος Βουμβουλάκης,μπαγλαμάς,φωνή

-Είσοδος ελεύθερη.

παίρνω Αμπάριζα

 

                                                          

 

 

 

ΑΘΗΝΑ –– Οι Μπαχάι κοινότητες της Αθήνας και του Γαλατσίου, όπως και οι Μπαχάι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν στις 22 Οκτωβρίου 2017 την 200η επέτειο από τη Γέννηση του Μπαχαολλά, Προφήτη Ιδρυτή της Μπαχάι Πίστης και διοργανώνουν τη “Γιορτή Πολιτισμικής Διαφορετικότητας”, μια ανοιχτή γιορτή της γειτονιάς, η οποία θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘ΚΑΜΙΝΙ’ Γαλατσίου, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, στις 17.00. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια έκθεση, βιντεοπροβολή, τραγούδια και χορούς από διάφορες χώρες, συμβολική δεντροφύτευση καθώς και παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά.

Ο Μπαχαολλά γεννήθηκε το 1817 στο Ιράν και αφιέρωσε τον Εαυτό Του στην ανύψωση και εκπαίδευση των ανθρώπων διακηρύττοντας το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και της ενότητας της ανθρωπότητας. 

Το 1863 διακήρυξε την στάθμη Του ως φορέας της καινούριας Αποκάλυψης του Θεού και οι διδασκαλίες Του έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, εδραιώνοντας τα θεμέλια της διαδικασίας για την κοινωνική μεταμόρφωση και την ίδρυση κοινότητας, η οποία είναι μοναδική ως προς την παγκόσμια εμβέλειά της και την ποικιλομορφία των συμμετεχόντων της. 

Για να συμβάλλουμε στην ενότητα της ανθρωπότητας πρέπει να ξεκινήσουμε από τις γειτονιές μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία πολιτισμών, εθνικοτήτων, πεποιθήσεων και φυλών. Προκειμένου να γιορτάσουμε την ενότητα στην πολυμορφία, μια από τις θεμελιώδεις διδασκαλίες του Μπαχαολλά, και εμπνεόμενοι από τις αρχές και τις διδασκαλίες Του προσπαθούμε να τις μεταφράσουμε σε πράξη και να εργαστούμε όλοι μαζί, παιδιά, έφηβοι, νέοι και ενήλικες της γειτονιάς, για να χτίσουμε ζωντανές και παλλόμενες κοινότητες μέσα από αντίστοιχες δραστηριότητες για κάθε ηλικιακή ομάδα. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα είναι μια γιορτή για την επίδραση που έχουν οι διδασκαλίες του Μπαχαολλά στις ζωές των ανθρώπων, στις οικογένειες, στις γειτονιές και στις κοινότητες σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο. Είναι εκδηλώσεις με μια σειρά δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν το όραμα του Μπαχαολλά για την ενότητα της ανθρωπότητας και θα ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν ενεργά.

Διαβάστε σχετικά με την Πίστη Μπαχάι

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση  και στο πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου ,ξεκινά σήμερα 11 Οκτωβρίου στο Καμίνι .Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος",παρουσιάζει αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1940.

 

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,  με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής επετείου της «28ης Οκτωβρίου 1940», σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Tην Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 7 το Βράδυ στο Πολιτιστικό χώρο "Καμινι"ο Μανώλης Γλέζος  εξιστορεί το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη και συνομιλεί με τους μαθητές της πόλης μας. 

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

 

Γενικά

Α. Γενικός σημαιοστολισμός των καταστημάτων του Δήμου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Τραπεζών, των Οργανισμών καθώς και των ιδιωτικών καταστημάτων, των οικιών, των οδών και των πλατειών, από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου 28ης Οκτωβρίου.

Β. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των οργανισμών και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Τελετάρχης και υπεύθυνος των εκδηλώσεων ορίζεται ο κ. Μάνος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Γαλατσίου.                             

 

Τετάρτη 11-10-2017 έως και Κυριακή 29-10-2017 (ΚΑΜΙΝΙ)

Έκθεση «Αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1940»

Καθημερινά : 18:00 – 20:00

Σχολεία – πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη της έκθεσης κ. Μαρίνα Χωριανοπούλου (τηλ. επικοιν.: 6977740657)

Παρουσιάζονται από το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «Γεώργιος Λεβιθόπουλος»: 

1. Το μοναδικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου

2. Το Ημερολόγιο Δαράτου (Διοικητή στο οχυρό του Νευροκοπίου) – παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε κοινό 

3. Πλήθος αυθεντικών εφημερίδων και πρωτοσέλιδων της εποχής 

4. Πλήθος πρωτότυπης αλληλογραφίας προς και από το μέτωπο 

5. Ντοκουμέντα (γερμανικά παράσημα, σφραγίδες κ.τ.λ.) 

 

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

• 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση στον ομαδικό τάφο του Γαλατσίου, με τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις 29-09-1944, από τους πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες 

- Πατέρα Νικόλαο Λιόλιο, Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας. 

- Πατέρα Τίτο Γαρεφαλάκη, Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης. 

- Πατέρα Αθηναγόρα Σουπουρτζή, Υπεύθυνο Νεότητας του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας 

• 10:10 Προσκλητήριο νεκρών – εκφώνηση ονομάτων πεσόντων & ενός λεπτού σιγή από τους μαθητές του Γ3 τμήματος του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου και της Δ/ντριας κ. Ελένης Προκοπίου. 

• 10.15 Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης αναθηματικής στήλης από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρκόπουλο και κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. 

 

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 (ΚΑΜΙΝΙ)

• 17:00 Εγκαίνια έκθεσης «Αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1940»

• 18:00 «Οι Ελληνίδες κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής» κ. Ευγενία Κατούφα - δημοσιογράφος, επιστήμων Κοινωνικής Πολιτικής, εντ. Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου. 

• 19:00  Ο ΗΡΩΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ εξιστορεί το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη και συνομιλεί με τους μαθητές της πόλης μας. 

• 20:00 «Ο ομαδικός τάφος του Γαλατσίου με τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις 29-09-1944» κ. Κατερίνα Αρβανιτάκη και κ. Έφη Παυλογεωργάτου - Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας. 

• 21:00 Συναυλία αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο (τριμελής ορχήστρα, τραγουδίστρια), παρουσιαστής : κ. Κώστας Παπασπήλιος. 

 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

• 13:00 Ομιλίες σε Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Ν.Π.Δ.Δ.,   Τράπεζες κ.λ.π.

 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

• 11:00 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας στην οποία καλούνται να παραστούν:

Οι αρχές της πόλης, οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, των Τραπεζών και λοιπών Ιδρυμάτων. Εκπρόσωποι κομμάτων, τα Δ.Σ. των Αντιστασιακών και λοιπών Οργανώσεων, Σωματείων και Συλλόγων και όλοι οι πολίτες.

Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Προκοπίου Ελένη, Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. 

 

• 11:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

 Κατάθεση στεφάνων

 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών

 Εθνικός Ύμνος

 

12:00 Έναρξη παρέλασης

Υπεύθυνοι ορίζονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου) και από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Φιλιππίδης Δημήτριος (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 3ου Λυκείου Γαλατσίου).

                                                                           

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Δοξολογία - Προσέλευση

1. Στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας θα προσέλθουν μόνο οι σημαιοφόροι με τη Σημαία, χωρίς τους παραστάτες οι οποίοι θα βρίσκονται στο χώρο αναμονής για την παρέλαση.

2. Η προσέλευση πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκληρωθεί 15΄ πριν την έναρξη της δοξολογίας, δηλαδή μέχρι τις 10:45.

3. Οι σημαίες θα παραταχθούν στον Ναό σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων που έχουν ορισθεί (Προσοχή, οι παραστάτες δε θα μεταβούν στο Ναό και στο Μνημείο).

 

Μετάβαση στο Μνημείο της Εθνικής αντίστασης

1. Μετά τη λήξη της δοξολογίας, θα γίνει οργανωμένη μετάβαση σε πομπή από το Ναό στο μνημείο.

2. Επικεφαλής της πομπής θα τεθούν οι Σημαίες των σχολείων παρατεταγμένες σε τετράδες, θα ακολουθήσουν οι αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, οι λοιπές Σημαίες, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι λοιπές Αρχές.

3. Στο χώρο του μνημείου οι μετέχοντες στη πομπή θα παραταχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων.

 

Παρέλαση

1. Από Αγ. Γλυκερίας προς Λ. Βεΐκου μέχρι το ύψος της οδού Χρήστου Λαδά.

2. Μετά την λήξη της τελετής στο μνημείο Εθνικής αντίστασης, στις 12:00 θα αρχίσει η παρέλαση, αφού οι σημαίες μεταβούν στο χώρο αναμονής για να τεθούν επικεφαλής των σχολείων.

3. Η έναρξη της παρέλασης θα γίνει με εντολή του τελετάρχη.

4. Τα τμήματα των σχολείων σε όλη τη πορεία τους πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από τους υπεύθυνους κάθε σχολείου, οι οποίοι θα πορεύονται παράλληλα με τα τμήματα και στην αριστερή πλευρά.

5. Η παρέλαση των τμημάτων θα γίνεται μέχρι και την οδό Χρήστου Λαδά όπου και θα διαλύονται.

6. Η εμφάνιση των τμημάτων θα πρέπει να δίνει την εικόνα ομοιόμορφου συνόλου χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτικά μια ορισμένη στολή.

 

ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

1. Ανάπηροι του Ελληνοαλβανικού Πολέμου 

2. Αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης:

Α) ΠΕΑΕΑ-Δημοκρατικός στρατός Ελλάδας, 

      Β)ΠΟΑΕΑ

3. Τοπικοί σύλλογοι με αλφαβητική σειρά

4. Σωματεία-Αθλητικοί Σύλλογοι

5. Λοιποί φορείς

6. Δημοτικά

7. Γυμνάσια

8. Λύκεια-ΤΕΕ 

9. Πρόσκοποι 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ 

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

1. Με την ευθύνη του τελετάρχη πρέπει να ρυθμιστούν: 

 

Α. Παραγγελία στεφανιών

Β. Σειρά κατάθεσης στεφανιών (οι Σύλλογοι με αλφαβητική σειρά)

Γ. Τιμητική φρουρά μνημείων από μαθητές

Δ. Ορισμός υπευθύνου για την παράταξη των σχολείων

Ε. Ειδοποίηση της αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

 

2. Ώρα άφιξης των σχολείων στο χώρο του μνημείου 11:30.

 

3. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταθέσετε στεφάνι ή να πάρετε μέρος στην παρέλαση, παρακαλούμε μέχρι την Παρασκευή 20/10/2017 να επικοινωνήσετε με το τμήμα Παιδείας του Δήμου μας, προκειμένου να συμπεριληφθείτε  στην κατάσταση κατάθεσης. Η επικοινωνία θα γίνεται στα τηλέφωνα 2132055377, 2132055328 και 2132055407, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Γαλατσίου κ. Μάνο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Επίσης όσοι πρόκειται να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το προσκομίσουν, μέχρι τις 10:00,  στους υπευθύνους του Δήμου, οι οποίοι θα βρίσκονται στο χώρο της τελετής.

Το Σάββατο 7/10 (18:30 στο Δημαρχείο) οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ διοργανώνουν  Μεγάλη Πολιτική Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει :

  • Έκθεση Βιβλίου
  • Βίντεο
  • Ομιλία από τον ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής
  • Παρουσίαση εργασιών
  • Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα