e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

To ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα πάνω στη ζωή και το θάνατο του μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με τίτλο  «Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων», παρουσιάζεται  την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19:30  στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα»  από την Ομάδα πείρα(γ)μα.

Την διασκευή και σκηνοθεσία της Θεατρικής μουσικής αυτής παράσταση Ιστορικής Μνήμης, υπογράφει η Αγγελική Κασόλα και τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ερμηνεύει ο Γιάννης Καρούνης.

Στο ρόλο της Χάρας εμφανίζεται η Ειρήνη Μελά.

Τραγουδάει η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου

 

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Πρόκειται για την συνειδητή και δύσκολη πορεία ζωής του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και το συγκλονιστικό του οδοιπορικό από την Προύσσα της Μικράς Ασίας ως την Καισαριανή του 1944.

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (1909-1944) ήταν κομμουνιστής, συνδικαλιστής και ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944. Γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και έγινε λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος, ήξερε Ρώσικα, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα και είχε συγγραφικό έργo. Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής. Υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου και εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης του συνελήφθη από τη Δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Από τον Αϊ Στράτη μεταφέρθηκε τον Απρίλη του 1937 στις φυλακές της Ακροναυπλίας, στην Κατοχή στις φυλακές των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά παραδόθηκε από το καθεστώς του Μεταξά μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς κατακτητές ώσπου κατέληξε στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Στο Χαϊδάρι επειδή γνώριζε γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Λόγω της ιδιότητας του διερμηνέα και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του υποστράτηγου Franz Krech στους Μολάους, ο διοικητής του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι Karl Fischer, όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους ο Σουκατζίδης δεν δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλυτώσει και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944

Η «ΕΝΩΣΗ  ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ - ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ», προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της  στον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ 26 Φεβρουαρίου  2016, στο Κέντρο «Green Park» που βρίσκεται μέσα στο Άλσος Βεϊκου, με πολύ καλό φαγητό, απεριόριστο κρασί και ζωντανή μουσική. 

Η τιμή πρόσκλησης είναι 16€,  (μικρή επιβάρυνση σε αναψυκτικά και μπύρες).

Σας περιμένουμε για μια αξέχαστη Ρουμελιώτικη βραδιά!!!Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ. 

Η ώρα προσέλευσης είναι 21:30.

Προσκλήσεις θα διατίθενται από τον Πρόεδρο Σκύρλα Σπύρο στο 6972516660 ή από τον Γραμματέα Φλώρο Χρήστο στο 6940718320.

 

                                                                 Από το Δ.Σ. της Ένωσης

Από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η 17η Διανομή Τροφίμων,από τον Συνεταιρισμό Γαλατσίου "Χωρίς Μεσάζοντες"

Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν

  • Ηλεκτρονικά:  10 έως 25 κάθε μήνα στο www.xmesazontes.gr
  • Tηλεφωνικά ή στο στέκι Αμπάριζα: (Γαλακηδών 11 και Λυσίου)  

15 έως 25 κάθε μήνα, πρωί 10:00-1:00 και βράδυ 7:00 - 9:00

Τηλέφ: 2102912528 - 2102929418 και 6942878236 - 6983414406

Παραλαβή: 1, 2, 3, 4 Φεβρουαρίου Λυσίου 6 στο συνεταιρισμό

          Πρωί 9:00 – 1:00 και απόγευμα 5:00 – 8:30

Για καλύτερη εξυπηρέτησή σας να προσέλθετε τις παρακάτω ημέρες

σύμφωνα με τα αρχικά γράμματα του επωνύμου σας : Α έως Ι: Δευτέρα  

Κ έως Λ: Τρίτη    -    Μ έως Π: Τετάρτη    -    Ρ έως Ω: Πέμπτη  

Δείτε-Κατεβάστε  το ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

 

Μια βραδιά συνάντησης των λαϊκών παραμυθιών με τα blues του αμερικανικού νότου από τις πιο ξεχωριστές φιλοξενεί ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «παίρνω Αμπάριζα» . Ο λαϊκός λόγος συναντά τον ρυθμό, μελωδίες πολυτραγουδισμένες απαντούν ιστορίες όλο νόημα που πέρασαν την πλευρά του Ατλαντικού με διάθεση στοχαστική πάνω σε μοτίβα μουσικά. Φωνές των ανθρώπων, παλιές μα πάντα επίκαιρες συνοδεύονται από μοναδικές εκτελέσεις.

Ποια είναι η ιστορία της απελευθέρωσης του σκλάβου Τζιμ;

Τι κρύβει μια νεροχελώνα μέσα στη στέρνα της; Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πετάξουν; Ποιος είναι ο γέρο-νεγρο Τόμπι και τι ζει η Σάρα;

 

Παρασκευή 5/2/2016, ώρα : 21:00

Είσοδος: Ελεύθερη συνεισφορά.

Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης 

 

Μουσική: Nick Tsiamtsikas blues band 

 

και ότι προκύψει……

 

Τη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 9:30 το βράδυ,,ο Σύλλογος Επτανησίων  Γαλατσίου πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του στο "Green Park" (Άλσος Βέικου)