Την Κυριακή 14 Aπριλίου στις 8:30 το βράδυ, προβάλλεται στον Πολιτιστικό χώρο Παίρνω Αμπάριζα (Λυσίου και Γαλακήδων 11 Γαλάτσι), η ταινία Χωρίς Μέτρο / Whiplash (2014)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nτάμιεν Σαζέλ
O 19χρονος Αντριου είναι ένας ταλαντούχος ντράμερ, ένας από τους καλύτερους σπουδαστές στο «Shaffer Conservatory» της Νέας Υόρκης. Πεισματάρης και φιλόδοξος, στα όρια του αλαζονικού, ονειρεύεται μεγάλα, τεράστια όνειρα: δε θα συμβιβαστεί με την μετριότητα, όπως ο καθηγητής Γυμνασίου φιλόλογος πατέρας του. Ή με μια μικροαστική δήθεν καριέρα, όπως τα κομπασμένα ξαδέλφια του. Εκείνος είναι καλλιτέχνης. Θα γίνει ο καλύτερος. Θα γράψει ιστορία. Θα δουλέψει σκληρά και θα κερδίσει μία θέση στην ορχήστρα του Τέρενς Φλέτσερ - του διαβόητου μαέστρου της τζαζ, του καθηγητή που όλοι στη σχολή σέβονται και τρέμουν ταυτόχρονα. Αν σε επιλέξει ο Φλέτσερ, αν αντέξεις τα καψόνια και τη σκληρή του αγάπη, τότε ένας μεγάλος δρόμος ανοίγεται μπροστά σου. Ο Αντριου αισθάνεται ανίκητος, δυνατός. Κι ο Φλέτσερ όντως τον επιλέγει. Πρόσεξε τι εύχεσαι λένε οι σοφοί αυτού του κόσμου. Γιατί ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Κυριολεκτικά...
Μια κινηματογραφική μελέτη στην συλλογική μας, προβληματική ηθική της επιτυχίας. Ενα μικρό indie hit που ξεκίνησε το γύρο του θριάμβου στο περσινό Σάντανς και έφτασε να διεκδικεί τη θέση του στην οσκαρική κούρσα. Κι ένας πραγματικός jazzman της υποκριτικής, ο Τζέι Κέι Σίμονς, που ανάγκασε, επιτέλους, το Χόλιγουντ να υποκλιθεί.
Με ένα αριστοτεχνικό μοντάζ κι ένα στακάτο σκηνοθετικό ρυθμό, ο Ντάμιεν Σαζέλ μπορεί να δικαιώνει την προτεσταντική οδό του πόνου προς το happy end κάθε success story, είναι όμως αρκετά ευφυής ώστε να χωρέσει σε αυτό το upbeat ανέβασμα στον Γολγοθά μερικές εύστοχες παρατηρήσεις για το αληθινό καλλιτεχνικό πάθος, την αμερικανική κοινωνία της ανταγωνιστικότητας ή τη νοσταλγική προσκόλληση σε κενούς μύθους. Για να το κάνει, αναγκάζεται να τραβήξει την πλοκή και τους χαρακτήρες στα δραματικά τους άκρα (αν όχι παραπέρα), επιστρατεύοντας ακόμη κι εύκολες μελοδραματικές συμπτώσεις – όπως η σύγκρουση του Άντριου με το φορτηγό. Παραδίδει όμως ένα απόλυτα feelgood και ακαταμάχητα μελωδικό (Ντιουκ Έλινγκτον, Σταν Γκετζ, Χανκ Λέβι, Τιμ Σίμονεκ) δράμα χαρακτήρων, σημείο αναφοράς για το μοντέρνο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά.
Συνεχίζονται οι βραδιές Λογοτεχνίας, κάθε Παρασκευή 19:00 με 21:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ».
Στο πλαίσιο αυτών των βραδιών, σήμερα Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ, αφιέρωμα στον Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, με απαγγελίες από την ηθοποιό – μουσικό και τη συγγραφέα Καίτη Λιανού Ιωαννίδου.
Είσοδος ελεύθερη.
Την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, προβάλλεται στον Πολιτιστικό χώρο Παίρνω Αμπάριζα (Λυσίου και Γαλακήδων 11 Γαλάτσι),
η ταινία Mήλα / Αpples Πολωνία, Σλοβενία, Ελλάδα, 2020
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χρήστος Νίκου
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Μπάμπης Μακρίδης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bartosz Swiniarskiς
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλέξανδρος Βούλγαρης - The Boy ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91’
Πόσο επιλεκτική είναι, λοιπόν, η μνήμη μας;
Σε μια δυστοπική κοινωνία, μια ξαφνική πανδημία προκαλεί στους πολίτες της αμνησία αιφνιδίως. Τώρα, τον λόγο πια έχουν οι επιστήμονες. Για τον έλεγχο της νέας αυτής συνθήκης και την αποκατάσταση των αμνησιακών, εφαρμόζεται πειραματικά το πρόγραμμα “Νέα Ταυτότητα”.
Σαν υπάκουο παιδί, ο Άρης (Άρης Σερβετάλης) εφαρμόζει πιστά μεν, αλλά με μία μουδιασμένη πειθαρχία τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να κατασκευάσει νέες αναμνήσεις. Μόνος, αφού κανείς δικός του δεν τον αναζήτησε, ξεκινάει το “ταξίδι” για την ανεύρεση νέας ζωής. Βέβαια, αυτό το νέο ξεκίνημα, μόνο χαρά δε γεμίζει τον Άρη. Με βλέμμα άδειο και απλανές, η εικόνα του πρωταγωνιστή θυμίζει, ίσως, στο θεατή εικόνες της πολύ οικείας μας πανδημίας που προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γνωρίζει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα επίσης αμνησιακή, όπου με συμπεριφορά σχεδόν παιδική προσπαθούν να (ξανά)ανακαλύψουν τον κόσμο. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μαζί της θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις ενέργειές του και σταδιακά να συνειδητοποιήσει αυτό που αποφεύγει.
Η ταινία δεν είναι κωμική, ωστόσο προκαλεί ένα ελαφρύ μειδίαμα σε ορισμένες στιγμές, ως απόρροια της συνειδητοποίησης του πόσο κοντινός μας είναι τελικά ο κόσμος που περιγράφεται. Σχεδόν δε μπορείς να καταλάβεις πότε σταματάει ο ρεαλισμός και ξεκινάει η αλληγορία. Αυτό ακριβώς το μπέρδεμα είναι που αναδεικνύει την ευφυία της ταινίας.
Ίσως τελικά τα μήλα να μπορούν πράγματι να βοηθήσουν.
Βελτιώνουν τη μνήμη.
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη Διεθνές Φεστιβάλ Σικάγο 2020
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής (Βραβείο Κριστόφ Κισλόφσκι) στο 43ο Φεστιβάλ του Ντένβερ 2020
Βραβείο New Waves Καλύτερης ταινίας στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης
Μεγάλο βραβείο του 31ου Φεστιβάλ της Λιουμπλιάνα 2020
Βραβείο σκηνοθεσίας στο 29ο Φεστιβάλ της Φιλαδέλφεια 2020
Βραβείο ανδρικής ερμηνείας του επίσημου διαγωνιστικού για τον Άρη Σερβετάλη στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020
Βραβείο Ένωσης Κριτικών Διεθνές Φεστιβάλ Δουβλίνου 2021
Tην Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και 19:30, στο Πολιτιστικό Στέκι Παίρνω Αμπάριζα (Γαλακήδων 11 & Λυσίου Γαλάτσι), διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα ¨Τεχνητή Νοημοσύνη & Ψηφιακός Κόσμος¨
Ευκαιρία ή Κίνδυνος;
Σενάρια, αλλαγές, καθημερινότητα
Κατανόηση & Απομυθοποίηση
Θα μιλήσουν:
Κώστας Δημητριάδης : Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Αλέξης Θεοδωρίδης : Προγραμματιστής
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Γαλατσίου διοργανώνει την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.00 στον πολιτιστικό χώρο Καμίνι ( Ρεθύμνης και Καραϊσκάκη) ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο « Ζωή με αξιοπρέπεια» στο πλαίσιο της οποίας ο Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Νίκος Παππάς θα αναπτύξει τις θέσεις του Κόμματος στο πεδίο της Οικονομίας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λέσβου 5, 11147 Γαλάτσι