e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Γαλατσίου (Παπαφλέσσα, Φαύνου, Κυμοθόης). 

Ο Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρκόπουλος, ανάβει τα φώτα της πόλης, συνοδεία των χριστουγεννιάτικων μουσικών με τον Άι Βασίλη, τον Άι Νικόλα - Santa Claus, τον Μάγο της Βηθλεέμ και τη Νεράιδα του δάσους.

Ζάρια, ζαχαροκάντιο και πάπυροι, κληρώσεις δώρων και τυχερά γούρια σε όλους, μουσικές, σαπουνόφουσκες, βραβεύσεις, ποπ κορν, μαλλί της γριάς, πολυσπόρια, ξηροί καρποί, ζεστά ρακόμελα, ξύλινα αγιοβασιλάκια, βασιλόπιτες, ξεροτήγανα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλούρια, ισλί, κάστανα και βεγγαλικά που θα φτάνουν ως το αστέρι της Βηθλεέμ!

Η μικρή Θέλια, που έρχεται από την Πάτρα γι’ αυτό τον σκοπό, θα τραγουδήσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα με την αγγελική φωνή της!

Χώρες του κόσμου σε συνεργασία με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και χώρες της Αφρικής) θα ομορφύνουν τα σπιτάκια τους, που περιμένουν ανυπόμονα!

Πάρτε το τρενάκι κι ελάτε στο χριστουγεννιάτικο χωριό !

 

 

 

 

 

Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατσίου, ως κάτω στην οδό Ταϋγέτου, λειτουργούσαν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία υποτυπώδη, πρωτόγονα λατομεία και ασβεστοκάμινα που κάλυπταν πρόσκαιρες, περιστασιακές ανάγκες μικρών έργων.

 

Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα όμως, όταν άρχισε σταδιακά η κατασκευή των βασικών αστικών υποδομών και η βελτίωση των συνθηκών στέγασης στο συγκρότημα της πρωτεύουσας, η ζήτηση δομικών υλικών-προϊόντων επεξεργασίας της πέτρας, αυξάνονταν με ρυθμούς που μόνο με την παραγωγή τους σε οργανωμένη βιομηχανική βάση μπορούσε να καλυφθεί. Το Γαλάτσι διέθετε, για το σκοπό αυτόν, δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Πλούσια αποθέματα πέτρας καλής ποιότητας και εγγύτητα στα σημεία ζήτησης.

 

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930 στήθηκαν στην περιοχή δεκάδες μικρά και μεγάλα νταμάρια, καθώς και μερικά ασβεστοκάμινα, μεταξύ των οποίων ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τεχνολογικά, το Καμίνι της οδού Καραϊσκάκη. Το Καμίνι είναι τύπου Hoffman και ιδιοκτήτες του ήταν δυο Έλληνες από την Κρήτη, ονομαζόμενοι Τσιδάκης και Μιχαλάκης. Κατασκευάστηκε το 1933 από Γερμανό μηχανικό και Έλληνες τεχνίτες από την Δράμα.

    

 (H φωτό από την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Θανάση πάρε τ'όπλο σου" (1972) με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο, βλέπουμε το  "Καμίνι" του Γαλατσίου  ερειπωμένο τότε και μια οδό Καραϊσκάκη ,διαφορετική ...αγνώριστη για τους νεώτερους)

 

Η λειτουργία του Καμινιού χωρίζεται σε δυο περιόδους,σε σχέση με το είδος της πρώτης ύλης της καύσης.Στη πρώτη περίοδο χρησιμοποιούσαν κάρβουνο,το οποίο οι θερμαστές έριχναν από το δώμα μέσω των οπών τροφοδοσίας (φουγαράκια). Η κατανάλωση σε κάρβουνο αντιστοιχούσε σε τέσσερα καρότσια ανά τρύπα. Μετά το 1958 το κάρβουνο αντικαταστάθηκε από το πετρέλαιο. Έτσι τα «δωμάτια» στα οποία γίνονταν τροφοδοτούνταν με καυτό πετρέλαιο μέσω σωλήνων που εισχωρούσαν στις τρύπες. Η τροφοδότηση γινόταν με καυστήρες με μπεκ.

 

Η λειτουργία του «ασβεστάδικου», όπως το αποκαλούσαν, ανεστάλη στη διάρκεια της κατοχής. Στο κτηριακό συγκρότημα εγκαταστάθηκε ιταλική στρατιωτική μονάδα και οι Ιταλοί στρατιώτες μετέτρεψαν τον ελεύθερο χώρο σε λαχανόκηπο και ποδοσφαιρική αλάνα. Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και για το χρονικό διάστημα που κράτησαν οι συγκρούσεις, που έμειναν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά», ο ΕΛΑΣ στάβλιζε στο χώρο μικρό αριθμό αλόγων που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά εφοδίων στις μονάδες του. Κατά τις συγκρούσεις αυτές οβίδα των αγγλικών στρατευμάτων που ρίχθηκε από τον Λυκαβηττό κατέστρεψε μέρος της κορυφής της καμινάδας του (Μαρτυρίες: Γιάννη Πατέλη, Γιάννη Ψιλόπουλου).

 

Μετά τον πόλεμο και τις εμφύλιες συγκρούσεις, με τη σταδιακή σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, άρχισε και η επαναλειτουργία του Καμινιού, που κράτησε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970. Για μια εικοσιπενταετία σχεδόν δούλευε νυχθημερόν παράγοντας το πολύτιμο οικοδομικό υλικό, μέχρι το τέλος της λειτουργίας του.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 το καμίνι έπαψε να λειτουργεί.
 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 έγιναν τα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού κέντρου «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου. Η εγκαταλελειμμένη ασβεστοκάμινος, σύμβολο του παλιού Γαλατσίου, μεταμορφώθηκε σε ένα πρότυπο, μοντέρνο και λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο.

Πηγή:www.tokamini.gr

 

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" ζητά  να ξεκινήσουν πάλι τα δρομολόγια του πούλμαν για την μετακίνηση των φοιτητών της πόλης μας προς τις σχολές τους ,ενώ με ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει την έλλειψη & εγκατάλειψη κλειστών χώρων άθλησης

 

Σχετικά με την μετακίνηση φοιτητών – κατοίκων Δήμου Γαλατσίου

 

Μετά από 1,5 χρόνο άνοιξαν ξανά τα Πανεπιστήμια, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία αρνούνταν να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την πανδημία, αυτά είχαν παραμείνει κλειστά από την άνοιξη του 2020.

Όλο αυτό το διάστημα, οι φοιτητές πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για το δικαίωμα να μπορούν να σπουδάσουν απρόσκοπτα, με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση το μόνο μέτρο που πήρε για το άνοιγμα των σχολών είναι το face control, καθώς αντί για κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε ίδρυμα για δωρεάν covid tests, αντί για μέτρα δημιουργίας περισσότερων τμημάτων κλπ, δίνει εκατομμύρια ευρώ για σεκιούριτι.

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ παραμένουν υγειονομικές βόμβες και εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δεν πάρθηκαν μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Με βάση τα παραπάνω, η λειτουργία δρομολογίου με πούλμαν, για την μετακίνηση φοιτητών της περιοχής μας, από και προς τις σχολές τους, με ευθύνη του Δήμου, αποτελεί μέτρο ανακούφισης για την σπουδάζουσα νεολαία της περιοχής μας. Μέτρο το οποίο λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για τους φοιτητές.

27/10/201

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

 

Προς :

Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Τον κ. Δήμαρχο

Τις κυρίες και κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους άθλησης

Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, η οποία υπηρετεί πιστά την εμπορευματοποίηση και ανταποδοτικότητα των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, κατεύθυνση που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου, καθώς εκπορεύεται από την ΕΕ, όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, συσσωρεύονται σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους κλειστούς χώρους άθλησης.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το ΠΑΛΑΙ έχει παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην απομένουν χώροι άθλησης για τη νεολαία να αθληθεί. Ακόμα και ένας τελευταίος βοηθητικός χώρος, που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία για να προπονούνται κάποια τμήματα μπάσκετ των αθλητικών συλλόγων, παραδόθηκε και αυτός σε επιχειρηματία.

Την ίδια στιγμή, το κλειστό γήπεδο του Άλσους Βεϊκου, είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, όσον αφορά εργασίες συντήρησης. Το γεγονός ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες να κλείσει, ώστε να ξεκινήσει ανακατασκευή – αναβάθμιση, δεν δικαιολογεί ούτε το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια όταν βρέξει πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα ακόμα και να αναβάλλονται επίσημοι αγώνες, ούτε για την άσχημη κατάσταση των χώρων της σάλας και των αποδυτηρίων, ούτε για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια ο φωτεινός πίνακας.

Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό για εργασίες, το γήπεδο στο Άλσος, η διοίκηση έχει εξαγγείλει τη δημιουργία γηπέδου «μπαλόνι».

Με βάση τα παραπάνω, θέτουμε τις εξής ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή :

1.    Έχει αποφασίσει οριστικά ότι το ΠΑΛΑΙ θα είναι ανοιχτό στα επιχειρηματικά συμφέροντα και κλειστό για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής μας, τις ομάδες και τους αθλητικούς συλλόγους;

2.    Τι μέτρα θα πάρει για την άσχημη κατάσταση στο κλειστό γήπεδο του Άλσους, μέχρι να ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής-αναβάθμισης;

3.    Πότε και που θα κατασκευαστεί το γήπεδο «μπαλόνι».

4.    Η κατασκευή αυτή θα είναι ασφαλής για την υγεία όσων θα αθλούνται στον χώρο αυτό;

5.    Η κατασκευή αυτή, θα πληροί τις προδιαγραφές για την διεξαγωγή επίσημων αγώνων;

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

26/10/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος