e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Κυριακή το πρωί η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο ισόγειο του Δημαρχείου, γέμισε ασφυκτικά από πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων της πόλης μας και  προσήλθαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Την εισήγηση με ένα κατατοπιστικό ιστορικό για το Παλαιστινιακό  θέμα-δράμα  έκανε ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος ,πρώην δημοτικός Σύμβουλος , ο οποίος ως μέλος της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" συμμετείχε την άνοιξη του 2010 στην αποστολή του Στόλου Ελευθερίας, που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση απόι το Ισραήλ.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα  κος Υussef Dorkhom, η ομιλία του οποίου , προκάλεσε συγκίνηση, θυμό και αποτροπιασμό για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες.

O Πρέσβης της Παλαιστίνης ξεκίνησε την ομιλία του, ζητώντας από το ακροατήριο να τηρήσει  ενός λεπτού σιγή, προς τιμή όλων αυτών που σκοτώθηκαν ,υπερασπίζοντας την πατρίδα τους από την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Ένα Ισραήλ, που όπως είπε, δεν πολεμά έναν οργανωμένο στρατό, μια γειτονική χώρα, αλλά επιχειρεί και διαπράττει μια γενοκτονία  κατά ανυπεράσπιστων , καθιστώντας την Γάζα μια πόλη φάντασμα.

Ευχαρίστησε  εκ’ μέρους του παλαιστινιακού λαού από τα βάθη της καρδιάς του ,  για την μεγάλη αυτή εκδήλωση αλληλεγγύης , με την Αοποία εκφράζεται η υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα στην Γάζα και την υπόλοιπη  κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με νούμερα στις θηριωδίες του ισραηλινού στρατού, που διαπράττονται καθημερινά σε όλη τη Παλαιστίνη, αλλά κυρίως στη Γάζα, με τους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, χώρων λατρείας  και σπίτια, σκοτώνοντας  Παλαιστίνιους αμάχους μέσα σε αυτά, σκοτώνοντας χιλιάδες αθώα παιδιά και τις μητέρες τους,
Πρόκειται όπως είπε, για έναν αναγκαστικό-βίαιο  εκτοπισμό, μια  εθνοκάθαρση , μπροστά στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σκηνές που βγαίνουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι σκηνές μιας ακατανόητης καταστροφής .

Ο λαός της Παλαιστίνης  σφάζεται καθημερινά από το Ισραήλ.

12.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και στη δυτική όχθη, συμπεριλαμβανομένων  5.000 παιδιών ,  4000 γυναικών και μητέρων και περίπου 1.000 ηλικιωμένων.
Έχουν σκοτωθεί 200 γιατροί και νοσοκόμες , 56 δημοσιογράφοι, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 30.000 πολίτες, το 75% εξ’ αυτών γυναίκες και παιδιά.
Μπορείτε να κατανοήσετε αυτά τα στοιχεία;

260 σχολεία και 245 θρησκευτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς και 25 νοσοκομεία, 52 ιατρικά κέντρα και 55 ασθενοφόρα.

Το Σάββατο 500 άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι  με την βία και τα όπλα , αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο l-Shifa , μένοντας χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Την ίδια μέρα, οι  ισραηλινοί  βομβάρδισαν τα σχολεία Al-Fakhoura και Tal-Al-Zaatar στη πόλη  Jabalya, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους που είχαν καταφύγει  εκεί για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό

Εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά, έδειχναν πτώματα, άψυχα, στο έδαφος χωρίς κανείς να μπορεί να τα μεταφέρει για ταφή.

43.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 225.000 σπίτια έχουν βομβαρδιστεί και είναι ακατοίκητα, δηλαδή το 60% των σπιτιών στη Γάζα.

Το πιο οδυνηρό συναίσθημα όμως  τόνισε,  είναι ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να υποκινούν τους Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, δίνοντάς τους το πράσινο φως να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου με το πρόσχημα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Όταν ξέρουμε μέχρι τώρα και έχουμε προειδοποιήσει τους ελεύθερο κόσμο, τη  δημοκρατική δύση, ότι δεν είναι αυτοάμυνα αλλά θέμα συστηματικής εθνοκάθαρσης που ξεκίνησε στις αρχές αυτού του αιώνα.

Πολλοί δυτικοί ηγέτες κάθονται και μας κουνούν το δάχτυλο, ανίκανοι να εφαρμόσουν κυρώσεις ή πιέσεις στο Ισραήλ για την επιθετικότητά του, που ισοδυναμεί  με εγκλήματα πολέμου, αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την 4η Σύμβαση της Γενεύης, η  συλλογική τιμωρία παραβιάζει τους  κανόνες πολέμου. Μια σύμβαση την οποία υπέγραψε και το Ισραήλ  στις 6 Ιουλίου 1951.

Ο όρος αυτοάμυνα, δικαιολογεί άραγε τον βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών, την παρεμπόδιση της παροχής νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, καυσίμων και φαρμάκων σε ένα  έναν πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη μεγαλύτερη υπαίθρια κατασκήνωση  στον κόσμο?

Αυτή η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης, είναι προσχεδιασμένη.

Οι Παλαιστίνιοι όμως, έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και θα ζήσουν, όπως ακριβώς πολέμησαν και στο παρελθόν , όταν  πολλοί εισβολείς ανά τους αιώνες,  ήρθαν στην Παλαιστίνη, και προσπάθησαν να εγκατασταθούν , αλλά τελικά εκδιώχθηκαν. Ούτε αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικό. Προσπαθούν να τρομάξουν τους Παλαιστίνιους με όλες αυτές τις σφαγές και τη γενοκτονία, αλλά οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά,  ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε και δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την πατρίδα τους.

Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί ποτέ και δεν θα υποκύψει ποτέ στον Ισραηλινό τρομοκρατία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τους Έλληνες είπε ότι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τις έννοιες της ελευθερίας και των αγώνων, αφού έχουν ζήσει κι αυτοί ανάλογες τραγωδίες, αδικίες και κατοχή.

Όπως είπε, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης κατέθεσε στεφάνι, για να τιμήσουν  τους ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και βλέποντας την παλαιστινιακή σημαία στη πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων , αισθάνονται για μια ακόμα φορά την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους Έλληνες για την αλληλεγγύη τους.

Ο Πρέσβης έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης πρωτεύουσά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Δεκέμβριο του 2015.

Τελειώνοντας έκανε έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γαλατσίου και τον  Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο(τον οποίον ευχαρίστησε), να υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης με κάποιον Παλαιστινιακό Δήμο, θυμίζοντας,  ότι στις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύτης  ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δημοσίων Αρχών της Παλαιστίνης, για  την αδελφοποίηση  ελληνικών και παλαιστινιακών δήμων.

 

Στην συνέχεια μια μαθήτρια Γυμνασίου απήγγειλε ποίημα παλαστίνιου ποιητή. Ποίημα απήγγειλε και  Χρύσα Χαραλαμπίδου .

Η Ρένα Πετροπόλου διάβασε μια αφήγηση του Dr. Gabor Mate' 

O Gabor Mate', είναι ένας από τους διασημότερους γιατρούς και συγγραφείς ανά τον κόσμο, διακεκριμένος για το επιστημονικό έργο του πάνω στο τραύμα και τις μακρόχρονες επιπτώσεις αυτού,  Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1944 από γονείς Εβραίους. Οι παππούδες του δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς όταν εκείνος ήταν μόλις 5 μηνών, ενώ ο πατέρας του βασανίστηκε από τους Ναζί.

Όταν ο ίδιος ο Maté βρέθηκε στην περιοχή και είδε με τα μάτια του τη σκληρότητα της κατοχής, την κακοποίηση που βίωναν οι Παλαιστίνιοι, την απόλυτη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, την καταστροφή των περιουσιών τους, τον εξευτελισμό τους, δεν μπορούσε παρά να θρηνεί. Λέει, μάλιστα, ότι τα πράγματα σήμερα, ακόμα και πριν τον πρόσφατο πόλεμο, είναι πολύ χειρότερα από τότε. 

«Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη επιχείρηση εθνοκάθαρσης του 20ου και 21ου αιώνα» είπε.

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώνει  ότι,  από σήμερα 13/11/2023 και για όσο θα εκτελούνται τα έργα ανακατασκευής αντιολισθηρού τάπητα επί της οδού Ήρας μεταξύ Επιδαύρου και Ύδρας (κατ’ εκτίμηση έως τις 22/11/2023) θα γίνει τροποποίηση του δρομολογίου της δημοτικής συγκοινωνίας.

Συγκεκριμένα το λεωφορείο κατά την επιστροφή του στο τέρμα επί της οδού Επιδαύρου στο ύψος της οδού Λυκούργου, προκειμένου να μην καταργηθούν οι στάσεις 21 επί της οδού Επιδαύρου, 22 επί της οδού Ολυμπίας, 23 επί της Λεωφ. Πρωτοπαπαδάκη (στο ύψος της οδού Ύδρας) με στόχο την μέγιστη εξυπηρέτηση του κοινού, θα ακολουθεί την παράκαμψη, δεξιά στροφή στην οδό Λυκούργου, αριστερή στροφή στην οδό Ύδρας, δεξιά στροφή στην οδό Απειράνθου, αριστερή στροφή στην οδό Πλάτωνος, αριστερή στροφή στην οδό Ήρας, δεξιά στροφή στην οδό Δήλου, αριστερή στροφή στην οδό Λέσβου και με δεξιά στροφή στην οδό Ολυμπίας θα συνεχίζει την γνωστή του πορεία προς το τέρμα στην πλ. Χατζησπύρου.

Έκκλησ, όπως για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (δηλ. από 13/11 έως και 22/11) να αποφεύγετε να παρκάρετε σε σημεία της παράκαμψης του δρομολογίου της δημοτικής συγκοινωνίας που θα παρεμποδίζουν το έργο της (π.χ. στις γωνίες, όπως στην γωνία Λυκούργου και Ύδρας αριστερά ή γωνία Λέσβου και Ολυμπίας δεξιά κ.α.).

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι η Δημοτική Συγκοινωνία λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή με ωράριο λειτουργίας από τις 07:00π.μ. έως και τις 21:00 μ.μ..

 

Με μεγάλη υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν για τα επόμενα 8 χρόνια οι οδηγοί, αφού κατά το χρονικό διάστημα από 10.11.2023 έως 10.11.2031 θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθ’ όλο το 24ωρο στο Γαλάτσι  λόγω έργων για την κατασκευή της Γραμμής 4 μετρό και του σταθμού «Γαλάτσι»(Παλιό Τέρμα)

Ειδικότερα, θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα παρακάτω οδικά τμήματα, περιοχής Δήμου Γαλατσίου, ως εξής:

Κύρια φάση

– Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου ελάχιστου πλάτους 6,50 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής, από τη συμβολή της με την οδό Μαυρογένους έως τη συμβολή της με τη Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος και ταυτόχρονη μετατόπιση της διαχωριστικής νησίδας προς τα αριστερά, κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη.

– Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεΐκου, ελάχιστου πλάτους 6,50 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με τη Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη έως τη συμβολή της με την οδό Απειράνθου, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακά Ακίνητα.

– Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Γαλατσίου ελάχιστου πλάτους 8,75 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής 60,00 μ. περίπου πριν τη συμβολή της με την οδό Αγ. Γλυκερίας, με κατάληψη της δεξιάς πλευρά του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψυχικό.

– Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πρωτοπαπαδάκη ελάχιστου πλάτους 6,00 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Γλυκερίας έως τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος και ταυτόχρονη μετατόπιση της διαχωριστικής νησίδας προς τα αριστερά, κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψυχικό.

– Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πρωτοπαπαδάκη ελάχιστου πλάτους 8,75 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου έως τη συμβολή της με την οδό Αγ. Γλυκερίας, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατησίων.

– Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Ιπποκράτους με εξαίρεση τη χρήση από τους παρόδιους και τα οχήματα εργοταξίου και έκτακτης ανάγκης, από την οδό Αγ. Γλυκερίας και για μήκος 40,00 μ. περίπου και της παρόδου Πρωτοπαπαδάκη με εξαίρεση τη χρήση από τους παρόδιους και τα οχήματα εργοταξίου και έκτακτης ανάγκης από την οδό Αγ. Γλυκερίας και για μήκος 30,00 μ. περίπου.

– Τον χαρακτηρισμό ως αδιεξόδου της οδού Ιπποκράτους και στο τμήμα αυτής από την εργοταξιακή κατάληψη έως την οδό Λυσίου, και της παρόδου Πρωτοπαπαδάκη από την εργοταξιακή κατάληψη έως την οδό Προφήτου Ηλία.

– Την αντιδρόμηση της οδού Λυσίου από την οδό Γαλλακηδών προς και έως την οδό Ιπποκράτους.

– Την υποχρεωτική πορεία ευθεία των οχημάτων που κινούνται επί της οδού Αγ. Γλυκερίας πριν τη συμβολή της με την οδό Ιπποκράτους και των οχημάτων που κινούνται στην οδό Ιπποκράτους από την εργοταξιακή κατάληψη προς την οδό Λυσίου.

– Την υποχρεωτική πορεία με στροφή αριστερά ή δεξιά των οχημάτων που κινούνται στην οδό Λυσίου από τη Λ. Γαλατσίου προς την οδό Ιπποκράτους και των οχημάτων που κινούνται στην οδό Λυσίου από την οδό Γαλλακηδών προς την οδό Ιπποκράτους.

– Την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Λ. ΓαλατσίουΠρωτοπαπαδάκη και Αγ. Γλυκερίας σε όλο το μήκος της εργοταξιακής κατάληψης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου σε όλο το μήκος της εργοταξιακής κατάληψης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της παρόδου Πρωτοπαπαδάκη από την οδό Προφήτου Ηλία έως την οδό Ελ. Βενιζέλου και επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος της οδού Προφήτου Ηλία από την οδό Ελ. Βενιζέλου έως την πάροδο Πρωτοπαπαδάκη.

– Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψυχικό και Λ. Βεϊκου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου και στο τμήμα αυτών που καθορίζεται από τα 100,00 μ. πριν και έως την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης.

– Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψυχικό και Λ. Βεϊκου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου σε όλο το μήκος της εργοταξιακής κατάληψης.

– Την απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Γαλατσίου / Πρωτοπαπαδάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψυχικό και Λ. Βεϊκου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου και στο τμήμα αυτών που καθορίζεται από τα 100,00 μ. πριν την έναρξη και έως το πέρας της εργοταξιακής κατάληψης.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.