Παρά τη διαμάχη σχετικά με την κατασκευή του σταθμού της γραμμής 4 του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων που βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι εργασίες κατασκευής του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Γουδή προχωρούν ικανοποιητικά στα περισσότερα εργοτάξια του έργου αν και δεν λείπουν και οι καθυστερήσεις.
Αυτό το μήνα, παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις, έγινε γνωστό πως το έργο έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα έτος καθυστερήσεων, με το κύριο αίτιο για μία ακόμα φορά να είναι η αργή πρόοδος των πρόδρομων εργασιών (παράκαμψη δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικά κ.λπ.) που με τη σειρά τους συμπαρασύρουν και τις κύριες εργασίες, ιδιαίτερα στο ένα άκρο της γραμμής (Άλσος Βεΐκου). Εκεί, ο μετροπόντικας «Νίκη» βρίσκεται υπό συναρμολόγηση και δεν αναμένεται να ξεκινήσει την εκσκαφή πριν τις αρχές του νέου έτους, ακόμα αργότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η πρόοδος των εργασιώνb στο Γαλάτσι , σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ελληνικό Μετρό, έχει ως εξής:
Φρέαρ TBM Βεΐκου: Στο Φρέαρ TBM Βεΐκου, το ποσοστό κατασκευής του (εκσκαφή, προσωρινή αντιστήριξη, αποστράγγιση) ανέρχεται πλέον στο 54%. Επίσης, το Σεπτέμβριο έφτασαν στο εργοτάξιο όλα τα τμήματα της κοπτικής κεφαλής του TBM «Νίκη». Κατασκευάστηκε στέγαστρο για τη συναρμολόγηση και την προστασία της κεφαλής και ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες συγκόλλησής της. Στον πυθμένα του φρέατος σκυροδετήθηκαν τα 20 πρώτα μέτρα της κλίνης του TBM. Στην επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη η συναρμολόγηση του νέου δικτυωτού γερανού. Ταυτόχρονα, συναρμολογούνται και τα τμήματα της ασπίδας του TBM όπως και το υποστηρικτικό βαγόνι (gantry) No 2.
ΠΗΓΗ Athens Transport
Tο πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πεζοπορία -ο ιστορικός περίπατος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας στο βόρειο Τουρκοβούνι.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεγάλη επιτυχία είχε και ο 3ος (στο Γαλάτσι) ιστορικός περίπατος-πεζοπορία που διοργάνωσε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ), αυτή τη φορά στο βόρειο Τουρκοβούνι, το πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη 2023. Η συμμετοχή Γαλατσιωτ(ισσ)ών και μη ήταν μεγάλη.
Ξεκινήσαμε αστικά με τη γειτονιά των Ακτημόνων στα δεξιά μας, όπου ακούσαμε μαρτυρίες για την πρώτη κατοίκηση, τις σχέσεις των κατοίκων και τις ασχολίες τους, τα εργοστάσια και το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της. Περάσαμε από την τοποθεσία του πρώτου μικρού εργαστηρίου γιαουρτιού που εξελίχθηκε στη βιομηχανία ΦΑΓΕ
Συνεχίσαμε δασικά, μέσα στο βόρειο Τουρκοβούνι ή λόφο Φιλοθέης, περάσαμε από το Λόφο Κόκκου, το μικρό εκτός σχεδίου οικισμό, επισκεφθήκαμε την απαρχή του ρέματος Λαμπρινής που κάποτε κυλούσε επιφανειακά από δω μέχρι τον Ποδονίφτη, όπου χυνόταν. Σήμερα ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του είναι ορατά στην άκρη του αυθαίρετου πάρκινγκ/συνεργείου απορριμματοφόρων-χωματερή του Δήμου Γαλατσίου μέσα στη δασική περιοχή. Από μακριά χαιρετίσαμε το Ιερό του Αγχεσμίου Διός στο βορινότερο άκρο του λόφου. Στο «δασάκι εθελοντών» συναντήσαμε τον Ίκαρο Πετρόπουλο εκ μέρους της «ΔΡΑΣΗΣ για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής». Μας ενημέρωσε για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για τη διάσωση του δάσους, τους κινδύνους που το απειλούν σήμερα, καθώς και την εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων που το φροντίζουν διαχρονικά. Εδώ θυμηθήκαμε και το παράξενο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Λαυρεντίου και τα … πονηρά πεύκα της Λευτεριάς. Συνεχίζοντας στο δάσος,
Καταλήξαμε στα «υιοθετημένα», όπου Η ΔΡΑΣΗ μας περίμενε με τσιπουράκι και κεράσματα. Μοιραστήκαμε τα καλούδια που είχαμε μαζί μας και είπαμε ιστορίες για τα νταμάρια, που ξεκοίλιασαν για δεκαετίες τα Τουρκοβούνια και έχτισαν την Αθήνα της αντιπαροχής. Για τη δουλειά στα λατομεία, τις οχλήσεις που δημιουργούσαν στην κατοικημένη περιοχή, τους αγώνες για την απομάκρυνσή τους, αλλά και ιστορίες από την Κατοχή και τη δικτατορία.
Έκανε κρύο, αλλά ήταν πολλές/πολλοί αυτές/αυτοί που το αντιμετώπισαν με θάρρος, ζεστά μπουφάν και ζεστή καρδιά. Έτσι μοιραστήκαμε την όμορφη διαδρομή και τις ιστορίες από τη ζωή των αφηγητ(ρι)ών μας. Κάποιοι/κάποιες από αυτούς/αυτές μας συντρόφεψαν στην πεζοπορία. Αλλά και κάποιοι/κάποιες συν-περιπατητές/περιπατήτριες πήραν το λόγο και μας είπαν τις δικές τους εμπειρίες ή αναμνήσεις.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή, ευχαριστούμε τη ΔΡΑΣΗ και προπάντων τους/τις αφηγη(τρι)ές μας, που μας εμπιστεύονται τις ιστορίες της ζωής τους και μας δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τα βιώματα των καθημερινών, ανώνυμων ανθρώπων, αυτών που τα επίσημα αρχεία αγνοούν.
Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε στις επόμενες δράσεις της ΟΠΙΑ!
Σημείωση: Η ΟΠΙΑ ενημερώνει ότι, αν τυχόν κάποια παρέα, ομάδα, συλλογικότητα, σχολείο κλπ. επιθυμεί να επαναλάβουμε αυτόν ή κάποιον από τους προηγούμενους ιστορικούς περιπάτους* που πραγματοποιήσαμε στο Γαλάτσι, ευχαρίστως θ’ ανταποκριθούμε!
* Το παλιό Γαλάτσι των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60 (Λιναρά-Περιβόλια-Π.Τέρμα-Καμίνι)
* Η «Λαμπρινή», το πιο πρόσφατα κατοικημένο τμήμα του Γαλατσίου, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα.
Υ.Γ. Τα μέλη της ΟΠΙΑ, όπως και όλων των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα, είναι εθελοντ(ρι)ες. Περισσότερες πληροφορίες:
Γαλάτσι, 27.11.2023
ΘΕΜΑ: Συνεχίζονται οι απαράδεκτες παρεμβάσεις στο Δασόκτημα!
Να σταματήσουν αμέσως!! Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι!!!
ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ.
Πριν από ακριβώς 2 μήνες, «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου», με ανακοίνωσή μας[1] [2], που επίσης περιείχε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αναρωτηθήκαμε: «Τι συμβαίνει πίσω από τον αυχένα του Άλσους Βεϊκου;». Δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση!
Ενημερώνουμε σήμερα ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ τον Γαλατσιώτικο λαό ότι οι χωματουργικές εργασίες πίσω από τον αυχένα του Άλσους και βαθιά μέσα στο Δασόκτημα ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΎ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ! Για παράδειγμα, ποια μελέτη εγγυάται ότι οι χωματουργικές διαμορφώσεις που έγιναν δεν ενέχουν σε ένα από τα συνήθη «ακραία καιρικά φαινόμενα» τον κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικού φαινομένου στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου (π.χ. Άλσος) και μπαζώματος με φερτά εδαφικά υλικά σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων; Εδώ ακόμη και δημοπρατημένα σοβαρά έργα έχουν «πνίξει» περιοχές σαν αποτέλεσμα της απουσίας των σχετικών μελετών! Συνεχίστηκαν δε οι παρεμβάσεις, όπως αποδεικνύουμε, ανελλιπώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής και της άμεσης μετεκλογικής περιόδου! «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» λέει ο λαός και αυτό όπως φαίνεται βρήκε απόλυτη εφαρμογή και εδώ.
Ο ορεινός χωματόδρομος όχι απλά επεκτάθηκε αλλά και διαπλατύνθηκε, με πλάτος ακόμη και άνω των οκτώ (8!) μέτρων, με διατομή δηλαδή επαρχιακής οδού, σχεδόν να είναι έτοιμος μέχρι και για ασφαλτόστρωση! Έχουν μπαζωθεί δέντρα μέχρι τη μέση του κορμού!
Το ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε από τις 9-11-2023 είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Επαναλαμβάνουμε πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα τα ερωτήματα που έχουμε θέσει από τον Σεπτέμβρη προς το Δήμο Γαλατσίου και κάθε άλλη αρμόδια αρχή:
1. Έχει δώσει ο κ. Μαρκόπουλος οποιασδήποτε μορφής έγκριση προφορική ή γραπτή για τις παραπάνω απαράδεκτες παρεμβάσεις;
2. Αν ναι προς ποιόν την έδωσε; Υπάρχει σχετική αλληλογραφία;
3. Με τίνος εντολές και επίβλεψη εκτελούνται οι εργασίες; Υπάρχει σχετική αλληλογραφία;
4. Με ποια νόμιμη ανάθεση εκτελούνται οι εργασίες; Υπάρχει σχετική αλληλογραφία;
5. Πιο συγκεκριμένα, από ποιο έργο προέρχονται τα προϊόντα εκσκαφής που διαστρώνονται;
6. Υπάρχει άδεια του Δασαρχείου για τις εργασίες οδοποιίας στη δασική – αναδασωτέα περιοχή;
7. Με ποια εγκεκριμένη τεχνική μελέτη εκτελούνται οι εργασίες; Και ειδικότερα:
7.1. Γιατί γίνεται διαπλάτυνση ήδη διανοιγμένου χωματόδρομου;
7.2. Γιατί γίνεται διάνοιξη νέων δρόμων;
7.3. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τις εργασίες αυτές; Εάν όχι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μην απαιτείται Μ.Π.Ε.;
8. Ποιος ο σκοπός των εργασιών; Είναι απλά η ευκολότερη προσπέλαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος Γαλατσίου; Χρειάζονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής τέτοιου πλάτους λεωφόρο για επέμβαση; Ζητούμε την σχετική αλληλογραφία με την Πυροσβεστική, αν υπάρχει. Έχουν εξετάσει οι αρμόδιοι μήπως οι εργασίες αυτές εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τα σχέδια όσων, συστηματικά επί δεκαετίες και εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία, κεντρικού Κράτους, Περιφέρειας, Δήμων και ΣΠΑΤ, απεργάζονται τον αποχαρακτηρισμό και την τελική οικοπεδοποίηση της δημόσιας δασικής αναδασωτέας έκτασης σε αυτό το τμήμα του Δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς - Βεϊκου;
9. Ρωτάμε τέλος, υπάρχουν φερόμενες, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, ιδιωτικές ιδιοκτησίες προς τις οποίες κατευθύνονται οι διανοιγόμενοι δρόμοι;
· Απαιτούμε την άμεση διακοπή του περιβαλλοντικού αυτού εγκλήματος!
· Να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό!
· Η σύμπτωση των γεγονότων με τα πρόσφατα αποτελέσματα των επιτροπών, με ουσιαστική δικαίωση των ενστάσεων ιδιωτών κατά του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων, παράλληλα με το ιδιοκτησιακό τους, μας βάζει σε σκέψεις και μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
· Όσο μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να «ξηλωθεί άλλο το πουλόβερ» και να ολοκληρωθεί το έγκλημα.
· Καλούμε το λαό του Γαλατσίου σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τον δημόσιο, δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα του και για την αποτροπή όλων των αντιπεριβαλλοντικών σχεδίων κατά του δασοκτήματος!
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου Οι Δημοτικοί σύμβουλοι
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, Τάσος Οικονόμου, Μάνθος Ιμπριάλος |