e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" με ανακοίνωσή της  καταγγέλει την Δημοτική Αρχή για κάποιες εργασίες που ανέλαβε να κάνει στο ΠΑΛΑΙ  προς αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία,ενώ αυτές θα πρέπει να γίνουν εξ' ολοκλήρου από το κράτος...

 

Για τις σοβαρές ζημιές στο ΠΑΛΑΙ από την κακοκαιρία

Τα ξημερώματα της  13ης Οκτωβρίου, το Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία, ενώ ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε. Μεγάλες καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο και σοβαρή καταστροφή στη στέγη της κεντρικής σάλας. 

Θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής :

1. Για τις καταστροφές στο ΠΑΛΑΙ από την εν λόγω κακοκαιρία, την κύρια ευθύνη φέρει η εγκατάλειψή του, με την ευθύνη του Κράτους και όλων των αστικών κυβερνήσεων, ενώ ούτε ο Δήμος Γαλατσίου διεκδίκησε την απαραίτητη συντήρηση. Εδώ και 16 χρόνια, τη στέγη της Κεντρικής Σάλας δεν την έχει ακουμπήσει ούτε καν πινέλο, για στοιχειώδη συντήρηση! 

Οι δαπάνες συντήρησης γενικώς αλλά και οι δαπάνες επισκευών εν προκειμένω, δεν πρέπει να βαρύνουν τον Δήμο, δηλαδή τον Γαλατσιώτικο λαό, αλλά να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και το σύνολο των λειτουργικών εξόδων των εγκαταστάσεων. Και ταυτόχρονα το ΠΑΛΑΙ να λειτουργεί ως δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, με δωρεάν πρόσβαση για όλο το λαό και τη νεολαία και όχι να είναι κατειλημμένος από επιχειρηματικά συμφέροντα.

2. Η δημοτική αρχή, αναλαμβάνοντας να προχωρήσει από τις 17/10 μέχρι τις 20/10 σε κάποιες αρχικές εργασίες, «χρεώνει» τον Δήμο για κάτι που υπεύθυνο θα έπρεπε να είναι το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί κακό προηγούμενο. Αλήθεια, η ενέργεια αυτή ήταν «προάγγελος» της συμφωνίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Δημοτικής Αρχής; Θα αναλάβει με αυτή τη συμφωνία ο Δήμος το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων; Ή απλά η διοίκηση Μαρκόπουλου «έτρεξε» να εξασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν εγκατασταθεί, μόνιμα από ότι φαίνεται, στον χώρο;

3. Αν η εργολαβία, περιοριστεί σε απλή αποκατάσταση, το πολύ-πολύ να επαναφέρει το ΠΑΛΑΙ σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που βρισκόταν πριν τις 13-10-20. Πάλι δηλαδή έργο υποδεέστερο των αναγκών και με κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης. Το ΠΑΛΑΙ χρειάζεται πλέον όχι απλή αποκατάσταση, όχι μόνο βαριά συντήρηση αλλά και ενίσχυση ώστε να αντέξει στο μέλλον σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, ετήσιες επιθεωρήσεις - συντηρήσεις. Όλα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

4. Τέλος, η Δημοτική Αρχή φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, τόσο του Δήμου Γαλατσίου όσο και του εργολάβου, καθώς δούλευαν πάνω στη στέγη, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με παρουσία ανέμων! Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να παίζει έτσι με τις ζωές των εργαζομένων, δεν θα το επιτρέψουμε!

Απαιτούμε: 

• Άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, με πλήρη προστασία των εργαζομένων και των διερχομένων πολιτών

• Υλοποίηση μελέτης για βαριά συντήρηση και επαύξησης της αντοχής της όλης της κατασκευής έναντι ανάλογων καιρικών φαινομένων.

• Πλήρη κάλυψη των ζημιών, της απαραίτητης βαριάς συντήρησης, αλλά και ετήσιων επιθεωρήσεων και τακτικών συντηρήσεων από τον  Προϋπολογισμό του Κράτους.

 

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ"

 

 

Υ.Γ. Να θυμήσουμε ότι στο  Δημοτικό Συμβουλιο της Τρίτης 13 Οκτωβρίου ,σε ερώτηση Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με τις ζημιές στο ΠΑΛΑΙ,ο Δήμαρχος είχε πει , ότι τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών, θα βαρύνουν την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η Δημοτική Παράταξη  “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!”, με ανακοίνωσή της και με αφορμή μια ακόμα παράταση που δόθηκε στον εργολάβο για την Αναβάθμιση της Λεωφόρου Βεϊκου,χαρακτηρίζει την πόλη όμηρο των....εργολάβων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ολημερίς το χτίζανε... 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου της 13ης  Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γαλατσίου έφερε προς ψήφιση για 3η συνεχόμενη φορά παράταση του έργου Ανάπλασης της Λ. Βεϊκου. Ένα έργο το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ζώμπος επικεφαλής της παράταξης “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!”, έπρεπε να έχει παραδοθεί στους δημότες από τον Ιανουάριο του 2020. 

Σήμερα 10 μήνες μετά έχει φτάσει στη μέση του. Και συνέχισε θέτοντας τα ερωτήματα «Γιατί η Βεΐκου εδώ και τόσους μήνες είναι ένα ατελείωτο εργοτάξιο; Γιατί δεν αλλάζουμε τον συγκεκριμένο εργολάβο; Γιατί στις προηγούμενες παρατάσεις που μόνο εσείς ψηφίσατε, δεν υπήρξαν ποινικες ρήτρες;»

Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Δημάρχου, χωρίς να καταγραφεί στα πρακτικά, ήταν πως «μεσολάβησε» ώστε ο εργολάβος να πληρωθεί από άλλους Δήμους, μήπως και τελικά αποπερατώσει το έργο στο Γαλάτσι. Στο τελος της τοποθέτησης του κατέληξε στο συμπέρασμα πως η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ των εργολάβων και τελικά είμαστε όμηροι αυτών.

"Πραγματικοί όμηροι είναι οι κάτοικοι της πόλης και οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης που ψήφισαν ακομα μια παράταση" επεσήμανε ο κ. Ζώμπος.

22 μήνες μετά την έναρξη του έργου, ποιος πραγματικά πιστεύει πως με μία ακόμα παράταση 2 μηνών μπορεί να ολοκληρωθεί το "γεφύρι της Άρτας "της Λεωφόρου Βεΐκου.

 

Για την παράταξη “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!”

 

Κώστας Ζώμπος

Ασπασία Παναγιωτακοπούλου 

Σοφία Λεπίδα-Ντάγλα 

Γεωργία Κιτσίνη 

Χριστίνα Μπούρα 

Πέτρος Μαγκανάρης

 

Σήμερα έγινε ένα ακόμα βήμα, για το ξεκίνημα των έργων που θα φέρουν το Μετρό στο Γαλάτσι. Όπως είχε προγραμματισθεί, την Δευτέρα το μεσημέρι ,άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές για την Γραμμή 4 του Μετρό  και νικητής  αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ-GHELLA–ALSTOM.

Εκεί ανοίχθηκαν οι προσφορές στην οποία μειοδότησε η  κοινοπραξία  "ΑΒΑΞ ΑΕ-GHELLA–ALSTOM) έδωσε   έκπτωση περίπου 12% και  μειοδότησε  με ποσό 1,158 δισ.ευρώ.

Η ηττημένη  κοινοπραξία "ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ–ANSALDO– HITACHI" έδωσε ποσό 1,180 δισ.ευρώ (ποσοστό περίπου 10,6%)

Sτη συνέχεια η επιτροπή θα πρέπει να συντάξει το πρακτικό του διαγωνισμού και να κατακυρωθεί από το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό, δίνοντας οντότητα στην αναδοχή του έργου. Θα υπάρξει σύμφωνα με τον νόμο, μία δεκαήμερη περίοδος στην οποία μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις(Όλοι ελπίζουν ,ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στις ενστάσεις). Περνώντας αυτό το διάστημα, θα ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος στον οποίο θα ζητηθούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την ανάληψη πλέον του έργου, μεταξύ των οποίων και η εγγυητική επιστολή καλής συμμετοχής.

Η σύμβαση κατασκευής θα φύγει για το Ελεγκτικό Συνέδριο και προτελευταίο βήμα είναι η αποστολή της στη Βουλή όπου θα γίνει και η πανηγυρική της παρουσίασηΗ μεγάλη ημέρα, θα είναι η ημέρα υπογραφής του έργου, μεταξύ της Αττικό Μετρό και του ανάδοχου σχήματος.

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, θα υπάρχει μία σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί.

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή).Αν και διαθέτει συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τα  οκτώ χρόνια εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 10 χρόνια για την αποπεράτωση της πρώτης φάσης του έργου, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων ,ο πρώτος συρμός θα φτάσει Γαλάτσι ,όχι νωρίτερα,από το 2032.

Διαβάστε περισσότερα  στο ypodomes.com

Πλροφορίες και από το Capital.gr