e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώνει τους πολίτες,ότι ειδικά για αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, λόγω της εορτασμού της Αγίας Γλυκερίας, πολιούχου της πόλης μας και της εμποροπανήγυρης επί της οδού Αγ. Γλυκερίας, η Δημοτική Συγκοινωνία δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια για τη συγκεκριμένη μόνο μέρα.

 

Λόγω του πανηγυριού της Αγίας Γλυκερίας,θα υπάρξει μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής των λεωφ. γραμμών 036 και 622, για το διάστημα από τις 18:00 στις 11 Μαΐου 2022 έως και τη λήξη της βάρδιας στις 13 Μαΐου 2022, σύμφωνα με το με Α.Π. 7760/09-05-2022 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακής και Εμπορικής Λειτουργίας Ο.Α.Σ.Α. ΑΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ

1.                   Έχοντας υπόψη :

 

α)         Τις διατάξεις του Ν.3920/2011.

β)       Την αριθ. πρωτ. 7725/09-05-2022 αίτηση, του Δήμου Γαλατσίου (πληροφορίες κος Λεμπέσης, τηλ. 2132055359), που αναφέρεται στην τροποποίηση της διαδρομής των λεωφορειακών γραμμών 036 και 622 λόγω εορταστικών εκδηλώσεων.

γ)         Την αυτοψία που πραγματοποίησε η υπηρεσία μας.

 

2.                  Αποβλέποντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.                   Την μερική προσωρινή τροποποίηση, για το χρονικό διάστημα από τις 18:00 της 11-05-2022 έως και την λήξη της βάρδιας της 13-05-2022, της διαδρομή των λεωφορειακών γραμμών 036 και 622, ως εξής :

 

1) Σε περίπτωση που στην λεωφορειακή γραμμή 036 διατεθούν midi λεωφορεία.

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 036, στην κατεύθυνση προς Στ. Κατεχάκη.

Από Καρτερίας, συνέχεια Πάρνηθος, δεξιά Ηπείρου, δεξιά Καραολή Δημητρίου, δεξιά Κερκύρας, αριστερά Κουρτίου, δεξιά Νάξου, δεξιά λεωφ. Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.


 

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 036, στην κατεύθυνση προς πλατ. Κυψέλης.

Από Πρωτοπαπαδάκη, λεωφ. Γαλατσίου, αριστερά Νάξου, Ιθάκης, δεξιά Γρεβενών (Χόπφ), αριστερά Πάρνηθος, Δαφνίδος, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.

 

2) Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για την γραμμή 036 κανονικά λεωφορεία.

036 (ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ – ΣΤ. ΠΑΝΟΡΜΟΥ- ΓΑΛΑΤΣΙ- ΚΥΨΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 036, στην κατεύθυνση προς Στ. Κατεχάκη.

Από την Πλ. Κυψέλης, συνέχεια Πλ. Κυψέλης, δεξιά Κυψέλης, δεξιά Κορδιγκτώνος, δεξιά Πατησίων, δεξιά Λ. Γαλατσίου, συνέχεια Πρωτοπαπαδάκη, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη της διαδρομή.

 

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 036, στην κατεύθυνση προς πλατεία Κυψέλης.

Από την οδό Πρωτοπαπαδάκη, συνέχεια Λεωφ. Γαλατσίου, αριστερά Πατησίων , αριστερά Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Μαυροματέων, δεξιά Κορδικτώνος, αριστερά Κυψέλης, συνέχεια Πλ. Κυψέλης.

 

622 (ΓΟΥΔΗ – ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ)

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 622 και μετατροπή της σε κυκλική γραμμή.

Από Κέας, συνέχεια Πάρνηθος, δεξιά Δαφνίδος, αριστερά Υακίνθου, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στο τμήμα της τροποποιημένης διαδρομής, τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν στάσεις στις ήδη υπάρχουσες άλλων λεωφορειακών γραμμών.

 

 

Ανοιχτή θα είναι φέτος η Ομορφοκκλησιά του Δήμου Γαλατσίου την Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022 και τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου.

Ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου ή Ομορφοκκλησιά όπως είναι γνωστός, λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του, γιορτάζει φέτος τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, Δευτέρα 25 Απριλίου, ανήμερα του Αγ. Γεωργίου και θα παραμείνει ανοιχτός την Κυριακή του Πάσχα από τις 18:00 έως τις 21:00 και τη Δευτέρα 25 Απριλίου, από τις 07:30 έως τις 21:00 το βράδυ, για όσους επιθυμούν να τον επισκεφτούν.

Την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022, στις 19:00, θα τελεστεί στον Βυζαντινό Ναό  ο Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας του Αγ. Γεωργίου και τη Δευτέρα 25 Απριλίου το πρωί, 07:30 θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 19:00 ο Εσπερινός.

Η Ομορφοκκλησιά παραμένει κλειστή όλο το χρόνο, εκτός από την ημέρα που γιορτάζει ο Αγ. Γεώργιος.

 

Λίγα λόγια για την Ομορφοκκλησιά

Η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου (Σταυροειδής εγγεγραμμένος, τέλη 12ου αιώνα), η οποία είναι χτισμένη με τα υλικά πρωτοχριστιανικού ναού, η εκκλησιά στης οποίας την τοιχοποιία κάποιες λίθοι, θραύσματα και σπαράγματα είναι μέλη αρχαιοελληνικού κτιρίου, που λεηλατημένο κείτεται δίπλα! Γύρω από τον ναό εξάλλου, έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου υπήρχε και το αρχαίο νεκροταφείο του αρχαίου Δήμου Βατής. Ο Δήμος Βατής ανήκε στην Αιγηίδα φυλή περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Άστεως γύρω από τα αφιλόξενα τότε Τουρκοβούνια .

Ο ναός βρίσκεται στο Γαλάτσι, στη λεωφόρο Βεΐκου. Είναι γνωστός με την ονομασία Ομορφοκκλησιά λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του.

 

Πρόκειται για έναν δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά. Έτσι, στην ανατολική της όψη προβάλλουν δύο αψίδες, των Ιερών του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου. Ο τρούλος του ναού είναι αθηναϊκός και το σύστημα τοιχοδομίας πλινθοπερίκλειστο.

Ο Ορλάνδος χρονολόγησε το μνημείο στο τρίτο τέταρτο του 12ου αι., ακριβώς όπως και ο Megaw το 1931. Ο καθηγητής Μπούρας το τοποθετεί στον ίδιο αιώνα, με μια οψιμότερη απόκλιση, που ίσως δικαιολογεί τα νεοφανή δυτικά στοιχεία επίδρασης που εμφανίζονται τόσο στο παρεκκλήσιο όσο και στον κυρίως ναό. Θεωρεί δε ότι ο κυρίως ναός είναι σύγχρονος με το παρεκκλήσιο.

Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες, εξαιρετικό δείγμα τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες καλύπτουν με αρμονική πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Βέβαια, ο χρόνος, οι βαρβαρότητες των ανθρώπων, αλλά και ο φανατισμός των αλλόδοξων έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος τους, ιδιαίτερα στα χαμηλά και ευκολότερα προσβάσιμα μέρη. Το ίδιο σημαντικό για τις τοιχογραφίες του είναι και το παρεκκλήσιο.

Μερικές από τις τοιχογραφίες είναι: στο νάρθηκα του ναού, όπου διακρίνονται σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται η εκκλησία. Στον κυρίως ναό, άγιοι, ασκητές, οι κορυφαίοι των Αποστόλων Πέτρος και Παύλος, Ιεράρχες, η Παναγία με αρχαγγέλους, ο Παλαιός των Ημερών, ο Ματθαίος από τους ευαγγελιστές (ο μόνος που διατηρείται άθικτος), Προφήτες, και βέβαια ο Παντοκράτωρ του τρούλου. Ο κομψός ναός του Αγ. Γεωργίου κατέστη γνωστός όχι μόνο στον χώρο των βυζαντινολόγων αλλά και των ζωγράφων, κυρίως από την παράσταση στον τρούλο του Παντοκράτορα, που διασώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά τις κακουχίες που υπέστη στη διαδρομή των αιώνων.

Ο Φώτης Κόντογλου, αντιγράφει, σε αρκετούς Ναούς που αγιογραφεί, τη μορφή του και είναι αυτή η μορφή που προτείνει στο βιβλίο του ΕΚΦΡΑΣΗ, ως κατ' εξοχήν αποδίδουσα τον Παντοκράτορα. Προφανώς, έργο περίφημου ζωγράφου της εποχής, έχει, κατά παράδοξο τρόπο εκπληκτικές ομοιότητες με ένα έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως ΕΙ Greco - προσωνύμιο της διαβίωσης και της καλλιτεχνικής του καριέρας στο Τολέδο της Ισπανίας. Πρόκειται για τον πίνακα "ο Ιππότης με το ξίφος" καθώς επίσης και άλλα έργα του κρητικού στην καταγωγή ζωγράφου (1541-1614). Επισημαίνονται τα κοινά εικονογραφικά στοιχεία των δύο παραστάσεων και γίνεται διερεύνηση κατά πόσον οι ομοιότητες αυτών έχουν κοινή προέλευση - δηλ. απ' τον κορμό της Βυζαντινής εικονογραφίας. Ακόμα, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά για μια πιθανή άφιξη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στην Ομορφοκκλησιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού της μετανάστευσης του από την Κρήτη στη Βενετία - και ακολούθως στην Ισπανία - το καλοκαίρι του 1566 ή την άνοιξη του 1567.

Ακόμα, στον κυρίως ναό αναπτύσσονται συνθέσεις όπως η Μεταμόρφωση, η Έγερση του Λαζάρου, η Βαϊοφόρος κ.ά. Συνθέσεις ωστόσο υπάρχουν και στο παρεκκλήσιο, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Φιλοξενία του Αβραάμ ή ο Αναπεσών κ.ά.

Και τα τρία μέρη της Ομορφοκκλησιάς (νάρθηκας, ναός και παρεκκλήσιο) έχουν ζωγραφιστεί από ομάδες ζωγράφων που η καθεμιά ερμηνεύει στα μέτρα της ρεύματα της μεγάλης σύγχρονης τέχνης. 

"Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει η Όμορφη Εκκλησιά είναι η απόδειξη, ότι στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, η μεγάλη τέχνη έβρισκε δρόμους να φθάσει και σε ταπεινές επαρχίες, όπου υπήρχαν άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να την υιοθετήσουν...είναι σημάδια κάποιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ευρωστίας και αναγέννησης που καλλιεργείτο - αυτό είναι το σημαντικότερο - όχι από τους μεγάλους άρχοντες, εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς, αλλά από τον απλό λαό..."

ΠΗΓΗ:Δήμος Γαλατσίου

 

Δείτε εδώ(http://www.byzantineathens.com)  περισσότερες πληροφορίες ,φωτογραφίες και  αγιογραφίες του ναού