Σε συνέντευξή του στην ΕΤ1, ο σκηνοθέτης  Ντίνος  Κατσουρίδης   δείχνει και αφηγείται τις γειτονιές της Αθήνας της καρδιάς του , κυρίως μέσα από την ταινία "Θανάση πάρε τ'όπλο σου" (1972) με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο..
Διάφορες στιγμές της ταινίας .... μας φέρνουν 50 χρόνια πριν ,στο Γαλάτσι της δεκαετίας του 70' 

Μια αγνώριστη Λεωφόρο Γαλατσίου-Πλατεία Λιναρά(4'15) , ένα ερειπωμένο Καμίνι ,ένα ήσυχο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου με το Καφενείο του Μεταλινού(21'40) ...τα Τουρκοβούνια (29')....

Απολαύστε λοιπόν  κάποια λεπτά νοσταλγικού ταξιδιού .στο ....παρελθόν, με τον μοναδικό και αξέχαστο Βέγγο.Στο Γαλάτσι μας ....το οποίο  ξεκινούσε ένα ταξίδι , που θα τό μεταμόρφωνε σε πόλη...(τσιμεντένια δυστυχώς)

 

………………………………………………………………………………………………...........................................................................

Στην ταινία βλέπουμε το  "Καμίνι" του Γαλατσίου  ερειπωμένο τότε και μια οδό Καραϊσκάκη ,διαφορετική ...αγνώριστη για τους νεώτερους

Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Βέγγος με το φορτηγό του που πασχίζει να το ξεπληρώσει, φαίνεται να περνά μπροστά από το "Καμίνι" ερχόμενος από την οδό Βαλτετσίου, στρίβοντας στη συνέχεια στην Καραϊσκάκη.Αφού κάνει μια στάση για μετακόμιση στη γωνία Καραϊσκάκη & Ζαλόγγου ...φτάνει στην Λεωφόρο Γαλατσίου...που δύσκολα κάποιος θα αναγνώριζε σήμερα.

 

Καραϊσκάκη & Βαλτετσίου

 


Καραϊσκάκη & Ζαλόγγου

 ……………………………………………………………………………………………….......................................................

Στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου (διασταύρωση Λ. Γαλατσίου,Λ.Βεϊκου,Πρωτοπαπαδάκη,Αγίας Γλυκερίας),που σήμερα και με τις εργασίες του Μετρό, γίνεται χαμός από την κίνηση, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά πριν 50 χρόνια...Οι boomers θα θυμούνται σίγουρα το καφενείο του Μεταλινού

 

Στο 19' έως το 19'10  του βίντεο διακρίνεται η οδός Κουρτίου(Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα) στο ύψος της Οδού Αλαμάνας, όπου διακρίνεται και το Μικτόν Γυμνάσιο Γαλατσίου ,με τις αλάνες ...τότε δίπλα του.

 

 

……………………………………………………………………………………………….......................................................

ΥΓ :
Ένας συμπολίτης μας όμως , ο Νίκος Κιμουλάκης, τον οποίον και ευχαριστούμε ,γνωρίζει και την συνέχεια του Δρομολογίου για το μεροκάματο του Θανάση Βέγγου.Φτάνοντας στην Γαλάτσίου από Καραϊσκάκη ,την διασχίζει κάθετα και περνά απέναντι στην οδό Νάξου

Φαίνεται η ο οδός Νάξου (προς το τέρμα της) στο Γαλάτσι, στην οποία φθάνει το φορτηγό και προσπαθεί να ανέβει ανεπιτυχώς μια ανηφοριά, για να ξεφορτώσει τα πράγματα


Νεοανεγειρόμενη οικοδομή τότε – Σημερινή κατάσταση από το GoogleMaps/street-view

Η σκηνή που ο πρωταγωνιστής μεταφέρει το ψυγείο του πάγου στην πλάτη, αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των γειτόνων για πολλά χρόνια αργότερα, κυρίως για τις πολλές επαναλήψεις της μέχρι να πετύχει το τελικό πλάνο.

 

 

Το πρανές στο οποίο ανεβαίνει ο πρωταγωνιστής (Βέγγος), αποτελεί την κατάληξη επί της οδού Νάξου, του λόφου στον οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα. Το κομμάτι αυτό (το «βουναλάκι» στην γλώσσα των πιτσιρικάδων της εποχής) παρέμεινε για πολλά ακόμη χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας ανοικοδόμητο. Σήμερα την θέση του καταλαμβάνουν τέσσερις πολυκατοικίες.

 

 


 Διόρωφη κατοικία σε πλάνο της ταινίας  – Σημερινή κατάσταση από το GoogleMaps/street-view

 

 

 

 

 

 

Σε πέντε δήμους της Αττικής και σε έξι δήμους της περιφέρειας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινούν τα πρώτα 11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων.Ένα από αυτά αφορά  τον  Δήμο Γαλατσίου
Τα υπόλοιπα αφορούν  έργα των δήμων Πέλλας, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Λαρισαίων, Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας, Νοτίου Πηλίου, Χανίων, Καλλιθέας και Λαυρεωτικής.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ωφελούμενοι δήμοι θα πρέπει να αναθέσουν τις συμβάσεις και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Για την  Ανάπλαση Λόφου του Παιδιού  στον Δήμο Γαλατσίου, εγκρίνεται χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός 4.298.498,69 ευρώ

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού στο Γαλάτσι. Πρόκειται για ένα πάρκο σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Πασσώβ, Δρίσκου, Αλτέως, Σπόν, Κεας, Βέλλερ, Κύθνου, Τριανταφύλλου, Ιππόλυτου, Καστελίου, Σκιάθου και Αθλητικού Συγκροτήματος του Δήμου Αθηναίων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει επεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών και προσθήκης ήπιων δραστηριοτήτων. Σε λειτουργικό επίπεδο, μέσω της ανάπλασης επιδιώκεται η διάκριση των ακόλουθων χώρων:

-Φυσικός ελεύθερος χώρος πάρκου

-Περιοχές καθιστικών (παγκάκια, τραπεζόπαγκοι).

-Χώρος ελεύθερου παιχνιδιού και χώρος Παιδικής Χαράς περιφραγμένος

-Χώρος με όργανα άσκησης ενηλίκων

-Δημιουργία μονοπατιών για περπάτημα και ήπιο τρέξιμο- βάδην.

-Χώροι θεματικής φύτευσης (ζώνη φύτευσης, παρτέρια, κήπος με εποχιακά λουλούδια, αλλά και σημειακές φυτεύσεις ενίσχυσης βλάστησης, σε συνδυασμό με εργασίες στήριξης πρανών).

-Αθλητικές εγκαταστάσεις.

-Δημιουργία πάρκου σκύλων.

-Ενίσχυση του χώρου με εξοπλισμό όπως παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, κιόσκι ανάπαυσης, τραπεζόπαγκους, σκέπαστρα σκίασης κ.α.

Πέρα από τους ελεύθερους χώρους, αναπτύσσονται συγκεκριμένες περιοχές στάσης και δραστηριοτήτων.

Όλες οι περιοχές στάσης χωροθετούνται σε υφιστάμενα φυσικά πλατώματα του Λόφου, που δεν φέρουν φύτευση, προκειμένου να έχουμε την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο φυσικό ανάγλυφο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για την επιλογή των συγκεκριμένων μεγάλων αστικών αναπλάσεων συντέλεσε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητάς τους και την επίλυση τυχόν πολεοδομικών, χωροταξικών, ιδιοκτησιακών και άλλων εκκρεμοτήτων.

Η χρηματοδότηση για την πλειοψηφία των έργων καλύπτεται στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν οι δήμοι με ίδια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ωφελούμενοι δήμοι θα πρέπει να αναθέσουν τις συμβάσεις και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Παράλληλα η απόφαση(ΚΥΑ) ορίζει 19 συνολικά όρους  που θα πρέπει να τηρήσουν οι δήμοι κατά τη διάρκεια κατασκευής και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο απένταξης των έργων και επιστροφής των ποσών χρηματοδότησης.

Προκαταβολή 40%

Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι με τη δημοσίευση της, αποδίδεται στους ωφελούμενους δήμους προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων για να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία ανάθεσης και έναρξης της κατασκευής των έργων

ΠΗΓΗ MyOTA.GR

 

 

Εμπρηστική επίθεση με στόχο εργοτάξιο του Μετρό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο Γαλάτσι.

Άγνωστοι τοποθέτησαν, λίγα λεπτά πριν τη 1.00, τρεις αυτοσχέδιους μηχανισμούς στο εργοτάξιο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βεΐκου  κοντά στο Άλσος, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους τρεις εμπρηστικούς μηχανισμούς εξερράγη ένας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε τρεις καμπίνες.

Την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια.

ΠΗΓΗ Newsbomb

 

Έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, στην λεωφόρο Βεΐκου, στο Γαλάτσι, ένας συμπολίτης μας

Πιο συγκεκριμένα ο 76χρονος Δημήτρης Ε. Φίλιπποπολίτης απο τον Απόλλωνα της Νάξου άφησε στην άσφαλτο την τελευταία πνοή την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, όταν επιχειρώντας να  διασχίσει το δρόμο, μία μηχανή τον παρέσυρε,  και τον τραυμάτισε θανάσιμα

ΠΗΓΗ CYCLADES24.GR

ΥΓ.Δεν είναι η πρώτη φορά ,που πεζοί(ιδιαίτερα ηλικιωμένοι) ,παρασύρονται από αυτοκίνητα ή μηχανες ,στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Λεωφόρο Βεϊκου μακριά από τα φανάρια ή ακόμα και σε διαβάσεις πεζών, η ύπαρξη των οποίων έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

 

 

 

Πριν 2-3 ημέρες κατά την διάρκεια των πρόδρομων εργασιών του Μετρό επί της οδού Ιπποκράτους ,οι εργαζόμενοι βρέθηκαν προ εκπλήξεων.Σκάβοντας στον δρόμο παράλληλα με το πεζοδρόμιο ,για να μετατοπίσουν τα δίκτυα ,αντίκρυσαν έναν  περίεργο τοίχο  και κάποια άλλα περίεργα αντικείμενα 

Όπως είπαν οι αρχαιολόγοι ,πρόκειται για ένα αρχαίο τείχος ,ένα αρχαίο κλασσικών χρόνων νόμισμα και μια αγνύθα(βαρίδι αργαλειού) 2.500 ετών.Δεν αποκλείεται στη συνεχεια ,να έρθουν στο φως στους παρακείμενους χώρους  και άλλα αρχαία ευρήματα  ( κατοικίες, ναοί κ.λπ.)Πιθανολογείται κάποια ευρήματα να είχαν ευρεθεί και κατά την διάρκεια της οικοδόμησης πολυκατοικιών ...και να καλύφθηκαν από ...μπετον.

Η "αποκάλυψη" αυτή ,ένα μήνα μετά την εύρεση δύο τάφων γυναικών του 5 π.χ,κατά την διαρκεια των  εκσκαφών στο εργοτάξιο  επί της Λεωφόρου Βεϊκου,έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αρχαίου οικισμού στην θέση του σημερινού Γαλατσίου

 

Πληροφορίες αναφέρουν ,ότι κάποιοι στον Δήμο,έχουν αρχίσει να σκέφτονται  ακόμα και τη δημιουργία μουσείου,που θα φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα..