e-Galatsi

σερφάροντας στο ΓαλάτσιΣωματεία και φορείς του Γαλατσίου,καλούν  τα σωματεία εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, τους συλλόγους γονέων, γυναικών, νεολαίας, τα αθλητικά και τα πολιτιστικά σωματεία, να συντονίσουν την δράση τους ,ενάντια στην ακρίβεια και  όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες της πόλης μας.

Κάλεσμα σωματείων και φορέων του

 

Γαλατσίου για συντονισμό δράσης

 

Όλοι εμείς που καταλαβαίνουμε ότι «δεν πάει άλλο» και ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί ΜΟΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια και στην περιοχή μας:

Ø  ενάντια στην ακρίβεια

Ø  για την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων στις γειτονιές μας

Ø  ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την έλλειψη υποδομών στα σχολεία

Ø  ενάντια στην υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας

απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των εργαζομένων και των επαγγελματιών, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους συνταξιούχους και τους ανέργους, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για την συνέχιση του αγώνα μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας στερεί σήμερα όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Ιδιαίτερα τώρα:

·         Που οι συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος εξανεμίζουν το εισόδημα μας και οι διακοπές ρεύματος απειλούν να μας βυθίσουν στο κρύο και στο σκοτάδι

·         Που οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν έχουν σταματημό

·         Που οι τιμές στα ήδη λαϊκής κατανάλωσης, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας καλπάζουν

·         Που δυσκολευόμαστε ακόμη και για την προμήθεια των σχολικών ειδών που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν τα παιδιά μας ομαλά την νέα σχολική χρονιά

·         Που οι πλειστηριασμοί απειλούν ακόμη και με κατάσχεση τα ίδια μας τα σπίτια

·         Που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σκορπάει θάνατο, φτώχεια και δεινά σε όλους τους λαούς

είναι επιτακτική ανάγκη η από κοινού οργάνωση της συνέχισης του αγώνα μας για την διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και αναχαίτησης της επίθεσης που δεχόμαστε.

Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, τους συλλόγους γονέων, γυναικών, νεολαίας, τα αθλητικά και τα πολιτιστικά σωματεία, όλους εσάς που δεν συμβιβάζεστε με την φτώχεια και την ανέχεια, να ενώσουμε ξανά την φωνή μας και να αποφασίσουμε τον συντονισμό της δράσης μας.

Σας καλούμε με την παρουσία σας να δυναμώσετε την συμμετοχή ώστε να δώσουμε όλοι μαζί απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε, να διεκδικήσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν την ζωή μας.

                                                                         Κυριακή 16 Οκτώβρη

11.00 το πρωί, στο Καμίνι

(Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36)

 

 

 

Σωματείο εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου

Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου (μέλος της ΟΓΕ)

Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Γαλατσίου

Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Γαλατσίου

Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο FB o Δήμαρχος Γ. Μαρκόπουλος ,υπογράφηκε χθες η μελέτη κατασκευής ενός νέου Νηπιαγωγείου.

Πρόκειται για το 3ο Νηπιαγωγείου Γαλατσίου, που θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Τράλλεων, Ηχούς, Έρσης, Εκάβης και  όπως αναφέρεται στην ανάρτηση ,μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.340.000,00€ .

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

 Είναι δεδομένη  η τεράστια σημασία που έχει για το Γαλάτσι ( και  τους κατοίκους  της Αθήνας  ) η προστασία   του δημόσιου και δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα  του  περιαστικού δάσους Γαλατσίου ( γενικότερα  Μητροπολιτικό πάρκο Τουρκοβουνίων ) και η διασφάλισή του έναντι κάθε  ενέργειας που, άμεσα ή έμμεσα, αμφισβητεί – υπονομεύει  τον χαρακτήρα αυτό.

Γνωστό, επίσης, είναι ότι   η ευθύνη για την  διασφάλιση αυτού του χαρακτήρα ,  πέφτει κυρίως στο Γαλάτσι. Τούτο καθιστά επιβεβλημένη την ενεργοποίηση του Δήμου , των δημοτών , των φορέων της περιοχής, αλλά   και του τοπικού  κινήματος, η συμβολή  του  οποίου υπήρξε καθοριστική στην  διαμόρφωση του προστατευτικού θεσμικού  πλαισίου ,όπως:

- Μελέτες Δενδροφύτευσης Τουρκοβουνίων 23/28 – 5/18.6.1987 και Σεπτεμβρίου 2000 ,   της Δ/νσης αναδασώσεων  Αττικής  στις οποίες η ευρύτερη περιοχή  χαρακτηρίζεται  ως δημόσια  δασική έκταση 

--- Αλλεπάλληλες δενδροφυτεύσεις που ολοκλήρωσαν  το δάσος .

 -- Γνωμοδότηση  23/28-5/18.6.1987  του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου  Δημοσίων Κτημάτων – 

-- Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Νο 3954/20.7.87   με την  οποία  η έκταση χαρακτηρίστηκε δημόσια.

 --- Απόφαση Νομάρχη Αθηνών  Νο 1147/94 με τη οποία η περιοχή κηρύχτηκε αναδασωτέα.

----Αποβολή των καταπατητών από το δημόσιο κτήμα                                                                             

---Αναδασώσεις - 

--Τα << υιοθετημένα >> της ΔΡΑΣΗΣ  κ.λ.π.   

Και όσον αφορά  τον δημόσιο χαρακτήρα, γνωστό είναι ότι έχει υποστεί  ρωγμές από ιδιωτικά συμφέροντα, καθόσον το δημόσιο δεν υπήρξε καλός διαχειριστής της περιουσίας του,  σημειώθηκαν διαχρονικές  ολιγωρίες και παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών και  τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα να εκδοθούν ανεπίτρεπτες δικαστικές αποφάσεις.

Όμως, , παρά τις αδυναμίες, τούτο   ουδόλως  σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες όπου απαιτηθεί  ( δικαστήρια – βουλή .....).

Αμετακίνητοι  ,όμως,  οφείλουμε να παραμείνουμε στην υπεράσπιση του δασικού  – αναδασωτέου χαρακτήρα  της περιοχής.  Το θεσμικό πλαίσιο που τον διασφαλίζει είναι ισχυρό  και  παραπέμπει στο σύνταγμα.

Πράξεις και παραλείψεις ,ομολογημένα  παράνομες,  που θίγουν – αμφισβητούν    τον δασικό χαρακτήρα  της περιοχής , του Άλσους συμπεριλαμβανομένου ,  υπάρχει  κίνδυνος  να αποτελέσουν προηγούμενο αμφισβήτησης του  προστατευτικού χαρακτήρα.

Επειδή ο κίνδυνος οικοπεδοποίησης παραμονεύει( είναι διαχρονικός ), χρέος του Δήμου  είναι η εναντίωση και η   καταδίκη κάθε πράξης που υπονομεύει  άμεσα ή έμμεσα τον δασικό – αναδασωτέο χαρακτήρα .   Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται  ο πρωτοβουλιακός ρόλος του Δήμαρχου και των Δημοτικών κινήσεων. 

 Κατόπιν των παραπάνω , εύλογη προκύπτει η ανάγκη αποσαφήνισης  της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου   επί των τελευταίων  γεγονότων όπως αυτές  προκύπτουν : 

1. Από την   συνέντευξη του κ. Δήμαρχου στην εφημερίδα << ΠΑΛΜΟΣ .>> όπου, μεταξύ άλλων , ο κ .Δήμαρχος  δηλώνει:  
<< Όσο για το μητροπολιτικό πάρκο  των τουρκοβουνίων έχει  ήδη κατατεθεί ο Φάκελος  από την υπηρεσία του Δήμου μας και αναμένουμε την νομοθετική ρύθμιση  για την ολική ανάπλασή του .Αυτή η νομοθετική ρύθμιση  θα μας δίνει την δυνατότητα  ,μέσα από εγκεκριμένες μελέτες   να αξιοποιήσουμε το πάρκο  ως δασική αναδασωτέα . Έτσι επενδύουμε  συνειδητά στην αύξηση  του αστικού πράσινου ,αλλά ταυτόχρονα  προετοιμάζουμε και έναν άλλον  όμορφο και προσεγμένο χώρο  περιπάτου για τους πολίτες  που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν  την βόλτα τους  σε ένα ασφαλές  περιβάλλον.>>

2.Από πρόσφατο  δημοσίευμα στην εφημερίδα << ΤΟ ΒΗΜΑ >> της 31/7/22 όπου ,χωρίς  πληροφόρηση,   αναφέρεται  σε    << διαγωνισμό  για την προστασία των Τουρκοβουνίων >>

3.Από την πρόσφατη, γνωστή  σε όλους, απόφαση του Αρείου Πάγου Νο 1691/21, όπως  και προηγούμενων .

4.Από εν όψει νομοσχέδιο βάσει του οποίου  η κυβέρνηση  σχεδιάζει να δώσει νόμιμους  τίτλους ιδιοκτησίας σε περίπου 90.000 ακίνητα  του Δημοσίου  που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες  τις τελευταίες δεκαετίες ( ΤΑ ΝΕΑ 16/8/22 ).

 5. Από δημοσιεύματα ( ΤΟ ΒΗΜΑ  31.7.22 ) σχετικά με την αξιοποίηση – διαγωνισμούς που διενεργούν οι θυγατρικές του υπερταμείου σε βάρος  της δημόσιας περιουσίας ,όπου ένω αναφέρονται το  Ιππικό κέντρο ,Ρίο  – αντίρριο,  Ιαματικά λουτρά ( Κ. Βούρλα...), λιμάνια Αλεξ/λης – Ηγουμενίτσας- Βόλου – Κέρκυρας  , Αττική οδός , Εγναντία οδός , όλως  ξεκάρφωτα,  στον υπερτιτλο του  σχετικού άρθρου <<  Πυρετός  για νέες  αποκρατικοποιήσεις >> γίνεται αναφορά  σε << στοίχημα  απορρόφησης των κονδυλίων του  Ταμείου ανάκαμψης....> > όπου, μεταξύ άλλων,  αναγράφεται  <<  διαγωνισμός για την προστασία  υπερτοπικών δασών , μεταξύ των οποίων τα  Τουρκοβούνια....>>

.Κ. Δήμαρχε, κ .Πρόεδρε, κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι,

Κατόπιν των παραπάνω καλό είναι να υπάρξουν απαντήσεις , τι περιλαμβάνει ο Φάκελος  που έχει κατατεθεί από την υπηρεσία του Δήμου , ποιος και με ποιο τρόπο παρακολουθεί  την νομοθετική ρύθμιση , ποιες παρεμβάσεις  και σε ποια κατεύθυνση γίνονται..

Σε μία δημοκρατική κοινωνία με  κανόνες   δεν αρκεί να αναφερόμαστε στην κοινωνία τω ν πολιτών  και  παράλληλα  να αποφασίζουν  οι κορυφές ερήμην των πολιτών.

Ο φορέας μας , από την ίδρυσή του ,  συμμετέχει σε κάθε ενέργεια   προστασίας του κτήματος.  Έχει αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες με   την συγκρότηση των συσπειρώσεων:

 << Συντονιστική Επιτροπή  .... 2002 – 2005 >> και    < Κινήματος φορέων και πολιτών.... 2005 – 2008 >> με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Η ΔΡΑΣΗ έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην μη πραγματοποίηση   εγκεκριμένου με νόμο εμπορικού κέντρου στο Παλαί ( Χαραγκιώνης – sonae -siera  ) και  στην ακύρωση  εκδοθείσας από ΥΠΕΧΩΔΕ οικοδομικής άδειας  -  Έχει αποτρέψει την δημιουργία ξενοδοχειακής  μονάδας στην  καρδιά του δάσους...)

Στις σημερινές κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας ,του πολέμου..., όπου ακόμη  και ευρωπαίοι  ηγέτες ( Γερμανίας , Γαλλίας...) , υποχρεώνονται σε αναδίπλωση και ακυρώνουν την διακηρυγμένη πολιτική τους   προβαίνοντας σε  άμεσες ή έμμεσες  παρεμβάσεις - κρατικοποιήσεις  επιχειρήσεων ενέργειας ,   η  προστασία  του δασοκτήματος  δεν μπορεί  να συνδυαστεί  με   << επενδυτές >>, με << ανάπτυξη >> και προσπόριση εσόδων  και γενικότερα με  ενέργειες που υπονομεύουν  - νοθεύουν  τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής.  

Η  ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας αποτελεί χρέος

 Ο φορέας μας θεωρεί επιβεβλημένο,  σήμερα, το Γαλάτσι  ενωμένο, με  μπροστάρη τον Δήμαρχο, με ομόφωνη απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου  :

  1.  Να   διακηρύξει την αποφασιστικότητά του για την  προφύλαξη του μοναδικού υπερτοπικού πόλου δασικής αναψυχής  και την  εναντίωσή του  σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά του προστατευτικού χαρακτήρα του.

2.Να ζητήσει την επικαιροποίηση  των αποφάσεων  Νο  1147/94  του Νομάρχη Αθηνών  ( Περιφέρεια Αττικής ) και των  αποφάσεων 108424/1934 του Υπουργού Γεωργίας και Νο 3954/20.7.87 του Υπουργού Οικονομικών.          

 Επ αυτού,  και εν αναμονή , ενεργοποίησης του Δήμου, ο φορέας μας, η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ , έχει προσφύγει σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο  και αναμένει το  νομικό κείμενο  που θα δημοσιοποιήσει και θα   επιχειρήσει να το περάσει από την βουλή, σε νόμο του κράτους.  

 

Κ .Δήμαρχε, κ. πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,                        

Από την σύσταση του φορέα μας , όλες τις πρωτοβουλίες μας τις περνάγαμε μέσα από το Δήμο. Ακόμη κι όταν συναντούσαμε αδιαφορία ή ψυχρότητα , προβαίναμε σε ενημέρωσή του.

Δεν μας διαφεύγει ότι  το  βεληνεκές του φορέα μας υπολείπεται, κατά πολύ,                    ενός Δήμου. Ευκταίο θα είναι Δήμαρχος και  δημοτικό συμβούλιο επί κεφαλής  Συλλόγων, συλλογικοτήτων, φορέων κ.λ.π. να ηγηθεί της σχετικής προσπάθειας , στην οποία  ο φορέας μας θα ενταχθεί ως ένας απλός σύλλογος, όπως άλλωστε είναι.

Τέλος, ο φορέας μας καλεί τον Δήμο να ενσκήψει  στην   παραδειγματική δουλειά που ,χρόνια πολλά ,  πραγματοποιείται στην περιοχή   από τους εθελοντές της ομάδας περιβάλλοντος της ΔΡΑΣΗΣ.

  Η φιλική προς το περιβάλλον  δραστική  μεταμόρφωση  της μεγάλης περιοχής της δασικής – αναδασωτέας  που ,πέραν άλλων, προσφέρεται για  επισκέψεις σχολείων  ( βοτανικός κήπος ), αποτελεί κοινωνικό Πρότυπο ενεργών πολιτών που με ανιδιοτέλεια προσφέρουν στην φύση και στον άνθρωπο. Εκτιμούμε ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να συνεχίσει να  μένει μακριά από το συντελούμενο έργο στα  << υιοθετημένα της ΔΡΑΣΗΣ >>.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο πρόεδρος                     Η γενική γραμματέας

 

 Πέτρος Ζάκης                   Κρινιώ Τσούτσια