e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 Ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες βρίσκεται ήδη στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, όπου συναρμολογείται και εκτιμάται, ότι μέσα στον Φεβρουάριο, θα ξεκινήσει την εκσκαφή της σήραγγας από την Κατεχάκη για να φτάσει στον Ευαγγελισμό μετά δύο χρόνια

 Ο δεύτερος μετροπόντικας εκτιμάται ότι θα έρθει στη Βεΐκου το καλοκαίρι, για να ξεκινήσει έως τις αρχές του φθινοπώρου το έργο του .  Στην  Βεΐκου κοντά στην πεζογέφυρα   θα ξεκινήσουν  άμεσα οι εργασίες κατασκευής ενός πολύ μεγάλου ορύγματος, διαστάσεων περίπου 200×30 μέτρων και βάθους 32 μέτρων στο οποίο θα μπει ο μετροπόντικας.

Ο μετροπόντικας αυτός ,θα χρειαστεί 27 μήνες για να φτάσει στον Ευαγγελισμό, όπου τα δύο άκρα της σήραγγας θα ενωθούν

 

Οι  δύο μετροπόντικες της γραμμής 4 είναι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά  «Τα νέα μηχανήματα έχουν τη μεγαλύτερη μέγιστη ταχύτητα  και  την δυνατότητα να σκάβουν και να κατασκευάζουν έως 30 μέτρα σήραγγας την ημέρα. Επειδή αυτή η ταχύτητα επιτυγχάνεται μόνο με ιδανικές συνθήκες, οι οποίες δεν υπάρχουν στο υπέδαφος της Αθήνας, εκτιμάμε ότι κατά μέσο όρο θα κατασκευάζουν 14 μέτρα σήραγγας την ημέρα, ενώ συνήθως οι επιδόσεις των αντίστοιχων μηχανημάτων ήταν έως σήμερα στα 9-12 μέτρα/ημέρα», 

ΠΗΓΗ Η Καθημερινή

 

 

Δύο αλλοδαποί ηλικίας 43 και 36 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος όπως διαπιστώθηκε, ήταν δραπέτης φυλακών, συνελήφθησαν στο Γαλάτσι  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δράσεων της Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από έρευνα σε οικία στο Γαλάτσι, ο 43χρονος βρέθηκε  να κατέχει πιστόλι των 9mm και γεμιστήρα με πέντε φυσίγγια. Στην ίδια οικία ευρισκόμενος ο 36χρονος, διαρκούσης της έρευνας, αποπειράθηκε να δώσει στον προαναφερόμενο πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς με στοιχεία τρίτου ατόμου και φωτογραφία του 43χρονου, με σκοπό να ματαιώσει τη δίωξη.

Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων του 43χρονου, διαπιστώθηκε ότι αναζητείται ως δραπέτης  Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο εξέτιε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Κατασχέθηκαν πιστόλι των 9mm με γεμιστήρα που περιείχε πέντε φυσίγγια και ένα πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Οι συλληφθέντες,κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, πλαστογραφία και υπόθαλψη εγκληματία,οδγηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ NEWS.GR

 

Σε συνέντευξή του στην ΕΤ1, ο σκηνοθέτης  Ντίνος  Κατσουρίδης   δείχνει και αφηγείται τις γειτονιές της Αθήνας της καρδιάς του , κυρίως μέσα από την ταινία "Θανάση πάρε τ'όπλο σου" (1972) με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο..
Διάφορες στιγμές της ταινίας .... μας φέρνουν 50 χρόνια πριν ,στο Γαλάτσι της δεκαετίας του 70' 

Μια αγνώριστη Λεωφόρο Γαλατσίου-Πλατεία Λιναρά(4'15) , ένα ερειπωμένο Καμίνι ,ένα ήσυχο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου με το Καφενείο του Μεταλινού(21'40) ...τα Τουρκοβούνια (29')....

Απολαύστε λοιπόν  κάποια λεπτά νοσταλγικού ταξιδιού .στο ....παρελθόν, με τον μοναδικό και αξέχαστο Βέγγο.Στο Γαλάτσι μας ....το οποίο  ξεκινούσε ένα ταξίδι , που θα τό μεταμόρφωνε σε πόλη...(τσιμεντένια δυστυχώς)

 

………………………………………………………………………………………………...........................................................................

Στην ταινία βλέπουμε το  "Καμίνι" του Γαλατσίου  ερειπωμένο τότε και μια οδό Καραϊσκάκη ,διαφορετική ...αγνώριστη για τους νεώτερους

Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Βέγγος με το φορτηγό του που πασχίζει να το ξεπληρώσει, φαίνεται να περνά μπροστά από το "Καμίνι" ερχόμενος από την οδό Βαλτετσίου, στρίβοντας στη συνέχεια στην Καραϊσκάκη.Αφού κάνει μια στάση για μετακόμιση στη γωνία Καραϊσκάκη & Ζαλόγγου ...φτάνει στην Λεωφόρο Γαλατσίου...που δύσκολα κάποιος θα αναγνώριζε σήμερα.

 

Καραϊσκάκη & Βαλτετσίου

 


Καραϊσκάκη & Ζαλόγγου

 ……………………………………………………………………………………………….......................................................

Στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου (διασταύρωση Λ. Γαλατσίου,Λ.Βεϊκου,Πρωτοπαπαδάκη,Αγίας Γλυκερίας),που σήμερα και με τις εργασίες του Μετρό, γίνεται χαμός από την κίνηση, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά πριν 50 χρόνια...Οι boomers θα θυμούνται σίγουρα το καφενείο του Μεταλινού

 

Στο 19' έως το 19'10  του βίντεο διακρίνεται η οδός Κουρτίου(Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα) στο ύψος της Οδού Αλαμάνας, όπου διακρίνεται και το Μικτόν Γυμνάσιο Γαλατσίου ,με τις αλάνες ...τότε δίπλα του.

 

 

……………………………………………………………………………………………….......................................................

ΥΓ :
Ένας συμπολίτης μας όμως , ο Νίκος Κιμουλάκης, τον οποίον και ευχαριστούμε ,γνωρίζει και την συνέχεια του Δρομολογίου για το μεροκάματο του Θανάση Βέγγου.Φτάνοντας στην Γαλάτσίου από Καραϊσκάκη ,την διασχίζει κάθετα και περνά απέναντι στην οδό Νάξου

Φαίνεται η ο οδός Νάξου (προς το τέρμα της) στο Γαλάτσι, στην οποία φθάνει το φορτηγό και προσπαθεί να ανέβει ανεπιτυχώς μια ανηφοριά, για να ξεφορτώσει τα πράγματα


Νεοανεγειρόμενη οικοδομή τότε – Σημερινή κατάσταση από το GoogleMaps/street-view

Η σκηνή που ο πρωταγωνιστής μεταφέρει το ψυγείο του πάγου στην πλάτη, αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των γειτόνων για πολλά χρόνια αργότερα, κυρίως για τις πολλές επαναλήψεις της μέχρι να πετύχει το τελικό πλάνο.

 

 

Το πρανές στο οποίο ανεβαίνει ο πρωταγωνιστής (Βέγγος), αποτελεί την κατάληξη επί της οδού Νάξου, του λόφου στον οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα. Το κομμάτι αυτό (το «βουναλάκι» στην γλώσσα των πιτσιρικάδων της εποχής) παρέμεινε για πολλά ακόμη χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας ανοικοδόμητο. Σήμερα την θέση του καταλαμβάνουν τέσσερις πολυκατοικίες.

 

 


 Διόρωφη κατοικία σε πλάνο της ταινίας  – Σημερινή κατάσταση από το GoogleMaps/street-view