e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Οι Βορειομακεδόνες κατάλαβαν-βίωσαν πολύ γρήγορα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εξασφαλίζει δείπνα με χρυσά κουτάλια στα Ευρωπαϊκά τραπέζια, όπως τους παραμύθιαζαν. Με την εν λόγω συμφωνία <<διπλωματικό κομψοτέχνημα>> κατά τον Κοτζιά που είχε αναλάβει να κάνει την Αμερικάνικη δουλειά,( σημ. δική μου; βρώμικη)

 απλώς επισφραγίστηκε η παρουσία των ΗΠΑ εκεί. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, ότι στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας και Κοσόβου, σε έδαφος και από τις δύο χώρες, είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό. Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών: Να αρθούν οι Ελληνικές αντιρρήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ώστε η Ουάσιγκτον να "σύρει" και θεσμικά τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο μέτωπο κατά της Ρωσίας ενσωματώνοντας κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή με την παράλληλη δημιουργία "φραγμού" στην επιρροή της Μόσχας στα δυτικά Βαλκάνια.

Λειτουργώντας σκόπιμα ή εν αγνοία τους ως υπάλληλοι των ΗΠΑ, οι τότε ηγεσίες των δύο χωρών (Τσίπρας - Κοτζιάς, Ζάεφ) έπαιξαν και έχασαν με το πολιτικό τους μέλλον, αλλά και με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών τους, τα οποία τελικά δε συμπίπτουν ντε και καλά με τις αμερικανικές στρατηγικές επιδιώξεις στην περιοχή και τον κόσμο.

Ο δίχως τέλος πόλεμος στην Ουκρανία στη καρδιά της Ευρώπης προϋποθέτει στοίχιση ευρωπαϊκών υποτελών ή φόρου υποτελών κρατών και προτεκτοράτων πίσω από το άρμα των ΗΠΑ. Το που οδηγεί αυτή η ΑΠΑΤΗ (διότι περί αυτού πρόκειται όταν κρύβονται οι βαθύτεροι στόχοι μιάς συμφωνίας όπως αυτή των Πρεσπών) το βλέπουμε σήμερα κατ' αρχάς στο συσχετισμό των δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας με την ενίσχυση του εθνικισμού.

Δεν υπάρχει άλλωστε ισχυρότερο καύσιμο για τον εθνικισμό από τις προσδοκίες που διαψεύδονται. Με τις συνέπειες αυτής απάτης βρίσκεται αντιμέτωπο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως φαίνεται από τις κοκορομαχίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών που προκάλεσε με τις δηλώσεις της η νέα Πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί το κομψοτέχνημα του Κοτζιά, η δε Ν.Δ. απλώς σπεκουλάρει, καθώς δεν είναι και εύκολο να παραδεχτεί ότι συνεχίζει να υλοποιεί αμερικάνικες οδηγίες όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση, όπως προβλέπει η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα και υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις πήρε την εξουσία.

 (Aπό το "Ποντίκι" της 16ης Μαϊου 2024)

Για την αντιγραφή του και προσυπογράφοντας 

Γιαννης Κατσώνης του Θανάση

 

Είναι γνωστό ότι το Κλειστό στο Παλαί Γαλατσίου είναι νοικιασμένο και λειτουργεί ως μουσικό θέατρο. Είναι επίσης γνωστές οι σχέσεις του θεατρώνη με την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία οικογένεια από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέδρασε προκειμένου να "παραδοθεί" στον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι με ποιους οικονομικούς όρους και όχι μόνο, αφού ο Δήμαρχος μετά από 8 χρόνια επιμένει να μη δίνει επαρκή στοιχεία  προκειμένου να διαπιστωθεί αν το τίμημα είναι ανάλογο του χώρου ή είναι προκλητικά υποτιμημένο

Πέρα από τις  όποιες θετικές οι αρνητικές πολιτικές προεκτάσεις μπορεί να έχει η εκδήλωση της Αλβανικής Εθνότητας στην οποία θα μιλήσει ο Αλβανός Πρωθυπουργός, προκύπτει εύλογη απορία:

Τελικά ο  διαχειριστής του Παλαί Δήμος Γαλατσίου, δεν έχει κανένα λόγο επί του προκειμένου; Και ποιες  οι ευθύνες του Δημάρχου Γαλατσίου που διαρκώς υποχωρεί σε αλλότριες εντολές,  με συνέπεια ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης Γαλατσιώτικος Λαός να έχει τη αντιμετώπιση του φτωχού συγγενή;

 

Γαλάτσι 10 - Μαΐου - 2023

Γιάννης Κατσώνης του Θανάση

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

Διάβασα , όπως άλλοι, στην «Καθημερινή»   της Κυριακής ,  περικοπές  από τα απομνημονεύματα του  Σόϊμπλε  , σχετικά με την <<κρίση χρέους>> της Ελλάδας.

Περιγράφει  τις συναντήσεις που είχε με τους Έλληνες Πρωθυπουργούς και Υπουργούς ( Σαμαράς – Βενιζέλος – Τσίπρας – Βαρουφάκης – Τσακαλώτος... ) , αξιολογεί  την στάση τους και την συμπεριφορά τους  και αναφέρει τις προτάσεις του  για το ξεπέρασμα της Ελληνικής κρίσης ( όλες, ομολογεί,  επώδυνες για  τον Ελληνικό λαό).

Μεταξύ αυτών,  και την προσωρινή έξοδο  από το Ευρώ, την επαναφορά στο εθνικό νόμισμα, στην γενναία υποτίμησή του, στην απόκτηση  ανταγωνιστικότητας  της Ελληνικής οικονομίας και η χώρα ,  να ξαναμπεί  στο ευρώ ,  << έτοιμη>>, κι όχι  ανέτοιμη όπως την έβαλαν στην ζώνη του ευρώ με αποτέλεσμα  την υπερχρέωση και τα μνημόνια .

 

Χοντροκομμένος αντικομμουνισμός από ένα ημιμαθές κακέκτυπο των αλήστου μνήμης θεωρητικών Σάββα Κωνσταντόπουλου και Γεωργαλά που έκαναν επαγγελματική καριέρα στο είδος. Νομίζω είναι ανόητο να αντιπαρατεθεί κανείς ως προς αυτά με το γνωστό κουκουλοειδές που ανασκαλεύει τον ιδεολογικό απόπατο περασμένων χρόνων, ανασύρει πονήματα και υποδορίως  προσθαφαιρεί τσιτάτα διαμορφώνοντας τα περισπούδαστα γραφόμενά του.    

Καλύτερα από κάθε άλλο, στην περίπτωση του Πεζοπορούντα Σκαλουμπακοειδούς αρμόζει το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη και του το αφιερώνω:

 

Όσο μπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ του ΘΑΝΑΣΗ

Υ.Γ.1  Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας

Υ.Γ.2  Ποτέ μην καταπιάνεσαι με πράγματα που αγνοείς. Το πιθανότερο είναι να γελοιοποιηθεις (Κινέζικη παροιμία)

Υ.Γ.3  Η στράτευση μεγαλοαστών ή και βολεμένων στην υπόθεση της εργατικής τάξης είναι από περίσσευμα συνείδησης και είναι εύσημο. Σε αντίθεση με αυτούς που όταν από τη μια τσέπη τους μπένουν χρήματα και από την άλλη δραπετεύει η ιδεολογία τους.

 

Στην Καισαριανή η ανάλγητη διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, απαλλάσσει τις οικογένειες από το χαράτσι των τροφείων των παιδικών σταθμών και βρίσκει ισοδύναμα από τα αναξιοπαθούντες επιχειρηματικούς Μίδες. Με άλλα λόγια υπονομεύει την ανάπτυξη. Δηλαδή τι θέλει να πετύχει στην Καισαριανή η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης; Να χτυπήσει τους πυλώνες του συστήματος υπονομεύοντας την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων;  Στην Καισαριανή., στην Πάτρα και αλλού, οι κομμουνιστές θέλουν να γίνουμε Σοβιετία;  

Η πληροφορία ότι στη σκέψη της εφαρμογής παρόμοιας απόφασης και στο Δήμο Γαλατσίου. ο δικός μας Δήμαρχος υπέστη  ελαφρό εγκεφαλικό, είναι εξ ολοκλήρου ψευδής. Πάντως μια ταραχή την ένιωσε. Γρήγορα όμως απέκτησε την αυτοκυριαρχία του και διαβεβαίωσε αρμοδίως ότι παραμένει πιστός στρατιώτης της αντιλαϊκής πολιτικής που επιτάσσει η ομογάλακτη του κυβέρνηση.

Στη δε σκέψη να διεκδικήσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που δικαιούται ο Δήμος Γαλατσίου και παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση, μια εφίδρωση μαζί με μια υπογλυκαιμία την υπέστη. Γρήγορα όμως συνήλθε. Και αμέσως διαβεβαίωσε τους πάτρωνές του ότι παραμένει πιστός στρατιώτης και ότι οι Σουπερμαρκετάδες ή οι τηλεφωνικές εταιρείες ας πούμε, δεν έχουν να φοβηθούν για κάτι. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην επιχείρηση τσιμεντοποίησης ελεύθερων χώρων όπως η πλατεία Ηνιόχου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ του ΘΑΝΑΣΗ

 

Υ.Γ. 1 ΠΡΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΝΤΑ ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ: Μπλα..μπλα..μπλα.. περί άλλων τυρβάζεις. Κάτι για την Δημοτική ταμπακιέρα, γεμάτη με αρνητικές πράξεις και αρνητικότερες παραλήψεις; 

 Υ.Γ. 2 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ: Ο Χατζηαβάτης στον Βεζύρη!! "Άφεριμ εφέντιμ".