e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Μια χιουμοριστική ανάρτηση στο facebook που αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα. Μια σκέψη που κατά βάθος έκαναν όλα τα παιδιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της  χρονιάς  ή αυτής της βδομάδας. 

Μπορεί να ιδωθεί  ως η αποτύπωση της αποτυχίας. Δεν πέτυχα ως τώρα όλα, όσα περίμενα, ήλπιζα, ήθελα. Η αποτυχία με καταπίνει.  Δε θέλω να το παλέψω άλλο. Το ρίχνω στην πλάκα, στο σορολόπ. Οι άλλοι: με περνάνε για αδιάφορη. Εγώ: μπορεί και να μη με νοιάζει, μπορεί και να με νοιάζει, μα να μη μπορώ πια να το αλλάξω, μπορεί να στενοχωριέμαι βαθιά μέσα μου και το ρίχνω στην πλάκα να ξεχαστώ.

Μπορεί να μεταφραστεί ως συμβιβασμός. Το παλεύω. Δε μου ήρθαν όλα όπως νόμιζα. Η εφαρμογή της πραγματικότητας, είναι λίγο διαφορετική από το σχεδιασμό της. Δε θα πιάσω τον πρώτο στόχο μου, καθώς δείχνουν τα πράγματα. Ωστόσο θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου έτσι. Ή έτσι. Ή αλλιώς. Δεν είναι όλα κόκκινα ή μπλε. Επιτέλους καταλαβαίνω ότι υπάρχει και το μωβ, το ροζ. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Παρηγοριέμαι. Ή έτσι θέλω να λέω.

Μπορεί να είναι μια επανάσταση. Οι γονείς μου παλεύουν για μένα από τα μικράτα μου. Πληρώνουν για μένα, αγοράζουν για μένα, τρέχουν για μένα, ζουν για μένα. Τι μου ζήτησαν; Ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μια συγκεκριμένη πόλη, μια καριέρα, που ίσως εκείνοι δεν κατάφεραν. Δεν τους το χρωστάω; Ναι. Όχι. Όχι. Χρωστάω σε  μένα. Να είμαι αυτό που μου αρέσει. 

Μπορεί να είναι ένα όνειρο. Ένα από αυτά τα απίστευτα, εφηβικά όνειρα, τα τόσο απίθανα να συμβούν. Τα τόσο όμορφα. Να μπορείς να γίνεις, να είσαι αυτό που θες, αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι το τόσο άπιαστο. Κανένας συμβιβασμός, μόνο το απόλυτο όνειρό. Το εκατό τοις εκατό. Να γίνεις πριγκίπισσα. Να πετύχεις. Να είσαι ευτυχισμένος. Να κάνεις όσα ονειρεύεσαι. Να ζήσεις μια χαρούμενη ζωή. Να υπάρξεις στον απόλυτο έρωτα. Να πεθάνεις χαμογελαστός. 

Το ραδιόφωνο παίζει το τραγούδι «big girls cry”. Κάτι ξέρει. Μπορεί μόνο να με ειρωνεύεται

Tης Ειρήνης Χατζούδη

 

 

Του Πέτρου Κατσάκου

Ήταν Σεπτέμβριος του 2013, όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε η κατάργηση 595 οργανικών και προσωρινών θέσεων προσωπικού καθαριότητας (κενών και καλυμμένων), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης του υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι υμνητές των Μνημονίων και πιστοί υπάλληλοι των δανειστών αποφάσισαν τότε να ξεκινήσουν το περίφημο ξήλωμα του δημόσιου τομέα από 595 χαμηλόμισθες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τους δύο υπουργούς ως ο πιο αδύναμος κρίκος της εργασιακής αλυσίδας.

Στις 11 Μαΐου του 2015 οι 595 καθαρίστριες με δάκρυα χαράς ξέστησαν τη σκηνή που είχαν για 571 ημέρες ως σπίτι και κάστρο του αγώνα τους και σήκωσαν ένα πανό που έγραφε: «Οι 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες νίκησαν και συνιστούν 595 super active κατά των λεκέδων της υποκρισίας». Φορώντας τα κόκκινα γάντια τους οι καθαρίστριες γιόρτασαν τη δικαίωσή τους στην Καραγεώργη Σερβίας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψή τους. «Με κρύο, με ζέστη και με βροχές ήμασταν εδώ, μέρα και νύχτα, σε έναν αγώνα ώς το τέλος», λέει η Δήμητρα Μανώλη, φορώντας ένα μπλουζάκι που γράφει «595 καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα καθαρίζουμε για σας». Δίπλα της η Δέσποινα Κωστοπούλου να λέει πως «μετά από 22 μήνες αγώνα σε δρόμους και πλατείες, έφτασε επιτέλους η μέρα της δικαίωσης», υπενθυμίζοντας ότι «ο αγώνας μας πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους τους άγρια διωκόμενους εργαζόμενους που τέθηκαν στη διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο αγώνας τους έγινε σύμβολο μαχητικότητας. Η αξιοπρέπειά τους δεν λύγισε ούτε στην αστυνομική βία ούτε στη βία των συκοφαντών. Έμειναν όρθιες απέναντι στο ξύλο και τη λάσπη που τις φιλοδώρησαν οι απολογητές των απολύσεων. Στήθηκαν ώρες ατελείωτες έξω από εφορίες και υπουργεία. Έκαναν αμέτρητα χιλιόμετρα σε πορείες και διαδηλώσεις. Φώναξαν τα συνθήματά τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Στρασβούργο και το Παρίσι. Ξενύχτησαν έξω από δικαστήρια και μέσα σε νοσοκομεία. Πάλεψαν και άντεξαν. Αγωνίστηκαν και νίκησαν. «Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο πλευρό μας όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες, αλλά δεν έλειψαν δυστυχώς και κάποιοι που μας έδειξαν με το δάχτυλο στις τηλεοράσεις και έλεγαν ότι είμαστε οι καθαρίστριες με μισθό 3.500 και 4.000 ευρώ» λέει η Κωνσταντίνα Πετρούση, που μετράει ακόμα τα χτυπήματα από τα γκλομπ των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Για τη Δέσποινα Κωστοπούλου θα μείνει πάντα χαραγμένη στη μνήμη της «η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των χιλιάδων ανθρώπων που όλους αυτούς τους μήνες πέρασαν έστω και για να μας σφίξουν το χέρι στη σκηνή της Καραγιώργη Σερβίας». Η Δήμητρα Μανώλη μιλάει με ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς «που μοιράστηκαν μαζί μας την ελπίδα του αγώνα μας κατά της μνημονιακής κυβέρνησης και των πολιτικών που εφάρμοζε».

Ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προσδιορίζει τη διαδικασία και τα κριτήρια για την τοποθέτηση των 3.900 απολυμένων και διαθεσίμων, μεταξύ των οποίων και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση ειδική εγκύκλιο οι καθαρίστριες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για επαναπρόσληψη είτε στις θέσεις που υπηρετούσαν είτε σε θέσεις αντίστοιχων προσόντων σε άλλα υπουργεία ή κρατικές υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. Ο δρόμος για την οριστική επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος καθώς, όπως εξηγεί η Δέσποινα Κωστοπούλου, «υπάρχουν πολλές συναδέλφισσες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην δουλειά του αφού πολλές υπηρεσίας και συγκεκριμένα σε νησιά έχουν καταργηθεί και έχουν κλείσει τον τελευταίο χρόνο».

Φορώντας τα κόκκινα γάντια τους αποχαιρέτησαν πριν λίγες ημέρες τη σκηνή της Καραγιώργη Σερβίας. Έκλεισαν το βιβλίο με τις ευχές, τα λόγια συμπαράστασης και τις υπογραφές όσων συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους. «Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία του αγώνα μας για το δικαίωμα στη ζωή που κάποιοι μας στέρησαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο» λέει η Δήμητρα Μανώλη μετρώντας τις σελίδες και τις μέρες ενός αγώνα που ξεκίνησε μοναχικά το φθινόπωρο του 2013, όταν ακόμα μόνες τους και δίχως την παραμικρή συμπαράσταση αποφάσισαν να τα βάλουν με την κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου. «Δεν είχαμε χρήματα ούτε για τα εισιτήρια του λεωφορείου να πάμε χαράματα το πρωί να σταθούμε έξω από τις εφορίες της Αθήνας» θυμάται η Φωτεινή Νικηταρά εκείνα τα παγωμένα πρωινά του 2013, όταν «κανάλια και εφημερίδες μάς αγνοούσαν επιδεικτικά και μας είχαν εξαφανίσει από τις ειδήσεις μην τυχόν και χαλάσουμε το προφίλ του Σαμαρά και του Βενιζέλου που τότε έσωζαν την χώρα απολύοντας μια χούφτα γυναίκες των 500 ευρώ μισθό».

Το εμπάργκο της ενημέρωσης έσπασε αναγκαστικά για τα συστημικά ΜΜΕ όταν η κάμερα ενός ερασιτέχνη κατέγραψε τη σιδερογροθιά ενός αστυνομικού να κατεβαίνει ύπουλα πάνω στο κεφάλι της Φωτεινής Νικηταρά στην οδό Νίκης. «Χρειάστηκε κάποιες από εμάς να πάμε στα νοσοκομεία με ανοιγμένα κεφάλια και ραγισμένα πλευρά, για να συγκινηθούν ορισμένοι που τόσους μήνες έκαναν πως δεν μας έβλεπαν», συμπληρώνει η Δήμητρα Μανώλη, που ένιωσε στο πετσί της την καταστολή και τον αυταρχισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Χρειάστηκε η πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού "Στο Κόκκινο" και η συμπαράσταση της Χαρούλας Αλεξίου, που με τη συναυλία του Συντάγματος κατάφεραν να βάλουν στα δελτία των οκτώ τα δίκαια αιτήματα των 595 καθαριστριών. Ήταν το όνομα της Αλεξίου που υποχρέωσε τις τηλεοπτικές κάμερες να στραφούν στα υψωμένα χέρια με τα κόκκινα γάντια και να μεταφέρουν την εικόνα τους σε όλα τα σπίτια. «Δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες, οι δημοσιογράφοι, οι φωτορεπόρτερ και οι πολιτικοί που έδωσαν μια άλλη διάσταση στον αγώνα μας» λέει η Δήμητρα Μανώλη ξεχωρίζοντας «τα εκατοντάδες νέα παιδιά που βρέθηκαν δίπλα μας, που ξενύχτησαν μαζί μας εδώ στην Καραγεώργη Σερβίας και συμμετείχαν σε έναν αγώνα που, όπως είδαμε όλοι, κερδήθηκε στους δρόμους».

"Τη νίκη μας θα τη χαρούμε περισσότερο όταν το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι ζήσουν καλύτερες ημέρες, όταν φύγει το γκρίζο", υπογραμμίζει η Ευαγγελία Αλεξάκη, λέγοντας πως «τα κόκκινα γάντια, αυτό το εργαλείο της δουλειάς μας, έδειξαν τον δρόμο και θα συνεχίσουν να τον δείχνουν από εδώ και πέρα».

Καλή συνέχεια, κορίτσια...

 

Από την Αυγή

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου

Ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist έδωσε, νομίζω, ένα σαφές στίγμα. Διαπραγματευόμαστε, κάνουμε πίσω, έχουμε ήδη οπισθοχωρήσει σε βασικές μας θέσεις, όμως μέχρι εδώ ήτανε. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε ΓΑΠ ούτε Σαμαροβενιζέλοι. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις αναφορές του στο Κούγκι, έθεσε ένα ερώτημα ουσιώδες: "Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι;. Είναι κακή αυτή η αφήγηση αυταπάρνησης για την πατρίδα μας;"

Τολμάμε να το απαντήσουμε αυτό; Εδώ είναι τα ζόρια. Ποιους μνημονεύουμε σήμερα και τους θεωρούμε «ωραίους σαν Έλληνες» ; Εκείνους που τα κάνανε πλακάκια με τους Γερμανούς και θεωρούσαν παραλογισμό να αντισταθείς σε μια παντοδύναμη πολεμική μηχανή, ή τους άλλους, αυτούς που πολεμήσανε τα κατοχικά στρατεύματα και αγωνιστήκανε για την αντίσταση; Η καλή κοινωνία βέβαια και τότε, όπως και τώρα, βολευότανε με τους Γερμανούς εδώ, δεν τραβούσε και μεγάλα ζόρια. Και όχι μόνο εδώ – και την Γαλλία. Ποιος έγραψε ιστορία; Ο Φιλίπ Πεταίν που διορίστηκε επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης με έδρα το Βισύ, και συνεργάστηκε με τους Γερμανούς σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, η ο στρατάρχης Ντε Γκώλ που χάρισε στην  Γαλλία μιαν ένδοξη και against all odds νίκη που επιβραβεύτηκε και όταν κλήθηκε στην Γιάλτα από τους τρείς νικητές του πολέμου, Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ, Στάλιν και από την καταγραφή του ονόματός του με χρυσά γράμματα στην μεταπολεμική ιστορία και την επανεκκίνηση της Γαλλίας;

Κακά τα ψέματα – και τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου δεν γίνεται. Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και θετικής διάθεσης για συνεργασία και «αμοιβαία επωφελή λύση» σε βαθμό να έχει πια πρόβλημα με τα κόμματα που την στηρίζουν –τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝΕΛ. Με όλους τους τρόπους έχει δείξει ότι θέλει να «τα βρούμε», ότι θέλει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ, ότι θεωρεί την Ευρώπη σπίτι της, οικογένειά της, ότι υπάρχει στο DNA της. Η άλλη πλευρά όμως όσο βλέπει ότι κάνουμε ένα βήμα πίσω, βγάζει απ’ το συρτάρι και άλλες απαιτήσεις, και άλλα παράλογα αιτήματα. Τις τελευταίες λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει να γίνεται φανερό πως θέλει οπωσδήποτε να εξωθήσει την νέα Ελληνική κυβέρνηση σε ένα πλήρες αδιέξοδο, νομίζοντας πως έτσι η Ελλάδα (με τους Πεταίν της) θα αναγκαστεί να κάνει πίσω, να φτωχοποιήσει ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, να δεχθεί την από κάθε άποψη υποτίμησή της – για να πάρει την δόση της και να εξασφαλίσει άλλον έναν μήνα, ένα 15νθήμερο στην ευρωζώνη και αυτό το ρημάδι το Ευρώ που έγινε πιά ύψιστη  αξία και «ιδανικό» για χάρη του οποίου όλα και όλοι πρέπει να θυσιαστούν – και να πεθάνουν και να αυτοκτονήσουν και να τρελαθούν.

Ο Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενό του που αναδημοσιεύουμε και εμείς σήμερα, σχολιάζοντας το «Ποτάμι» αναρωτιέται σε άρθρο του στο tvxs.gr: «Εκτός πια και αν τραυλίζουμε ακόμη και όταν χρειάζεται να υπερασπίσουμε την ιστορία και τα δίκαια μας. Παράλυτοι από τον φόβο, εκλιπαρώντας τον Αγά Σόιμπλε να μας λυπηθεί. Ή να μας σφάξει για να αγιάσουμε.» Και ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist, ξεκαθαρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε άμεσα υπό τις εξής προϋποθέσεις:  

-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,

-να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,

-αναδιάρθρωση του χρέους

-ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Και, συγχρόνως, «κατέστησε σαφές ότι οι προτεινόμενες από τους θεσμούς αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.»

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά πως τελικά ΔΕΝ τα βρίσκουμε – άρα βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μια νέα κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί και είμαστε έτοιμοι για την ρήξη –που ποτέ μας δεν θελήσαμε.

Ένα είναι το σίγουρο. Κάναμε πίσω σε βαθμό παρεξηγήσιμο. Δεν έχει άλλο «πίσω».

 

Μέχρι εδώ ήτανε.

Του Αρη Δαβαράκη

Από "toPortal.gr"

 

Του  Ίκαρου Πετρόπουλου                                     

Αλήθεια, πως προσέρχεσαι σε μία συγκέντρωση όπου ο εισηγητής(Γιάννης Μπαλάφας) δεν σου  είναι ασυμπαθής, οι δε διοργανωτές είναι συμπολίτες γνωστοί, φίλοι που αισθάνεσαι τη φιλική τους προδιάθεση;          

Βγάζεις και καταθέτεις όλα τα διλήμματα – ερωτηματικά που σε βασανίζουν, έστω κι αν δυσαρεστήσεις, έστω κι αν χαρακτηρισθείς;  

Αν δεν το κάνεις αυτό ,τότε τι έννοια έχει η ανταπόκρισή σου στο κάλεσμα;Με τη σκέψη λοιπόν ότι στη συγκέντρωση υπάρχουν πιο ενημερωμένοι άνθρωποι για να σε φωτίσουν προσέρχεσαι και ρωτάς:‘’ Σύντροφοι,  πως συμβιβάζονται οι παρακάτω  φράσεις - κλειδιά , που συνιστούν κυρίαρχες θέσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ήτοι:

 ‘’ έντιμος συμβιβασμός ‘’, ‘’ κόκκινες γραμμές ‘’ ’’ όχι ρήξη ‘’ ‘’Η εντολή που έχω λάβει είναι μέσα στο Ευρώ ‘’’’ θα έχουμε συμφωνία ‘’ ‘’ Δημοψήφισμα ‘’ κ.λ.π.

Έχουν μεταξύ τους συνάφεια τα παραπάνω ; Δεν έχουν έντονο το στοιχείο της αντίφασης, του αδιεξόδου; Δεν αποφεύγεις βέβαια και σχολιάζεις, σε χαμηλούς τόνους, την αναδιοργάνωση ( ; ) της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές ( Βαρουφάκης , Τσακαλώτος ….). Στέκεσαι και στον εκκωφαντικό ενικό του πρωθυπουργού στην συνέντευξη στον Χατζηνικολάου.  ’’Δεν θα έχω άλλη επιλογή ’’   ‘’Θα κάνω δημοψήφισμα’’ ‘’                                                                                                       

Και επειδή νιώθεις ότι δεν είπες τίποτα δικό σου, αμολάς ένα ακόμη καταλυτικό ερώτημα :

Διανοείσθε την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος ,έστω κι αν το έχει κερδίσει η κυβέρνηση; 

Τέλος,ατενίζοντας τον Γιάννη Μπαλάφα που υπομονετικά προσέρχονταν και παρακολουθούσε αμίλητος τις συνεδριάσσεις στο Δημαρχείο της ‘’ Κίνησης φορέων και πολιτών Γαλατσίου Ν.Ιωνίας και Ε΄Δημοτικής Κοινότητας για την διάσωση του παλαί‘’ τον ρωτάς:  ‘ Τι κάνουμε τώρα σύντροφε;

Του εξομολογείσαι ότι, τώρα,  3,5 μήνες μετά τις εκλογές, όταν αρκετοί συνοδοιπόροι μας για το Παλαι βρίσκονται σε υπουργικές θέσεις, η ακινησία για το θέμα αποτελεί και κόλαφο για τους Γαλατσιώτες που είχαν ενεργοποιηθεί και επιμένουν να παραμένουν ενεργοί. 

Και ο Δήμος τι κάνει για το ΠΑΛΑΙ ; σε αιφνιδιάζει

Η πρόχειρη ανταπάντηση ήταν: ΄’ότι κάνει ο  ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, κάνει  και αναπόφευκτα  κεντρικά.                        

Δηλαδή τίποτα!                    

………Συνεχίζεται

 

YΓ. Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής Β' Αθηνών του Σύριζα και Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

Άρκεσε ,για μία ακόμη φορά ,κάποια  δήλωση κάποιου νέου πρόεδρου ερασιτεχνικής ομάδας , γιά να ανάψουν τα τέλια, ότι δήθεν η ΑΕΚ αποφάσισε (!) να εγκαταστήσει τα αθλητικά τμήματά της στο ‘’ ΠΑΛΑΙ ‘’.Το περίεργο  είναι   ότι τα σχετικά δημοσιεύματα μιλάνε για επαφές ΑΕΚ και Δήμου Γαλατσίου και αφήνουν …οσμή συμφωνίας του τελευταίου!                                                                                                                                      

Έτσι, εμείς οι Γαλατσιώτες , γινόμαστε υποκείμενα -   δέκτες πληροφοριών άλλων,κι όχι του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου, για το κορυφαίο θέμα της πόλης – περιοχής, όταν μάλιστα ένδεκα ολόκληρα χρόνια διεκδικούμε το αυτονόητο και με πράξεις ,διαβήματα, υπομνήματα, συναυλίες ,ημερίδες, και κάθε είδους διαμαρτυρίες, έχουμε ταυτίσει την ιστορία του ΠΑΛΑΙ  με την ιστορία της πόλης που ζούμε.    

                                                                                                                                                                                     

Στην ιστορία  της πόλης και του ΠΑΛΑΙ εντάσσονται και  οι απροκάλυπτες δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και Δημόσιους παράγοντες ότι η εγκατάσταση θα δοθεί στην ασφυκτιούσα νεότητα της περιοχής που στενάζει από απαράδεκτη έλλειψη υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού.                                                                                                                                                                              

Συμπέρασμα :  

  • Κανένας, μέσα η έξω από τη πόλη, δεν  μπορεί να μιλάει και να αποφασίζει για το ‘’ εθνικό ‘’ θέμα της περιοχής, ερήμην της πόλης και του κινήματος                
  • Καμία τοπική θεσμική αρχή μπορεί να ‘’ αγνοεί ‘’ το θέμα και να μη συμπορεύεται με την ευνοική συγκυρία .Τούτο, ανεξάρτητα προεκλογικών αναφορών ,ακόμη και παραλείψεων αναφοράς στο θέμα. Το ‘’ ΠΑΛΑΙ ‘’δεν παρακάμπτεται,δεν εκχωρείται!!!                                                                                                              
  • Ο φύσει και θέσει αρμόδιος Δήμος Γαλατσίου είναι υποχρεωμένος, όχι μόνο να επικαιροποιήσει τη θέση του για το ΠΑΛΑΙ ,αλλά να ορίσει την Δημοτική πολιτική του κάτω από το φως των προσφερόμενων νέων εξελίξεων και να   ηγηθεί της διαχρονικής  προσπάθειας της πόλης για να νοιώσει ,επί τέλους, ο απλός πολίτης  ότι τη μάχη δεν κερδίζουν πάντοτε οι μεγαλοπαράγοντες των  επιχειρήσεων, των Σωματείων ,της διαπλοκής….. 

                                                                                                       

Γαλάτσι 1η Μάη 2015

 Ίκαρος Πετρόπουλος

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

Ποτέ δεν θα μηδένιζα τη προσπάθεια ανθρώπων που ασχολούνται και παράγουν  πολιτιστικό έργο είτε σε επίπεδο Δήμου, είτε Συλλόγων, ακόμη και ατομικό. Ούτε, βέβαια ,θα έφθανα στην υπερβολή εκθειάζοντας  ανύπαρκτο η μέτριο έργο.                                                                                                                                    

Όμως ,  όσο αδιάφορος κι αν ήμουνα ,ακόμη κι εχθρός της ΔΡΑΣΗΣ να ήμουνα, δεν θα μπορούσα να μην καταγράψω τις επιδόσεις της Θεατρικής ομάδας του φορέα μας .Πόσο μάλλον αν διεκδικούσα ρόλο μπροστάρη, έστω καταγραφέα τοπικών ειδήσεων, που δυστυχώς δεν είναι πολλές.                                                                      

Η  απάντηση – πρακτική των τοπικών εντύπων  είναι:                                                              

"Βγάλτε ένα δελτίο τύπου να το δημοσιεύσουμε".Το κάνουμε κι αυτό. Όμως δεν συνηθίζουμε να γλείφουμε τα γένια μας,  ούτε μας αρέσει να προβάλλουμε έργο που παράγουμε, αλλά αφορά στη κοινωνία ! Διαχρονικά για την ποιότητα της δουλειάς της θεατρικής ομάδας της ΔΡΑΣΗΣ μιλάει η αθρόα προσέλευση και στήριξη του κόσμου της περιοχής.                                                                                                                                        

Όμως, αυτό που έγινε το Σαββατοκύριακο 5 – 6 Απριλίου στο ΚΝΩΣΟΣ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.  Εδώ μιλάμε για πραγματικό θέατρο .Και πραγματικό θέατρο υψηλών απαιτήσεων,  φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση σε μια περιοχή χωρίς στοιχειώδη υποδομή που οι κρατούντες δεν υποπτεύονται καν το πολύτιμο ρόλο του πολιτισμού.      

                                                                                                 

Στη θεατρική ομάδα της ΔΡΑΣΗΣ συμπίπτουν ‘’ τρελοί’’ που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί που τόλμησαν και ανέβασαν ΜΠΡΕΧΤ και μάλιστα τον ‘’ Κύκλο με την Κιμωλία.’ ’Ξέραμε  ότι η  Θεατρική ομάδα μας έχει ένα πολυάριθμο  ακροατήριο που σπεύδει σε κάθε πρόσκλησή της. Όμως τέτοια κοσμοσυρροή δεν την περιμέναμε                                                                                                                

Όλοι νοιώσαμε  ότι με τέτοια στήριξη του κόσμου, συνεχίζουμε , σε ένα δρόμο με  ενδιαφέροντα και πολιτιστικές νίκες .    

                                                                             

Είναι τούτο μία παρόρμηση – εφαλτήριο για ‘’παραπάνω πράγματα ‘.’ Και όλα τούτα οφείλονται και στην εξαιρετική παράσταση αλλά και   στο κόσμο ,το τόσο πολύ κόσμο, που για δύο ημέρες παραγέμισε το ‘’ Kνωσος’’ ( ιδιαίτερα το Σάββατο που απαγοητεύσαμε αρκετούς αναγκαστικά όρθιους πολίτες) .Ένα κόσμο που, καταλάβαινε, επιβράβευε ,ζητούσε ,παρότρυνε .                                                  

Μέσα από τα ποικίλα σχόλια κι εκφράσεις του κόσμου καταλάβαινες:                                                                                          

Προχωρήστε, όπως απόψε αλλά και παραπάνω ακόμη. Μπορείτε. Το θέλουμε κι εμείς !                                                                                                                                          

Το Σάββατο 5.4.15,  από κοντά και την Κυριακή 6.4.15  από απόσταση, ένοιωσα ευτυχισμένος για την 14/ετή θητεία μου στη ΔΡΑΣΗ.

 

ΥΓ,Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Μπουλούτη

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

Χαμός γίνεται με τις διαρροές και τις φήμες από το χτεσινό Eurogroup αλλά η αλήθεια είναι πως χτες η ελληνική αποστολή παρουσίασε στις Ευρωπαίες εταίρες τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας, και οι Ευρωπαίοι ζήλεψαν και θέλουν να τα χρησιμοποιούν κι αυτοί. Το χαρτονόμισμα της νέας ελληνικής δραχμής -που αξίζει όσο 30 ευρώ- έχει πάνω τον Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος είχε πει «Εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει ένας μαλάκας, μια πουτάνα και ένας ρουφιάνος. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή.»

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης επιλέχτηκε για το χαρτονόμισμα των δυο δραχμών, εξαιτίας της εμβληματικής φράσης του «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι άφραγκος».

 

Μανώλης Γλέζος ήταν ο ιδανικός για το χαρτονόμισμα των πέντε δραχμών, ώστε να θυμίζει στους Γερμαναράδες πως θα πρέπει επιτέλους κάποτε να πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

 

Η Μελίνα Μερκούρη είναι το δέκα το καλό, ενώ η επιλογή της ικανοποιεί τόσο τους πασόκους που σήμερα είναι ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

 

Στις 20 δραχμές, ο Γιάννης Ρίτσος, ώστε να ικανοποιηθεί ο κόσμος της Αριστεράς αλλά και να διεμβολιστεί το ΚΚΕ που σήμερα διαβάζει Λένα Μαντά.

 

Ο Άρης Βελουχιώτης κοσμεί το χαρτονόμισμα των 50 δραχμών, για να θυμίζει στις Ευρωπαίες εταίρες πως η Ελλάδα δεν τραβάει κανένα ζόρι να γκρεμίσει όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη, να κλείσει τα σύνορα και να γίνει Κούβα. Με μπουζούκια.

Στο χαρτονόμισμα των 100 δραχμών, ο Μίκης Θεοδωράκης, γιατί, αν βάζαμε κάποιον άλλον, θα μας τρέλαινε με την γκρίνια του και θα μας έφερνε γρουσουζιά.

Τις νέες ελληνικές δραχμές -που θα αντικαταστήσουν τα ευρώ και θα είναι στο εξής το επίσημο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- φιλοτέχνησε ο Jo Di. Ο Jo Di είναι μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πληρώνεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Σε δολάρια.

Toυ Πιτσιρίκου

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

Χθες, Παρασκευή 27 Μάρτη, από το μεσημέρι μέχρι βράδυ, ο Α.Βαρελάς ,αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθήνας , μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, βρέθηκε στην έδρα της Ε’. Δημοτικής Κοινότητας   (Πατησίων 237 ), για μία εκτεταμένη συζήτηση με τους Συλλόγους της περιοχής σχετικά με τη καθαριότητα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Δ. Κοινότητας, συνάδελφο  κ.Διον. Αδαμόπουλο, που με διακριτικότητα διηύθυνε τη συζήτηση που αποδείχθηκε αποτελεσματική, γιατί ο κ. Α.Βαρελάς απέπνεε γνώση και ειλικρίνεια. Η ΔΡΑΣΗ και η ‘’ Κίνηση φορέων και πολιτών  Γαλατσίου, Ν.Ιωνίας και Ε΄Δημοτικής Κοινότητας για τη διάσωση του ΠΑΛΑΙ ‘’ ήταν εκεί .                                                                                                                          

Δεν θα σταθώ στα θέματα που θίχτηκαν,  ούτε στο ΠΑΛΑΙ  για το οποίο εμείς στο Γαλάτσι έχουμε να πούμε πολλά .Περιορίζομαι στο ότι, για μία ακόμη φορά,   ο αντιδήμαρχος, δηλώνοντας ότι εκφράζει τη πολιτική του Δήμου Αθήνας  και συνεπώς και του  Δήμαρχου κ.Γ. Καμίνη ,επανέλαβε με έμφαση τη γνωστή θετική  θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ετοιμότητά του να συμβάλλει με τεχνικούς του Δήμου μαζί με αντίστοιχους της περιφέρειας Ατιικής για  μία ΄΄ μελέτη’’. Γιά να  οριοθετηθεί, έτσι, η παραπέρα πορεία αξιοποίησης και της παράδοσης του ΠΑΛΑΙ  στη νεολαία και στο πολιτισμό της περιοχής.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Θα σταθώ ,όμως, στο ότι ο κ.Βαρελάς, αναγνώρισε ως μέγιστο θέμα την χρήση των δρόμων της πόλης για ‘’ αφόδευση ‘’ από ανθρώπους, ανέστιους η περιφερόμενους. Eκανε βέβαια και μία ιστορική αναφορά στο θέμα ξεκινώντας από το κλείσιμο των δημόσιων ,υπόγειων συνήθως, ‘’ ουρητηρίων’’ μετά τη διαμόρφωση των πλατειών και σταθμών του ΜΕΤΡΟ  στην Ομόνοια, στην Κάνιγγος, στην  Βάθης, στο  Σύνταγμα…Αναγνώρισε ,επίσης, ότι καμία μέριμνα δεν εκδηλώθηκε παρά την αύξηση της …ζήτησης.                                                                                                                                                                                      

Ο νους μου πέταξε και  στη πόλη μας, όπου το φαινόμενο έχει εμφανισθεί εδώ και καιρό ,ιδιαίτερα στα σύνορα με την Κυψέλη και  όχι μόνο σε πάρκα. Εχουμε πει ότι δεν είναι απλά θέμα καθαριότητας ,είναι θέμα πολιτισμού ο εθισμός μιάς κοινωνίας με το φαινόμενο της χρήσης του Δημόσιου χώρου και του δρόμου ως τουαλέτας, χωρίς αυτή ( κοινωνία )  να αντιδρά, όχι βέβαια πυροβολώντας τον "αποθέτοντα" δυστυχή που δεν τολμά να μπει σε μία καφετέρια  "να κάνει τη δουλειά του" , αλλά που δεν απαιτεί στοιχειώδη μέτρα.                                                                                                                                                                              

Όμως σε εμάς, στο Γαλάτσι, ακόμη κι εκεί που έχουν ληφθεί μέτρα δείχνουμε εντελώς αδύναμοι να τα υποστηρίξουμε με το να κάνουμε το αυτονόητο ,δηλαδή απλά, κάποιες φορές, να φροντίζουμε το πλύσιμο υφιστάμενων δημόσιων τουαλετών. Αναφέρομαι στις στεγασμένες δίδυμες τουαλέτες, μέσα στο Αλσος Βέικου, αριστερά της β΄εισόδου ( χωρίς φύλακα ) και του …Δημοτικού Ιατρείου, δίπλα στη παιδική χαρά. Εκεί η κατάσταση είναι αφόρητη. Ο κρίσιμος χώρος – τρύπα – των ‘’ τούρκικων’’ τουαλετών έχει επεκταθεί μέχρι την είσοδο του κτιρίου από τις ‘αποθέσεις’ όσων το επισκεπτονται. Και τούτο γίνεται αναγκαστικά,γιατί  "δεν γίνεται αλλιώς ", έως ότου ο Δήμος Γαλατσίου "ανακαλύψει", ότι ανήκουν στη δικαιοδοσία του και ότι έχει χρέος να δηλώσει  " παρών".

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου

Καθοριστικές κρίνονται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής θα γράφει το όνομά του με τρία γάμα, τέσσερα άλφα και εικοσιοκτώ σίγμα, ενώ θα πηγαίνει σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με ανοιχτή ρόμπα και χνουδωτές παντόφλες.

Σύμφωνα με τα ξένα δίκτυα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι τόσο cool που κάνει τον The Dude από το Big Lebowski να μοιάζει με καλόγρια.

Νομίζατε ότι θα γράψω για τις δηλώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ε; Χα! Σας την έσκασα.

Και τώρα νομίζετε ότι δε θα γράψω για τις...δηλώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ε; Χα! Σας την ξαναέσκασα.

Ποιος είναι cool τώρα, Γιάνη Βαρουφάκη;

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Μνημονίου και της ύπαρξης νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αν και αρνείται κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, συμφωνεί με την κατάργηση της Τρόικας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για ανάληψη μεταρρυθμίσεων, ενώ ούτε αυτός συζητάει κούρεμα του χρέους.

Τέλος, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος είπε "Μη στύβετε άλλο την Ελλάδα".

Βέβαια, δεν είναι να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, αφού η Ελλάδα δε χρωστάει φράγκο στις ΗΠΑ, οπότε ο Ομπάμα μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει. Δικά του είναι τα λεφτά;

Υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει ότι ο Ομπάμα είχε ταχθεί και υπέρ των κυβερνήσεων ΓΑΠ και Σαμαρά-Βενιζέλου - οπότε γιατί χαιρόμαστε; - αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι λίγο να έχεις τη στήριξη των ΗΠΑ όταν δεν κάνεις ό,τι σου λέει η Γερμανία.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωπαίοι πολιτικοί κι αξιωματούχοι στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μένει να τοποθετηθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ο Κιμ Γιονγκ Ουν κι ο Αντώνης Σαμαράς για να πάει ο Αλέξης Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις και να αναγκάσει τη Μέρκελ να υπογράψει την παραίτησή της.

Από την άλλη, οι παραπάνω δηλώσεις θα έπρεπε να προβληματίζουν τους κομμουνιστές της Κουμουνδούρου, αφού αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, στο τέλος όλοι οι καπιταλιστές θα ταυτιστούν με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του.

Τί σκ@τά Αριστερά είσαι όταν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφωνούν μαζί σου;

Στις επόμενες εκλογές όλοι ΚΚΕ, παιδιά!

Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ λέει ότι δε θέλει να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα - ζμπ⓪ύτɕαμας - αλλά μάλλον το παίζει δύσκολη, αφού σύμφωνα με απόρρητες πηγές μου, έχει στείλει μέσω του Σόιμπλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα ραβασάκι όπου του λέει να χωρίσει την Περιστέρα, να την αρπάξει - την Άνγκελα - από τις διαπραγματεύσεις και να χαθούν μαζί σε κάποιον φορολογικό παράδεισο για να χαρούν τον έρωτά τους με τα λεφτά από τις μίζες της Siemens.

Δε ξέρω αν όλα αυτά θα έχουν αίσιο τέλος για την Ελλάδα αλλά οπωσδήποτε είναι προτιμότερο να βλέπεις τον Ντάισελμπλουμ να στραβώνει με τον Βαρουφάκη παρά τον Γιούνκερ να ρίχνει σφαλιαρίτσες στον Στουρνάρα και τον Βενιζέλο.

Ό,τι κι αν γίνει τελικά, όποιος δεν καταλάβαινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε γίνει κυβέρνηση από το 2012, το καταλαβαίνει μια χαρά τώρα. Εκτός αν είναι εντελώς ηλίθιος. Και δυστυχώς υπάρχουν περισσότεροι ηλίθιοι από όσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα.

Για να μην πω ότι έπρεπε να έχουμε ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον βλέπουμε μέχρι στιγμής, από το 2009.

Κι εξηγούμαι. Πηγαίντε πίσω στο μακρινό 2009 και φανταστείτε την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με τους δανειστές κρατώντας μια χειροβομβίδα στο χέρι.

Τί θα συνέβαινε αν έβγαζε την περόνη; Θα ανατιναζόταν η Ελλάδα αλλά θα έπαρνε μαζί της κι όλους τους υπόλοιπους.

Και τί έκανε η Ελλάδα; Παρέδωσε τη χειροβομβίδα στους δανειστές. Άνευ όρων.

Λογικά, όλο και κάτι θα είχαν να χάσουν οι δικοί μας. Αποκλείεται να ήταν τόσο καθυστερημένοι. Από όλο και κάπου θα κρατούσαν οι ξένοι τον ΓΑΠ, όπως κρατούσαν αργότερα τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο - λέω εγώ τώρα.

Τέλος πάντων, αυτή τη χειροβομβίδα προσπαθεί να πάρει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω η χειροβομβίδα να υπάρχει ακόμα και να βρεθεί τρόπος να ξαναέρθει στα χέρια μας.

Έστω και με μια μπλόφα.

Άλλωστε, η Ιστορία αγαπάει πολύ τις μπλόφες. Όπως και τους μπλοφατζήδες

Του Ρομπέρτου Αντάμπαση

Aυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό.

Ουσιαστικά είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ; Η απάντηση είναι απλή και σαφής: Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις υπέταξαν το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου στο ταξικό συμφέρον της κυρίαρχης τάξης. Οι μετέπειτα αγώνες της Αριστεράς συνδύαζαν διαλεκτικά (ή έπρεπε να συνδυάζουν) το πατριωτικό (εθνική ανεξαρτησία) με το ταξικό (κοινωνική απελευθέρωση, σοσιαλισμός).

Σήμερα, εποχή της γενικής κρίσης του καπιταλισμού, το κεφάλαιο (με κυρίαρχο το χρηματιστικό), με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, δεν επιχειρεί απλώς να μεταφέρει τα αποτελέσματα της κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των υποτελών στρωμάτων. Επιδιώκει να καταστρέψει όσα κέρδισαν οι λαοί την περίοδο του αιματοβαμμένου καπιταλισμού (πληρωμή της εργατικής δύναμης, κράτος πρόνοιας, προοδευτική παιδεία κ.λπ.).

Με τον οικονομικό πόλεμο, ο επί του παρόντος νικηφόρος καπιταλισμός επιδιώκει να συνθλίψει τις κοινωνικές αντιστάσεις και ταυτόχρονα να σαρώσει τα κινήματα εθνικής ανεξαρτησίας. Η χώρα μας επιλέχθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης θεωρίας και πράξης. Γιατί; Επειδή λόγω ειδικών συνθηκών, αλλά και επειδή η εγχώρια κυρίαρχη τάξη, υποτελειακή από παράδοση, θα δεχόταν πιο εύκολα αυτόν τον εθνοκτόνο ρόλο.

Η τραγική ανθρώπινη περιπέτεια θα λυθεί ή με την καταστροφή της ανθρωπότητας ή με τη νίκη των δυνάμεων του σοσιαλισμού (καταστροφή του ενός πόλου της αντίθεσης ή και των δύο, κατά τη μαρξιστική αντίληψη της ιστορίας). Η «νομοτέλεια» ισχύει και για τη χώρα μας.

Ποιος θα έπρεπε λοιπόν να είναι ο στρατηγικός στόχος της δικής μας Αριστεράς; Ενας και μοναδικός: ο σοσιαλισμός. Αλλά: η κατάσταση της χώρας μας είναι καταστροφική. Υπάρχει όμως επαναστατική κατάσταση, προϋπόθεση για τη νίκη των δυνάμεων του σοσιαλισμού; Η απάντηση είναι δεδομένη και αρνητική. Το τι θα μπορούσε να γίνει με την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και του καθεστώτος της υποτέλειας συνολικά είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.

Συνεπώς: Με δεδομένες τις δικές μας συνθήκες, ο λαός της Αριστεράς ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Πώς έγινε το «θαύμα»; Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόταν στις ελπίδες των αριστερών: ήταν ένα πρόγραμμα «επαναστατικού» ρεφορμισμού. Αυτό που απαιτούσε η συγκεκριμένη «στιγμή».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε., με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό (ο στρατηγικός στόχος σημειωνόταν στο τέλος του προγράμματος, χωρίς συγκεκριμενοποίηση και -συνεπώς- χωρίς να πείθει).

Ποιοι ήταν λοιπόν οι βασικοί στόχοι του προγράμματος; «Θάψιμο» του μνημονίου. Επαναδιαπραγμάτευση και κούρεμα του χρέους. Οχι εκποίηση της κρατικής περιουσίας και γενικότερα του πλούτου της χώρας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα με κύριο στόχο το μεγάλο κεφάλαιο. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ. Βελτίωση μισθών και συντάξεων. Επαναπρόσληψη των απολυμένων και αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας (αξιολόγηση). Προοδευτική αναμόρφωση της παιδείας. Κατάργηση των «Συμβουλίων» στα ΑΕΙ και αποκατάσταση της νομιμότητας. Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και κατάργηση της υποταγής της έρευνας και της παιδείας στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επαναφορά της νομιμότητας και ανασυγκρότηση της ΕΡΤ, αρχίζοντας από μηδενική βάση. Αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

Σημείωσα τα κυριότερα σημεία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα αυτό δεν υπερέβαινε τα όρια του καπιταλισμού. Δεν ήταν πρόγραμμα ρήξης με την Ε.Ε. Ηταν όμως, εάν εφαρμοζόταν, ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού, που θα δημιουργούσε, ενδεχομένως, δυνατότητες για μια ριζοσπαστική-«επαναστατική» πορεία.

Συνολικά, το πρόγραμμα αυτό συνδύαζε διαλεκτικά το κοινωνικό με το πατριωτικό στοιχείο. Δεν επαγγελλόταν μια ανέφικτη (επί του παρόντος) επανάσταση. Ανταποκρινόταν όμως στις ανάγκες και στις δυνατότητες της «συγκεκριμένης κατάστασης» και ψηφίστηκε από τον λαό της Αριστεράς. Το πρόγραμμα καταπολεμήθηκε από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Εδώ θυμόμαστε τον Μπρεχτ: Δεν μας αρέσει η απόφαση του λαού; Να αλλάξουμε λοιπόν λαό!

Θα ήταν μήπως αποδεκτό αυτό το θετικά ρεφορμιστικό πρόγραμμα από τους λύκους της Ε.Ε., υπαλλήλους και αφεντικά; Η σύγκρουση θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί; Μια θετική απάντηση θα προϋπέθετε αφέλεια: υποτίμηση της αναλγησίας του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Γιατί κυρίως οι Γερμανοί αντέδρασαν με αυτή την απάνθρωπη σκληρότητα; Το βασικό, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν το πρόβλημα του χρέους. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι είχαν στόχο να συντρίψουν τη δυνατότητα μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Να σβήσουν το αχνό φως που φαινόταν να ανατέλλει στον ορίζοντα της ηπείρου και να επιβεβαιώσουν το δόγμα της αιωνιότητας του καπιταλισμού και του μονόδρομου.

Ημέρες διαβουλεύσεων, σκληρών μαχών, αναλγησίας των τοκογλύφων, αποκάλυψη της μικρότητας των υπαλλήλων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Κατάληξη σε μια απόφαση που εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ίδωμεν. Σημειώνω τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μείωση του ΦΠΑ. Δίκαιο φορολογικό σύστημα και -συνεπώς- φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Εκσυγχρονισμός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Ελεγχος των δημόσιων δαπανών. Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση και καταπολέμηση της διαφθοράς. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και προϊόντων καπνού. Μείωση του αριθμού των υπουργείων από 16 σε 10. Στον καθαυτό οικονομικό τομέα, εφαρμογή του μέτρου των δόσεων και αντιμετώπιση των τραπεζικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ. Πολιτική για την προώθηση της ανάπτυξης κ.λπ. Ολα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει και μια μη υποτελής αστική κυβέρνηση.

Ομως και σε αντίθεση με παλιότερες δεσμεύσεις: Δεν θα καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Επανεξέταση ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχουν προκηρυχθεί. Ενοποίηση οργανισμών, υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. Θα εκποιηθεί λοιπόν κρατική και μη περιουσία; Ο αρμόδιος υπουργός το αρνείται. Ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με οργανισμούς αντί για κατάργηση (αν «δεν πουλάμε», τι χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ;).

Επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης. Στην περίοδο αυτή θα ισχύει το σημερινό μνημόνιο; Επιτυχία ήταν η μείωση του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος», αυτής της απάτης σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Ως προς την εργασία: Αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. σε όλο το εύρος της νομοθεσίας (βέλτιστες πρακτικές!) Σχέδιο προσωρινής απασχόλησης για τους ανέργους.

Εξυπνη προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (έξυπνη αντί αποκατάσταση!) με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης (ευελιξία και δικαιοσύνη: ασύμβατες έννοιες). Ως προς την ανθρωπιστική κρίση: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κουπόνια τροφίμων (επιστρέφουμε στο 1941!). Και επίσης: εξασφάλιση ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (σολομώντεια λύση: και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη).

Δόθηκε μια σκληρή μάχη. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Να βοηθήσουμε το λαϊκό κίνημα για να μας βοηθήσει. Και ας μη βιαζόμαστε να καταδικάζουμε! Ας πιέζουμε προς ριζοσπαστικές λύσεις και ας είμαστε αντικειμενικοί όταν κρίνουμε. Και να ξέρουμε ότι το ρεφορμιστικό πρόγραμμα χρειάζεται χρήμα και το χρήμα το έχει ο εχθρός. Κριτική, ναι! Αλλά σοβαρή, επιστημονική και δημιουργική. Αν πέσει η κυβέρνηση, θα ξανάρθουν οι καταστροφείς της Ελλάδας. Και από κοντά, το φίδι της Χρυσής Αυγής. Εγινε ένα λειψό βήμα. Ας βοηθήσουμε το επόμενο.

Συντάκτης: Ευτύχης Μπιτσάκης

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών

Πρώτες μετά τις εκλογές ημέρες

Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ .Ψήφισα ,όμως, ΣΥΡΙΖΑ .  Έτσι έκρινα ότι πρέπει να κάνω, παρά την έμφυτη αριστερότερη ροπή μου. Ήταν από τις λίγες φορές που πήγα στη κάλπη με ειλημμένη απόφαση.Τώρα, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, νοιώθω καλά με αυτά που είδα και άκουσα από τα νέα δημόσια πρόσωπα ‘’ . Χάλασα ‘’λίγο από τις δηλώσεις Τσίπρα την  Κυριακή το βράδυ ,μετά το αποτέλεσμα.Τις βρήκα αναντίστοιχες με τη στιγμή. Είναι ,όμως, κάτι δευτερεύον.                                                                      

Για τα υπόλοιπα , τόσο από την ορκομωσία   , όσο από τις δηλώσεις στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, από τις παραλαβές των Υπουργείων και τις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις , αισθάνομαι καλά. Δεν τα φανταζόμουν καλύτερα. Έχουν άρωμα εμπιστοσύνης, προετοιμασμένων κινήσεων και εθνικής αξιοπρέπειας. Τι παραπάνω θα περίμενε κανένας από μία κυβέρνηση αριστεράς ,που προήλθε από κοινοβουλευτικές εκλογές και  υποχρεωτικά  συνεργάζεται  με ‘’ μη αριστερούς’;

Με δεδομένο ότι η όποια κοινωνική δραστηριότητά μου, χαρακτηρίζεται από ,χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα, συγκλίσεις, χωρίς βέβαια ποτέ να  κρύψω   τη ‘’ ταυτότητά’’ μου ( δεν θα το έκανα ποτέ ), η  συμφωνία με τους ΑΝΕΛΛ  και η ταχύτητα της επίτευξής της δεν με εξέπληξε, ούτε με ενόχλησε ,γιατί φαινόταν δεδομένη, μετά τη δεδομένη πεισματική άρνηση μιάς χαλαρότερης έστω πολιτικής θέσης των ‘’ πολύ αριστερών’’ δυνάμεων της χώρας.  Άλλωστε, ποτέ δεν συμβιβάστηκα με την θέση ότι ο διεθνισμός οδηγεί στην ακύρωση του πατριωτισμού που χαρακτηρίζει τους ΑΝΕΛ που οπωσδήποτε κουβαλάνε δεξιά κουλτούρα. Πάντα πίστευα ότι ο πατριωτισμός έχει αριστερό περιεχόμενο  όταν εκδηλώνεται κάτω από αριστερό ηγεμονισμό. Και ακόμη ως στοιχείο μπορεί να φέρνει σε σύγκλιση αριστερούς και μη αριστερούς, όπως έχει συμβεί σε κρίσιμες εθνικές στιγμές, όπως  τούτες  που περνάμε. Έτσι ,άλλωστε, γίνονται  οσμώσεις, έτσι κάνουν προοδευτικά  βήματα οι κοινωνίες.

Γιατί αποκαλύπτω τα συναισθήματά μου;Όχι μόνο γιατί  στη φάση αυτή, διακρίνω στη στάση,  στη συμπεριφορά και στα πρώτα  λόγια ειλικρίνεια που γίνεται κραυγαλέα σε σύγκριση  με ότι δέσποζε προηγούμενα στο κυβερνητικό βίο. Υπάρχει ένας ακόμη ισχυρότερος λόγος που συμπυκνώνεται στο ερώτημα:                                              

Αν αυτή η κυβέρνηση δεν πετύχει η  καταρρεύσει τι θα ακολουθήσει; Κάποιοι ,‘’ πολύ αριστεροί ‘, πιστεύουν ότι τότε  θα δικαιωθούν ακόμη περισσότερο .Τι δικαίωση, όμως, θα είναι από ένα λαό σε απείρως χειρότερη θέση απ αυτή που τον άφησαν τα μνημόνια και οι Τρόικες 2010 -2014, δηλαδή  με πολύ χαμηλότερο ηθικό και αντιστάσεις, εύκολη πλέον λεία στον ολοκληρωτισμό ,στον εξανδραποδισμό;                                                                                                                               Είναι,  όντως, ιστορικές οι στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός της !

Του  Ίκαρου Πετρόπουλου

28.1.2014 

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου