e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Στα πλαίσια των συζητήσεων της Δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις για την αγορά των οικοπέδων στο Παλιό Τέρμα με σκοπό την δημιουργία Κεντρικής Πλατείας ,πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των Δημοτικών Συμβούλων της Δημ. Παράταξης  "Λαϊκή Συσπείρωση " με τον Δήμαρχο 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των συναντήσεων που κάλεσε η δημοτική αρχή Γαλατσίου τις δημοτικές παρατάξεις, με θέμα το δανεισμό του Δήμου με σκοπό την  αγορά ακινήτων στο 
ΟΤ 19/τ97 για την δημιουργία Κεντρικής Πλατείας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/6 συνάντηση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου με τον δήμαρχο Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλο.

Στη συνάντηση αυτή, μετά την ενημέρωση που είχαν από τον δήμαρχο για τις εισηγήσεις του στο προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο της 22/6/2020, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απεύθυναν σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν κυρίως τα ζητήματα της χρηματοδότησης των επικείμενων αγορών, αλλά και τις μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν κατατεθεί για δάνεια προς τον δήμο, ενώ τέθηκαν και ορισμένες ερωτήσεις για τη διαμόρφωση της πλατείας, παρόλο που δεν τίθεται ως θέμα συζήτησης στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο.

Οι ερωτήσεις αυτές, θα τεθούν από την Λαϊκή Συσπείρωση και στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22/6/2020.

Πέραν όμως της ενημέρωσης για το ζήτημα του δανεισμού για την αγορά των εν λόγω οικοπέδων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν στον κ. Μαρκόπουλο τα εξής θέματα :

 

1. Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή 

Επανάφεραν το ζήτημα για άμεση διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση την Τρίτη  με θέμα την προσχολική αγωγή και με την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασης των νήπιων, λόγω και της ολιγωρίας που έδειξε η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια, πέραν των τεράστιων ευθυνών της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης.

 

2. Για τη δημοτική συγκοινωνία

Μετέφεραν το αίτημα πολλών συμπολιτών μας για την ανάγκη επανέναρξής της, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα (πχ συχνές απολυμάνσεις, όριο επιβατών κλπ)

 

3. Για τις παιδικές χαρές

Ανέδειξαν ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που είναι ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, την ώρα που οι ελεύθεροι ανοικτοί χώροι της πόλης (πλατείες, άλσος Βεϊκού) να γεμίζουν από κόσμο, αντικειμενικά λόγω της καλοκαιρίας, να παραμένουν κλειστές οι παιδικές χαρές. Κάλεσαν τη δημοτική αρχή, με τα κατάλληλα μέτρα (συχνές απολυμάνσεις) να τις ανοίξει για το υπόλοιπα του καλοκαιριού τουλάχιστον.

 

4. Για την οδό Φιλοθέης

Ανέδειξαν την άσχημη κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται το τέλος της οδού Φιλοθέης (χωματόδρομος, μεγάλες λακκούβες), κάτι το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για το ζήτημα αυτό.

 

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου ,με επιστολή της προς τον Δήμαρχο. τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλεί την Δημοτική Αρχή να  βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων και να μην χρησιμοποιήσει αίθουσες των Δημοτικών σχολείων

 

Προς: τον Δήμαρχο κ. Μαρκόπουλο

            τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κορρέ

           τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρωμανό

 

Κοινοποίηση: κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Η επόμενη σχολική χρονιά σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία φάση υλοποίησης του μέτρου που ψήφισε και εν μέρει εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντάς τη η σημερινή της ΝΔ, με εντοπισμένους τους υποβαθμισμένους όρους υλοποίησης, αφού και οι δύο κυβερνήσεις διαδοχικά δεν εξασφάλισαν τις κτιριακές υποδομές και την αναγκαία χρηματοδότηση για την ουσιαστική και με ποιοτικούς όρους εφαρμογή της.

Όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα, με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας, για την ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες και για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού, βοηθητικού), απεναντίας θεσμοθετήθηκαν μέτρα που προεξοφλούσαν τους δυσμενείς όρους υλοποίησης του μέτρου.

Για παράδειγμα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4610/2019 δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση προηγούμενων ρυθμίσεων, για μαζική τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών παντού, ακόμα και σε αυλές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προκρίθηκαν απαράδεκτες λύσεις, ακατάλληλοι χώροι όπως αίθουσες εκδηλώσεων σε σχολεία, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο μπορούσε να επιστρατευτεί σε βάρος τόσο της προσχολικής, όσο και εν γένει της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, του μαθητικού πληθυσμού και όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου έδειξε μεγάλη αδιαφορία και απραξία για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που αφορά εκατοντάδες οικογένειες του δήμου μας.

Εδώ και 2 χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις κάλεσε την Δημοτική Αρχή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Να βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων, που θα προκύπταν από αυτή. Ταυτόχρονα και παράλληλα, να διεκδικήσει και να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις την κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και επάνδρωση των νηπιαγωγείων, να απαιτήσει σχεδιασμό για ανέγερση σύγχρονων και κατάλληλων κτιριακών υποδομών.

Χαρακτηριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε 4 σχετικές ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα την 18η Μαϊου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί ο κ. Δήμαρχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Μετά την απραξία 2 ετών στο ζήτημα αυτό, η δημοτική αρχή, στο παρά πέντε προσπαθεί να επιτάξει αναγκαίους χώρους δημοτικών σχολείων (για παράδειγμα σε 1ο -12ο, σε 3ο-4ο και 90 ) ή και ακατάλληλους χώρους των νηπιαγωγείων για να στεγάσει τα τμήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές, γεγονός αφενός επικίνδυνο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αφετέρου ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Πρόκειται για κινήσεις και μεθοδεύσεις οι οποίες θα μας βρουν καθαρά απέναντι, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ερωτούνται οι κ. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας, τι μέτρα θα λάβουν ώστε :

 Την 1η Σεπτέμβρη να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Γαλατσίου, χωρίς αναβολή και χωρίς επιβάρυνση των Δημοτικών Σχολείων. 

 Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός νηπίου.

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ώστε να ισχύσει καθολικά, με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

 Να πιέσει ο Δήμος το Υπουργείο και την κυβέρνηση ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό (παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό, βοηθητικό, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας), ώστε η παιδαγωγική λειτουργία να υπηρετείται ολόπλευρα από το ανάλογο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Καλούμε τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Δήμαρχο, να φέρουν άμεσα εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να συζητηθεί την Δευτέρα 22/6, όπου προγραμματίζεται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

ΥΓ. 

Ο Σύλλογος ΠΕ η Αθηνά καταγγέλλει το Δήμο Γαλατσίου, ότι επιτάσσει αίθουσες και χώρους δημοτικών σχολείων, για να στεγάσει  τμήματα  νηπιαγωγείων που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές.λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα στο ΑlfaVita

 

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" με ανακοίνωσή της και με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε δίπλα στο Άλσος Βεϊκου, καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία. 

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαΐου, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπυρική περίοδο και τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν. 

Αναφέραμε τότε, ότι «Η αντιπυρική περίοδος για το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει» και πως «η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.»

 Αναδείξαμε:

1. Ότι ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει, την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία,

2. Ότι υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα, όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020, που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

3. Ότι το κονδύλι των 28.800 ευρώ που έχει διατεθεί, για τη λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, είναι αμφίβολο αν επαρκεί για να καλύψει πλήρως την προστασία των δασικών περιοχών του Δήμου μας

 

Θεωρούμε ότι έπρεπε στην συνεδρίαση της 18ης Μαΐου να έχει απασχολήσει περισσότερο το ζήτημα αυτό που είχαμε θέσει, καθώς οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση για την πυροπροστασία συνολικά «φωνάζουν» από μακριά, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη πρώτα και κύρια της δημοτικής αρχής.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, είχαμε τη φωτιά στο Άλσος Βεϊκου που έκαψε περισσότερα από 5 στρέμματα. Το γεγονός αυτό δεν αναδεικνύει τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης ούτε σε μέντιουμ, ούτε σε μάντεις κακών. Τους αναδεικνύει, όπως και όλο το λαό, θεατές στο ίδιο έργο!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Καλούμε όμως πρώτα και κύρια τον λαό της περιοχής μας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, με αποφασιστικότητα να αντιπαρατεθούν με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική των ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεων – αστικών κόμματων παλεύοντας για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως :

-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020 με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις»

-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων .

-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος